2010-05-30
 23:06:28

Lite halvjobbig dag idag

Idag har lillgrodan i magen haft fullt upp med att sparka mig på de absolut känsligaste delarna i livmodern och det har gjort riktigt ont. Har haft svårt att sitta ner eftersom då har det känt som jag har klämt henne.

På fm kändes det nästan som nåt va på väg ut..en liten hand eller nåt..haha!! Jag vet att det låter kontisgt. Fick knipa hårt för att få bort den känslan.
Även en väldigt spänd mage med sammandragningar och rejäla kramper..inte kul. Och så den där känslan när man får en spark mitt på vid naveln som gör sååå ont. Skrek AAjjjjj mitt under middan hemma hos mamma..det va ju inte meningen..oops!

Just nu är jag fastande från 20 ikväll till ca 10 imorgon bitti. Ska iväg på en ny glukosbelastning. Får hoppas att det går bra och att jag fortfarande kan bryta ner sockret. Illa när jag redan nu är hungrig och törstig.
Så ska vi även få lyssan på hjärtat på bebisen =) Hoppas även på att mitt järnvärde är något bättre än sist, då låg jag på 109. Vill verkligen inte börja med järntabletter igen..får så fruktansvärt ont i magen av dem.
2010-05-24
 21:32:49

Lite magbilder

Ja nu va det länge sen jag la upp lite magbilder. Har ökat rejält i vikt sen början av graviditeten men det får väl höra till. Jag har alltid varit väldigt känslig mot hormoner och det visar sig direkt på både våg och kropp..
Huvudsaken är att magen växer!! *ler*

Det här är magen v.24+1
v.26+0
v.27+1 (båda bilderna)
2010-05-20
 10:55:10

Går in i v.28 idag (27+0)


Kroppen: Nu når livmodern nästan ända upp till kvinnans revben och börjar trycka mot lungorna. Många upplever att de lätt blir andfådda och har svårt att andas riktigt djupt. Men kvinnans lungor har högre kapacitet än annars eftersom kroppen nu innehåller mer blod –detta för att barnet ska få nog med syre.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta punkt är nu 24 centimeter.


Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.

Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Från och med nu och under de sista tre månaderna är det inte ovanligt att drabbas av kramp i benen, hemorrojder, åderbråck och klåda på magen. Inte så kul?

Barnet: Nu väger bebisen ungefär 875 gram och är knappt 37 cm lång från topp till tå. Fötterna mäter ca fem centimeter. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag. Ögonen öppnar och sluter sig. Vissa kan nu märka att babyn har antagit en regelbunden sömnrytm och sover vid ungefär samma tider varje dag. Den kanske suger på fingrarna eller tummen.

Sov gott och dröm sött! En del experter tror att bebisar börjar drömma vid ungefär 28 veckor. Vad tror du att ditt barn drömmer om?
Ingen vet helt säkert, men hjärnan är mycket aktiv även denna vecka. De karakteristiska vecken börjar uppstå på dess yta och mer hjärnvävnad formas. 
Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. 
Hjärtljuden på fostret kan höras tydligt genom ett stetoskop, i vissa fall även utan.

 De som sjunger och pratar med sitt barn kan räkna med att det hör! Fostervattnet förvränger ljudet en aning, men hörseln är välutvecklad vid detta laget. Nu lagras mer fett på fostret och huden blir mindre skrynklig och genomskinlig.

Om du känner rytmiska fosterrörelser nu, kan det mycket väl vara hicka – vanligt denna vecka och under resten av graviditeten. Anfallen av hicka brukar inte vara så länge och går över av sig själva. Din bebis fortsätter att andas in vatten snarare än luft.

Såhär ser bebisen ut nu:

27 Weeks Pregnant
2010-05-17
 10:19:31

Svullna ben, fötter och händer

Jodå det oxå, har haft svullna ben i nån vecka nu men har börjat använda stödstrumpor, det är verkligen räddningen. Om jag inte använder dem så blir fötterna jättespända och det kokar nästan i dem.
Försöker ligga i högläge så ofta det går och inte hänga och dingla med benen.

Händerna och fingrarna är som tjocka små prinskorvar så nu har vigselringen åkt av. Den har jag hängt i halskedjan istället *ler* Varje natt måste jag upp och spola händerna i kallt vatten för de gör så ont.

Och domningarna ska vi inte prata om..men det är tydligen oxå vanligt.
2010-05-17
 10:11:18

Inne i vecka 27 (26+4)


Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Nu är bebisen lite drygt 35 cm lång från topp till tå och väger ca 900 gram. Ögonen kommer att börja öppnas kring den här tiden och mot slutet av sjunde månaden kommer reaktionerna på ljud att mogna. Din bebis hörselnerver blir allt känsligare och om den blivande pappan pratar med bebisen nu, kommer den eventuellt lära sig känna igen ljudet av hans röst. Ju mer bebisen hör pappas röst redan i livmodern, desto mer lugnande inverkan kommer den att ha när bebisen har kommit ut. Högläsning för den blivande mamman, kanske? Det kan vara skönt för pappor att delta, eftersom det hela börjar kännas mer och mer verkligt nu.

Bebisen fortsätter att ta små "andetag" som träning inför livet utanför, även om den än så länge andas fostervatten istället för luft.
Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.

Nu växer bebisen snabbt och hjärnan utvecklas i intensiv takt. Hjärnvågor och sinnen är aktiverade och hjärnans vindlingar blir synliga. Detta gör att ditt näringsintag är viktigt. Fortsätt äta en välbalanserad kost med mycket grönsaker och fullkornspordukter. Fiberrik mat, som fullkornsprodukter, linser och råris innehåller mycket B-vitaminer och hjälper till att förebygga förstoppning
.
Nu reagerar fostret på ljus från världen utanför. Ryggraden består nu av 33 kotor, 150 leder och 1000 senor. Om ungefär en månad börjar en ny aktiv period för fostret när det växer snabbt och lägger på sig vikt.

Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Förlossningsförberedelse:
För att ha gott om tid att mentalt och fysiskt förbereda sig inför förlossningen är det bra att boka en kurs nu. Det finns mycket att välja på, till exempel yoga, vattenträning eller profylax. Innan ni väljer kurs så prata med din partner om vad ni behöver och vill ha. Profylax fokuserar till exempel mycket på partnerns roll medan yoga kan vara bra fysisk träning.

Din föräldragrupp kommer förmodligen att börja om ett par veckor (om den inte redan börjat). Träffarna ger information om förlossningen och början av föräldraskapet och om ni kan delta båda två, är det allra bäst. Att vara välinformerad gör resan lättare.

Såhär ser bebisen ut nu:

26 Weeks Pregnant
2010-05-16
 21:07:06

Sparkarna blir hårdare

Lillgrodan har verkligen blivit starkare på sista tiden. I förrgår kväll låg vi och pratade i sängen och älsklingen höll handen på magen och det kom många håda sparkar. Jag blir så glad när även maken får känna sparkarna och förstå vad som sprattlar runt därinne.
Igår morse när vi satt i soffan och småpratade så kände jag att bebisen va på gång igen så det va bara att dra upp tröjan och där satt vi och skrattade gåg på gång över hur hela magen hoppade till. Underbart att det va så tätt mellan sparkarna så vi se dem tillsammans.
Nu börjar det bli dubbelsparkar och tom trippelsparkar..hihi.
Trodde aldrig vi skulle få uppleva det här.
2010-05-16
 20:41:37

1:a träffen med föräldragruppen

I tisdags va vi på vårat första möte med föräldragruppen. Vi hade inga som helt förväntningar. De flesta tycker kanske att det kan vara kul att träffa andra par i samma situation, men det känns lite som vi har en helt annat förflutet när det gäller hela gravidsvängen.
Det är inte så många som har kämpat i 6 år av misslyckade försök varje månad och varit uppgiven gång på gång. Många har int förståelsen för vad vi har gått igenom. Vi har inte bara skakat på en burk och vips så blev det en bebis. Och det ÄR faktiskt vårat barn, ingen annans. Det är inget provrörsbarn..det är ETT BARN!!

Vi började med att presentera oss för varann och tyvärr va det ingen som bodde ens i närheten där vi bor.
Bm berättade om förlossningens olika faser i ca 1 timme och hade en liten docka och ett bäcken där hon kunde visa oss hur en förlossning går till. Det va både spännande och läskigt på samma gång. I slutet av mötet så fick vi titta på en förlossningsfilm. Jag va tvungen att bita ihop ordentligt för att inte börja gråta, finns det nåt finare när man ser en bebis som ser dagens första ljus.
2010-05-10
 21:50:33

Idag har vi varit hos bm

Lämnade urinprov för att kolla att allt va som det skulle..och det va helt perfekt..ingen äggvita eller nåt sånt.
Blodtrycket va oxå jättebra och sen va det dags för det där sticket i fingret.tycker jag inte om! Det gör ont!

Järnvärdet hade sjunkigt till 109 och blev ttillfrågad om jag åt mina järntabletter som jag skulle.
Jag har provat både Niferex och Duroferon men får jätteelaka gaser i magen och lös mage. Inte speciellt skoj.
Så vi kom överens om att jag skulle få dricka blutsaft och äta en mer järnrik kost..det blir jättebra :-)

Sen lyssnade vi på lillgrodans hjärta och det bankade på för fullt..lät mer som en galopperande häst. 148 slag/minut. Förra gången va det 152 slag/min
Vi tror fortfarande på att det är en tjej.

Efteråt va jag ner till babyproffsen och beställde vagnen..hoppas nu bara att den hinner komma innan bebisen kommer.
2010-05-10
 21:32:26

100 dagar kvar till förlossning!!!

Ja nu har det jäklar anamma gått fort mot slutet. Från vecka 20 har det bara rusat fram..knappt så man hänger med. Lillgrodan i magen sparkar ju för fullt så man får den bekräftelsen hela tiden och då kan man ju slappna av mer.

Känslorna är väldigt blandade inför den kommande förlossningen. Satt uppbäddad i sängen en kväll och läste en gravid tidning för två veckor sen och läste om de olika faserna och olika förlossningsberättelser. Jag hade svårt att se texten till slut av alla tårar..jag är verkligen jätterädd.

Jag är inte bara rädd för att det kommer att göra jätteont, jag har en svår nackskada sen tidigare som jag är rädd att den kommer att rasa efteråt eller medan förlossningen pågår.
Jag är rädd att jag inte har den styrkan i nacken även om den finns där psykiskt. Vill inte ligga med en totalförstörd nacke efteråt och inte ens kunna hålla i mitt eget barn.

Vill bara att nån kunnig personal på förlossningen tar hand om mig och hjälper mig till att får en bra förlossning och total trygghet. Att nån helt främmande människa gör en felbedömning skrämmer mig oerhört mycket.

En remiss har skrivits till Aurorakliniken för att jag ska få den hjälp jag behöver. Jag hoppas att jag kan känna mig trygg och lugn där.. 

Samtidigt har jag kommit så långt i den mentala biten att jag faktiskt kan se en bild i huvudet bortanför allt blod, skrik och smärta hur det ligger en go liten bebis hos mig som jag får ta hand om, som bara är våran ingen anans och jag får ta hem den sen och klä upp och bada och gosa med. Mat vill den väl oxå ha *s*
Jag längtar så efter våran lilla älskling!! Är det verkligen våran tur nu?

2010-05-09
 07:55:43

Barnvagns- djungel!!

Ja det va väl milt sagt egentligen. Jag har hela tiden varit inställd på en traditionell Emmaljunga med 4 fasta hjul. Det är väl så en vagn ska se ut..eller??
Jag började ändå titta lite på nätet och läste tidningar och brochyrer som jag hämtat på babyproffsen och såg en bra lösning för mig som har en grov nackskada. En bilbarnstol som man kan fästa direkt på vagnchassit..perfekt!
Då slipper jag hålla på bära bebisen fram och tillbaka i babyskyddet utan kan underlätta lite för axlar och nacke. Ser ju hur min syster kånkar sin lillgrabb fram och tillbaka och han börjar ju bli tung nu (10kg) 

Jag tittade på Maxi Cosi och tyckte att visst den här ser ok ut, men det tog tvärstopp när jag insåg att själva chassit på vagnen väger närmare 18kg. Det går inte! Jag kommer aldrig orka lyfta vagnen i och ur bilen.

Så i onsdags så åkte jag ner till babyproffsen och tog med mig mamma och storasyster som lite sällskap, smakråd och hjälp framförallt.

När vi hade stått vid vagnarna ca 5 min kommer en kvinna fram för att hjälpa oss och jag va inställd på vilken vagn jag ville ha..Emmaljunga med 4 fasta hjul..vi har ju SNÖ i Sverige och jag måste ju kunna ta mig fram.
Jag berättade givetvis att jag har en nackskada..då höjde hon på ögonbrynen och la handen på min axel och sa: Kom vi lämnar den här sektionen av tunga vagnar.
En vagn med 4 fasta hjul är ju hur tung och besvärlig som helst för nån som har ont. Man ska hela tiden pressa ner eller lyfta upp handtaget på vagnen för att flytta den sidleds, svänga eller annat.

Så hon visade mig 3-hjulingarna. Jag va väldigt skeptisk till en början till jag provade att svänga vagnen runt hörnet i butiken. Jag fick tom prova att sätta systersonen i vagnen och köra runt i butiken..underbart!!! Det va sååå lätt att manövrera och det kändes ju inte ens att jag hade en bebis i vagnen..blixtförälskad!!!
Det fanns tom en handbroms för att underlätta i nedförsbackarna..vilket lyx. Man kan vända sittdelen både mot mig och ifrån mig, finns ett litet fönster så bebisen kan titta ut på fåglarna *ler*

Mamma och syrran tyckte oxå vagnen passade mig i och med att den va så lätt. Aldrig nånsin trodde jag att jag skulle ens titta på en modern vagn men tydligen måste man våga gå utanför de traditionella ramarna ibland.

Jag och älsklingen åkte ner till babyproffsen i fredags och tittade plockade isär vagnen, fällde ihop och bytte tillbehör till vi va helt slut och butiken skulle stänga. Tar sin tid att fundera vad man vill ha. Vagnen är ju inte billig så det gäller ju att välja rätt. Jag är inte sån som går och köper mig en annan vagn efter en vecka för att jag valde fel färg.
Synd bara att deras tygprover va försvunna, skulle gärna velat titta och känna på tygerna innan vi beställer.

Vi åkte hem och funderade och samtalet härhemma har nästan bara kretsat kring vagnen..lite kul men jobbigt oxå..jag har sammanställt alla bilder och färger och tillbehör i olka mappar på datorn och sen har jag haft en liten visning för älsklingen..det gäller att ha ordning och reda för att få honom att sitta kvar..haha!! Ibland är det som att ha ett barn vid sin sida som hela tiden har bråttom till nåt annat..är du färdig snart? Söt han är *ler*

Nu åkte jag ner till en annan babyproffsen butik igår för att kolla deras tygprover så nu är färgvalet klart oxå. Älsklingen va liiite men bara pyttelite skeptisk men överlåter ändå färger och sånt till mig. Han sa att han kommer ändå säkert susa runt i en dimma första tiden så för hans del skulle han inte ens märka om vagnen va rosa eller snorgrön..haha!

Modern vagn: Visst
Modern färg: Njäääeeeee!!! Det är jag för feg för, även om det är skoj.

Den här vagnen blir det iaf och jag tror vi kommer bli helnöjda.

Teutonia Spirit S3Fast det blir ingen svart vagn utan den här färgen


Den är svartbrun, har ett brunaktigt rutmönster, lite skimrande pärlemor-tyg och så vitt inuti.

..skötväskan..

Vi bestämde oss oxå för en hårdlift istället för liggdelen.

Vi bestämde oss för att köpa en vinteråkpåse oxå..och sen blir det även en nyfödd åkpåse som kan användas till mycket....man kan avända den som värmare till de små fossingarna i babyskyddet, eller i hårdliften och när bebisen har vuxit upp lite så kan man använda överdelen till sittdelen i vagnen. Bebisen får en bra skydd för huvudet ifall den skulle somna.

     Sen ska vi ha en travel adapter som man lätt klickar på vagnen, sen är det bara att sätta dit babyskyddet.Babyskyddet blir Teutonias Tario. Det är Akta Graco som tillverkar dem och de har fått toppbetyg i olika tester med ett högt sidokrockskydd. Säkerheten är det viktigaste. Så kommer vi även att montera bort airbagen helt och hållet på passagerarsidan.Babyskyddet monteras dit med en speciell basenhet..
..och så får man med ett babyinlägg..


Färgerna blir ungefär samma som vagnen..svartbrun, pärlemorskimmer och ett blomliknande mönster i brunt och beige.
2010-05-09
 07:01:23

Inne i vecka 26 (25+3)


Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

När du har tid på MVC kontrolleras ditt blodtryck och du får lämna urinprov. På så vis kan man upptäcka tidiga tecken på havandeskapsförgiftning och diabetes så att behandling kan sättas in om det behövs.

Fingrar, handleder och händer kan kännas domnade eller värka. Det kan bero på att karpaltunneln, liksom så många andra vävnader i kroppen, svällt upp. Det medför att nerver som löper i tunneln kläms, vilket kan orsaka smärta. Handledsstöd kan hjälpa, liksom att ta kosttillskott med vitamin B6. Prata med din barnmorska eller läkare om du har fortsatta besvär och läs våra tips om självhjälp för domnade eller värkande fingrar

Barnet: Bebisen väger nu nästan 660 gram och är ungefär 35 cm lång från hjässa till häl. Den gör andningsrörelser, men har fortfarande ingen luft i lungorna. Undersökningar har visat, att ett 26-veckors foster reagerar på beröring. Om du lyser med en ficklampa på magen kommer bebisen att vända på huvudet, vilket har tolkats som att synnerven har börjat fungera.

Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.
Skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas.
Fostrets ögon har hittills varit stängda för att näthinnan ska kunna utvecklas men nu öppnas de och fostret börjar blinka.
Hjärnan växer fortfarande snabbt och nu börjar längre hår växa på fostrets huvud. Fostret liknar nu verkligen en miniatyrbebis med i stort sätt samma proportioner som ett nyfött barn.

Om du trodde att livmodern var en tyst plats får du tänka om. Ljudnivån i magen kan nå upp till 80 decibel, vilket motsvarar en stökig stadsmiljö. Barnet lyssnar på mammans röst och omgivningens ljud. Det hör också ljud som nysningar, hjärtslag, bubbel från magen och blodet som susar.

Om babyn föds nu så har det chans att överleva, om det får all tänkbar modern hjälp. Chanserna till överlevnad ökar för varje dag.

Såhär ser bebisen ut nu:

25 Weeks Pregnant
2010-05-09
 06:25:52

Ser sparkarna utanpå magen nu

I ca enveckas tid har jag nu sett hur magen hoppar till flertal gånger Det ser verkligen häftigt ut. Bara fö nån vecka sen så la man dit handen snabbt för att inte missa att få en liten knuff i handen men nu drar man snabbt upp tröjan och sitter och stirrar på magen ist.

Älsklingen fick oxå härom dan se sin första spark..han tyckte det va jättemysigt. Jag blir så glad nu när han har både kännt de små sparkarna oh sett dem.
Längtar till hela magen far iväg i olika rörelser och man kan urskilja var det ligger en fot mm. Nu kan jag bara ana mig till var fossingarna ligger..känner att det är hårt på vissa ställen på magen och ibland när jag lägger fingret där och petar lite så "boff" krockar vi med varann..lite läskigt men uderbart att redan kunna börja prata med henne. Och mestadels när jag petar på henne så svarar hon med en liten knuff tillbaka.

Ibland får hon in en fullträff rätt på kissblåsan och då är det jag som skriker ajjjj. Det är ju faktiskt riktigt obehagligt..gör lite ont och så är man ju inte beredd på att det ska komma en sån hård spark när de flesta är mjuka och sköna...(än så länge)

Sitter här nu efter att vaknat av lillgrodans sparkande..på en söndag klockan 05.30. En pigg liten krabat det här..jaja det är väl lika bra man ställer in sig på att gå upp den här tiden *ler*

2010-05-01
 20:47:35

Inne i vecka 25 nu (24+2)


Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln.
Avståndet mellan livmoderns lägsta och högsta punkt är nu 20-22 centimeter.
Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Du kanske har fått svaga röda eller bruna strimmor, så kallade strior på mage, höfter eller brösten. Krämer kan inte ta bort dem, men att ha en BH som ger brösten bra stöd kan förebygga strior åtminstone där. Det är väldigt vanligt i det här stadiet av graviditeten – ca 90% av gravida kvinnor får dem. Efter förlossningen bleknar striorna gradvis och lämnar strimmor som är ljusare än kringvarande hud.

Dina ögon kan kännas torrare och vara ljuskänsligare än vanligt. Detta är också normalt under graviditeten och du kan lindra symptomen genom att använda s k konstgjorda tårar (säljs på Apoteket).


Vissa gravida kvinnor har problem med ryggen. Och eftersom tyngdpunkten skjuts framåt allt mer så kompenserar många genom att luta sig bakåt. Detta frestar på ryggmusklerna. Man bör försöka ha en upprätt hållning och tänka på att man sitter rätt. Korta promenader är också bra. Då kan du som partner passa på att också sträcka på dig över vackra blivande mamman!

Barnet: Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunn och ömtålig hud och ringa mängd underhudsfett. Hjärnan växer snabbt och bebisen börjar fylla utrymmet i livmodern. Den är ungefär 30 centimeter lång från hjässa till häl. Även om chanserna att bebisen skulle klara sig med rätt vård om den föddes nu är goda, så skulle de flesta läkare och barnmorskor göra sitt bästa för att förhindra en förlossning i det här stadiet så att bebisen får fortsätta utvecklas på ”vanligt” sätt.

För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Var uppmärksam på vad du äter, eftersom det händer så mycket med bebisens hjärna just nu. Vid det här laget ser du förmodligen gravid ut 'på riktigt' och har kanske också en mörk linje (linea nigra) på magen. Din bebis smaklökar håller på att bildas och med dem t o m smaken för sött. Det kanske är orsaken bakom ditt eget sötsug..? Ingen vet helt säkert, men det är ju en bra ursäkt nästa gång du drabbas av godissug!

Balanssystemet i fostrets öron är nu på plats. Nu kan hon/han därför hålla balansen bättre. I motsats till vad många tror så är livmodern ingen tyst plats. Fostret hör sin mamma andas, ljud från hennes matsmältning och pulserandet från blodomloppet. Det hör sin mamma och andra prata, men man vet ännu inte hur mycket av dessa ljud som fostret faktiskt kan förstå..

Såhär ser bebisen ut nu:

24 Weeks Pregnant
#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }