2010-07-30
 09:25:40

Senaste veckan..

Den senaste veckan har det egentligen inte hänt så mycket..bebisen växer och det känns mer och mer i magen som börjar bli jättetung. Jag har ont när jag har suttit ett tag och sen reser mig upp. Känns som hela paketet ska ramla ut och det stramar och drar i navelområdet. Jag har nog även fått den berömda gravid gångstilen - vaggandet..haha!
Inte så snyggt men vad gör man när man har en 3 kilos bebis i magen.

Igår va vi till bm och blodtrycket låg på 125/75, helt perfekt..vi tog inget blodvärde eftersom jag hade så fint förra gången på 126. Bebisen är fortfarande fixerad, men herregud vad det gör ont när de ska vara där och klämma och känna..iiiiihhhhhh!!!

Bebisens rutiner har oxå blivit mer livligare..ett riktigt busfrö därinne tror jag. nu kan Krister lägga handen på höger sida om magen och får sig direkt en mjuk liten spark. Han petar tillbaka och även bebisen..underbart att se hur det lyser i ögonen på älsklingen av att få kommunicera med bebisen på det här sättet.

Nätterna är jobbigare eftersom jag nu vaknar oftare och måste gå upp och kissa..undrar om kroppen håller på att ställa om sig till de kommande amningstiderna. Vaknar ver tredje timme men håller även på att knöla i sängen mellan de tiderna..jag kan verkligen inte vända på mig..ont när man lanadar på magdelen.
Och varje gång jag går upp på toa..så vips är lillgrodan vaken.
Och jag känner att jag har blivit mer irriterad på att älsklingen snarkar för jag har så svårt att somna om så nu har öronpropparna åkt fram..oops!

2010-07-26
 22:04:14

Inne i vecka 37 (36+4)


Kroppen: Vid den här tiden kan du eventuellt känna att bebisen rör sig nedåt och trycket i den nedre buken ökar. Detta gör att dina lungor och din magsäck får mer utrymme och det kan bli lite lättare att äta och andas. . I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Det kan däremot bli jobbigare att gå – för en del kan det kännas som om bebisen är på väg att ramla ut!
Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.

Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
I slutet av denna vecka anses du fullgången och bebisen kan i princip födas när som helst från denna tid. (Mellan 37 och 42 veckor räknas graviditeten som fullgången – innan 37 veckor anses bebisen underburen och efter 42 veckor överburen.)


Du kanske har märkt att brösten läcker lite. detta är helt normalt. Dina bröst har börjat producera den mjölk som kallas kolostrum eller råmjölk och som ger ditt barn en bra start. Om du känner att förlossningen börjar, kommer din barnmorska att undersöka livmoderhalsen. Hon kommer att se om den har börjat utplånas (bli tunnare) och dilateras (öppnas).
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Barnet: Bebisen lägger fortfarande på sig – ungefär 28 gram om dagen. Den väger kring 2,7 kg och är ungefär 47 cm lång och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.36 Weeks Pregnant
2010-07-22
 21:09:19

Illamående igen..

Ja det känns som man är tillbaka i v.8 när jag hade ständigt illamående. Men då va det mer på kvällarna, nu är det rejäl morning sickness som gäller..och inte bara det, så fort jag ställer mig upp och ska göra något så kommer det krypande..kan bli fruktansvärt yr så jag måste gå och sätta mig och dricka vatten.

Idag när vi åkte in till bm blev jag tom åksjuk i bilen..och lika på väg hem från syrran, ja då fick jag sitta med en påse framför näsa för att jag va så klen.
Fullt normalt sa bm och det kan vara så att bebisen ligger och klämmer på stora kroppspulsådern.
2010-07-22
 21:01:23

Bebisen är startklar!

Idag har vi varit hos bm och fick reda på att lillgrodan har fixerat sig!! :-) Det känns verkligen jättebra. Mitt järnvärde hade gått upp ytterligare från 121 till 126. Och mitt blodtryck låg på 125/75.
När vi lyssnade på bebisen hjärtslag låg de på 152 slag/min så vi tror definitivt på att det är en liten tjej som gömmer sig därinne. Men vi får väl se..
2010-07-21
 22:22:03

Senaste inköpen

Det har blivit lite smått och gott den senaste tiden, bl a det här:

En pyjamas med rosa stjärnor på och limegröna muddar.En rosa body från pippiEtt rosa gulligt setEn body från Lundmyr of SwedenEtt mjukt rosa får som man lätt gör om till en kuddeEtt par rosa mjuka tofflor (dinglisar)En röd tröja, ett par röd byxor och en röd/rosa bodyDe här bodysarna tyckte jag jättemycket om2 svarta byxorEn söt body med tillhörande klänning och ett par tossor tillEn rosa body med nallar och en söt mössa till


2010-07-21
 20:02:42

Täta sammandragningar

Nu har jag haft väldigt täta sammandragningar de senaste dagarna. Det går ungefär 15 minuter mellan innan magen blir stenhård och gör ont. Livmodern tränar för fullt inför den kommande förlossningen. Och jag försöker hitta ett lugn och andas igenom..försöker att inte bli rädd för smärtan.

Igår natt vaknade jag dock av att hela magen värkte och va hård som en vattenmelon..jag försökte andas men kände att jag tappade fokus och ville bara att det skulle sluta. Trodde seriöst att det va dags att åka in då.

Nu är det ju bara 4 veckor kvar til bf så nu kan ju lillgrodan komma närsomhelst. Alla man pratar med säger att du behöver inte vara orolig, du kommer gå över tiden, men samtidigt så  föds ju barn för tidigt varje dag.

En tjej i en tråd jag är med i har samma datum som mig men hennes lille prins kom nu den 18/7, en månad för tidigt, så..vad som helst kan hända :-)

Hoppas ju givetvis att grodis stannar i magen ett tag till, åtminståne så vi hinner få iordning allt här hemma.
2010-07-20
 12:46:11

Packar BB väskorna för fullt

Dags att välja ut några klädesplagg som ska tvättas och ta med till BB.
Tog fram kartongen där jag har samlat på mig bebiskläder under att par månader. Medan jag plockade bland kläderna började tårarna rinna. Är det verkligen våran tur nu? Ska vi verkligen få en egen liten bebis..som bara är våran, efter så många år av längtan.

De här kläderna får åka ner i bebisens väska.
2 st pyjamaser i storlek 50/56. De här har älsklingen köpt till lillgrodan.
Och en pyjamas i storlek 50 som vi fick av svärfar.Ett helt set med vita och gröna kläder med små grodor på. Sparkdräkt, byxor,  body, mössa, en liten jacka och tossor.
Lite blandat mellan velour och bomull i storlek 50/56. Sparkdräkten är dock i storlek 50...samt ett par vita byxor som jag glömde lägga med som oxå ingår i samma serie.Det här setet åker oxå med..så supersöta kläder i 100% bomull. Allt i storlek 50/56...och två par strumpor till som lillasyster har köpt.2 set i storlek 50 kan vara bra att ta med ifall lillgrodan är lite mindre.3 bodys i storlek 54.2 st bodys i storlek 56 med en tillhörande vit mössaEn vit sparkdräkt i storlek 50/56Tar med en tunn overall oxå ifall det blir kallt vilket jag dock inte tror.Vilken mysig känsla att stå nere i tvättstugan och plocka bland bebiskläder som ska tvättas.
Här går första tvätten :-)På  kvällen innan vi gick och la oss gick vi in i tvättstugan och tittade på kläderna..va är det för smått som hänger där sa vi båda och kramade om varann :-)

Bebisens väska är nästan helt färdigpackad..behövs nån liten filt och nån mer lite pryl bara.

2010-07-19
 18:21:34

Inköp på shoppingdagen (35+1)

Blev mycket springande fram och tillbaka i olika affärer i fredags. 7 timmar matade jag och lillasyster av, vi va helt slut i kroppen när vi kom hem men vi fick mycket gjort oxå.

Åkte till Barnens hus först där det blev lite smått och gott.
Köpte 2st nappar av märket Tommee Tipee 0-3 mån. Jag vill helst inte att vårat barn ska anv napp men jag tänkte att det kan vara bra att ha hemma iaf. Asken de låg i fungerar oxå som en steriliseringskopp. De här ska även främja tillväxten av tänder.

 Köpte en nappflaska i samma serie. Valde den här just för att den liknar ett bröst ifall bebisen skulle behöva ta flaska nångång så det inte ska bli svårt att skifta mellan flaksa och bröstet.

Jag köpte även 2 amningsbh:ar från CarriwellJag köpte även amningsinlägg från Avent. Engångs.Köpte även bröstvårdsskydd från Avent.Till bebisen köpte jag en nässug från Carlo Baby..och en badtermometer..och en borste och kam

 

Köpte handukar i lite olika färger att ha på skötbädden så det inte blir så kallt. Det blev lila, turkos och cerise.Köpte även en skötbädd från NG Baby. Tyckte den här va så söt med små bin.HIttade äntligen en bok til bebisen första stunder i livet som jag tyckte om. Tycker utbudet är ganska klent på fina böcker som sträcker sig lite längre. Den här köpte jag på babyproffsen.


Kom över en jättesöt sparkdräkt för 45:- på babyproffsen.Köpte 3 body´s oxåKöpte även våtservetterKöpte även bomullspinnar och bomullspadsAtt köpa de första paketen med blöjor är verkligen en underbar känsla :-)

2010-07-16
 09:44:31

Shoppingdag idag

Idag är det dags att lämna hemmet efter att ha varit hemma sen i fredags förra veckan. Förkylningen har börjat ge med sig, det är bara den jobbiga rethostan som dyker upp då och då.

Har under veckan samlat ihop allt jag behöver köpa för att komplettera listan mer..så idag tar jag med mig lillasyster och åker iväg. Det blir först besök på babyproffsen i Falun sen matar vi av lite affärer på Kupolen.
2010-07-15
 12:14:53

Lite presenter till bebisen

Mormor har varit ute och handlat och kom över med lite kläder till bebisen..älskar att sitta och titta och leka med kläderna..drömmer mig bort att det kommer finnas nåt litet knyte som sprattlar runt i kläderna så småningom.

Mjuka små mysdressar i storlek 62/68

3-pack med bodys med lång ärm, storlek 62/68
2010-07-15
 11:14:24

Går in i vecka 36 idag (35+0)


Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.


Nu är det mycket mindre fostervatten och du har förmodligen lagt på dig mellan elva och 14 kg. Din navel har också sträckts och sticker förmodligen ut. Eventuellt känner du dig andfådd nu när livmodern har växt så att dess ovandel sticker upp i bröstkorgen. Du kan också ha fått matsmältningsproblem av samma orsak.

Pröva att stå på alla fyra för att avlasta ryggen och lindra värk och spänning i slutet av graviditeten.

Fortsätt dricka mycket vatten även om du behöver kissa så ofta att du lika gärna skulle kunna flytta in på toa – bebisen behöver denna vätska. Däremot kan det vara klokt att dra ner på urindrivande drycker som té och kaffe

De sista veckorna är viktiga för att samla kraft. Se till att ladda batterierna och inte stressa. Och du som partner gör en god investering i att passa upp ordentligt på kvinnan som ska föda ert barn!
 
De flesta sparar alla sina föräldradagar till efter födseln. Men det är inte dumt alls att tulla lite på dem dessförinnan. Politiska förslag har också lagts om en extra mamma-månad före förlossningen. I skrivande stund har det dock inte gått igenom. Oavsett så är det viktigt att dra ner på tempot och lyssna på kroppen.


Barnet:

Nu väger bebisen ungefär 2,4 kg och är cirka 46 cm lång. Du kanske kan se en armbåge, fot eller ett huvud sticka ut på magen, när den rör och sträcker på sig. Eftersom livmoderns väggar och din mage sträcks alltmer och blir tunnare, kommer mer ljus in och bebisen kommer att utveckla tydligare dygnsrytm. 

Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Denna vecka kan bebisen stoltsera med fingernaglar och ett par fullt fungerande njurar. Levern kan nu också bryta ner en del avfallsprodukter.

Om du skulle kunna lägga ditt finger i barnets hand nu så skulle det gripa om det. Nu är tånaglarna så långa att de når ut till tåspetsen. Navelsträngen är ungefär 0,5 meter lång och 1 till 2 centimeter tjock. Det inre trycket i navelsträngen hindrar den från att slå knut på sig själv, och även om den skulle göra det så skulle den snabbt räta ut sig själv. Fostret använder navelsträngen som sin leksak och klämmer på den. Lyckligtvis är inte barnet tillräckligt stark att skada navelsträngen.

Under de senaste veckorna har fostret lagt på sig mycket vikt – mer än 200 gram per vecka!

Nu har babyn utvecklat alla sinnen och upplever starkt miljön runt sig. Att lyssna aktivt efter ljud är ett sätt för babyn att vänja sig vid världen utanför. Det är inte för sent att börja sjunga eller läsa sagor för barnet: det kommer med största sannolikhet att känna igen era röster.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta nivå är nu cirka 32 centimeter.

Såhär ser bebisen ut nu:
35 Weeks Pregnant
2010-07-13
 12:08:20

Packa BB väskan

Krister har redan för ca 2-3 veckor sen rotat fram de här väskorna och ställt fram på golvetHan har varit på mig ett antal ggr redan att jag ska börja packa BB väskorna. Tror han är lite nervös eller det är ju bara bra att han vill vara förberedd. Skule lillgrodan vilja komma tidigare ja då är det bara att ta väskorna och åka in.
Den lilla väskan är till lillgrodis och den stora till oss.

Jag ska plocka fram bebiskläderna idag och börja tvätta, åtminståne de som ska med till BB. Resten kan jag tvätta när jag har skaffat trådkorgar till garderoberna i barnrummet..ingen brådska än..hoppas jag :-)

Det här en lista som jag har srivit ner med lite hjälp från andra oxå vad som kan vara bra att ha med sig.

[  ] Din förlossningsplan + id handling + blodgruppspapper
[  ] Morgonrock - bra att ha i början av förlossningen om du vill vara uppe och gå i korridorerna.
[  ] Innetofflor
[  ] Sockar - tro det eller ej, men man kan få kalla fötter under förlossningen.
[  ] Ett gammalt nattlinne eller en T-tröja att ha på dig under förlossningen.  
[  ] Massageolja eller kroppslotion om du vill bli masserad under förlossningen
[  ] Läppbalsam eller cerat
[  ] Mat och dryck du vill ha under förlossningen  / Energirik snacks.
[  ] Klocka med sekundvisare, så du kan mäta sammandragningarna.
[  ] Digitalkamera eller videokamera. Om du vill ha med dig videokamera är det bäst att kolla med sjukhuset först. 
[  ] Mobiltelefon + laddare
[  ] Något att slappna av med: böcker, tidningar, spel etc.
[  ] Bilder av någon eller något du älskar (för inspiration när det blir långdraget)
[  [ Toalettartiklar
[  ] Sprayflaska med vatten, eller en solfjäder, för att svalka av dig
[  ] Musik - batteridriven, t ex iPod eller MP3-spelare.

 

För din förlossningspartner

[  ] Ett klädombyte
[  ] Mat och dryck - din kompanjon är bättre stöd om de inte är hungriga eller törstiga!

 

Efter förlossningen

[  ] Kläder att åka hem i och bekväma plagg att ha på sjukhuset. Det kommer att ta en liten tid innan magen försvinner.

[  ] Sköna strumpor
[  ] Amningsbehå – 2st
[  ] Amningsinlägg för läckande bröst
[  ] Plus/nattbindor - ett par förpackningar
[  ] Amningskläder: klänning med knappar(grå) (svart klänning utan knappar) - något som går att öppna fram är bra!
[  ] Toalettsaker + 2st rullar mjukt toalettpapper
[  ] Handduk, hårborste, snoddar, tandborste och tandkräm
[  ] Gamla/billiga/engångstrosor
[  ] Öronproppar, ifall du hamnar på en högljudd avdelning!
[  ] Adressbok och medel att använda betaltelefonerna på sjukhus.

 

Till bebisen

[  ] Babyskydd till bilen
[  ] Kläder att resa hem i, sparkdräkt är det enklaste.

[  ] 2-3st  bodys till bebisen att ha på sig på sjukhuset.

[  ] Filt  

[  ] Blöjor

[  ] Ett par sockar eller tossor

[  ] Mössa

[  ] Tunn overall
2010-07-12
 11:51:28

Bebislistan

Här kommer en lista där jag har samlat ihop vad som kan vara bra att ha inför den kommande familjemedlemmen.
Vi har inte köpt allt nu utan kommer att köpa allt eftersom bebisen växer och behöver dessa saker.
Kommer att fylla i allteftersom vi handlar :-)

Kläder storlek 50/56:
[X] Pyjamas
[X] Bodys
[X] Hjälmmössor
[X] Byxor
[X] Sparkdräkt med fot
[X] Strumpor / tossor
[X] Kofta/ huvtröja
[X] Overall


Sängutrustning:

[X] Spjälsäng
[X] Tvättbar madrass
[X] Påslakanset
[X] Lakan
[X] Plastad frotté
[X] Kudde 30x50
[X] Täcke 100x130
[X] Spjälskydd
[X] Spjälsängsbok att knyta upp som bebisen kan titta på och leka med
[X] Musikmobil/Speldosa
[X] Babyfilt + en gallerfilt
[X] ”Babynest” (sy själv)
[X] Volangkjol till sängen (sy själv)
[X] Andningslarm


Skötutrustning:

[X] Tvättlappar
[X] Blöjhink
[X] Påsar till blöjhink
[ ] Svarta påsar till bajsblöjor
[X] Blöjor
[X] Skötbord
[X] Skötbädd
[X] Våtservetter
[ ] Supranettes - våtservetter för ögonen
[X] Badbalja
[X] Sittdel till balja
[X] Badtermometer
[X] Babyolja
[X] Febertermometer
[ ] Nagelvårdskit till baby
[X] Topsar
[X] Bomullsrondeller
[X] Babypuder
[ ] Salva för röda små stjärtar
[X] Mjuka frottéhanddukar (ca 10 st)
[X] Mjuka frottékräkdukar eller sy egna små dukar av lakan
[X] Mobil över skötbordet
[X] Badlakan med huva
[X] Hårborste
[X] Nässug
[ ] Box med servetter


Barnvagnsutrustning:

[X] Barnvagn
[X] Skötväska
[X] Myggnät
[X] Regnskydd  
[ ] Kudde - köper senare om det behövs
[ ] Örngott - köper senare om det behövs
[X] Åkpåse


Amningen:

[X] Amningsinlägg
[X] Amningsnapp
[X] Amningsbehå
[X] Amningströja
[X] Bröstvärmare
[X] Amningskudde
[ ] Mjölkuppsamlare
[ ] Pump
[ ] Luftkopp


Åka bil + Övrigt:

[X] Babyskydd
[X] Solskydd till rutorna
[ ] Skydd till bilstolen att ha under babyskyddet
[X] Bärsjal
[ ] Spegel
[X] Leksak/Mjukisdjur
[X] Snuttefilt
[X] Napp
[X] Nappflaska
[ ] Torkställning
[ ] Flaskborste
[ ] Haklapp
[ ] Dregellappar
[X] Babygym
[X] Babysitter
[X] Barnstol
[ ] Färdig ersättning
[ ] ”Babyvakt”
[ ] Lektäcke till golvet
[ ] Hoppgunga 
[X] Mitt första år – bok/album
[X] Fårskinnspläd/filt

2010-07-12
 10:52:33

Dyngförkyld!!

Jaha då va det dags för en ny dos med förkylning. Så trist men mycke hellre nu än om några veckor när det är dags för forlossning. Då behöver jag mina krafter, inte gå runt och vara så här ynklig..hehe.
Jag hade ju mitt i början av graviditeten då jag hade 3 omgångar av bihåleinflammation på varann..eller snarare de gick aldrig över helt innan de började om igen.

Hoppas att det här inte blir så långvarigt..får hålla mig hemma ett par dagar och ta det lugnt.
Misstänker lite att det kan vara att vi numer sover nere i källaren..där är det svalt och skönt, men svettas man på nätterna och blir kall jag då kommer förkylningen som ett brev på posten.

2010-07-11
 16:23:54

Bebisen har hicka

Ja det kan man lugnt säga. Bebisen hickar ca 2-3ggr/ dag och det är riktigt starka rörelser i samband med dem. Eftersom bebisen har huvudet nedåt så ligger ryggen till vänster (i det här fallet) och det är där man känner hickan som tydligast. Varje gång hon hickar så hoppar magen till ordentligt..så gulligt. Älsklingen tycker det är kul att få vara med och se och jag ser hur han myser med handen på min mage.

Men det är tydligen bara bra så att man vet att alla oganen fungerar som de ska..vi får väl en väldigt glupsk bebis kan jag tänka mig :-)  Hihi..
2010-07-11
 00:07:21

Bio ikväll (34+2)

Ikväll va jag och storasyster på bio. Har ju inte varit på bio på flera år. Så nu passade vi på lite innan lillgrodan kommer. Vi tittade på Eclipse..3:e delen i filmserien Twillight. Den va helt ok. Jag är dock dock stolt över mig själv över att jag inte va tvungen att springa och kissa hela tiden utan fick faktiskt se hela filmen på 2 timmare i lugn och ro :-)

Dock tyckte jag att ljudet va lite högt mellanåt och när den "small" till så kände jag hur lillgrodan hoppade till ordentligt..stackars lilla sötnosen då. Så jag la min munkjacka över magen för att dämpa ljudet något.
Trots den här jättekvalmiga värmen utomhus så va det jättebehagligt där inne..skönt!

2010-07-09
 11:55:12

Mina cravings just nu (34+1)

Just nu har jag en sak som absolut inte får ta slut i kylskåpet..och det är DE HÄR!!!De är vissrligen ganska tjocka i konsistensen men jag äter dem mer som en nyttig efterrätt än till frukost. innehåller stora bitar av vit persika och jordgubbar..och vit choklad..MUMS!!!!

Sen en annan sak som heller inte får saknas hemma är nektariner!!

2010-07-08
 23:19:47

Går in i vecka 35 idag (34+0)


Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Vissa kvinnor börjar läcka mjölk under graviditeten. Hormoner påverkar brösten som sväller upp och börjar producera mjölk. Den första mjölken, som är gulaktig och fet, kallas colostrum.
Samma hormoner som påverkar kvinnan påverkar också barnet. Vissa nyfödda flickor kan faktiskt också ha en mjölkaktig vätska i sina bröst.

Många kvinnor upplever att det pirrar eller domnar i bäckenet eller höfterna, bland annat när de är ute och går. Detta kan orsakas av att bäckenets ligament luckras upp inför förlossningen

Barnet: Nu väger bebisen minst 2,2 kg och är lång minst 45 cm. Den fortsätter att lägga på sig underhudsfett, som sedan kommer att hjälpa den bibehålla sin kroppstemperatur
Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.

Nu flyter barnet inte runt i fostervatten längre eftersom det är så trångt. Barnets ögon är öppna när det är vaket och stängda när det sover.

Ögonfärgen på barnet är vanligtvis blå eftersom pigmenteringen inte är färdig ännu. Det behövs ljus för att utveckla de sista stegen och det är inte förrän barnet är två år som ögonfärgen är som den kommer att vara resten av livet.

Nu är fingernaglarna så långa att barnet kan råka riva sig själv.

Om du inte redan pratar med bebisen är det bra att börja nu – nästa vecka är hörseln fullt utvecklad. Det gör inget om du pratar bebisspråk – en del forskning pekar mot att nyföda föredrar ljusare röster.

Om du varit rädd att bebisen ska födas för tidigt, kan det vara lugnande att veta att 99 % av bebisar som föds i vecka 35 klarar sig bra och att de flesta inte får några allvarligare problem. Bebisens centrala nervsystem håller fortfarande på att mogna, men lungorna är nästan helt utvecklade nu.

Såhär ser bebisen ut nu:

34 Weeks Pregnant
2010-07-06
 17:30:46

2:a besöket på förlossningen

Idag hade vi vårat andra möte med aurora bm på specialistMVC. Den här gången följde även älsklingen med. Vi började med att sitta och prata lite om det som har hänt sen sist vi träffades. Efter det har vi ju varit på mindfulness med maria Engström och idag skulle vi få praktisera det lite mer.

Vi fick komma in i ett förlossningsrum och den här gången visade bm olika ställningar som jag fick prova i sängen. Vi började med att sitta upp och sitta i skräddarställning med benen, händerna avslappnade och bara andas medan Krister tyngde ner mina axlar och stök längs med armarna..så skönt. (nu när man inte har ont..hihi)

Fick sen prova att stå på knä i sängen och hänga över ryggstödet. Kan tänka mig att det kan vara bra en stund i utdrivningsskedet, men det va även jobbigt för knäna + att jag har så mycket vatten i benen nu.

Provade även sittande på knä med en saccosäck, den va oki.
Men det bästa va nog att ligga på sidan med det ena benet i ett stöd. Där kunde man slappna av mer.

Idag kände jag mig inte alls lika rädd som sist då jag bröt ihop och började gråta. Nu är det ju snart dags för lillgrodan att komma ut och jag vill ju att hon ska känna sig lugn och inte stressad.
Det kändes faktiskt jätteskönt att få komma dit för jag känner mig inte alls lika rädd längre.

2010-07-05
 15:51:45

Lite kläder till bebisen..

Jag tycker det är jättekul att kolla på bebiskläder och sitter ganska ofta på tradera och letar fynd. Är dock ganska kräsen då jag tycker kläderna ska vara i gott skick. Kommer ofta över även helt oanvända kläder till en bråkdel av priset i affären..det gillar jag :-)

Visst tycker jag det är kul att gå i affärerna och dra i små kläder men på tradera kan jag ju dessutom komma över fina kläder från kedjor som vi inte har i min stad samt att man komer över kläder från tidigare kollektioner som inte finns att tag på längre.

Den här bodyn va ju såå söt :-)Jag älskar den här snigelkollektionen :-)


2010-07-05
 15:30:35

Lite inköpta saker till bebisen

Köpte en leksaksmobil som går att flytta runt mellan babysittern,  babyskyddet, spjälsängen, barnvagnen mm 
Figuren i mitten spelar en trudelutt när man knuffar till den och stjärnorna på sidan blinkar. Resten prasslar och pinglar. Riktigt söt tycker jag :-) Leksaken kommer från TAF TOYS.


Har även köpt en spjälsängsbok så att bebisen har nånting att titta på och leka med. Eftersom vi har valt att ha ett vitt spjälsängsskydd så kan det vara kul med lite färger som livar upp.

Köpte även sängkläder till bebisen från www.barnparadiset.se för 179:- Jag v alde ett som går i samma färger som vårat sovrum eftersom spjälsängen komer att stå där den närmsta tiden. Vi har lite orientaliska färger i sovrummet, mörk vinröd, nån typ av mörkare orange och guld. Visst den här hade lite inslag av grönt som jag inte tycker man såg på deras hemsida men den va söt ändå.


Har även köpt vinrött tyg som jag tänkte jag skulle sy en volangkjol till sängen..tycker det är så fint. Jag är dock sämst på att sy men jag får väl prova mig fram :-)
2010-07-04
 13:18:33

Vilken värmebölja..
2:a dagen med sån här tokvärme. Seriöst känns det som man ska flyta iväg. Extra mycket blod i kroppen och så tung. Tung om magen, tung i benen..det är faktiskt liiiite jobbigt. Men visst älskar jag att vara gravid, är sån härlig känsla att vakna på morgonen och lägga handen på magen och få den där lilla foten att sparka till därinne.

Värme har jag aldrig riktig gillat..inte sån här tokvärme. jo men då ska man ha tillgång till en bassäng eller havet och just nu tror jag inte att jag får plats i en baddräkt :-)

Vi har i alla fall flyttat ner sängen i källaren. Jag och lillasyster röjde ut ett rum därnere som vi hade fullt med kartonger. Julsaker och annat smått och gott. Så nu sover vi i källaren. Det är så svalt och skönt och Krister har gjort så mysigt därnere.

Så nu är det dags att återgå till att stapla katroner i ett annat rum där vi har hyllor på väggarna. Nu blir det ordning och reda. När lillgrodan kommer måste allting finnas lättillgängligt. Ska veta var julsaker/påskpynt/halloween saker ligger. Ja jag är en såndär som ändrar inredning efter säsont så det blir mycket pysslande. Få se om man kommer hinna med det i fortsättningen :-)

Sotis tycker nog inte om den här värmen han heller..han tar två steg och så lägger han sig ner. Fattar inte att han inte går ner och lägger sig istället.
2010-07-02
 21:50:44

Mina böcker jag läser just nu..

Jag har för ett tag sen köpt lite böcker som jag kan läsa. Kom över de här tre böckerna på tradera för ca 200:- De va verkligen i nyskick, förra ägaren måste ha bläddrat väldigt försiktigt.
Jag började med att läsa den här bokenNu håller jag på att läsa den här boken. Den är riktigt läsvärd. Katerina är själv 5 barnsmamma så hon har gått igenom både det ena och det andra när det handlar om förlossningar.Och den här boken funderar jag på att ta med mig till BB så jag har nåt att läsa medan lillgrodan sover :-)
Jag kommer nog kanske tjuvläsa lite innan tror jag.
Den här boken har jag hört mycker gott om så jag tänkte att jag införskaffar den oxå. Köpte den på Adlibris. Jag gillar att det är gratis frakt, blir inte heller så dyrt då.
Men den här ska jag givetvis läsa innan det är dags så det är snart dags att börja..det är ju inte långt kvar nu.

2010-07-02
 10:09:08

Ny kategori..Tänkte jag skulle öppna en ny kategori där jag samlar allt som vi inhandlar till den efterlängtade famljemedlemmen. Visst har jag köpt saker lite då och då de senaste månaderna utan att lägga upp här men nu börjar det ju närma sig och mycket ska shoppas til bebisen.
Det är ju så kul!!
Efter att ha längtat så länge efter en liten bebis (6år) så är det en njutning att få gå i barnaffärer och faktiskt få köpa något till vårat eget barn. Att välja barnvagn, skötbord, skötbädd och små leksaker och pyttesmå bebiskläder..då är jag lycklig :-)

Vi kommer givetvis att handla allt eftersom lillgrodis växer och blir större, men vissa saker vill jag ha hemma innan hon kommer så slipper man springa och handla tup i kvarten. Vi har ju iaf 2 mil in till stan. Och så är det nog skönt att bara vara hemma den första tiden och lära känna varandra och mysa :-)

2010-07-01
 21:13:37

Ont i händerna?

Jag har de senaste veckorna haft väldigt ont i händerna/fingrarna när jag har vaknat. Jag kan inte ens böja dem litegrann utan att det gör jätteont. Det enda som hjälper är att spola den i iskallt vatten och sen försöka böja dem något.
De brukar oftast bli bättre under dagen, men kan även bli värre om jag är ute och går så händerna hänger nedåt..mycket blod som samlas i dem och så svullnar de upp.

Men det är mest att det gör ont i smålederna inte att de svullnar som är det irriterande.
Jag har samtidigt med det här tappat styrkan i händerna. Jag kan inte öppna en flaska eller burk längre utan att be om hjälp. När jag bär tallriken till matbordet kan det göra så ont så jag nästan tappar den. Skrubba färskpotatis va hemsk och även att skära en lök. Fy va jobbigt. Hoppas verkligen att det snart släpper.

Idag va jag till arbetsterapin på sjukhuset för att få handledsskenor som tydligen skulle göra att det här blev bättre men min bm måste ha missförstått mig när hon skickade dit mig. Hon trodde nog att jag hade fått karpateltunnelsyndrom, men då domnar man mest i finmgrar för att en nerv ligger i kläm. Visst domnar fingrar ibland men jag lider inte av det..jag vill ha hjälp med det andra problemet.

Så handledsskenorna va inget jag behövde, men blev dock erbjuden att prova ett par långa lätt åtsittande handskar ungefär som stödstrumpor fast för händerna.
Jag ska spola händerna i iskallt vatten innan jag går och lägger mig och sen sätta på mig handskarna få se om de kan hjälpa..hoppas!

2010-07-01
 09:10:41

Går in i vecka 34 idag (33+0)


Kroppen: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.

Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

Får du svullna fötter och vrister mot dagens slut? Vätskebindning i kroppen, s k ödem, är ofta värre senare på dagen eller om det är varmt. Märkligt nog kan detta förvärras av vätskebrist. Din kropp – i synnerhet dina njurar – och bebisen behöver mycket vatten. Om dina händer eller ditt ansikte plötsligt sväller upp, är det viktigt att du kontaktar läkare – det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Vissa kvinnor har svårt att sova nu. Ur ett fysiologiskt perspektiv är det bäst att sova på den vänstra sidan, eventuellt med en kudde under magen. I denna ställning är cirkulationen i kroppen som bäst och trycket på urinblåsan som minst.

Många börjar nu sova i korta perioder i taget – vaknar upp och somnar om igen. Om inget annat så kan man se detta som en träning inför babyns ankomst. De flesta barn behöver ju ammas flera gånger varje natt.


Barnet: Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång. Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet.
Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän förlossningen börjar.
Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens postition – vissa bebisar får för sig att de ska vända sig uppåt igen.

Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu – delvis för att förlossningen ska bli lättare. Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken och detta möjliggörs av att huvudet kan tryckas ihop lite under förlossningen. Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig

Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster

Såhär ser bebisen ut nu:

33 Weeks Pregnant
2010-07-01
 08:48:34

En liten vilde i magen (33+0)

Jag tror det är en riktigt liten vilde vi väntar på fast med sköna rutiner i vardagen.
Igår kväll när vi skulle lägga oss, (dock försent som vanligt så det måste vi bli bättre på) så höll hon på och knölade runt ett bra tag. Älsklingen låg med handen lätt på magen och tog emot den ena efter den andra sparken och skrattade. För det va inga sparkar man behövde vänta på utan det buffades ganska hejvilt därinne.

Måste säga att det är liiite svårt att sova då *ler* Men det som är så häftigt är att när jag börjar andas tungt och långsamt precis som när man ska somna då slutar hon med knuffandet och somnar hno med.
Såhär har det varit ett tag, hoppas att lillgrodan sover sen oxå när mamma vill sova.

Och nu på morgonen så är det en segstartat bebis..kan tänka mig att hon skrotar runt därinne och sträcker på sig, kanske gäspar lite och allmänt tar det lungt.
Det brukar ta ca en timme innan man känner första buffen inifrån.

Sen är det livligt på fm med mycket bökande..man ser verkligen hur magen skakar av alla rörelser. Och framåt em brukar det vara lugnareför att sen börja böka lite mot kvällen.

Ååhhh va vi längtar efter lillgrodan nu.
Barnrummet börjar snart bli färdigt..kommer givetvis att lägga upp bilder när det är klart. Alla möbler är nästan inhandlade, nu är det bara lite smått och gott kvar. Får ju inte glömma bort att även jag måste ha produkter för att ta sig igenom vardagen.
#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }