2010-06-30
 12:53:24

Mindfulness med Maria Engström

Igår em så hade vi ett bokat möte med Maria Engström för att gå igenom andningstekniken vid värkarbetet när förlossningen kommer igång. Kan även ha nytta av den redan nu när samdragningarna blir för jobbiga. Just för tillfället så är sammandragningarna ganska kortvariga så man hinner knappt andas lugnt innan den är över. Känns som kraftig mensvärk.

Vi började med att sitta och prata lite. Hon berättade lite om sig själv och hur hon började med att intressera sig för mindfulness och sen frågade hon oss vad vi hade för tankar och oro kring förlossningsbiten.

Hon ritade även upp hur ett värkförlopp kan se ut och när man behöver ta till andningen. Sen gjorde vi ett antal övningar. Började med att sitta på en stol och blunda och andas lugnt och känna efter. Att känna sina egna fötter, lår, händer, fingrar och till slut magen. Att hela tiden falla djupare och djupare. Och om tanken kilar iväg nån annanstans att man direkt återgår till magen och andningen. Lättare sagt än gjort. Jag som vanligtvis somnar efter ca 1 minut vid läggdags eller som nu, börjar dagdrömma..

Nästa uppgift va att jag skulle låtsas att jag hade en värk och hon visade på Krister hur han skulle hjälpa mig för att falla djupare ner i andningen. Det va jätteskönt och behagligt. Vi fick prova olika metoder och redskap man kan ta till om värkarbetet blir för jobbigt.

Hon pratade även mycker med Krister för att ge honom riktilinjer och en bestämdhet att hjälpa mig så mycket det bara går utan att han ska ta hela ansvaret för att allt ska gå bra. Det är bm jobb.

Vi fick med oss ett häfte och en cd som vi kunde lyssa på hemma i lugn och ro och göra vissa övningar.

Mecora är Marias egna företag där hon håller kurser i mindfulness.

 • Spar energi under värkarbetet
 • Reducerar smärtupplevelsen
 • Mindre medicinsk smärtlindring behövs
 • Välbefinnandet ökar
 • Bättre Oxytocineffekt
 • Partnern delaktigare
 • Positivare förlossningsupplevelse
 • http://www.mecora.se/

  2010-06-29
   10:18:12

  Inne i vecka 33 (32+5)


  Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

  Många drömmer mer intensivt än vanligt när man väntar barn. Drömmar är viktiga. De hjälper oss att hantera livet. Kommer du ihåg det du drömmer? Det kan annars vara en hjälp att ligga kvar en stund i sängen när man vaknat och försöka minnas, ofta sitter känslan av drömmen kvar i kroppen. Man kan också skriva ner det man minns i en drömdagbok. Efter ett tag går detta lättare och lättare och man minns bättre genom att träna sig.
   
  Vid denna tid drömmer även barnet. Från vecka 24 har man registrerat REM-rörelser (drömsömn) hos fostret. Om vad kan man undra. Ja, det kan vi bara drömma om.


  Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo och är cirka 42 cm lång från topp till tå. Lungorna kommer inte att vara fullt utvecklade förrän närmare förlossningen, men bebisen tränar redan andning genom att "andas" fostervatten. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, så fostret måste böja sina ben. Barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

  Hjärnan utvecklas fortfarande med raketfart. Fler vindlingar ska på plats och skallen växer. Antalet kopplingar mellan nervcellerna i hjärnan ökar nu dramatiskt.

  En del bebisar har redan fullt av hår på huvudet, medan andra bara har små fjun. Att ha tjockt hår vid födseln garanterar inte att man kommer att ha tjockt hår senare i livet, men det har visat sig att barn som har tunt hår oftast har tunnare hår också som vuxna.

  Naglarna på fingrar och tår är nu färdiga. Lanugohåret på kroppen försvinner allt mer. Ögonbryn och –fransar blir längre.
  Kroppsfettet under huden ökar och fostret börjar nu anta den nyföddes runda former.

  Om bebisen är en pojke, brukar testiklarna nu vandra ner i pungen från bukhålan. Det händer emellertid att den ena eller båda testiklarna ligger kvar tills efter födseln. Två tredjedelar av alla fall då testiklarna inte vandrat ner i pungen vid födseln har rättat till sig av sig själva vid ettårsdagen.

  Du lägger förmodligen på dig ungefär 450 gram i veckan nu, framför allt därför att bebisen lägger på sig nästan halva sin födelsevikt under en fullgången graviditets sista sju veckor. Se till att du äter bra den sista tiden.

  Såhär ser bebisen  ut nu:

  32 Weeks Pregnant
  2010-06-25
   09:15:03

  TUL igår - TillväxtUltraLjud (32+0)

  Igår morse va vi iväg på TUL på specialistmödravården. Vi fick träffa en jättetrevlig bm som va väldigt kunnig och det första hon såg va en jättesöt liten nästa på bebisen..haha! Ja den här bebisen verkade vilja visa upp näsan många ggr så jag skrattade lite och frågade om bebisen bara hade ett huvud och en näsa :-) Nähä du skrattade hon tillbaka och visade på det ena och det andra. Vid ett tillfälle såg hon även hur bebisen gapade och svalde lite fostervatten. kissblåsan va full så det va ett bra tecken på att bebisen sväljer undan som den ska.

  Det fanns gott om fostervatten men varken för mycket eller för lite.
  Det va jättesvårt att se vad som dök upp på skärmen eftersom bebisen nu är så pass stor. Jag sa: Är det bara jag som inste ser vad som visas på skärmen? Nä sa älsklingen, vi är två :-)
  Så det blev inget filmande och fotande på skärmen, men vi fick med oss en liten bild iaf på bebisens ansiikte och givetvis näsan..haha!  Vi frågade oxå om hon kunde se ifall det är en tjej eller kille, men efter ett antal försök att kolla det så rann tiden ut. Bebisen va inte alls villig att visa upp sig idag. Frustrerande, det som hade varit så skoj att veta, fast å andra sidan är det mer kul nu att faktiskt inte veta til 100%. Första vändan fick vvi ju reda på att det kunde vara en liten kille sen på RUL sa hon att hon tyckte att det såg ut som en liten tjej och nu fick vi inte veta..haha. Vi får väl se vad som kommer ut i augusti.
  Det är faktiskt kul att inte veta till 100%. Det blir ju mer en liten överasskning, fast vi tror ändå på en liten tjej, vi har ju kallat bebisen för hon de senaste 12 veckorna :-)
  Och jag har ju lite klänningar inhandlade så det skulle ju vara kul att använda dem, men å andra sidan så har syster en hel garderob med pojkkläder så det skulle inte heller vara helt fel :-)

  Bebisen mådde bra och väger nu 2191g. Låg på +13,8 alltså lite över medel men det va jättebra sa hon. Hellre det än att bebisen inte växer till sig.
  Jag är dock lte rädd för att få en jättestor bebis..den ska ju ut oxå.


  Igår kväll när vi kom hem så fick jag väldiga spänningar i undermagen och vid två tillfällen högg det till ordentligt så jag nästan vek mig på mitten. Usch va obehagligt, men sen gick de över lika fort som de kom..hmmm. Va det nån såndär "prova på smärta" Och gör det sådär ont då vet jag inte vad jag gör..kommer ju förvandlas till ett monster..jag som är så snäll. hehehe..
  Min man har sagt att han redan har börjat förbereda sig mentalt för att jag kommer att kalla honom för diverse saker. Men fy tänk om jag svär åt honom, då kommer jag ju bli ledsen och börja grina efteråt för att jag inte menade det..oops.

  Önskar er alla en trevlig midsommar!! :-)
  2010-06-23
   22:07:18

  Hos Bm idag (32+6)

  Idag fick vi gå till en annan bm mot vad vi brukar i och med semestrar, men hon va jättegullig. Väldigt sprallig och glad =)
  Fick börja med att lämna ett urinpprov som jag hade sparat i kylskået sen imorse (visst låter det mysigt) men det va ju ändå i ett plaströr..förslutet..haha! Undrar hur de som jobbar gör?!? Ursäkta är det ok om jag förvarar mitt urinprov här till jag ska till bm? Hahaha!!!
  Jag fick en 1:a på äggvitan och jag undrade givetvis vad det betydde. Jag har ju alltid haft helt 0 på allting. Och det är att det läcker lite äggvita från njurarna ut till urinen inte bra. Men för att det ska vara farligt ska det vara i kombination med för högt blodtryck. Mitt blodtryck låg på 127/70 Hur perfekt som helst tyckte hon så det va inget att oroa sig för. Kan vara så att urinen inte va 100% ren utan att det har kommit med nån droppe flytning oxå. (ursäkta detaljerna)

  Tog blodprov oxå för att kolla blodvärde/järnvärdet och det hade stigit från 117 till 121..jippiiiee!!! Jag sköter mig finfint ;-)
  Men det har alltid varit så, trots att jag är överviktig  så har alla mina värden varit jättebra jämt..haha tji ni som tror att överviktiga har dålig hälsa. Dålig kondis..JAAA =)) men inte dålig hälsa..hihi. 

  Sen gick vi in och pratade om lite allt möjligt och jag fick äntligen fråga om min svullna  händer och fötter..eller snarare fot eftersom det bara är högerfoten som svullnar upp..konstigt.
  Det är inte normalt att foten ska se ut såhär..  Jag har provat allt tycker jag. Att ha foten i högläge, ha på en iskall blöt handduk, duscha foten i iskallt vatten samt röra på foten hela tiden när jag sitter stillla men utan nåt vidare resultat.
  Och att alltid hha stödstrumpor. Försöker sätta på mig stödstrumporna innan jag kliver ur sängen på morgon men då är fingrarna så svullna så det fungerar inte.

  Händerna tyckte bm att jag skulle höra av mig till arbetsterapin på sjukhuset för att få handledsskenor som jag kan ha på nätterna för att undvika att händer/fingrar domnar bort. Just nu känner mig ledsjuk. Jag har så ont i fingrarna när jag ska böja dem. Spolar även dem i iskallt vatten flera ggr per dag och ibland även på nätterna.

  Sen fick vi lyssna på bebisens hjärta och det slog så jämt och fint sa hon. Ungefär 143 slag/minut och det va även nere i 138 slag/minut. En trygg och lugn bebis =)

  Men det bästa av allt va när jag drog upp benen mot magen och jag fick ta ett djupt andetag och andas ut så hon kunde känna lite på bebisen. För jag undrade om hon kunde känna hur bebisen låg. När hon kände längst ner på magen så gungade hon fram och tillbaka lite och sken upp i ett leende och sa: Här är bebisens huvud..den verkar redan ha vänt på sig =)))
  Åååhhhhh va glada vi va..lilltjejen har vänt på sig och hon trodde inte att hon skulle vända tillbaka sig utan hon ligger där hon ligger =)))

  Bebisen har hicka ungefär 3ggr om dagen och det är alltid på samma ställe..längst ner på vänster sida känner jag det där lilla jämna pickandet.
  Både maken och lillasyster fick i söndags lägga huvudet där och känna och lyssna..de tyckte det va såå häftigt =)
  2010-06-22
   16:19:47

  Shopping på IKEA

  I helgen hyrde vi ett stort släp och drog iväg till IKEA. Nu va det mycket som skulle inhandlas. Vi har tigare resonerat att det är bäst om vi renoverar klart bebisrummet och sen lassar in sakerna vi har handlat. Men nu när veckorna bara rusar förbi så känner både jag och älsklingen att det skulle ju vara bra att ha sakerna hemma ifall nånting händer..alltså att bebisen bestämmer sig för att komma ut tidigare. 
  Då har man ju ingen vidare lust att åka till IKEA och handla. Lust och lust, finns nog ingen tid rättare sagt.

   

  Vi bestämde oss även för att åka den 19/6 2010. En dag då många tillbringade hela dagen med att sitta framför tv:n. Varför? Jo för att Victoria och Daniel skule gifta sig, men vi tänkte att det kanske är då man ska passa på att gå och handla på IKEA =)
  Och mycket riktigt när vi kom dit så såg den oftast knökfulla parkeringen ut såhär..  Det va inga som helst problem att hitta en plats att parkera på..nice!

  Det blev en skön och avkopplande dag och vi hade all tid i världen att strosa runt och titta på allt vi skule kunna tänkas behöva. Men man åker ju inte hemifrån på en sånhär shoppingrunda utan en inköpslista så den här har jag knåpat ihop den senaste veckan och fyllt på med mer och mer saker allt eftersom.  Nu blev det långt ifrån allt på listan som inhandlades. Vissa saker plockades bort och andra saker lades dit =)

  Det här va det som vi handlade och det va inte bara saker tillbebisen utan lite saker som vi har behövt lääänge.

  ********************************************************************

  En mobil att hänga ovanför skötbordet..den här va verkligen söt..finare i verkligheten.


  En skön matta att tassa runt på, ville få det att likna gräs..och så va färgen såå fin.  En taklampa i form av en sol och rosa blommor på väggen ovanför sängen/ mysfotöljen  En bokhylla med många praktiska fack att ställa saker i. Har sen tidigare köpt lådor som tydligen ska passa perfekt in i de här luckorna =)


  Spjälsängen skippade vi att köpa. Vi hade tittat på Hensvik men jag blev lite besviken när jag såg att den inte va riktigt vit utan lite mjölkig i färgen + lite annat som inte kändes helt rätt. Och jag vill ha något som jag inte kommer att ångra sen. Så jag åktener till babyproffsen igår och hittade en säng som jag redan hade tittat ut i Troll´s katalog med en drop side sida..perfekt!
  En låda som man kan ha under spjälsängen där man kan lägga leksakerna


  En pedalhink till kissblöjor..  Och så köpte vi en madrass till lillgrodan..


  Får inte glömma bort 10 pack tvättlappar
  2010-06-22
   15:29:32

  Första Aurorasamtalet igår

  Igår morse va jag till specialistmödravården. Jag hade en tid bokad med en bm angående min förlossningsrädsla. Fick träffa en helt underbar bm som va hur förstående som helst och som tog mitt problem på allvar. Jag berättade mest om min bakgrund med min nackskada och mina magproblem som dök upp för nåt år sen i sambande med en stressig jobbsituation. Tyvärr så satte det väldigt djupa spår i mitt liv och det har gjort att hela den här förlossningbiten känns jättejobbig. Det känns som jag har ett stort svart moln över hela förlossningen. Jag vill att det ska vara nåt fint och att se fram emot, men just nu tycker jag bara att det är  jobbigt och känner både rädsla och panik över den. Vill inte att det ska kännas ångestladdat.

  Nästa gång ska vi få komma in i ett förlossningsrum och se hur allting fungerar. Hon kommer att visa vilka möjligheter det finns till olika förlossningsställningar och vilka smärstillande medel som finns att ta till.
  Hon skulle även visa oss avslappningsövningar, bollen och hur älsklingen kan massera när det gör ont.

  Jag kommer antagligen att behöva gå dit åtminståne 1-2ggr till.
  2010-06-22
   14:56:54

  Har gått in i vecka 32

  För ett par dagar sen gick vi in i vecka 32 men har haft fullt upp med diverse bebisshopping så det har inte blivit så mycket bloggande tyvärr..jag ska bättra mig nu =)


  Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
  I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

  Barnet: Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och de ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek. Den väger ungefär 1,5 kg nu, ser mer och mer ut som en nyfödd bebis ”ska” göra och är drygt 40 cm lång.

  Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

  Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och den kissar nu vatten, vilket är bra träning inför livet utanför. Snart kan du vara förvissad om att ditt barn börjar få ett rikt inre liv – undersökningar har visat, att bebisar i magen har perioder av drömsömn redan kring åttonde månaden.

  Du har förmodligen gått upp 1,3-1,8 kg denna månad. Ett knappt halvkilo (450 g) per vecka är helt normalt under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.


  På grund av trängseln därinne, har du kanske märkt att bebisen inte längre rör sig lika livligt. Så länge den fortsätter vrida på sig lite, så vet du att allt står väl till. Det kan vara svårt att tro, men bebisen har fortfarande en hel del växande kvar innan den föds.
  Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Tånaglarna växer allt mer.

  Såhär ser bebisen ut nu:

  31 Weeks Pregnant
  2010-06-22
   14:38:29

  Vecka 31

  Jag har visst varit lite lat och glömt att uppdatera när vi va i vecka 31. Veckorna har ju gått så fort nu mot slutet och så är det fullt upp med så mycket annat nu..börjar ju närma sig med stormsteg =)


  Kroppen:
  Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
  Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
  Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

  Om inte förr så är det hög tid att planera uttaget av föräldrapenningen. Vi har världens mest generösa system för detta och möjligheterna att pussla ihop det som man vill är många.
   
  Man kan dela rakt av - åtta månader var. Har man möjlighet kan man ta ut mindre andel av pengarna och få ett helt år hemma var för att lära känna den lille. Eller dela upp veckan - två eller tre dagar ledigt var. Man kan också jobba halva dagar för att dra ut på ledigheten. Det enda är att man inte får ta ut föräldrapenning samtidigt - men detta kan kringgås genom att den ena tar ut sparade semesterdagar. Då kan man vara hemma tillsammans och få en lugnare start. Alternativt åka iväg tillsammans på långresa. Många länder fungerar alldeles utmärkt att resa med barn.
   
  För dig som inte har någon partner så går det att överlåta delar av föräldrapenningen på annan anhörig om man vill det.


  Barnet: Bebisens lungor och matsmältningssytem är nu nästan färdigutvecklade. Barnet tränar på att andas rytmiskt och är i full kontroll av sin kroppstemperatur. Ökningen i längd kan komma att sakta av (bebisen är ungefär 40 cm lång nu), men den kommer att lägga på sig vikt ända fram till födseln.
  Nu börjar lanugohåret som hittills täckt kroppen att försvinna. En del stannar kvar på axlar och rygg (vissa barn föds också med detta).

  Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats .Hjärnvindlingarn blir fler och djupare och antalet hjärnceller är som flest just där. 
  Kroppsfettet ökar och huden blir därmed allt mjukare och slätare. Fettlagret isolerar och ger energi.

  Bebisen fortsätter att blinka och kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset. En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen ”ute” i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot – nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän de är mellan sju och nio år gamla. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.

  Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt om utrymmet. Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

  Såhär ser bebisen ut nu:

  30 Weeks Pregnant
  2010-06-10
   23:14:20

  Urinvägsinfektion?

  Sent igår kväll efter att jag varit och kissat så gjorde det så ont i urinröret eller nånstans där omkring..första tanken va: Nää har jag drabbats av UVI=urinvägsinfektion. Ja har ju aldrig haft det tidigare. Och så kliade det poå magen till förbannelse. Jag va tvungen att springa och småskvätta hela kvällen för att det kändes obehagligt men imorse när jag vaknade så va smärtan helt borta..tack o lov.

  Men jag bestämde mig ändå att ringa bm och få lämna ett urinprov..det skadar ju inte att kolla upp lite extra..man är ju ändå gravid och det är ju mycket som händer med kroppen nu.
  Lämnade in det och hon kollade av direkt och det visade negativt på allting. Ingen urinvägsifektion, ingen äggvita i urinen eller sånt..skönt!

  Lillgrodan sparkade hejvilt medan vi va där..så mysigt att se hur magen hoppar hela tiden.

  Idag har jag även varit ner på babyproffsen och beställt ett skötbord. Det blev en skötbyrå från BRIO.
  Vi vill ha en större där man även har utrymme vid sidan av skötbädden att lägga saker man behöver vid ett blöjbyte.

  Såhär ser den ut  2010-06-08
   10:37:48

  Sammandragningar?? (29+5)

  Igår kväll hade jag så svårt att gå lägga mig ner i sängen..fick inte till en skön position, lillgrodan knölade ordentligt och det kändes som hon låg på en nerv. Älsklingen la handen på sidan av magen och fick ett par rejäla sparkar mot handen *ler* Sen somnade vi alla 3 eller alla 4, får inte glömma bort missen som alltid sover på Kristers mage =) Hur ska vi få bort den vanan? Stackare, han har ju sovit där i 11 år.

  Har vaknat flera ggr inatt när jag har försökt att vända mig i sängen..inte så lätt längre. Känner mig som en elefant. Har börjar lägga en kudde under magen..det hjälper att stabilisera upp hela paketet så jag inte tippar framåt..hehe.

  Imorse när jag skulle ta mig ur sängen gjorde det såå ont!! Hela magen spänner och värker på höger sida och jag har haft många sammandragningar, ca 10-15 min mellan. Har hjälpt lite att massera bak i svanken och sträcka ut sig i liggläge. Att sitta upp är inte att prata om, det känns som jag mosar bebisen och då gör det extremt ont i sidan.

  Tror det får bli en väldigt lugn dag idag i soffan men en bra film..inte värt att ha ondare än nödvändigt och hålla på fixa med saker..det får vänta till imorgon ist. 

  Igår hittade bebisen nya ställen att ligga och brottas på..fick sparkar regelbundet strax under högra bröstet, hon som alltid har sparkat till vänster snett nedanför naveln..
  2010-06-04
   17:37:07

  Har gått in i vecka 30 (29+1) Jiipppiee!!


  Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
  Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
  De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

  Barnet: Nu väger bebisen dryga kilot och är ungefär 38 cm lång från topp till tå. Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. 

  Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta punkt är nu cirka 26 centimeter.

  Hos pojkar börjar testiklarna sin resa från sitt ursprungliga läge nära njurarna till pungen. Flickors klitoris sticker ut mer än den kommer att göra från de sista veckorna innan födseln, då den göms bakom de inre blygdläpparna. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert.

  Bebisens huvud växer och hjärnan utvecklas och växer snabbt. Huvudet har nu i princip den huvudstorlek det ska ha när det föds.
  Nästan alla bebisar reagerar på ljud vid 30 veckor.
  Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.
  Forskning visar att om mamman kopplar av genom att lyssna på lugn musik så påverkar det barnet också. Hjärtljud och rörelserna blir långsammare. När ett foster regelbundet får höra liknande musik så har det visat sig att det lugnar ner sig snabbare för varje gång. Detta visar, förutom att mammans stressnivå påverkar barnet, att barnet kan komma ihåg och känna igen ljud det har hört förut.

  Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen. Skelettet byggs som sagt upp nu, liksom hjärnan, musklerna och lungorna.

  Ett livsviktigt ytspänningsnedsättande ämne, surfaktant, produceras nu i fostrets lungor. Denna substans hindrar lungorna från att kollapsa –genom att inte släppa ut all luft när babyn andas ut. Att ha för lite av denna substans är en av riskerna hos för tidigt födda barn. I de fall babyn riskerar att födas för tidigt ger man kvinnan en injektion som ska hjälpa babyns lungor att utvecklas snabbare.

  Så här ser bebisen ut nu:
  29 Weeks Pregnant
  2010-06-01
   22:19:31

  Inne i vecka 29 (28+5)

  Slarvig av mig att inte uppdatera redan i torsdags och nu är det ju snart att uppdatera igen..men men bättre sent än inte alls =)


  Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
  Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
  Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

  Många kvinnor har problem med sura uppstötningar vid denna tiden eftersom magmunnen försvagas och magsyror läcker upp i matstrupen. För vissa känns det som att strupen brinner. Det man kan göra för att försöka lindra besvären är att äta långsamt och små portioner åt gången. Och att undvika att ligga eller böja sig efter en måltid. Man kan försöka fundera på vilken mat som fungerar sämst och undvika den. Ett glas mjölk efter maten hjälper en del. Det finns också receptfria läkemedel att ta för gravida


  Det kan kännas som om du varit gravid i evigheter nu och samtidigt kan man känna oro över förlossningen. Gör en lista över saker du behöver förbereda och sysselsätt dig med den, om du behöver distraktion! Du kan börja titta på namn till bebisen och tänka på livet efter förlossningen.


  Barnet: I många kulturer firar man när sju månader av graviditeten har passerat. Om barnet skulle födas nu så har det nämligen 90 procent chans att överleva. Om babyn skulle födas nu kan det överleva i respirator med andningshjälp. Det centrala nervsystemet är tillräckligt utvecklat så att babyn kan reglera sin kroppstemperatur, men om det föds nu behöver det hjälp att hålla värmen i kuvös.

  Den här veckan väger bebisen drygt ett kilo och är ca 38 cm lång från topp till tå. Underhudsfettet bildas och fingernaglarna växer.
  Ungefär 2-3 procent av babyns kroppsvikt består av fett.Hjärnvågorna är nästan desamma som hos en nyfödd baby.
  Vid det här laget har du kanske märkt att din bebis är mer aktiv när du badar eller duschar. Bebisen reagerar på ljus och ljud genom att röra sig inuti dig. Medan du slappnar av i det varma vattnet.
  Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Fostret blir allt bättre på att öppna och stänga sina ögon, på att suga och sväljaoch kan nu vrida på huvudet. Lungorna håller på att utvecklas. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

  Såhär ser bebisen ut nu:

  28 Weeks Pregnant
  2010-06-01
   21:31:01

  In på förlossningen igår

  Jag har under två dagar haft knivskarpa smärtor i magen som har kännts väldigt obehagliga. Som en rejäl mensvärk, det har tryckt bakpå och kännts som jag har behövt gå på toaletten men ändå inte. Magen har varit stenhård och varit väldigt känslig för beröring. Har jag lagt på handen har jag börjat må illa.

  Så igår morse va jag hos bm och gjorde en glukosbelastning. Värdet innan va 6,4 och efter 2 timmar va värdet 8,7 tydligen helt normalt. tycker själv att det verkar lite högt, men  jag får väl tänka på att dra ner på glass med chokladsås..oops!
  Mitt järnvärde va förra gången 109 och jag började med att dricka blutsaft så nu va värdet 117. Bm va helt nöjd..vilken tur =)
  Hjärtslagen på lillgrodan låg på ca 140..helt ok..en lugn bebis =)

  Men smärtan i magen va ihållig hela dan. Jag hade väldigt ont när jag satt ner..bättre när jag la mig ner eller stod upp. Så på kvällen beslöt jag mig för att åtminståne ringa till förlossningen och prata med en bm och hon tyckte absolut att vi skulle komma in för att utesluta det ena eller det andra.

  När vi kom dit så va det första jag hörde nån som gallskrek..nån som va i full gång att föda. På en minut förvandlades jag till ett nervvrak. Jag började skaka okontrollerat och kunde knappt andas. Tårarna bara forsade ner efter mina kinder. Min förlossningsrädsla kom ikapp mig fortare än jag trodde va möjligt. Jag grät och skakade och hasplade ur mig till älsklingen: Jag vill verkligen inte föda, jag är jätterädd!!!

  Vi fick ett rum där vi väntade på läkaren. Jag kunde verkligen inte sluta gråta..fattar inte varför jag är så rädd och för vad. Kanske för att lämna ut mig till helt okända människor och att vara naken..

  En bm kom in och satte en grej på magen så vi kunde lussan och se hjärtslagen på bebisen..det bankade på så fint så fint och hjärtslagen pendlade allt mellan 137 - 158. Sen  gick hon ut och bad mig hålla kvar apparaten på magen en stund så de fick registrera under en längre tid men efter ca 10 min måste bebisen ha vänt på sig eller nåt för jag tappade bort hjärtslagen..amatör som man är..hihi.

  Läkaren gjorde iaf en undersökning och jag fick lämna ett urinprov. I urinen hittade de mikroskopiskt med blod, antagligen från livmodern men skulle nog inte vara nån fara..hopppas  jag.
  I övrigt såg allting bra ut så det va antagligen bara enorm växtvärk blandat med jobbiga foglossningar.
  #copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }