2011-01-31
 21:46:00

Ronja är 5 månader!!!




Hjälp va fort tiden går..det är 5 månader sen lilla trollungen kom till  världen och det känns nästan som 1 månad. Men va mycket som har hänt och va mycket vi har gjort tillsammans. Hela min vardag kretsar bara kring henne..så underbart!! =)




Idag träffade vi tjejerna i föräldragruppen igen med sina små bebisar..vi hade jättetrevligt. Dock vill jag inte lägga upp bilder eftersom jag inte vet om det är ok för dem att ha bilder på sina små här på min blogg..så jag låter bli =)

När vi kom hem så väntade de här på bordet..en till Ronja och en till mig =)



Jag äter ju LCHF sen en tid tillbaka så Krister tyckte den här skulle passa bra..jag blev superglad!!! =) Älskar kokböcker, speciellt LCHF böcker. Lilltrollet fick en jättesöt hjärteask som hon kan förvara nåt litet..kanske första locken eller lilla tanden..vi får se.
Vill du komma till min LCHF blogg så är adressen här =) www.lindabireseveriksson.blogg.se







2011-01-30
 23:06:00

Ronja har smakat Ella´s kitchen


Det här blev smakisen för dagen. Ella´s Kitchen med broccoli, päron & ärtor. Blev dock själv väldigt besviken över att jag inte läste innehållet innan jag köpte hem den här produkten. I sitt sortiment finns det både grönsakspuréer och fruktpuréer och jag trodde att det här va en grönsaks..som det låter på namnet i alla fall.



Men döm till min  förvåning när det är 79% päron och bara 6% broccoli...grrrrr!!! Då tycker jag att de ska skriva i den ordningen på förpackningen oxå..
Färgen såg riktigt läbbig ut men det är ju gröna produkter men lukten va lite åt vinägerhållet...*ryser*
Jag va ju ändå tvungen att prova innan jag gav Ronja smakisen och det va ju inget jag ville fortsätta äta kan jag säga..



Vad tyckte Ronja då?





Nja..det va väl inte favoritmaten, men efter ett tag så gick det ganska ok ändå. Jag ville dock inte servera henne det här mer eftersom det innehöll så mycket frukt och det tänkte vi vänta med ett litet tag till.




2011-01-30
 21:22:00

Ronja leker med leksaks-bollen


Nu när Ronja har lyckats att vända på sig till mage så vill hon helst göra det hela tiden fast hon egentligen inte tycker om att ligga på mage. Hon blir lätt irriterad efter en stund och vill att vi ska vända tillbaka henne för det har hon inte lärt sig än. Märkligt, hon kunde vända sig från mage till rygg strax innan hon va 3 månader men inte nu..hmmm?



Ovanpå bollen finns en liten nyckelpiga som sticker ut som hon gärna vill stoppa i munnen men det är inte så lätt att få tag i den eftersom bollen snurrar runt. Den spelar dessutom musik och blinkar i alla möjliga färger.



Men nu så fick jag tag i den..haha!!!


Jag hoppas att den här bollen är vattentät..eller snarare dreggeltät..hahahaha!!!




2011-01-29
 23:05:00

Ronja har vänt på sig!!! =)


Nu har all träning gett lite belöning..som hon har kämpat de sista dagarna/veckan. Hon har bökat fram och tillbaka och legat som en ostkrok, men nu så...har hon vänt sig från rygg till mage.
Men när hon ska vända sig så är det mycket frustration och envishet. Det enda jag inte förstår är varför hon envisas med att vända sig till mage..hon avskyr ju att ligga på mage, men hon vänder väl på sig för att hon kan..hihi. Fast visst ligger hon en längre stund på mage nu utan att grina illa och hon har börjat att flytta ut händerna från kroppen och fälla torn och rulla boll mm.

Här är en av de första vändningarna..pappa får hålla en hand bakom för hon slår gärna tillbaka i full kraft och gör illa huvudet mot golvet. Fast nu klarar hon det bättre.






2011-01-29
 16:47:00

Ronja har fått smaka broccoli


Ja nu va det dags för en ny smakupplevelse och den här gången skulle hon få smaka på broccoli..hmmm?
Jag kan säga att den broccolipurén som jag har stoppat in i frysen kommer nog att få ligga där länge eller så får jag nog själv äta upp den..hahaha!! Ronja kommer INTE att äta dem.

Det här tyckte Ronja om broccoli.






Hon som va så förväntansfull innan hon skulle börja äta. lilla Ronja älskar ju att äta mat..men nu har jag märkt att hon inte riktigt litar på vad som finns på skeden..efter den här upplevelsen så förstår jag henne.




Annat blev det när mamma kom in med en portion med god sötpotatispuré..DET tycker Ronja om =)


Titta va glad hon är nu..det är så här en bebis ska se ut när de äter mat..GLAD!!!




2011-01-27
 21:48:00

Första gången på öppna förskolan


Jag och Linda bestämde oss för att vi skule ta småttingarna till öppna förskolan. Tänkte först att det kanske är lite för tidigt men vi kan ju gå dit så får vi se hur det blir.

När vi kom dit så skulle de precis ha en sångstund för barnen..va kuuul! Så vi satte oss i en rint på ett par puffar och sjöng med..det va alla möjliga sånger som man aldrig har hört förut, men även kända sånger/lekar som prästens lilla kråka och ekorr´n satt i granen.




Lillasyster Emma följde oxå med dit eftersom hon bodde hos mig i ett par dagar. Och sen kan det vara kul även för henne att få se hur det går till. Hon va til stor hjälp då det va lekar man skulle lyfta Ronja högt eftersom jag inte klarar det pga av min nackskada.



Här är jag och min mammakompis Linda med våra små mirakel =)




Efter sångstunden va det dags för lite fika..så här satt de och smådrog i varann..hihihi.




Jag och skruttungen myser i lekhörnan


Sitter och leker med de små..


Simson klappar om Ronja när hon är ledsen..såååå gulligt och omtänksamt =)




Här leker de i den mjuka lekhörnan..perfekt för de små =)


Vi hade en underbar dag..såå kul att sitta och sjunga och leka tillsammans med dem. Så det här gör vi snart om igen. Vi kommer besöka ett par andra öppna förskolor oxå.






2011-01-25
 21:25:00

Ronja står upp


Eftersom Ronja föddes med en ihopklämd fot så har våra funderingar funnits om hon kommer kunna sätta ner foten och kunna gå på ett normalt sätt. Vet ju att vissa barn går på tårna istället för att sätta ner hela foten.

Såhär såg Ronjas fot ut vid födseln



Vi har ju under de första månaderna masserat hennes fot och förlängt hennes fotsena så att foten inte "drar ihop" sig, och ortopedläkaren sa vid sista besöket att hennes fot såg jättefin ut.
Vi ska på återbesök nu den 10/2.

Jag har tidigare försökt få Ronja att sätta ner fötterna och spjärna ifrån men det har inte fungerat, hon har bara dragit upp benen som en liten groda. Men för 2 dagar sen så "tränade" jag henne lite extra och försökte få henne att stå upp och...det gick!!!
Ingen kunde vara gladare än mamma och pappa. Så underbart att se att hon sätter ner hela foten.  Och hon älskar att stå upp, hon lägger av världens leenden och skratt.






Hon har även insett att nu kommer hon närmare sina kompisar som hänger i taket..så när man står på fötterna då kan man peta på dem =)






2011-01-25
 15:21:02

Men hallå där Lindex!!??!!!????


Det här sprids ute på facebook nu i löpande fart och kan inte låta bli att göra ett inlägg om det..tycker definitivt att det här bör uppmärksammas bland alla som köper barnkläder.






Om Klara är 116 cm och Kalle är 116 cm, hur mycket längre är då Kalle?

Hade en väldigt intressant diskussion på Lindex:

Jennie: Är det inte lite skumt att min son har 110 på era "killkläder" men behöver 116 eller 122 på "tjejkläder"?

Lindexkvinna: Jaa, men det är så att tjejkläderna är mindre.

Jennie: Jamen det är väl storlekar i centilong dvs man tar samma storlek som barnet är centimeter långt?

Lindexkvinna: Just det.

Jennie: Så en tjej som är 116 cm är kortare än en kille som är 116 cm?

Lindexkvinna: Men om du kollar så ser du på dagis tex att tjejerna är lite kortare i samma ålder.

Jennie: Ja precis, men en femårig tjej som är 116 cm är väl lika lång som en fyraårig kille som är 116, och de ska väl ha 116 bägge två? (Visar två tröjor i 116, killtröjan har ca 4 cm längre ärmar, är ca 5 cm större i bröstvidd och är större i ärmöppningen)

Lindexkvinna: Jaa.. Jo men det är väl mer att det är större rörelsevidd i pojkkläderna. Dom busar ju runt på ett annat sätt.

Smakfull förklaring tycker jag, "välkommen till Lindex, våra flickkläder har inbyggd rörelsebegränsning." (Perfekt ju, så att inte tjejerna får för sig att busa runt på ett pojkaktigt sätt.)


Här kan du läsa vidare alla kommentarer och diskussioner som handlar just om klädstorlekar bland våra barnklädesbutiker runtom i landet.
http://ennyblogg.blogspot.com/2011/01/om-klara-ar-116-cm-och-kalle-ar-116-cm.html?spref=fb


2011-01-25
 11:22:00

Vi har haft...


..min storasyster på besök. Hon kom och hälsade på med sin minsta pojke Eric som är strax över 1 år. Hennes största pojke Sebastian va på lek och plask med pappan och då passade de på att titta ut.
Ronja satt mestadels i knät och gosade med moster.
Titta va söta de är =) Jag bara älskar de här korten!!!!!



Här är lilla söta Eric. Mosters lilla hjärta =)



Pappa och Ronja leker flygplan..tycker hon är jätteskoj =)



Ronja har börjat intressera sig alltmer för sina leksaker. Hon tar tag i allt som låter och slänger hit och dit för att få sakerna att plinga och låta.

Hon utforskar ALLT!!!



Nånting hon älskar just nu är när vi bygger torn av byggklossar som hon sen kan rasera. Tack storasyster för den fina julklappen..den kommer användas lääänge =)
Man ser verkligen hur hon fokuserar på tornet och sen viftar hon till med handen. Hon har dock än inte lärt sig att det är skoj utan hon ser ganska likgiltig ut. Det är mest vi som klappar och tjoar..hahaha!!

Här är då lillasyster kom på besök..lektanten som hamnar på golvet så fort hon kommer innanför dörrarna..hahaha!
Det är roligt att bygga höga torn...



...och sen peta omkull dem



 Ååhh så mysigt då ;-)



Här är farmor då hon sitter och leker med Ronja och klossarna..hon är verkligen intresserad av alla färger (alltså Ronja) Helst vill hon ju stoppa dem i munnen, men då måste man ju först få tag i dem. =)



Kramkalas =)



Ronja älskar mormors fina färgglada scarf..den sitter hon alltid och leker med.



Roligt att sitta hos farfar oxå. Här sitter de och leker med prasselboken som Ronja älskar =)










2011-01-24
 21:10:29

Vad tycker Ronja om potatis/palsternacka på burk?


Den här burkmaten provade vi idag



Nää den va inte heller nå vidare. Jag smakade och tyckte att den smakade väldigt vattning..ingen smörsmak här inte. Tror våran lilla Ronja har blivit en finsmakare..bara hemlagat är gott nog. Och det är ju absolut inge fel..jag bara älskar att laga mat till henne =)

Så här såg grimaserna se ut när hon fick smaka den här burken..hahaha!



Lite bus vid matbordet..fy på sig mamma..hihi! Men Ronja verkade uppskatta det iaf =)




Efter en stund när hon vägrade maten så gick jag och värmde lite av potatis/majs burken. Tänkte att den kanske skulle gå bättre..men men...


 

Tror verkligen inte hon gillar burkmat, men vi prova oss fram i djungeln av barnmat, men imorgon ska jag laga lite riktig mat till henne. Mammas mat är bäst!! ;-)


2011-01-24
 20:33:00

Idag har vi varit på BVC

Idag fick vi åka lite längre för att besöka BVC eftersom de har flyttat från Norslund in till stan och slagit ihop sig med en annan vårdcentral. Så nu heter det Elsborgs familjecentral.
Krister skulle vi möta upp där men han blev lite sen från jobbet så han kom så fort han kunde.

De nya lokalerna va hur fina som helst..ljust och fint och stooort. Det bästa måste ända vara att öppna förskolan ligger på samma våningsplan. Så det är allt i ett kan man säga. =)

När vi kom dit så visade min BVC sköterska runt oss i lokalerna men sen va vin tvugna att gå in och väga och mäta. Så fort jag la Ronja på skötbordet för att ta av henne så blev hon jätteledsen och gallskrek. fattar inte varför hon gör så så fort hon hamnar på ett okänt skötbord. Det är bara hemma och hemma hos min storasyster som hon är nöjd och glad.

Sist vi vägde henne så vägde hon 6775g och nu hade hon ökat till 7180g. Hon hade tappat liiite på sin viktkurva men allt va ändå ok.
Längden hade oxå stuckit iväg sen sist då hon va 66½cm. Nu mätte vi 69cm. Herregud va de går undan. Inte undra på att jag har fått ta undan storlek 62 på hennes kläder.

Nästa gång vi ska dit blir den 3/3. på Kristers födelsedag.


2011-01-23
 19:05:21

Vi älskar vårat nya liv!! Tillsammans med Ronja =)


Ja det är verkligen helt underbart =) Vi njuter av varje liten stund med henne. När vi vaknar på morgonen så är Ronja oftast vaken och ligger och bublar och sjunger för fullt. Leendet man får av henne gör att vilken dag det än är så börjar den underbart.

Sen är det bus och lek hela dan. När vi har lagt henne för att sova nån timme på dan så lääängtar vi att hon ska vakna så vi får bära, skratta, busa, krama, pussa på henne. Vi nästan springer dit så fort vi hör ett pip och står tillsammans och tjuvkikar på henne, där hon alltd ligger nöjd och glad och pratar med sina kompisar.

Att ge henne mat, klä på henne i alla underbart söta bebiskläder eller bada henne förgyller dagen samt att se vad för nytt hon har lärt sig. Att gå nenr i källaren och hämta upp hennes små kläder ser jag som ett nöje.
Ronja ligger och leker i sitt rum på golvet på lekfilten medan mamma viker hennes kläder. Vi umgås jämt och det är verkligen helt underbart!!!

Vi älskar dig så, våran lilla trollunge!!!!

Det här är livet...









2011-01-23
 17:09:01

Första smakportionen med potatis & majs


Igår fick Ronja prova på att äta sin första burkmat. Jag har tidigare bara gett henne min egen henlagade mat och kommer givetvis att försöka hålla mig till det, men samtidigt ville jag att hon skulle få smaka en burk för att se om hon gillade den.

Sen vill jag inte ge mig på att göra egen majspuré och riskera att hon sätter de små skalen i helsen så därför blev det burkmat.

Den här maten stod på menyn.



Njaaa, den här maten va väl kanske inte en favoritmaträtt. Ronja såg riktigt äcklad ut när hon fick smaka.
Vi kanske gjorde misstaget att vi introducerade henne för herr palsternacka som är söt alldeles för tidigt, men tycker ju bara jag har fått höra från alla att börja med potatis och sen morot, palsternacka osv.



Hahaha..stackars liten, det här va ju INTE gott!!!










Vi har provat att ge henne samma mat 2 ggr till men det är inge vidare tycker hon..vi fortsätter att prova ett tag till..iaf till burken är slut. Synd att slänga mat =)


2011-01-20
 19:12:49

Ronja sitter mer och mer själv


Självklart behöver lilla fröker fortfarande ha stöd bakom ryggen eller en massa handdukar när hon sitter i matstolen, men hon bli staadigare och stadigar för var dag som går.
Hon är ju mer lång och smal än kort och knubbig så hon blir så svajjig när hon ska sitta själv..
Men det märks att hon tycker om att sitta upp lite mer nu..trist att ligga ner, då ser man ju ingenting. =)








2011-01-20
 14:02:43

Food in - Poop out!! Hahaha!!!


Jag satt och matade Ronja för ett tag sen och filmade lite som jag brukar göra lite då och då, men ibland får man verkligen med det där underbart roliga på film.

Hon sitter och äter gröt och rätt va det är när jag kommer med skreden så lägger hon av världens sötaste grimas och sen hör man världens brak i blöjan x 3.
HÖJ LJUDET!!!



Man kan nästan se efteråt hur hon använder teckenspråk för: Mamma, jag är färdig..hehe!

Och när jag frågar om vi ska gå och byta blöja så ser det ut som hon "säger":
Jaaa TACK..snälla!!

Hahaha..våran lilla älskling!!!
Va helnöjd hon va efteråt




2011-01-16
 22:47:01

Gårdagens shopping på stan med lilla familjen


Igår åkte vi ner en sväng på stan. Krister frågade om vi inte skulle ta med oss presentkorten och åka ner och kika på lite nya kläder till Ronja..Jaaaaaaaa va kul. Det är lite extra kul när älskling kommer och frågar oxå.

Vi är ju alltid lite extra lata på helgerna så vi maskade i sängen alla tre, åt en sen frukost och åkte ner på stan strax efter kl 13.

Här är mina två älsklingar efter ett blöjbyte på lilla skruttan.



Vi va in på alla möjliga butiker, men jag tycker inte att sortimentet riktigt har kommit igång..önskade att det fanns lite mer att välja på.
Inne på h&m har jag under en längre tid spanat in den här mössan..jag bara älskar den här och nu passade jag på att proba den på Ronja. Synd att Ronja inte tittade upp så att vi fick med hennes söta lilla ansikte oxå.



Vi tog en snabb vända inne på BR leksaker oxå..bara för skojs skull.



Ronja va ju inte så intresserad. Hon hade fullt upp med sin snuttefilt som hon snuttade på hela eftermiddan.



Sen va det dags för Ronja att äta lite mat..eller få sin flaska. Klockan va ganska mycket så när vi kom till Åhlens så va de på väg att stänga..men vi fick iaf komma in och ge henne mat..hon va såå trött så hon slocknade medan hon åt. När hon hade tömt flaskan så hade jag inte hjärta att slita upp henne ur varma vagnen och sätta på henne overallen, så vi gjorde ett litet test på det här med att hur man ska klä en liten bebis.
Det är ju en evig debatt om hur man ska klä ett barn..för varm eller för kallt, fryser de eller svettas de??

Så vi lät henne ligga kvar i vagnen och så bäddade vi in henne i en mysig filt och drog upp "vagntaket". Det va väl ca -10 eller något varmare. Det hade börjat snöa nu..sen tog vi en promenad tillbaka till bilen ca 15 min. På vägen stannade vi på ett litet café och köpte med oss en varsin kaffe/te.

De va så skönt och lugnt på stan den här tiden..nästan ingen som va kvar.







Flera ggr under tiden vi gick tillbaka till bilen så undrade jag om Ronja frös och stack in huvudet..men herregud sa jag till Krister, det är ju jättevarm och skönt härinne. Det kom som en värmevind mot ansiktet..hon fryser verkligen inte härinne trots att hon inte hade nån overall.
När vi kom fram så kände vi även på hennes kropp..genomvarm och skön.

Hon hade ju Barba runt ena handen och snuttefilten runt den andra så varm va hon, så vi flyttade bara över henne till bilbarnstolen. Bilen hade ju även den stått och värmt upp de senaste 2 timmarna via kupévärmaren.



Hon vaknade givetvis när vi la in henne i bilen, vi la filten över henne och drog igen åkpåsen till babyskyddet..den är ju som en overall. Hon satt och lekte med nappen hela vägen hem och jollrade och drog i mössan...haha hon ser verkligen ut som toker i snövit =)



När vi kom hem så ropade Krister på mig...älskling!!! Kom får du känna på Ronja..jag la handen på henne och hon va verkligen varm..närstan lite småsvettig..och GLAD!!! Inte frös hon iaf som jag trodde att hon kanske skulle göra utan overallen.



Gullungen då...



Det här blev dagens inköp till lilla trollungen..




2011-01-14
 21:53:37

Ronja är jätterädd för papperpåsar!!!


För ett par dagar sen så satt jag med Ronja i soffan, hon satt i mitt knä och krister tog källsorteringspåsen, knöcklade ihop den och skulle ut och slänga den, men då hör jag hur Ronja låter jätteirriterad. Lät precis som att hon gav Krister en utskällning..kan en 4 månaders bebis ge utskällningar??

Under tiden Krister gick ut med soporna så tänkte jag att hon måste ju ha blivit rädd. Stackars Ronja, hon va ju rädd inte arg.
Så när han kom in så bad jag honom prassla med en papperpåse igen lite försiktigt för att se om det va det hon va rädd för.
Låter kanske lite elakt men man vill ju veta vad ens bebis är rädd för så man kan undvika i fortsättningen så gott det går.
Såhär gick det.

Försök 1



Fick ju stänga av för det kom en liten kräkis..hihi
Här kommer den rejäla utskällningen!!



Nu tänker vi oss för innan vi prasslar högt med vissa saker. Jag fick mig en utskällning när jag rotade runt i frysen bland fryspåsar och annat och Krister fick onda ögat när han prasslade med tidningspapper när han skulle göra iordning en brasa.

Ni kanske tycker att hon ska lära sig, men jag tycker att det är synd att utsätta henne och provocera fram rädslan..hon blev faktiskt så  rädd att hon bajsade på sig. Det växer väl bort med tiden..alla är vi rädda för något och det sista vi vill är att bli utsatt för det =)


2011-01-14
 11:15:38

Vi har varit...

hemma hos min mammakompis Linda och hennes underbara son Simson. Simson är 2 veckor äldre än Ronja och vi passar på att träffas lite då och då.
Det är så kul att se hur de små har vuxit på sig och hur de utvecklas..de är verkligen olika men på ett härligt sätt.
Jag tror att vi lär oss mycket av varann oxå =)

När vi kom dit blev det som vanligt först lite mat. Jag brukar sällan göra som tidigare, då matade jag Ronja och sen åkte hemifrån, nu gör jag tvärtom när jag ska hem till nån..jag matar där på plats ist. Risken är för stor att hon kräks i omgångar när jag sätter ner henne i babyskyddet eftersom hennes lilla mage trycks ihop.
Trist att behöva sätta ner för att direkt ta upp och gå och byta kläder.

Sen blev det lek på golvet. Simson är så duktig på att ligga på mage och hålla upp huvudet, han är verkligen jätteduktig och stadig. Ronja har börjat mer och mer att ligga på mage, för att vi envisas med det (men inte så lätt alla ggr med en liten kräkbebis) Det är därför vi inte har låtit henne ligga på mage så långa stunder eftersom all mat kommer upp.
Vi la båda på mage så de fick ligga och titta på varann och då va ju Ronja tvungen att hålla upp huvudet för att se sin kompis.



Simson lyfte ena handen och petade Ronja i ansiktet och hennes hår..såå sött!!




Ronja har mest legat på rygg bredvid mig, men å andra sidan så har vi haft väldigt fina och långa pratstunder tillsammans. Och så älskar hon ju att ligga och pilla i sitt hår.



Simson fortsatte att jaga efter Ronjas hand..så så kul ut när han hellre ville tugga på hennes hand än sin egen.
Den kanske smakar gott, vad vet jag..hihi!







Linda satte Simson i hans gåstol en liten stund, han är så duktig lilla killen. Han är ju bara strax under 5 månader.
Undrar vad han gör vid datorn..hmmm?





Jag satt och lekte lite med Ronja i knät, men vad har hänt med Simson där borta i gåstolen?



Sen va det dags för en liten sovis för de små och då passade vi på att göra lite mat till oss.

Dags för Ronja att få en liten smakis. Det blev potatis & morotspuré..Mmmmm gott!!
Jag tror nog att hon tycker bäst om den här maten som vi har provat hitills..ja förutom gröten då.



Efter maten så tänkte vi att Ronja kunde få prova att bada i en Tommy Tube. Jag har alltid velat ha en sån och nu kunde vi ju passa på att prova. Simson älskar ju att bada i den..men stackars lilla Ronja det här va nog inget för henne. Hon tvärvägrade ju att peta ner fötterna utan de åkte upp hela tiden och så låg de på kanten..slutade med att hon svalde en liten klunk vatten..näää vi fortsätter bada henne i den vanliga baljan ist.



Sen fick det bli lek på mattan igen, och det är tydligen inte bara Ronja som gillar hennes hår. Simson gjorde allt för att komma närmare för att peta i hennes hår..men den här gången va det Ronja som "bet" tillbaka..hahaha!







Ronja fick även prova en Bumbostol. Jag ville se om hon klarade av att sitta en liten stund och va förvånade vi blev att det faktiskt gick riktigt bra. Hon satt helt ok där.



Va gulligt det här va, det fanns ju tom ett litet bord till stolen.







Nu va det dags att åka hem efter en fullspäckad dag med de små. Tack Linda för att vi fick komma och hälsa på..vi ses snart igen =)






2011-01-10
 11:03:36

Ny header


Nu har jag gjort en ny header som jag tycker va jättesöt. Insåg däremot att alla inte kan se med det typsnittet som jag har valt. Lillasyster tyckte den såg stel ut och det förstår jag efter att ha sett vad hon ser på skärmen..hmmm

Det här är vad jag ser



Och det här är texten, litet och fint :-)




Jag har använt ett typsnitt som heter Segoe print & Segoe Script. Misstänker att den finns som standardtypsnitt i windows 7. Skulle skarpt rekommendera att ladda hem det typsnittet. Det är min favorit just nu.

Håller på att kolla var man kan ladda ner Segoe Print & Segoe Script 


Så jag ber om ursäkt om det finns läsare här ute som inte ser det jag ser..ska försöka hitta ett typsnitt som är liknande så att ni inte möts av en 14 åring som har gjort headern..hahaha!


2011-01-09
 22:57:54

Mild Havregröt från Semper




I morse så tänkte vi att ni kan vi prova lite mild havregröt. Det passar jättebra på en söndag och så har vi hela dan framför oss att se om magen krånglar på Ronja. Hon va lagom hungrig så det passade bra att ge henne gröt och så lite mjölk efteråt.
Det kom några gäspningar strax innan och jag vet ju att hon endast är upp ca 1 timme efter att hon har vaknat,  sen vill hon sova igen en stund. Så jag hoppades på att hon kanske skulle sova en liten längre stund men hon brukar ändå sova 1 timme och det räcker ju gott och väl.



Ronja såg lite fundersam ut när jag ställde fram skålen med gröt.



..och det gick lite småsegt. Vet inte riktigt om hon tyckte om det. Inte lika bra som tidigare maträtter iaf. Det här va lite geggigare. Sen för att försvåra matningen för mig ordentligt så bestämde Ronja sig för att stoppa fingrarna i munnen. Först fingrarna och sen hela handen, gröten bara rann ut och det blev riktigt kladdigt vid matbordet. 



Men hon visade ändå intresse för att få maten.



På kvällen tänkte jag att jag skulle prova ge henne lite mer gröt, men den här gången blanda ut med lite ersättning/tillägg för att göra gröten mjukare och lösare. Men när jag väl satte henne vid bordet så va hon så hungrig så det va helt hopplöst att mata henne. Jag trodde hon skulle äta upp hela skeden. Hon slängde med huvudet åt alla håll och gapade stort och gnällde ordentligt.



Så jag gav henne flaskan ist och den slukade hon helt..alltså innehållet..hahaha!!




2011-01-09
 18:20:09

Arkivera kläder


Guuud va man kan bli lite sentimental när man måste börja plocka undan bebiskläder som hon har vuxit ur. Lite trist är det ju för de symboliserar ju litegrann henne som pyttelitenbebis och det är först när man provar vissa kläder och man börjar dra lite i dem som man förstår att de inte har krympt i tvätten utan att lilltjejen har vuxit ur dem..
Vaaaa? Varför har jag inte märkt att hon har vuxit..hihi. Bodys i storlek 62 har lagts i en kartong men när det kommer till den här pyjamasen så ville jag verkligen INTE lägga ner den. Tänkte att Ronja kunde ha den som shorts istället. Den här pyjamasen hade hon på BB och har haft hela tiden fram till igår när jag arkiverade den..älskade pyjamas med de söta små lammen..fniss!

Men visst har hon vuxit, det ser jag ju när jag jämför de här två bilderna. Vi som vek upp ärmar och ben för att de va för långa.




2011-01-08
 23:53:01

Dags för morotspuré


Igår så år Ronja sin 3:e portion med potatis och palsternacka men efter att ha bajsat 10ggr igår så tyckte jag synd om henne när hennes lilla söta stjärt va alldeles röd igår kväll. Trots att jag hade smörjt in med en mandelkräm som botar det mesta.
Hon riktigt ojjade sig när jag skulle smörja sista vändan igår kväll innan läggdags.

Så...idag efter att hon bajsat som gult "vatten" så tänkte jag att nu blir det morotspuré eftersom morot är lite stoppande. Men jag ville ju inte orsaka nån förstoppning så därför gjorde jag en puré på både potatis & morot.

Så här gick det..

 

..det smaskas väldigt högljutt..hihi!!

 

Och det verkade som att hon gillade även den här maten :-) Lilla gullungen!!



Idag fick Krister mata men det är inte så lätt att mata Ronja nu när hon sitter i stolen. Hon har fullt sjå med att hålla upp huvudet så det blir lite vingligt ibland.



Och inte är det så lätt för pappa att träffa munnen då heller när hon far upp och ner med huvudet..hahaha!!!
Ronja håller dessutom på att somna vid matbordet..trött efter all mat hon har fått i sig.
Guuuud va jag skrattade när de höll på. Kolla själv..



Mmmmmmmmmmmmmmmm.....................



En nöjd och belåten liten Ronja efter maten.



Jag tror att moroten har hjälpt lite för hon har inte ens kommit i närheten av att jag måste byta 10 bajsblöjor..snarare 5-6st.






2011-01-08
 15:29:15

Sitter i sin matstol


Ja, lilltjejen börjar bli stor nu. Jag va hos syrran i förrgår och på kvällen så provade vi att sätta ner Ronja i matstolen och stöttade upp med handdukar runtom, det blev jättebra och hon satt faktiskt stadigt.



Så igår när jag va själv hemma på fm så satte jag ner henne i stolen och gav henne några leksaker att leka med.
Tycker hon är så duktig att hon redan klarar av att sitta där, hon är ju bara 4 månader.





Har märkt tidigare att Ronja har börjat kasta iväg sin napp..ibland hittar man den på golvet när hon ligger i soffan, och på nätterna får man leta och leta och leta.
Idag kastade hon ner sin första leksak. Haha, misstänker att det här är något hon kommer roa mamma och pappa med mååånga ggr.



Ronja upptäckte även Sotis flera ggr som svansade runt stolen och hon vände sig efter mig när jag gick iväg en bit. pappa krister tyckte det va jättekul att ha henne vid bordet. ha sa även: Va..ska vi ha en bebis vid bordet, vi har ju hittills bara haft andras barn vid bordet. :-) Jaaaaaaaaaa, nu är det våran tur!!!






2011-01-07
 00:13:04

Idag började vi med Baby Semp 2




Vid 4 månader rekommenderar man att byta till Baby Semp 2. Baby Semp 1 är från 0-6  månader och 2:an från 4 månader. Jag har inte fattat riktigt va skillnaden är mellan de två till jag letade efter svar på Sempers hemsida och där står det såhär:

BabySemp 2 innehåller risstärkelse som kan göra att modersmjölksersättningen ligger kvar längre i magsäcken vilket gör att barnet håller sig mättare längre. Dessutom innehåller den mer järn (2,4 mg mer järn per 100 ml blandning).

BabySemp 2 har även 0,5 g GOS tillsatt per 100 ml blandning till skillnad från BabySemp 1 som har 0,24 g. GOS är prebiotiska fibrer som inte bryts ner i magen utan når tarmen i oförändrad form vilket främjar tillväxten av goda tarmbakterier och ger avföringen en mjukare konsistens.


Kan BabySemp 2 användas från första levnadsdag?
Semper rekommenderar BabySemp 1 från första levnadsdag och BabySemp 2 från 4 månaders ålder pga. tillredningsanvisning, innehåll av risstärkelse, järn och GOS (galaktooligosackarider).

Skillnaden mellan BabySemp 1 och BabySemp 2 är att:
BabySemp 2 innehåller risstärkelse som kan göra att modersmjölksersättningen ligger kvar längre i magsäcken vilket gör att barnet håller sig mättare längre. Detta skulle kunna innebära att barnet inte äter tillräckliga volymer om BabySemp 2 introduceras för tidigt.


Är BabySemp mer stoppande än annan modersmjölksersättning?
BabySemp innehåller GOS (galaktooligosackarider) som studier har visat gör barnets avföring mjukare vilket kan motverka trög mage och förstoppning.

Ammande barn har ofta en mjukare avföring jämfört med barn som får modersmjölksersättning. Genom att tillsätta prebiotika i form av GOS (galaktooligosackarider) i våra modersmjölksersättningar, har vi tagit ytterligare ett steg för att ge barn som inte ammas en så naturlig start i livet som möjligt.

Semper modersmjölksersättning ger nu barnen en avföring mer lik bröstmjölksuppfödda barns avföring. Galaktooligosackarider (GOS) är prebiotiska fibrer som inte bryts ner i tunntarmen utan fungerar som näringssubstrat för mjölksyrabakterier (laktobaciller och bifidobakterier) i tjocktarmen. När dessa bryter ner GOS bildas kortkedjiga fettsyror vilket ger avföringen ett lägre pH som liknar det hos ammande barn. Avföringen blir också mjukare vilket kan motverka trög mage och förstoppning.


Kan modersmjölksersättning sparas efter tillredning?
Överbliven modersmjölksersättning i flaskan efter att barnet har ätit bör slängas. För bästa kvalité bör modersmjölksersättning serveras så nylagad som möjligt. Du kan dock förbereda flera flaskor samtidigt. Använd då kokt kylskåpskallt vatten, blanda med pulver i väl rengjorda/kokade flaskor och förvara med lock i kylskåp max 6-8 timmar. De första månaderna i barnets liv, värm modersmjölksersättningen till (minst 70 grader) och låt svalna till ättemperatur. Då barnet är några månader gammal räcker det att värma modersmjölksersättningen till ättemperatur.

För att göra tillredningen snabbare om barnet är hungrigt kan man blanda pulvret i halva vattenmängden med vatten över 70 grader, och sedan fylla på med resterande vattenmängd av kallt kokt vatten för att på detta sätt nå en bra ättemperatur snabbare.

Kan modersmjölksersättning tillagas i mikro?
Till barn som har blivit några månader gammal kan modersmjölksersättning tillredas i mikrovågsugn. Blanda pulvret med kallt vatten och värm utan lock eller napp på full effekt i ca 40 sekunder. Skaka och känn efter att blandningen inte är för varm innan du ger det till barnet.

WHO och EFSA rekommenderar att modersmjölksersättningspulver som ges från födseln tillreds med varmt vatten (minst 70 grader) och sedan kyls till ättemperatur. Detta gör det svårare att tillreda modersmjölksersättning i mikrovågsugn de första månaderna i barnets liv.

Behöver man koka vattnet vid tillagning av modersmjölksersättning?WHO och EFSA rekommenderar att modersmjölksersättningspulver som ges från födseln och de första månaderna i livet tillreds med varmt vatten (minst 70 grader) och sedan kyls till ättemperatur.


2011-01-06
 23:55:29

Lagar egen bebismat


Japp och guuud va jag tycker det är roligt. Igår kokade jag palsternacka och potatis som jag tänkte frysa in så jag bara kan ta ut och ge Ronja vid tillfälle.
Igår va hennes tredje dag som hon skulle äta bara palsternacka, men när jag hade mixat ihop potatis och palsternacka med lite kokvatten och en klick smör så såg det så gott och aptitligt ut så jag bestämde mig för att ge henne den istället..
Videoklippet här under är innan jag bestämde mig för att ge henne bland-smakisen så jag slängde bort palsternackan. Sotis är väldigt nyfiken på när Ronja ska äta och hoppas att hon ska tappa nåt på golvet till honom.



Titta vad mycket godare den här maten ser ut..mums!! Krämig och god!!



Jag frös in resten i en istärningslåda så att det bara är att plocka fram vid tillfälle. Plastade in ordentligt oxå.



Här får Ronja sim bland-smakis medan Sotis tassar runt och vid ett tillfälle så nosar han på henne och jag trodde seriöst att han skulle slicka upp det hon hade runt munnen. Fast så nära vill inte Sotis vara..han är väl medveten om att hon far runt med armarna hejvilt..




2011-01-05
 12:43:21

Dags för palsternacka


Nu har Ronja i 3 dagar ätir potatis och det är nu dags för den första smakportionen av palsternacka. Fick höra att den ska vara mycket sötare än potatis, så det va kul att se vad hon tyckte om den rotfrukten. Palsternacka är ju inget jag själv brukar äta så jag har aldrig reagerat på att den är så söt. Jag gillar rotselleri mycket mer och andra rotisar.





 

Det verkar då som att Ronja tyckte om det här..hon gapar STORT när skeden kommer...söt!
Och det ser ut som hon gillar purén.



Ronja smakar palsternacka för första gången. Den är ju lite sötare än potatis så få se vad hon tycker om den smaken.
















Överkänslighet mot palsternacka? Inte vad jag har märkt av.
Toalettbesök? Har märkt att Ronja bajsar mycket mer än tidigare. Dag 2 med palsternacka bajsade hon 5ggr.



2011-01-03
 16:38:03

Tredje smakportionen med potatis

Det går bättre och bättre med potatisen, det dyker till och med upp rejäla leenden mellanåt :-)




2011-01-03
 16:22:37

Ronjas andra smakportion

På nyårsdagen va det dags igen, klart Ronja ska få fortsätta utforska alla gottigheter i lugn takt.
Min mamma sa attd det kan vara bra att låta henne få prova samma sak i 3 dagar, då vet man om hon klarar av råvaran eller om hon får nån allergisk reaktion, utslag, magknip eller annat och det tycker jag lät vettigt så så får det bli!

Så det blir potatis nu i 3 dagar. Hon kanske lär sig att tycka om smaken bättre än första gången. Vi satte hene i babysittern igen men nu skulle hon få mat lagom till lunch.

Såhär blev resultatet.







Och så ett videoklipp på glada Ronja




2011-01-03
 14:17:17

Ronjas första smakportion


På nyårsafton blev våran lillskrutta 4 månader och på sista BVC besöket så pratade vi ganska mycket om att det kan vara dags att introducera fast föda eller ge små smakportioner. Jag har tigare trott och velat amma/ge tillägg till Ronja är 6 månader och har hört att det ska vara så bra för dem. Men det verkar som att de flesta börjar ge små smakisar redan vid 4-5 månader.

Ronja är jju väldigt framåt och nyfiken av sig och hon tittar ganska mycket på oss när vi äter. Hon mer eller mindre stirrar på mig när jag för in maten i munnen. Så vi tänkte att jaja vi kan testa och vad passar bättre än att ge henne en smakis på självaste nyårsafton..det är ju en rejäl festdag och då kan våran lillskrutta oxå få smaka.

Vi började med att ge potatis, den ska tydligen vara mild och fin i smaken, men INGET salt!!



Jag tillsatte en klick smör och ersättning till konsistensen blev lite lös.
Pappa kollade så att det inte va för varmt. Klart lillgrodan ska ha en grod-tallrik..hihi.


Sen va det dags..ååååh va spännande det här va, och sååå kul tycker vi.



...men vad är det här??? Det här är inte mat!!!



...läskigt..



Sen kom den RIKTIGA maten och då va det nån som blev helnöjd och lite salig..hihi! Hon klunkar och klunkar så ögonen går i kors på henne..sötisen!

 


Här kommer ett videoklipp på Ronjas första smakupplevelse =)



Här fortsätter Ronja att äta sin potatis, men mot slutet av videon blir hon lite smått irriterad och man kan nästan höra ett BLÄ!! 
Hahahaha!!




2011-01-02
 23:12:11

Ronjas första nyår - 4 månader


Vi va hemma och tog det allmänt lugnt iår och det brukar vi göra alla år, men då brukar vi vara hemma hos min mamma ist. Mamma lagar alltid så god mat och så brukar vi köpa med oss ost, kex och en massa frukter eller göra en efterrätt. Men eftersom Ronja har varit så grinig" på alla samt att hon inte kunnat slappna av så kände vi att vi stannar hemma iår.

Jag och Ronja åkte till mamma på lite nyårsluch ist och till min förvåning så satt hon både i knät på mormor och moster Emma utan att gnälla..härligt!! Det kanske börjar släppa nu.
Vi åt entrecote, bearnaisesås, grönsaker och råstekt potatis. Vid 4 tiden åkte vi hemåt igen, vi ville ju även umgås med pappa.

Det här blev Ronjas fina nyårsklädsel. Klänningen köpte moster Ann-Marie till henne när hon föddes och nu passade den jättefint. Det va meningen att hon skulle ha en fin kofta till men herregud va varmt det skulle ha blivit.




Hela lilla familjen




Vi lagade plankstek och så gjorde jag en hallon och blåbärspaj á la lchf med vaniljsås..sååå gott!!

Eftersom Ronja blev 4 månader på nyår så tänkte vi festa till det lite även för henne och ge henne den första smakportionen.

Vi skulle ha planerat att ha färdigkokt potatis när vi kom hem vid 17 tiden från mormor, men eftersom det inte fanns då blev det flaska ist sen somnade Ronja och sov i 2-3 timmar..långpass bara för att ville ge henne en smakis..haha! Så vi sprang och kollade hela tiden..har hon vaknat?? Nähä..så vi bestämde oss för att ist ge henne smakisen dan efter, men när hon väl vaknade så kunde jag inte låta bli att fråga Krister iaf. Ska hon inte få smaka..snäääällla? Ok då..jaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Det är ju så skoj att få börja med nya saker och se henne utvecklas. Det är ju så mycket man har väntat på så länge att få göra.

Ett separat inlägg kommer om hennes första smakupplevelse :-)

Vid tolv så stod vi inne hos Ronja där hon låg och sov så sött i sin säng. Hon snarkade mysigt och vi skålade för att vi har välsignats med en sån underbar liten bebis. Kunde inte låta bli att gråta en skvätt av lycka.

Gott nytt År mina älsklingar och puss på er. Vi pussade Ronja och tassade sen ut en sväng och fikade och tittade på fyverkerier. :-)





2011-01-02
 00:01:47

Tacosbjudning


Den 26 brukar vi alltid samla ihop oss hemma hos oss. Tidigare år så har vi alltid bjudit på julmat men i år tänkte vi att folk är så trötta på julmaten att tacos kanske kunde passa bättre. Och va rätt vi hade..det va sååå gott och det uppskattades av alla.

När alla hade kommit låg Ronja fortafarande och sov i sin säng. Nr hon vaknade tittade farfar ner i sängen och då blev hon som vanligt arg och ledsen..jaha en till sån här dag. Och det är ju alltid jobbigt när man själv är värdinna, kan ju inte bara sätta mig med Ronja i ett hörn. Men jag gick och lagade mat och rätt va det va så kommer farbror Anders gående med henne..utan att hon gråter..öööh???
Sen behagade lilla damen att sitta hos de flesta den här dan..den kanske är mer trygghet att vara hemma och att sitta hos andra än mamma och pappa..vad vet jag men bra blev det!




Det va en väldigt trevlig dag med god och enkel mat..behöver inte vara mer märkvärdigt än såhär.
Det enda tråkiga va att våran katt Sotis fick ett krampanfall precis när första gästen kom..han sprang in genom kattluckan och skulle springa ner men han fick ett anfall och ramlade nedför hela trappan..stackars lilla älsklingen. Han va som gelé halva dan och jag va tvungen att låsa in honom i sovrummet med mat och vatten så att han inte skulle göra sig mer illa. Men nu mår han bra igen tack o lov.


Lite fina bilder på Ronja med familjemedlemmar..äntligen!!







Tack allihopa för en trevlig dag!!


2011-01-01
 18:37:13

Juldagen

Juldagen va ungefär som julafton fast vi va bara hemma hos mormor. Det spelades wii medan vi Ronja fick gå i terapi. Med andra ord, vi försökte ännu en dag med att hon fick vara hos mostrar, mormor och små kusiner.
När Ronja hade sovit ca 2 timmar och va utvilad så fick storasyster gå in till henne och hälsa, när hon blev ledsen fick hon ta upp henne och trösta..och det gick ganska bra eftersom jag inte hade visat mig men efter ett tag då blev det gnäll.

Lille Eric ville självfallet komma och komma och kramas men det räckte ett tag sen så va det kört även där..fattar inte varför hon är så här??
Titta va söt Eric är, han förstår nog inte varför Ronja inte vill bli kramad.




När jag kom hem så googlade jag på 4 månaders som är mammig och insåg att hon har separationsångest. Det brukar vara vanligt kring 7-8 månaders ålder men det är ju väldigt individuellt. Inget att göra åt utan det går över
i sinom tid.
Nu har vi provar att låta henne sitta hos andra men det här äl väl hennes sätt att säga: Nej jag vill inte! Hon känner sig tryggast hos mamma och pappa nu så då får det vara så en tid framöver. Jag tänker inte tvinga henne att sitta i knä här och där och hon själv inte vill.
Det här en fas hon går igenom och det går över.




2011-01-01
 11:10:33

Ronjas första julafton


Nu så har jag äntligen lite tid över att slänga upp lite bilder från Ronjas första jul. Det va verkligen en annorlunda jul att vakna upp och ha en liten trollunge vid sin sida. Det va förra årets julklapp, att vara gravid och nu ett år senare  så ligger hon där i sängen mellan oss..helt perfekt liten tjej. Vilken underbar känsla.
Tårarna strilade fint längs med kinderna när hon vaknade och gav oss sitt leende och vi önskade henne God Jul.

Vi gjorde oss iordning och satte oss i bilen och åkte till mormor. Jag har alltid firat jul med mamma och det betyder väldigt mycket för mig.

Julaftonsmorgon vid frukostbordet. Ronja fick sitta i babysittern en stund och sen upp i pappas knä och leka.
Jag hade på mig en tröja med en stor härlig krage som Ronja använde som snuttefilt när hon skulle äta..hihi!




Efter frukosten åkte vi hem till farmor och hälsade på. Farbror Anders va oxå där med hela familjen. Barnen låg och sov men så fort de vaknade så blev det kramkalas. Så söta de är!




Ronja med sin stolta mamma :-)






Så länge Ronja satt hos mig eller Krister så gick det bra. Hon har ju under de senaste två veckorna haft en ordentlig separationsångest. , men vi hoppades att det kanske skulle ha försvunnit. Men inte då!
Speciellt under julen när alla släktningar träffas så det är ju klart att de oxå ville hålla i lilla miraklet och det fick de oxå i alla fall några sekunder innan Ronja sa ifrån.
Och jag som ville ha kort på hennes första jul..och det tänkte jag ta oxå vare sig hon är glad eller inte.

Faster Louise ville hålla i men det gick ju inte och  slutade gråta gjorde hon inte förrän Ronja kom tillbaka till mamma och fick leka med en lastbil som gav ifrån sig både ljus och ljus.

 


Sen blev det lite glögg och julklappsutdelning med tomte och allt.




När klockan började närma sig 15 va det dags att åka tillbaka till mormor. Kalle Anka får man ju inte missa även om jag erkänner att man de senaste åren sitter vid tv:n men man tittar inte lika som man gjorde när man va mindre. Och i år missade jag nog rätt mycktet tyvärr, det fanns ju annat att koncentrera sig på..hehe.
Sebastian (min systerson) satt hos Krister och tittade medan lille Eric lekte med både det ena och det andra. Granen va väldigt intressant.
Ronja hade jag lagt i resesängen och det va väldigt spännande tyckte Eric. Det ligger nån i sängen..tittar nyfiket ner. Ronja låg och sov medan vi åt julluch/middag.




En liten stund efter maten passade vi på att fota barnen med sina tomtedräkter. Min vision va ju att få jättemånga fina bilder på alla tre under julen, men nu när Ronja inte va på humör så blev ju bilderna inte riktigt va jag hade tänkt mig. Men vi förökte i alla fall fota. Så fort jag satte ner henne såg det ut såhär:




Ronja kan ju inte sitta själv så Sebastian fick hålla om henne. Många tårar blev det men vi lyckdes iaf få till nåt kort. Titta va fina barnen är.




Kusinerna älskar ju lilla Ronja och vill mer än gärna vara där och kramas vilket tyvärr inte uppskattades från Ronjas sida. Det här hoppas vi är övergående. Vill ju oxå att Ronja ska bli kramig mot andra.






Mamma fick rycka in och trösta många gånger under julen. Stckars lilla Ronja hon va alldeles svettig av allt gråtande.




Efter lite fotande dök jultomten upp. Sebastian va väldgt nyfiken och gick fram till tomten för att få sina julklappar medan lille Eric nog mest tyckte att den där skäggige gubben va lite läskig.




Klart vi skulle passa på att fota hela högen med jultomten..haha vilken röra det blev, men kul.
Sebastian satt fint som vanligt med Eric höll på att knöla en stund. Ronja verkade få tag på tomtens mössa, vilken tur att hon inte har lärt sig att dra..haha!! Det hade varit en fin syn. :-)



Efter några timmars julklappsöppnande så åkte syster hem med sina söta små änglar. Det va ju dags för dem att sova. Men  först ville lille Eric ha en kram av Krister. Älskar det här kortet..sååå fint.




Vi blev kvar nån timme till och spelade lite Wii med lillasyster. På med pyjamasen och lilla Ronja låg snällt och fint i sin nya julklapp som hon fick av kusinerna med en snuttefilt på magen. Den fick hon av moster Emma.




Trots lite gråt här och där så hade vi en jättetrevlig jul. Tack allihop som ville vara med och fira jul med Ronja :-)






#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }