2010-08-30
 05:00:47

Jobbiga tankar (41+4)

Nu tycker jag att det börjar bli jobbigt, inte bara fysiskt för kroppen, men det har även satt djupa spår psykiskt. Vaknar på nätterna och kan inte somna om för att tankarna far runt i huvudet. Känner jag bebisen?? Lever h*n?? Orkar snart inte med det här, vill bara att lillgrodan ska komma ut nu så jag vet att h*n lever.
Ligger och gråter på nätterna när det ploppar upp bilder om begravning mm. Det låter helt knäppt, börjar jag bli knäpp??
Är så rädd att nånting ska hända ju längre tid bebisen är kvar i magen. Tror ju fortfarande inte att vi kan ha sån här tur att vi snart kommer att få en ny liten familjemedlem. Vi har kämpat så länge, 7 långa år av längtan, missfall, saknad av en liten och nu handlar det om dagar innan vi får träffa henne/honom. Det känns så overkligt bara.

Barnkammaren står och väntar med skötbord, amningsfotölj och en hel garderob med bebiskläder, barnvagnen har stått i vardagsrummet ett tag nu, babyskyddet är monterad och klar i bilen men var är våran lilla älskling??

Där är du ju lilla hjärtat, jag känner ju dig i magen hur du sparkar för att kommunicera med mig, men ändå så strilar tårarna flitigt nedför kinderna på mig, varför??
Jag borde ju vara världens lyckligaste, men jag är ju bara så rädd att nånting ska hända dig.

Kom ut nu min lilla älskling, vi saknar dig här på utsidan.Bild från Anne Geddes
2010-08-29
 12:09:47

Oj oj oj..suck! (41+3)

Jo det känns ju lite så just nu. Häxbrygden satte ju igång nånting igår som den alltid gör, jag får enorma sammandragningar som kommer ofta och gör ont men ebar ut ganska snabbt. Hela kvällen igår brottades jag med de här sammandragningarna va 6:e minut så vi 23 tiden va jag så slut i hela kroppen så jag gick och la mig och vad hände? Jo de slutade helt tvärt. Har sovit som en stock inatt från 23 tiden till 6 imorse då jag va tvungen att gå upp och kissa. Lillgrodan sparkade till ett par ggr för att berätta att: Här är jag :-)  Sen gick jag och la mig igen och vaknade vid 9.30 :-) Oj vilken sovmorgon.

Fick höra av älsklingen att så fort jag hade somnat så började jag snarka och tydligen inte lite heller. Slem i halsen och lite förkyld, det måste ju ha låtit härligt..haha Jag brukar ju aldrig snarka annars. Kanske inte så konstigt när kropen går på högvarv hela tiden.
Han gick till och med upp för att hämta sin telefon för att spela in mig..taskigt..haha. Men jag vaknade till så fort han rörde sig när han skule kliva ur sängen.
Minsta rörelse och jag vaknar, måste höra ihop med de kommande mammainstinkten :-)

Har haft lite ont i magen u på morgonen, trycket nedåt finns kvar men sammandragningarna har avtagit. Det enda stället jag är stel på nu är nacken, för att jag har sovit för länge.
Vi planerade igår att ge oss ut i skogen för att hitta nån liten kantarell men det blir inget sånt nu känner jag.

Krister åkte ner på claes Ohlsson nyss för att köpa en microstereo som vi kan ha inne i barnkammaren. Vill spela lugn och harmonisk musik för bebisen när jag sitter och ammar i mysfotöljen.

2010-08-28
 17:28:37

10 dagar över tiden!!

Jag orkar snart inge mer. Hela dagen har det spännt och dragit för att inte tala om det enorma trycket nedåt. Jag blir snart tokig om lillgrodan inte  behagar att komma ut..det är ju så tungt nu. Så fort jag kommer upp ur soffan och ska ta första stegen så känner jag mig som Agda 93 år. Hasar sakta fram och tar tag i allt för att orka med smärtan i magen.

Nu har jag iaf gjort mig en häxbrygd på hallonbladste, hel kanelstång, hel ingefära och hela nejlikor. KOM IGEN DÅ GRODAN - HOPPA UT NÅNGÅNG!!!

2010-08-28
 10:23:48

Nästa projekt??

Ja vad ska man hitta på nu då? Här går man ju bara runt och väntar på att lillgrodis ska komma men jag måste ju sysselsätta mig med nånting under tiden.
Funderar på att kanske börja sy dregglisar till bebisen, men då måste jag åka och handla tyger. svårt när man har husarrest fast jag kanske kan hålla mig två dagar till och åka till tygaffär´n på måndag efter specialistmvc om jag får för älskllingen.
Det ska tydligen vara ganska svårt att sy dregglisar eftersom de ska vara lite pösig på ena sidan och slätare på andra och så ska man sy med overlock. Få se om jag får till det på nåt sätt :-)

Undrar vad man ska ha för materiel bara, nån som har nåt bra förslag?

Det här är dregglisar, bilden är lånad från www.oapip.se

2010-08-27
 10:22:24

Min diapercake är klar (41+1)

En diapercake är alltså en tårta gjord på blöjor. En perfekt present till nån som nyss har fått barn. Jag gjorde en sån här tårta till min lillgroda som en välkommenhem present. Klart tårtan ska vara grön med små grodor på :-)Den här tog inte alls lång tid att göra och det va riktigt kul.

Du behöver: 

* 1 paket blöjor ca 65st
* Gummisnoddar i olika storlekar
* Papper att linda runt tårtan
* Ett fat av papp eller annat
* Satinband
* Presentsnören
* Leksaker, barnmatsburkar, bestick, tvättlappar, mjukisdjur, nappar mm.
   Bara fantasin som sätter stopp.

Jag köpte Libero blöjor i storlek 3 så att jag kan njuta av tårtan ett tag innan man börjar nalla av blöjorna.
Få se om jag sparar tårtan eller använder dem när det är dags :-)Rulla ut blöjan helt och vik in den smalaste delen först. Sen fortsätter du att rulla ihop blöjan till en rulle och sätte en gummisnodd runton på mitten.Sådär nu är blöjorna ihoprullade. Försök att få gummisnodden på mitten på alla blöjor.Börja nu med en blöjrulle i mitten av fatet och 6st runtom. Sätt en stor gummisnodd runtom så att den håller kvar blöjorna. Gummisnodden ska fortfarande vara lös så att du får in 12st blöjor i lagret utanför och i det ytterstra lagret ska det vara 18st blöjor. Man får prova sig fram med antal blöjor.

(En annan sak som kan vara bra om man ska ge bort tårtan är att sätta ner en hög flaska i mitten eller en tom hushållsrulle så att det blir en stabil mittstomme att bygga på.)
Jag satte ner barnmatsburkar för att hålla ihop tårtan något. Nu ska min tårta inte flyttas nånstans utan stå på hyllan i barnkammaren så det gör inget att den nedre delen inte håller ihop med de två övre.Jag hade helst velat ha vita blöjor men nu är ju de flesta blöjor på marknaden i olika färger och jag ville ju ha blöjor som jag kommer att använda sen så jag tog fram papper och lindade runtom ist för att komma åt den vitare färgen. Det fick bli grädde på tårtan :-)Sen är det bara att sätta satinbanden runtom på tårtan och dekorera med leksaker och andra nyttigheter.
Jag stoppade ner en MAM flaska längst upp och knöt en rosett och dekorerade med en groda.
Presentsnören som pricken över i.

Lycka Till! 

2010-08-26
 20:36:04

Specialist mvc (41+0)

Idag gick vi in i vecka 42, den sista veckan har kännts lååång och den där skarpa bilden jag tidigare har haft över förlossningen har suddats ut mer och mer.

När jag klev ut ur duschen imorse trodde jag att jag skulle få ett ryggskott, men jag förstod snabbt att det va en överjävlig värk som va på g. Jag virade snabbt en handduk runt mig och hasade in i sovrummet där älsklingen precis hade vaknat. Jag hojtade VÄRK!!!! så han va snabbt på benen medan jag vek mig dubbelt i sängen. Smärtan accelererade mer och mer och till slut började jag gråta. Kände mig mjäkig och snyftade: jag kommer aldrig klara det här! men han bad mig andas lugnt och smakte mig över ryggen och axlarna..kände hur jag blev lugnare och smärtan började klinga av..skönt!

Jag fortasatte ha molnande värk i ryggen hela morgonen men det gick över framåt fm.

Vid 10-tiden hade vi tid hos en läkare på specialist mvc. När vi kom dit fick vi träffa en bm som ledde in oss på ett rum och bad mig slå mig ner i en skinnfotölj med pall. Här visste de hur man tar hand om höggravida kvinnor..haha.
Började få lite ont i ryggen och försökte slappna av, höll på att somna där jag satt. In kom läkaren och hon frågade hur jag mådde och om jag va orolig för något. Vi pratade i 5 min och sen frågade hon om jag ville att hon skulle undersöka mig för att se att allt såg bra ut..hon erbjöd oxå ett lättare ultraljud.

Medan hon gick för att hitta ett rum så kom den andra bm och tog blodtrycket på mig. Idag låg trycket på 120/80. Hon sken upp som en sol och tyckte det va helt perfekt, va bra tänkte jag :-)

När vi kom in i undersökningsrummet så började hon med att kolla hur livmodertappen kändes, den va mogen och bara en liten bit kvar av den :-) Och jag va redan öppen 1cm. HÄRLIGT!!! sen gjorde hon en hinnsvepning på mig och hon förvarnade om att det kunde kännas lite obehagligt. Hon "trädde" upp livmodertappen på sigg långfinger och retade lite därinne. Fyyyy va obehagligt det va..ont!!! Hon sa sen att jag känner bebisens huvud nu.
Vaaa???? Är det möjligt?? Älsklingen såg helt chockad ut och det gjorde nog jag med.

Ultraljudet såg jättebra ut. Bra med fostervatten och bebisens hjärta bankade på för fullt. Hon nämnde oxå att det va lite trångt för bebisen  längst nere på vänster sida och jo tack, det har man ju kännt.

Hinnsvepningen hon gjorde kunde hos många starta igång förlossning och man kan få fler och tätare värkar, men det kan lika gärna klinga av.
Om vi inte har fått en bebis nu i helgen så fick vi en ny tid på måndag för en ny undersökning och ett till ultraljud då de även kommer att kunna se vikten på bebisen mm.
Nu har vi iaf bestämt oss för att INTE ta reda på könet utan väntar till förlossningen..det är så nära nu. Vi tror ju att det är en tjej men det är ju inte 100%.

Ikväll hade jag en till hemsk värk så jag hängde som en död mask på sängen med benen på golvet..fyyy give some drugs!! Värkarna kommer och går..som vanligt.
2010-08-26
 15:29:11

Bebis borta?Men hallå vad är det här då?? Bebisen är ju borta ur min nedräkning..den tar för givet att bebisen har kommit bara för att jag är 8 dagar över tiden..dåligt...haha!!
2010-08-26
 14:49:18

Syprojektet är färdigt!!

Det här är vad jag har pysslat med den senaste veckan. Ett väldigt pillrande med smått men så kul, speciellt nu när den är färdig.

Inte undra på att bebisen inte har dykt upp eftersom storken inte va klar, men nu så lillgrodan är transporten här. Kom nån gång då *blink blink*
Såhär gjorde jag stork & Liten. Beskrivningen kommer från Kalikå och jag fick låna den från en bekant efter mycket letande på nätet. Inte lätt att få tag på den här. Finns på tradera nångång ibland oxå.Börja med att rita av mallarna. Lägg på ett smörpapper och använd blyertspenna.Klipp ut mallarna och lägg ut på dubbelvikt velourtyg. Den fina sidan inåt.Nåla fast mallarna på tyget så att det inte sticker iväg. Rita sen med en tuschpenna runtom.
Strecka där man ska lämna öppet...ungefär såhär. Jag nålade fast tyget på fler ställen så att det inte skulle börja glida iväg.Gör samma sak med Liten...

...och med storken och vingarna.Sy med en lätt sicksack så att sömmarna inte blir för hårda eftersom det är ett mjukt tyg.
KOM IHÅG!! Sy först - Klipp sen!

Nu när Liten är färdig så är det dags att montera håret..Trä in håret och sy med raksöm tvärs över ett par ggr.Dags att vända ut och in på Liten. Använd gärna en kinapinne - Det är fruktansvärt pillrigt.När du har vänt och fått ut armar och ben så fyller du med vadd. Sy sen igen med kaststygn för hand.
Vanlig nål och tråd.Gör sen samma sak med benen, näbben och storken och vingarna.Sy alla delar först.....och klipp sen ut dem, ca 5mm runtom så du inte klipper upp sömmen.

När det börjar jävlas med att vända fötterna och vingarna så är ett tips att sticka in kinapinnen utifrån och möta upp med en annan pinne innifrån :-) Jag va rätt glad när alla delar va färdiga..tog ett par timmar och jag va rätt frustrerad.Fyll delarna sen med vadd och sy ihop med kaststygn.Ett tips när man ska svänga med symaskinen runt alla smådetaljer är att lyfta pressarfoten och sen vrida tyget.När du har sytt alla delar är det bara att sy fast delarna på storken och brodera ögon och mun.

Liten ska ju även ha ett näste att ligga i och där klipper du till en tygbit (jag valde ett genomskinligt/glansigt tyg) som ska vara dubbelvikt i botten. 7cm i botten och 13cm på höjden. Formad som en triangel som du syr fast i näbben på storken.
Förlåt, glömde fota den biten.

Sen är det bara att hänga upp storken i 3 snören. Det mittersta "snöret" är ett resårsnöre som ska hålla storken rak och snörerna som håller i vingarna är vanliga bomullssnören. Kan vara ett snöre som är kortare än det sndra, beror på hur man vill att vingarna ska vara.

Klart 

2010-08-25
 15:21:09

Sista besöket hos bm (40+6)

Imorse va det dags igen för besök hos bm, sista besöket! Det känns bra. Blodtrycket va något högre än sist. 140/85 men tydligen helt ok när man är så långt gången. Ingen äggvita i urinen så allt bra och vikten va samma som i måndags.
Så imorgon är det dags för besök på specialist mvc för Ultrljud och undersökning. Antagligen blir det ingen igångsättning om det inte ligger nåt medicinskt bakom, och jag mår ju bra så jag får nog gå och dra på den här magen ett tag till.

Har sovit hela natten igenom förutom ett toabesök. Så 2 nätter på raken är inte illa. Lika bra att sova nu, vem vet när man får sova igen :-)
Tror att det har med mitt hallonbladste drickande att göra. Har inte druckit teet på några dagar nu och då har jag sovit hela nätter, men när jag dricker teet då vaknar jag med onda sammandragningar eller värkar.

Nu är det dags för lunch..sen lunch :-)
2010-08-24
 12:46:01

Inget än..envis liten bebis (40+5)

Under hela dagen igår hade jag jobbiga sammandragningar ver 5:e minut och det va riktigt drygt ett tag, men eftersom det BARA va sammandragningar så visste jag ju att det här inte leder  nånstans. Kommer en smärttopp, spänner som attans över hela magen..och så ebbar det ut. Och allt det där på bara 1 minut.

Värkarna sitter i längre och sprider sig till ryggen, svanken, höften mm.
I natt har jag sovit ordentligt, från 23-9. Riktig sovmorgon :-) Idag är det en hemmaskrotardag, sitter fortfarande i nattlinnet :-)

Ska dammsuga lite senare, men nu ska jag göra färdigt det lilla som är kvar på projektet..lägger upp bilder lite senare idag :-)
2010-08-23
 11:57:44

Nytt besök hos bm (40+4)

Imorse va vi till bm igen och idag fick jag en 1:a på urinprovet, alltså äggvita i urinen, men det verkar ju pendla hela tiden, kan ju lika gärna vara en flytning som har kommit med. Blodtrycket låg stadigt på 130/80 och lillgrodans hjärtslag va oxå stabilt som alltis. Värre är det med min vikt som verkar skena iväg åt fel håll. Har gått upp 1,3kg sen i fredags..på 2 dagar!!?? Fyyy vad jag mår dåligt över det här. Har på 5 veckor nu gått upp 17kg och det är inte bra. Fattar inte vad som händer med min kropp.Jag står fortfarande under bevakning och ska tillbaka till bm på onsdag morgon. Har även fått en tid till specialistläkare på torsdag för att göra den berömda 41+3 kollen då man gör ultraljud mm. Ska då även be dem kolla om livmodertappen är mogen..kanske är så att jag tom jag börjat öppna mig :-)
Så på torsdag kommer vi att ta med oss BB väskorna ifall att de bestämmer att starta igång mig..spännande!!

Nu resten av dan står det VILA på schemat. Ska även dammsuga lite senare och sy färdigt mitt projekt :-) Har fruktansvärt mycket vatten i fötterna/benen så jag måste ligga i högläge med dem ganska ofta.

Har även bestämt redan nu att skära ner på kolhydraterna..även om jag vet att man ska ladda med det inför förlossningen. Jag måste få stopp på den skenande vikten..den är just nu viktigare för mig än alla makaroner i världen.
Folk föder barn i länder det inte finns mat oxå, och de klarar av det.
2010-08-22
 23:07:19

Vilodag idag (40+3)

Vaknade imorse vid 4-tiden av en oerhörd smärttopp på vänster sida av livmodern. Smärtan accelererade och spred sig snabbt till vänster höft, svanken, ryggen och ner mot vänster lår, knä och ben. Trodde smärtan skulle klinga av men den va ihållande..ca 1 timme. Hade så svårt att ligga still så jag gick upp och vankade av och an i huset och gick sen och la mig igen, försökte sova lite men det va inte lätt. Låg och vred mig ett bra tag innan jag bestämde mig för att gå upp, då va klockan ca 05.30. Jag gjorde iordning lite frukost och satte igång en film på datorn..

Smärtan kom och gick ett bra tag och det va som att sitta på vassa rakblad..usch! Samma smärta som vanligt men den brukar ju ge med sig och det gjorde den även den här gången..
Blev så trött efter ett tag så jag somnade i soffan och sov i 2 timmar..så skönt.

Resten av dan har jag bara skrotat runt hemma och tagit det lugnt..man behöver såna dagar oxå. Fötterna är såå svullna nu, ska bli skönt att bli av med allt vatten i kroppen.
Har även  börjar med mitt nya syprojekt som jag har jävlats med halva dagen..det får bli en hemlighet till den är färdig..men den ska hänga i barnkammaren..så mycket kan jag säga :-)

Många sammandragningar idag och nån värk till och från, men nu är det dags att sova..ska till bm imorgon bitti för nya prover. Få se om hon har fixat en till till specialistmvc för ett Ultraljud.
2010-08-21
 17:52:22

3 dagar över tiden..Idag va vi hos svärmor och firade lille Edvin som fyllde 3 i måndags. Lite tårta innan pojkarna skulle sova. Passade på att träffa hela familjen Winqvist..det va trevligt :-) Åkte sen iväg och handlade på Ica Maxi. Och jag hade bestämt att vi skulle inhandla ett paket kräftor, baguette, ostar, kex och lite frukt. Eftersom älsklingen knappt äter kräftor (han åt 1 klo) så får han alltid ett paket med prinskorv.

Så det här blev kvällens mysmys :-) Jag åt dock alldeles för mycket..och det finns ju dessutom en därinne som tar all plats när man ska äta..hihi.

Vi tittade på den här filmen..den va riktigt kul.
När vi kom hem från shoppingen så bestämde jag mig för att baka bullar..hann bara komma till början av degen när det kom en tokvärk..som en blixt från klar himmel..den satt stenhårt över magen och smärtan sköt iväg bak mot vänstra delen av ryggen/svanken..f.......n va ont det gjorde...jag skrek rätt ut: VÄRK!!!!!! Älsklingen kom springandes i full fart och han är snabb på att massera..det underlättar ju så för att kunna slappna av.
Gick och vilade medan bulldegen jäste i ca 1 timme. Fick nån liten värk däremmelan , men inget som jag inte kunde hantera själv.

Däremot har det det kommit fler skarpa smärtor ner mot blygdbenen och bakåt mot rumpan som gör såååå ont. Det är som att sitta på rakblad..fyyy!
Har småplockat lite härhemma ifall att det är dags..kan vara skönt att komma hem till ett rent och välstädat hus :-)

Blev ganska mycket bullar, orkade inte lägga ut dem på 3 plåtar så jag tryckte ihop dem lite..snea bullar..tja, men lika goda för det :-)

2010-08-20
 22:08:32

Återbesök hos bm (40+1)

I fm hade vi ett återbesök hos bm eftersom mina värden inte va lika bra som de alltid har varit. Hon tyckte att jag såg piggare ut idag och då kom jag även på att jag hade ju en rejäl värk i väntrummet strax innan vi kom in igår. Hon visste ju visserligen det men tänkte nog inte på det när blodtrycket sköt iväg lite uppåt. Idag låg blodtrycket på 130/80 så det va helt ok. Igår hade jag en 1:a på äggvita i urinen men idag visade det endast spår av äggvita vilket ger resultatet 0 så det är godkänt. Så nu va både bm och vi lite lugnare. Skönt att få skiljas åt på det här sättet innan helgen.

Men hon vil ändå hålla lite extra koll på mig eftersom jag av nån anledning har gått upp i vikt så pass fort under en kortare period..kan vara tecken poå nåt som inte är som det ska, så måndag morgon ska vi tillbaka till bm igen.

Vi kommer även att få göra 41+3 kollen tidigare för att se att allt står rätt till i tid. Nu hoppas jag att jag både ska slippa träffa bm och göra alla övertidskontroller utan att lillgrodan behagar att komma ut snart.

Eftersom vi inte åkte in på förlossningen idag för att träffa en läkare så åkte vi till Kupolen och shoppade lite istället. Jag köpte ett par till mammabyxor (magen lär väl inte försvinna på en gång tyvärr) och en amningströja.Sen passade vi på att äta lite gott på palatset. Det blev fish and chips och deras goda sallad med gott bröd till. Vatten till maten.
Handlade på Ica Maxi på väg hem sen blev det lite småpyssel hemma samt lagade lite middag.
Har haft kraftiga sammandragningar ikväll, vill inte kalla de förvärkar eftersom de bara har spänt över magen och inte spridit sig till ryggen..de är hanterbara.
2010-08-20
 07:10:34

Hos bm igår (40+0)

går va jag till bm och vi blev kvar lääänge. Mitt blodtryck va högre än tidigare. Har alltid legat på 125/75 som har varit bra och igår låg jag på 135/85 vilket va ok, men eftersom jag även hade en 1:a på urinprovet så visade det lite äggvita i urinen så hon blev lite osäker på om det här va allvarligt eller inte. När sen vågen visade på 5kg upp på en vecka så blev det värre, vilket jag förstår..tog ett till blodtryck som den här gången stod på 140/82...hmmmm  stackars bm förstår att hon inte visste vad hon skulle göra. Blodvärdet låg på 122 så det va bra.

Hon pratade med sina kollegor och ringde även en läkare på förlossningen. så jag ska in till bm idag igen på fm med morgonurin få se vad det visar idag. Kommer antagligen få besöka en läkare på förlossningen idag för ev vidare prover eller om de lägger in mig på observation..tänk om det blir bebis innan helgen är slut??

I övrigt mår jag bra, ingen huvudvärk, illamående, flimmer för ögonen mm som är symptomen vid havandeskapsförgiftning. Tog blodtryck själv nyss härhemma och ligger på 136/77..ok tycker jag


Hjärtljuden på bebisen va fina som alltid och hon nämnde även att bebisen hade trängt ner djupare igår när hon kände så det är väl bra

Igår kväll när vi kom hem hade jag väldigt ont i magen..längst ner i bäckenet..det va som vassa knivar som vreds om varje gång jag tog ett steg eller satt upp. Efter middagen vid 18 så slocknade jag i soffan och vaknade 2 timmar senare..lika bra att gå och lägga sig ifall det skulle ha startat inatt. man vet ju aldrig när lillgrodan bestämmer sig för att komma ut. Vaknade vid 22 igen och hade svårt att somna om..då kom värkarna!
Var 7:e minut accelererade smärtan i nederdelen av magen..annorlunda smärtor än vad jag har haft tidigare..lite bak mot ryggen och över höfterna men sen ebbade de ut..kom va 15:e minut ett tag sen försvann de..så jag somnade om och vaknade nu vid 6 tiden.
Envisa bebis!! Kom ut nu då!!

2010-08-19
 10:07:15

Falsk alarm!!

Inatt trodde jag att det va dags. Vaknade vid 2-tiden och flåsade mig ner med fötterna på golvet. Älsklingen vaknade till och sprang över till min sida. Jag reste på mig och i samma ögonblick så kom en knivskarp smärta i hela undermagen. Jag kastade mig runt halsen på älsklingen för att inte vika mig dubbelt...guuud va ont det gjorde!!
Kände samtidigt att det va lite varmt på baksidan om låren och tänkte..har vattnet gått?? Krister sprang dit och kände men nej jag va genomsvettig igen. Blev jätterädd..vill ju visserligen att det ska sätta igång, men kommmer ju samtidigt vara rädd inför vad som kommer.

Nästan alla mammor jag har hållit kontakten med under graviditeten har fått sina småttingar..det är bara jag kvar..är bara så rädd att nåt ska hända..att nåt går fel.
2010-08-18
 23:20:04

Beräknad förlossning idag
Nähäpp..fortfarande ingen bebis som vill komma ut.
Idag fick jag en riktig jobbig värk när jag stod i duschen, värmen va visserligen skönt men jag ville ju hellre lägga mig i sängen. Att vicka på höfterna ska tydligen hjälpa så jag provade med det och det stretchade ut höfterna..det hjälpte faktiskt. Värken fortsatte ett bra tag efteråt och älsklingen fick massera ryggen.

Efter det åkte jag till storasyster, hon skulle bjuda på lunch och det tackar man ju inte nej till :-) Sen tillbringade jag resten av dagen där med henne och pojkarna. Lilleman som blir 9 månader imorgon stod själv i nån sekund..han har ju blivit så stor :-)

Nu ikväll har jag bara haft lättare sammandragningar men mer av det onda när jag sitter och står upp. Har haft mycket "skakningar" i magen som jag inte riktigt vet vad det är.

Nu är det iaf dags att sova..är tydligen en dag imorgon oxå. Och då ska vi till mvc. Hoppas att det ska vara sista gången..nu vill vi träffa vårat lilla mirakel :-)
2010-08-17
 19:44:46

Lite fler magbilder

Jag har ju varit lite dålig på att uppdatera mina magbilder..har dock fotat lite härhemma men inte lagt upp, så här kommer ett antal :-)

Det här är i v.30. Köpte ett tryck som jag strykte på en vit tröja

Magen v.31

Magen v.33Magen v.35

Magen v.36Magen v.38 Hihi..undrar var lillgrodan har gömt sig?


2010-08-17
 18:21:21

1 Dag Kvar!!Idag hade jag planerat att vara hemma och ta det lugnt men så blev det ju inte. De ringde från bilverkstan och sa att de ville att vi skulle komma och hämta min bil som har stått på verkstan mer eller mindre i 2 månader. Tänk vad man saknar de där gamla hederliga verkstadskillarna som hade kunskaper. Idag sätter de in en dator och förlitar sig bara på den..chansar och byter delar som egentligen inte reparerar felet på bilen. Resultatet blir en kund som står och betalar dyrt för delar som det inte är fel på. men nu verkar det iaf som att de har fattat att man inte kan hålla på sådär utan har bjudit på både det ena och andra på bilen.
Idag när jag körde därifrån verkar det som att bilen går bra igen..skönt! Vill ju ha en bil som går bra och som är säker nu när lillgrodis ska åka i den :-) Och det va inte en dag för tidigt att få tillbaka den.

Åkte till en jättegullig vän och satt och pratade med henne en stund sen blev det lunch med älsklingen på Subway..det va första gången jag åt där. Det va riktigt mumsigt :-) Men lite dyrt. 2 mackor 30cm med en varsin Bonaqua skogsbär blev 180:- Visserligen har jag stått mig på den mackan i över 5 timmar men ändå.

Efter lunchen åkte jag ner till biblioteket och lånade en bok som jag har väntat på i några veckor.Jag har ju blivit en glad syamatör och ska snart börja på ett nytt projekt som jag ska hänga i barnkammaren. Vad det blir får ni se så småningom :-) Den här boken fanns på syslöjden i skolan och den går knappt att få tag på..får man tag på den så får man betala en slant.
Det finns en till bok i serien och det köpte jag på Tradera för 200:- rätt ok pris med tanke på att den kostar ca 565:- i beg skick på nätet.Sen kände jag att nu får det vara nog för idag.

Väl hemma så har jag packat i lite fler saker i BB väskan..näää den är inte riktigt klar än :-) Men det sista är sånt som jag använder i vardagen som jag ska packa ner när vi åker in :-)

Jag har lagt i babynestet i våran säng nu så inatt ska vi premiärsova med den mellan oss, samtidigt som vi boffar in våra dofter så bebisen känner sig trygg även när h*n ska sova.

Bebisen knölar och bökar och sparkar till rätt hårt ganska ofta nu..stackare, det är väl jättetrångt därinne nu. Har jättesvårt att sitta nu. Men jag pratar mmen lillgrodis och säger flera gånger om dagen att h*n är välkommen ut nu :-) Det finns mer plats att röra sig på härute..hihi.

2010-08-16
 23:14:16

2 Dagar kvar!!

Idag har vi haft projekt "valla höggravid fru på stan" Vi började med apoteket, Sotis hjärtmedicin började ta slut så det va dags flr nya tabletter. Köpte även supranettes, en slags våtservetter till ögon som är perfekta för små spädbarns kladdiga ögon..och en nässpray till mig :-)

Åkte sen ner till underverket och köpte en amningsbh..visst de är rätt dyra där men vilken service de har..den är verkligen värd alla pengar. Tjejen frågade efter min storlek och gick och hämtade en som satt helt perfekt. Jag som trodde att jag aldrig skulle hitta en  speciellt inte nu när brösten är så stora..tippar ju framåt snart.

Sen åkte vi upp til Dalasalen och käkade lite lunch..va mysigt att gå ut och äta tillsammans, det händer ju inte så ofta. Och nu lär det väl inte bli oftare när lillgrodis kommer. Det blev flundra med kokt potatis, hummersås och färsk citron..gott!!
Tog även lite kotlettrad med potatisgratäng med beasås..är det buffé så är det :-)

Sen åkte vi och hanlade några saker på Lidl..jag hann bara in förrän jag fick värkar..ordentliga sammandragningar så jag va tvungen att gå ut i bilen och sätta mig. Smärtan spred sig snabbt ut mot ryggen och svanken och jag försökte att andas lugnt med det va nästintill omöjligt för jag kände mig så obekväm att sitta i bilen..ville sträcka ut mig, lägga mig raklång och få ryggmassage.

Men vi stannade en snabbis på Maxi och handlade lite torkad frukt och lite annat. Jag hade ju bestämt mig för att göra egna energibars med mörk choklad, torkad frukt och nötter. Älsklingen ville gå in själv och handla men jag envisades att jag skulle med in..det gjorde ju inte ont längre, förrän jag kom in och roffade snabbt åt mig ett par saker och så ut igen..ont!!! Usch nä nu åker vi hem!

Väl hemma så kom en ny förvärk när jag la mig i soffan. Somnade efter ett tag men vaknade av flera täta sammandragningar på varann.

På kvällen åkte vi hem till mamma och käkade lite grillat och efterrätt..blev kvar till 21.30 sen kände vi att nu är det dags att åka hem...puh vilken heldag.
Många onda värkar och så blir det alltid när jag är ute och ränner. Vet inte om det är inbillning men jag tror att slemproppen  börjar lösas upp lite. Tyckte jag såg lite slem i toaletten och det är mer "halt" när man torkar sig. (ursäkta detaljerna) Får väl hoppas på det bästa att det snart sätter igång.

Dags att sova, man vet ju aldrig när det kommer at sätta igång :-)
2010-08-16
 08:13:02

Börjat med Rinexin igen (39+4)Ja det va väl lika bra så jag inte drar på mig nån bihåleinflammation oxå. Snyter mig sådär härligt grönt tjockt slemmigt (ursäkta) och så gör det lite ont i övre käkbenen och böjer jag mig framåt med huvudet så gör det oxå ont. 
Tänker inte ligga på förlossningen med bihåleinflammation och spränghuvudvärk.

Får väl börja skölja med nässköljen oxå..usch för att dra ner saltvattnet i halsen som jag alltid lyckas med. 

Har lyckats med att bli helt döv på högra örat oxå. Köpte öronljus som vi använde idag och det blev rensat men trycket har tyvärr inte släppt..hör fortfarande ingenting.
2010-08-15
 21:23:22

3 Dagar kvar!!


Idag har jag tagit mig upp på benen efter ett par dagars vilande..gör allt för att bli frisk så fort som möjligt nu. Här finns inte tillräckligt med dagar för att friskna i på det slöa sättet.
Jag började memd att dammsuga sovrummet, men redan när jag kom till vardagsrummet hade jag redan börjat få sammandragningar och svetten bara rann längs med ryggen så det va bara att låta dammsugaren stå ett tag. Som älsklingen uttryckte det: Du har ju hela dan på dig om du nu ska envisas med att städa. Jag hade precis sagt efter frukosten att jag va så trött så jag skulle kunna somna igen och så gick jag ist och hämtade dammsugaren..haha.

Fick lite besök av svärmor, så vi satt och småpratade lite. Lagade lite soppa lagom till älsklingen kom hem. Han har varit iväg 2 vändor och hämtat ved.
Bakade lite svarta vinbärs muffins och sen dammsög jag resten av huset..sen va jag helt slut i kroppen..

Undrar vad jag ska hitta på imorgon? Funderar på att åka ner på stan och inhandla det sista till bebis och till mig själv. 

 

2010-08-14
 17:57:49

Inne i vecka 40 (39+2)


Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

På TV börjar förlossningen typiskt med att vattnet går – mitt i en folksamling, såklart – och fortsätter med ögonblickliga sammandragningar. Du behöver sannolikt inte vara särskilt orolig att detta ska hända dig. Fosterhinnorna brister i mindre än 15 % av fallen och även om det sker så brukar bebisens huvud fungera som propp (du kan däremot märka att det läcker om du ligger ner). Det bästa är att ta det lugnt om detta sker – det kan ta timmar innan värkarna börjar – och ringa BVC eller läkare. Din kropp kommer att fortsätta producera fostervatten tills bebisen är född, så du kanske får rådet att stanna hemma tills värkarna har satt igång, eller eventuellt igångsättning.

Värkarna startar ofta på natten, vilken natt vet ingen. Om du sover dåligt just nu kan det därför vara klokt att ta små tupplurar under dagarna så att krafterna finns för natten. Detsamma gäller naturligtvis för dig som partner.

Barnet:
En genomsnittlig bebis är lite över 50 cm lång och väger strax under 3,5 kg när den föds, men det är också vanligt och helt normalt att bebisen väger allt mellan 2,5 och 4 kg.

Nu är huvudet och magen ungefär lika breda på barnet. Nästan allt lanugohår är borta och barnet rör sig så mycket det kan på sin trånga plats.

Fostervattnet, som var klart från början, är nu mjölkaktigt från allt det som avsöndrats från bebisen under graviditeten, bl a hudceller som ömsats för att ge plats för den nya hud som växer underifrån. 
Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.
Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42

Moderkakan ger barnet näring, det visste du säkert. Men visste du att den också under graviditetens sista del ger barnet en liten avskedspresent i form av livsviktiga antikroppar? De sjukdomar du som blivande mamma har haft under livet är du i många fall immun mot eftersom din kropp producerat antikroppar. Dessa ger du nu vidare till barnet via moderkakan och skyddar barnet under de första sex månaderna som till exempel mässlingen. Barnet får också i sig antikroppar genom amningen.

Såhär ser bebisen ut nu:

39 Weeks Pregnant
2010-08-14
 10:20:11

Jobbig natt (39+2)

Vanade vid 2-tiden öven att kudden va genomblöt. Trodde jag hade råkat spilla ut vattenflaska lver men insåg snabbt att hela jag va genomsvettig..lakanet, täcket, kudden, ja allt satt fastklistrat. Herregud, jag har aldrig vaknat så svettig nånsin. Värmen, feber och alla hormoner. Trodde först vattnet hade gått. Väckte älsklingen och had studsade direkt upp och bytte sängkläderna medan jag tassade iväg till toaletten. Va gulligt av honom.

Somnade sen om men vaknade imorse av samma sak..helt genomsvettig och huvudvärk. Har börjat hosta oxå..hoppas inte hostan förflyttar ner sig i lungorna bara som den vanligtvis brukar. Det enda som hjälper då är coccilana etyfin och det vill jag försöka undvika så länge det går för bebisens skull.

Känner av magvärken idag igen..gör ont i nederdelen, speciellt när jag hostar eller står upp. Har haft lättare sammandragningar nu på morgonen, men de är hanterbara..känns inte lika hemskt nu när man har upplevt den värre sortens värk.
2010-08-13
 22:50:27

Förvärkar? (39+1)

Ikväll har jag haft väldigt ont i magen..speciellt i nedre delen på höger sida. Kände mig kissnödig och skulle gå iväg men kom halvvägs och va tvungen att stanna, tog tag i dörrposten och flämtade ett tag. När jag äntligen lyckas ta mig till toaletten trodde jag att hela magen skulle ramla ut..fyyyy f.n va ont det gjorde. Älsklingen kom springandes och fick mig därifrån till sängen. Och där låg jag och skrek av smärta ett tag medan han masserade ryggslutet och bad mig andas lugnt. Värken släppte efter ett tag och jag kände att jag va helt stel i nacken för att jag hade spänt mig så mycket...
Det kändes som livmodern slets åt varsitt håll och smärtan va även nere i blygdbenen och i fogarna..ONT!!!

Sammandragningar har jag haft i många veckor..men de ät hanterbara..va det här en förvärk..en känning på hur det blir sen. Hela kvällen har det kommit och gått molande värk i ryggen och sidan av magen och varje gång har jag blivit rädd att..näää tänk om. Vill ju att bebisen ska stanna ett tag till så jag hinner friskna i.

H*n har varit väldigt livlig ikväll oxå så vi får  se vad som händer..hoppas lite på falsklarm, men bebisen är givetsvis välkommen när h*n behagar komma ut :-)

Nu ska jag sova..
2010-08-12
 21:21:59

Gjorde en upptäckt igår kväll

Igår kväll när jag skulle sova och klädde av mig i vanlig ordning så ser jag att mina bröst har blivit ännu mörkare..så jag klämde lite på den ena och det kom ut en droppe klar vätska..vaaaa??? Kan det vara..eller?
Blev jätteglad..man har ju hört så många andra som har läckt redan för ett par veckor sen men inte jag. Oroligheten har ju funnits där något att: Tänk om jag inte kan ge mitt barn mat sen efter födseln. Men nu verkaar det vara fritt fram i kanalerna..det kanske gör rent inför. Det bara glittrar till litegrann..inte mycket som kommer och det är bara på den ena.
2010-08-12
 11:09:55

Ont i halsen och förkyld. (39+0)

Nu börjar det kännas som om kroppen håller på och jävlas med mig..kände att jag började få ont i halsen igår morse men tänkte att det går nog över. Tvärtom..det accelererade hur snabbt som helst och igår kväll kunde jag inte svälja..blev många isglassar och isbitar. Har varit uppe och vankat hela natten, sovit två timmar däremellan så nu är man lagoms sliten. Har fått feber oxå.

Misstänker att kroppen jobbar på högvarv inför förlossningen..kanske vill rensa ut alla baciller inan, vad vet jag. En snorig näsa kan jag ta, men inte syran i halsen..det är så irriterande när man inte kan svälja eller prata. Vi kör teckenspråk härhemma..tur vi har så bra kommunikation :-)

Nä nu ska jag försöka sova nån timme..om det går. 
2010-08-11
 19:15:35

Kejsarsnitt eller inte?? (38+6)Idag hade vi en tid på specialistmvc för att få prata med en läkare angående om det blir snitt eller inte. Vi fick först träffa en bm och berätta om problemet, varför vi träffade bm vet jag inte, men sen träffade vi läkaren och hon va jättegullig och berättade om fördelar och nackdelar med snitt. Eftersom jag är överviktig så tar läkningsprocessen längre tid och komplikationerna kan bli svårare. Om man måste söva så måste jag hålla huvudet bakåt och det är den positionen som jag inte klarar av..den brukar utlösa nacklåsningarna.

Så vi bestämde oss för att låta kroppen starta igång av sig själv..det är ju lillgrodis som bestämmer när det är dags, och sen tar vi resten därifrån. Om jag orkar så kör vi på och skulle det vara så att jag absolut inte orkar så får man se hur långt man har kommit i förlossningen..om de ser huvudet kan man alltid ta till sugklocka och har det inte kommit så långt i förloppet då kan man besluta om kejsarsnitt. Det är då ett akut kejsarsnitt men om bebisen mår bra så kan man snitta inom en timme. Det kallas akut men det behöver inte vara akut för det. Då ger man värkstoppande så att det inte blir så jobbigt medan man väntar.

Sen blev det en lång shoppingvända på ICA Maxi, tog mig igenom nätt och jämnt, trodde seriöst underlivet och undermagen skulle gå sönder..det brändes och va som knivar i magen..usch! Nu blir det inga fler vändor ute..börjar bli så jobbigt när bebisen trycker på nedåt.
När vi kom hem låg jag i fosterställning och pep av smärta..vi hittade dock ett par punkten bak i svanken som hjälpte lite..det va som en djävulusisk mensvärk..fyyy va ont..och värre blir det. Sen började bebisen hicka och nu sparkas det för fullt.
2010-08-10
 19:46:56

Hos bm idag (38+5)

Idag hade vi en tid hos bm. Skulle egentligen ha varit där i torsdags men älsklingen hade svårt att komma ifrån jobbet och jag hade ingen bil att ta mig in till stan med så det fick bli idag ist.
Vi hade ganska mycket att prata om för en gång skull. Har ju tidigare mått så bra att det inte har varit nåt speciellt att ta upp. Så idag hann vi inte ens ta blodtrycket eller kolla järnvärdet, men det har ju tidigare varit så perfekt att jag misstänker att det fortfarande är så även idag.

Vi lyssnade dock på bebisens hjärta, men idag låg jag inte på britsen eftersom nacken är så trasig. Hade ju aldrig tagit mig upp därifrån men det gick bra att sitta på en stol. Hjärtslagen slog fint och låg på ca 144..såg även hennes maskin att de låg upp mot 150 ett par ggr.

Sen blev prat mycket kring nacksmällen och att jag nu känner mig väldigt splittrad hur hela förlossningen ska bli. Från att ha varit så förberedd till att nu känna total rädsla och ha ångest..nu vill jag inte föda längre. När jag frågade om komplikationerna kan vara större för mig som är överviktig och hon svarade ja så bröt jag ihop. kunde inte hindra tårarna. Jag vet ju det innerst inne men det är alltid jobbigt att höra från någon annan, samt att det är absolut inget jag kan göra något åt nu en vecka innan.

Vad vi har varit naiva och inte ens tanken på kejsarsnitt under resans gång..jag har ju mått så bra hela tiden..och det är klart att det ska hända nu.
Bm såg hur dåligt jag mådde så hon ringde direkt upp till specmvc och  fick tag i en specialistläkare och berättade mina problem. Så vi fick en akuttid direkt imorgon för att prata om hur vi ska gå till väga.
Om man ska  göra ett planerat kejsarsnitt så bör man göra det 7-10 dagar innan bf ch det är typ..NU!!! Vi har ju bf den 18/8 och det är 8 dagar kvar. Enligt RUL så har de satt datumet till den 20/8 så jag "vinner" ju 2 dagar enligt det..men jag vet ju när befruktningen skedde i och med att det är ivf så jag ligger hela tiden två dagar före och det kan ju kännas lite stressigt i en sån här situation.

..men men vi får se vad läkaren säger imorgon..
2010-08-10
 17:36:04

Tätare sammandragningar.. (38+4)

Igår morse började lillgrodan stöka runt härinne i magen..och det gjorde ont..riktigt ont. Men jag vet att det kommer bli värre, mycket värre men det tar jag då. till slut tyckte jag att sammandragningarna blev lite väl täta så vi började titta på klockan. Och när vi insåg att det bara va 5 minuter mellan "värkarna" fick vi lite smått panik, men jag kände ändå att: det är inte dags än. Sammandragningarna höll inte på så länge även om de bara va 5 min mellan och mycket riktigt så släppte de efter ett tag.

Under dagen va bebisen lugnare men framåt kvällen började det om igen..inte lika tätt, men jag gick från toaletten och vek mig dubbelt av smärta. Det drog så mycket i naveln så jag trodde jag skull bli knäpp. Ont ont ont skrek jag och älsklingen kom springande och masserade svanken. Jag slängde mig i soffan och andades djupt som jag har lärt mig.
Panik, va det dags nu??? Jag är inte redo..nacken gör ont?!? vill inte än..vill bli bättre i nacken innan jag åker in. det svider!!!
Det tryckte på ordentligt nedåt och det kändes som det hängde blytyngder på nederdelen av magen..
2010-08-10
 17:29:14

Tack till alla läsare :-)

Vet att jag är dålig på att svara tillbaka tlil mina kära läsare när det då och då ramlar in fina kommentarer. Jag är så glad att ni finns därute även om ni bara läser. Jag började med min blogg för att själv kunna titta tillbaka och komma ihåg vad vi gått igenom med alla behandlingar och mediciner.

Nu har jag även insett att det finns många därute som har samma problem som oss - ofrivillig barnlöshet och jag är glad om jag åtminståne kan hjälpa någon att hitta en gnista och fortsätta kämpa till att bli tre. Det är jobbigt och det tar kraft och energi, relationen slits men det är ändå guld värt i slutändan att komma till den dagen då man sitter där med sitt lilla knyte.
Det tar olika lång tid för alla men jag är övertygad om att dagen kommer till de flesta..det gäller att våga blicka framåt och ställa sig på benen igen, även om uppförsbacken kan vara lång.

Kram på er alla :-)
2010-08-07
 15:55:56

Är så ledsen..(38+2)
Igår mitt på dan efter en dusch så började jag känna av stelhet i nacken. Har känt av nacken ett par dagar men tänkt att jag har nog sovit lite sämre i och med en ny säng samt att jag inte kan röra mig på nätterna när magen är så stor, så det blir många timmar i samma sovställning, nåt jag inte är van med.
Har en grov nackskada sen tidigare efter en trafikolycka och har opererat nacken i USA för 3 år sen. Nu under graviditeten har jag mått jättebra. Större mängd blod i kroppen ökar ju blodcirkulationen.

Nu är det ca 2 veckor kvar till beräknad förlossning och nu smäller nacken till..varför??? Nu när jag ha en kropp/nacke som är starkare än nånsin då brakar allt..känner mig såå nere och gråter floder var och varannan timme av smärta båda i nacke och i själen. Vet att jag inte ska stressa upp mig nu med lillgrodan i magen men det kan inte hjälpas. Känner mig så hjälplös och förtvivlad.

Vi som har planerat andning och jag har läst böcker om att föda och nu kanske vi måste ta ett beslut om kejsarsnitt för att jag vet att min nacke inte klarar en vaginal förlossning. Jag vill verkligen inte..är jätterädd för komplikationer och allt. I ocj med att jag är större så krävs mer bedövning..tänk om jag känner när de skär i magen eller i livmodern? Tänk om jag måste sövas..då behöver de ge mig ganska mycket..tänk om jag inte vaknar upp igen? Ska älsklingen behöva förlora mig och stå ensam med våran lillskrutta? *gråter*
Eller tänk om våran efterlängtade lilla bebis inte klarar sig..fyy va hemskt..skulle aldrig klara av det.
Elller en infektion i livmodern, ärrbildning, infertilitet mm..det snurrar ordentligt i mitt huvud.

Eller ska jag bita ihop och prova med en vaginal förlossning? Tänk om jag mitt i allt inte orkar längre och huvudet nästan är ute..då är det försent med kejsarsnitt, då måste man in med en sugklocka..hur kommer nacken att må sen då? En rehabtid på flera månader..jag vill ju kunna bära mitt eget barn.

Jag måste snart ta ett beslut hur vi ska göra..har inte så långt kvar innan det är dags. Jag vill ju samtidigt ha bebisen hos mig, vill vara delaktig i bebisens första timmar i livet. Allt annat är ju så bra..hon ligger fixerad, mår bra, jag mår bra och så ska min jäkla nacke sätta käppar i hjulet..varför?!? Jag blir så arg!!!

Jag måste försöka få kontakt med en bm på förlossning och prata med nån..är så splittrad just nu..vet varken vad jag vill eller vad jag klarar..
2010-08-05
 19:18:05

Går in i vecka 39 idag (38+0)


Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Läs hur du hanterar förlossningens början, utifall att den skulle sätta igång redan nu. Bli dock inte alldeles fixerad vid det beräknade förlossningsdatumet! "Plus minus 14 dagar" är det som gäller vilket innebär att barnet kan födas NU eller om en månad. För många är det jobbigt, men faktum är att det är väldigt lite vi har kontroll över när det gäller barnafödande. Kroppen gör som den vill ändå.


Barnet:
Är det möjligt att veta om man väntar en pojke eller en flicka, om man inte sett det på ultraljud? En ledtråd är vikten - pojkar tenderar att vara något större än flickor. I vecka 39 väger bebisar mellan 3 kg och 3,2kg, men fortsätter bygga upp det lager underhudsfett som hjälper till att hålla dem varma utanför livmodern.
Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade.

Nu är gripreflexerna starka och hon eller han reagerar mer tydligt  på ljus och ljud. Nu är kroppen ganska rund och i barnets mage finns det en hel del mekonium –den första avföringen – som behöver komma ut.

Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

Bebisens inre organ finns alla på plats, men lungorna tar längst tid att utvecklas färdigt. Även efter födelsen kan det ta några timmar innan andningsrytmen etableras. När bebisen precis är född kommer man att undersöka den och bedöma resultatet enligt Apgar-skalan.

Nu förser moderkakan även fostret med antikroppar som ska hjälpa barnets immunsystem att hålla infektioner borta de första sex månaderna.

Undrar du vilken ögonfärg ditt barn kommer att ha? De flesta kaukasiska barn föds med mörkblå ögon och den ögonfärg de så småningom kommer att få, vare sig det är bruna, gröna, gråa eller blå ögon, inte visar sig förrän efter flera veckor eller t o m månader. Ditt barns ögonfärg vid förlossningen kommer att förändras i kontakt med ljus. De flesta barn av afrikanskt eller asiatiskt ursprung har mörkgrå eller bruna ögon vid födseln, men den exakta nyansen visar sig inte förrän efter sex månader till ett år.

De flesta barn ligger nu med huvudet nedåt. Nu är det så trångt om utrymme att armar och ben ligger klistrade längs med kroppen. Nästan alla ben i kroppen har hårdnat, men några hinner inte bli det före födseln. Barnets skalle är inte helt ihopväxt. Anledningen är att huvudet ska vara följsamt under förlossningen. En del barn har därför lustig huvudform när de kommer ut, men det kommer att återställas

Såhär ser bebisen ut nu:

38 Weeks Pregnant
2010-08-04
 09:12:30

Tätare sammandragningar.. (37+6)

Igår kväll kom sammandragningarna ännu tätare mot vad de har gjort tidigare. 15 minuter mellan är vad som hör till vanligheterna, men igår kväll gick det bara 10 minuter mellan. Magen blev stenhård som ett bowlingklot och gjorde ont. Vid nåt tillfälle värkte det ordentligt även i svanken och smärtan strålade ut i högra låret. 
Såg på älsklingen att han blev lite nervös och vi bestämde oss för att 4 minuter mellan värkarna, då ringer vi in till förlossningen.

Men allt gick bra och jag va ganska trött igår kväll, sov hela natten med bara två vändningar i sängen och en kisspaus..underbart!! Fler såna nätter tack. Det enda jobbiga är att jag har tryckt upp ena axeln mot örat så jag va lite lagom stel i nacken/axeln imorse..men det börjar mjukna upp nu.

Vädret är grått och tråkigt så idag stannar jag hemma och bakar bullar :-) På em blir det till att lämna in bilen på lagning och sen ska jag äntligen få tona håret..det ska väl inte vara farligt för skruttan. Dags att börja göra sig fin fast man ska in på förlossning..man ser nog så risig ut ändå just då så lite kan man väl få piffa upp sig tycker jag :-)

Ikväll ska jag få hjälp av älsklingen med lite fotvård. En annan når ju knappt sina fötter så lite hjälp är inte fel..hihi!
Och så ska jag måla naglarna som jag har låtit växa ut pyttelite..vill ha fina kort på lillskuttans hand i min hand..älskar såna bilder :-)
2010-08-03
 14:02:00

Har sytt ett babynest

Jag har länge velat sy ett babynest till bebisen som vi kan ha mella oss i sängen eller som bebisen kan ligga i när den ligger i spjälsängen första tiden. Den går även att ha i en vagga eller i barnvagnen.
Meningen med ett babynest är att bebisen ska känna att det är "lite trångt" så bebisen ska få samma känsla som i livmodern.

Jag är ju en glad syamatör så jag har lääänge gått och dragit på det här projektet men inte vågat börja för jag har inte fattat beskrivningen..men nu så är den färdig. Det enda som ska tilläggas är mera vadd och så ska sidorna sys ihop.När bebisen är nyfödd så drar man år snörena så att babynestet håller ihop och sennär bebisen blir längre så knyter man  upp snörena och förlänger hela nestet.
Sen när bebisen har vuxit ur den här då kan katten Sotis få en mysig sängplats :-)

Av egen erfarenhet så tyckte jag att det va svårt at förstå beskrinvningen i alla steg så jag passade på attvta kort medan jag själv sydde..och det va faktiskt inte så svårt som jag trodde att det skulle vara.
Så här kommer en steg för steg beskrivning :-)

Det här behöver man:

* Tyg 150 x 160 cm tygbit (blev massor över)

* Band (t.ex. kantband) att trä snöret igenom 2 meter

* Bomulls snöre 3 meter (blev mycket över)

* 1 påse vadd att fylla kanten med

* 3,5 cm tjock skumgummimadrass (räcker bra med 2 cm), 30 x 60 cm

Jag valde det här tyget..tyckte det va så sött
Botten

Klipp ut en bit som är 60x60cm....och vik ihop på mitten räta mot räta (alltså med den fina sidan inåt)Nåla längst upp och längs med ena långsidan. Låt botten vara öppen så att du får in madrassen.Sy sen sicksack längs med kanterna där du har nålat så att tyget inte repar sig....sen sydde jag med raksöm en pressarfotsbredd in för att hålla iihop ytterligare.

Vänd ut och in på tyget så den fina sidan syns. Nu är bottenplattan klar.

Kanten

Klipp nu ut två bitar vardera som är 40x90cm och lägg dem räta mot räta..den va den fina sidan inåt :-)
Nåla sen på ena kortsidan.Sy ihop med sicksack och ev med raksöm för att stärka upp ytterligare. Nu har du ett långt tygstycke som är 40x180cm.

Vänd den "fula" sidan uppåt och nåla fast kantbandet i mitten längs med hela tyget.Sy sen med raksöm på båda sidorna. Kom ihåg att sy ganska långt ut så att snöret får plats i mitten.

Då bör det långa tygstycket se ut såhär..Nu är det bara att fästa snöret på en säkerhetsnål och trä igenom kantbandet.

Kant mot botten

Nåla fast kanten mot botten. Börja gärna med mitten-sömmen på kant tyget mot mitten av kortänden på botten tyget. (den delen som inte är öppen) Sy ihop med sicksack.Vik sen över den andra hälften av kanttyget och sy ihop med raksöm.Nu kommer tyget att se ut som ett stort T. Fortsätt jobba med kanttyget.Nåla ihop kanttyget..
 


..och sy ihop med sicksack så att kanttyget bildar en tunnel.Nåla nu fast kanttyget mot bottentyget och sy ihop med raksöm. Kanterna kommer att vara längre än botten.
Sy inte ända upp i hörnen utan lämna hellre en liten bit osydd eftersom tyget kommer att "svänga" där.Gör samma sak på andra sidan.Sy sicksack på bottentyget längst ner så att tyget inte repar sig. Sy inte ihop, då får du inte in madrassen :-)Nästan klart :-)

Klipp till en bit av madrassen. Jag köpte hobbyskum på jysk för 169:- och det va en hel rulle. Räcker nog till 10 till babynesten :-)Trä in madrassen i bottentyget....och fyll kanterna med fyllnadsvadd. Den här påsen köpte jag på Panduro för 59:- DYRT!! Och det räcker inte med en påse. Jag fick en rekommendation från en annan tjej att köpa en kudde på IKEA för 25:- och dra ut innehållet :-)

När kanten är ordentligt fylld så syr du igen. Kom ihåg att inte korta av snöret för mycket. Bebisen ska kunna växa lite på längden i nestet.

Klart! :-)
2010-08-03
 06:29:08

Börjat med hallonbladste (37+5)I Lördags åkte jag ner på stan för att köpa det berömda hallonbladsteet :-)
Jag hittade det här teet på life butiken, tyvärr hade de inte lösvikt utan bara på påse..det ska tydligen vara mildare, men vi börjar i den här änden först.

Såhär står det på babycenters hemsida om hallonbladste:
Det har en toniserande verkan på livmodern och hjälper, om man tar det dagligen under graviditetens sista 6-8 veckor, till att förbereda livmodermuskulaturen inför förlossningen och kan på så sätt göra det lättare att föda barn.

I en studie som gjordes i Sydney, Australia, gav man 192 förstföderskor antingen en tablett med 1,2 g torkade hallonblad eller placebo två gånger per dag från graviditetsvecka 32. Örtpreparatet visade sig inte ha några skadliga effekter på varken mor eller barn och de som tagit hallonbladstabletterna hade ett kortare utdrivningsstadium under förlossningen och en lägre frekvens av instrumentförlossning (19,3 % jämfört med 30,4 % för placebogruppen.). Men man behöver göra mer forskning för att bekräfta dessa resultat.

Eftersom det har en stimulerande effekt på livmodern, är det mycket viktigt att inte använda hallonblad före graviditetens två sista månader. Börja med en kopp örtté per dag och öka gradvis till max fyra koppar té eller tabletter per dag. Du kan dricka hallonbladsté obehindrat under förlossningen också.

Du kan köpa torkade hallonblad från en välrenommerad försäljare, eller plocka och torka själv. Så här brygger du te på bladen: lägg 25 g torkade hallonblad i en tekanna och häll på 6 dl kokande vatten. Sätt på locket och låt dra i 15 minuter. Om du bara vill göra en kopp, använder du 1 tsk torkad ört till en kopp kokande vatten.

En annan ört som kan användas tillsammans med hallonblad är rapphönsbär, mitchella repens. Den har på samma sätt som hallonblad använts traditionellt för att underlätta förlossningen. Nordamerikanska indiankvinnor brukade ta den under graviditetens sista veckor. Örten har, liksom hallonblad, en toniserande inverkan på livmodern, vilket sägs kunna göra förlossningen lättare och förloppet snabbare. Det finns inga forskningsresultat som bevisar effektiviteten av denna medicinalört.

Den bör inte tas alls förrän under graviditetens sista veckor.


Jag tycker det smakar som vanligt fruktte, det är väldigt svagt så det är viktigt att man låter det stå och dra ett bra tag, det blir inte beskt som många andra sorter.
Jag gjorde iordning en hel kanna och stoppade även ner en kanelstång och några nejlikor för att spä på effekten något mer.

Jag känner skillnad i sammadragningarna när de väl sätter igång..de är starkare och gör mera ont..
I lördags kväll tog jag första koppen och har nu tagit 1-3 koppar om dagen. Igår kväll hade jag så ont så jag va tvungen att gå och lägga mig..har varit bökigt hela natten men det verkar inte vara nåt på gång än iaf. Men nu är det inte så många dagar kvar till bf :-)
2010-08-01
 09:44:25

Inne i vecka 38 (37+3)


Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt.
När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.

Ungefär vid den här tiden börjar många kvinnor bli oroliga för att de inte kommer att känna igen när förlossningen börjar. 
Vid denna tid brukar även de flesta känna sig väl motiverade för förlossningen. Nu ska den snart uuut! Bara tanken på att bli lätt i kroppen igen är skönt ofattbar. Många som varit rädda för att föda får nu mod och styrka att vilja genomföra. Hur man förbereder sig inför förlossningen är väldigt olika. En del har slukat all information i ämnet sedan dag ett medan andra inte vill bli påverkade utan ta det som det kommer. Nu när det närmar sig kan det hur som helst vara klokt att läsa på om de olika faser som en förlossning innebär, detta gäller inte minst partnern, så att ni i stora drag vet vad som väntar. Du som partner är ovärderlig som coach och stöd och behöver intala dig själv att vara trygg och lugn för din kvinnas skull.
 
Skriv gärna ett brev tillsammans om hur ni vill ha det med smärtlindring och hur ni tänker kring bemötande och era behov på sjukhuset. Du som inte har någon partner kan få hjälp av någon nära vän eller en doula. De sistnämnda blir allt vanligare, du kan söka efter denna stödkvinna på nätet.


Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång. Nu väger bebisen kring 2,8 kg och är nästan 49 cm lång. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa.

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är ungefär 3,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar mer blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls.

A propos hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium).

Om barnet föds under denna vecka så anses det inte vara född för tidigt.

Fostret växer lite långsammare de sista veckorna, pojkar lite snabbare än flickor. Det oljiga vaxlagret på barnets hud börjar försvinna, men  lämnar kvar lite för att underlätta under förlossningen.

Såhär ser bebisen ut nu:

37 Weeks Pregnant
#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }