2009-08-31
 22:13:32

Köttbullar och blomkålsmos

Idag va jag så fruktansvärt hungrig när ja åkte hem..tänkte först åka förbi Maxi och köpa en grillad kyckling men njeee..orkar inte.
Så jag åkte hem..tänkte att ska väl finnas nåt att äta i frysen. Men alla vet väl hur det är..fryslådorna åker ut en efter en och..in igen!! *suck* Inte sugen på nåt..blodsockerfall och bläääh.

Men jag hittade iaf en påse med köttbullar. Och jag är verkligen anti att äta färdiga köttbullar..tycker det är så mycket godare med egna men ibland orkar man bara inte.

Ska man äta färdiga köttbullar så ska det vara Ikeas..annars får det vara.



Köpte en gång Euroshoppers köttbullar när jag va en fattig studen och det gör jag aldrig om!! De borde inte få hete KÖTT bullat utan på förpackningen borde det stå BROSKbullar..det va det absolut äckligaste jag nånsin ätit.
Ikeas köttbullar varken luktar eller smakar fis.

Stekte dem i smör och när de va färdiga tog jag ur köttbullarna och hällde i nåndl grädde och kokade upp till såsen tjocknade. Nån liten droppe soya oxå.

Kokade under tiden blomkålsbuketter, hällde av vattnet, tillsatte smör och lite grädde och örtsalt.
Mixa ihop men varning för att det lätt kan flyga iväg små blomkålsbitar över hela köket =)
Jag la även i en liten klick philadelphiaost för att binda ihop moset så det inte bli för löst.



Det va gott det här och jag blev riktigt mätt.

Dock så va jag fortfarande frusen efter maten så det fick bli en kopp te med cocosa i. Fett och mumsigt..man kan använda cocosfettet som lypsyl medan man dricker te =)
Cocosfettet ökar kroppsvärmen ganska direkt samt att det håller igång kroppens förbränning. Två goda saker.



Natti natti..dags att sova

2009-08-30
 22:28:18

Vårat hem

Vi flyttde till vårat hem för 6 år sen och sen dess har det ständigt mer eller mindre varit under renovering.
Ni som har hus vet kanske hur det är att hela tiden vilja göra om. Vårat hus är byggt 1956 och har utbyggnader åt alla möjliga håll 1987.
Det som jag älskar med vårat hus är att det inte ser ut som vilket hus som helst. Man går in i ett rum och kan gå ut på ett annat ställe..så man springer aldrig på varann.
Dock lite jobbigt när man letar efter älsklingen och vi hela tiden går om varandra eller att han kommer in rummet från ett håll då jag inte ser honom..då brukar det oftast bli ramaskrik. Jag är ju så fruktansvärt lättskrämd. =)

Vi har valt färger på tapeterna i lite kaffe latte som Simon och Tomas brukar kalla det.
Jag är en sån där feg svensk som varken vill eller vågar ha starka färger på väggarna. Nä då ändrar jag hellre inredningen varje årstid och har olika färger på ljus och ljushållare, bordstabletter, gardiner mm
Hela vårat hus har varit furu...*rysningar* men snart är allting vitmålat. Men det tog många övertalningsförsök innan jag fick Krister att inse att det faktiskt skulle bli både snyggare och ljusare.
Han är ju trots allt uppvuxen i ett hus fullt av furu..so who can blame him =)

Här kommer lite före och efter bilder på vårat hus. Det kan ju vara lite kul att se hur det har förändrats genom åren.

Hallen

Hallen målades vit och golvet lades om.

Hallen från matrummet sett


Trappen blir ett kommande projekt..att ta bort den hemska bruna heltäckningsmattan och slipa samt lägga step-kit i ek.




Hallen. Bakom finns kontoret och ett gästrum som ska bli ett barnrum så småningom


Köket

Tidaholm från IKEA

Från köket in till matrummet där favoritsoffan står



Från köket in till hallen



Lite dekoration i köket








Matrummet












































Vardagsrummet

Bilder kommer så småningom...

2009-08-30
 19:37:51

Kotlett med god röra

Idag till lunch/middag blev det kotlett med en krämig och smakrik röra.

Stek bacon och ställ åt sidan.



Hacka färska champinjoner grovt och hacka en gul lök inte alltför smått.

 

Hacka även ner lite äppeltärningar och skär baconskivorna i mindre bitar och blanda ner i resten av röran. 
Krydda med örtsalt och curry för att balansera upp smakerna.

  

Ner med ganska mycket grädde och en rejäl klick med creme fraiche.

 

Stek kotletterna i en grillpanna i smör.



Smaskens och helt otroligt att man faktiskt kan gå ner i vikt av den här maten. =)

2009-08-30
 18:25:47

Lite rester..

Igår kväll blev det lite rester från den timjansmarinerade biffen. Trodde först att den kanske hade gjort sitt men den va ju mycket godare nu när den hade fått suga åt sig alla smaker.
Stekte dem i syrrans grillpanna som gav en superbra yta. Tror jag måste skaffa mig en likadan.

Tog ut köttbitarna och hällde i grädde och kokade upp till såsen tjocknade.

Lite brysselkål och middagen va färdig. =)
Och så inte glömma den stora klicken med smör!!





Gottigt!!
2009-08-30
 16:07:07

Bärkompott..favorit i repris =)

Jag har nu vid flertal tillfällen gjort den här "pajen" i olika former. I början av sommaren när rabarbern va som godast gjorde jag en rabarber och äppelpaj. Pajen blev då mer fast och inte så rinnig.

Nu när jag har tagit vara på alla bär som finns i trädgården så blir det mer sånna "pajer" Eftersom man inte har något potatismjöl som binder upp vätskan som bären släpper ifrån sig så blir det mer likt en kompott. =)

Ingredienser:

*  Bär i alla former..det är bara välja och vraka
*  Sötningsmedel/sockerersättning (valfritt)
*  Nötmjöl (mal valfria nötter till det blir mjöl)
*  Kokosflingor
*  Vaniljsocker eller vaniljpulver
*  Smör

Börja med att tina bären om de är frysta för att undvika att de släpper för mycket vatten. Lägg dem sedan i en ugnssäker form.
Här har jag lagt i björnbär, blåbär och svarta vinbär



Och hallon..
Strö över lite sockerersättning. (jag använder lite hermesetas strö)



Mal nötterna om du inte har fått tag på färdigt nötmjöl i butiken och häll i en bunke.
Ca 1 dl färdigt nötmjöl.

Nötmjöl

Och så lite kokos..
Ca 1 dl, så att du har lika mycket nötmjöl som kokos

och ca 1 msk vaniljsocker..



Blanda ihop alltsammans och strö över bären i formen.



Hyvla sen över rikligt med smör..





In i ugnen på 225 grader i ca 20 min. Håll koll så att det inte blir bränt. När det börjar bubbla ute i kanterna brukar jag ta ut kompotten.



Färdig...



Den här är perfekt att servera efter en mastig middag och även till de som har diabetes.
Du kan servera kompotten med vaniljglass till dem som äter kolhydrater.
Jag serverade med en dansk råkräm. (hemgjord vaniljsås)

Ingredienser:

*  3 dl vispgrädde
*  3 äggulor
*  1 msk vaniljsocker


Vispa 3dl grädde för sig
Vispa i annan bunke: 3 äggulor med 1 msk vaniljsocker eller vaniljstång som skrapas ur.
Valfritt tillägg: 1-3 msk sockerersättning
Vispa tills det hela blir pösigt.
Blanda bunke 1 med bunke 2 och det blir världens godaste vaniljsås!

Alla vid bordet njöt av den här desserten. Kul att man inte alltid måste ha en sockerbomb till efterätt =)

2009-08-29
 15:05:16

Kräftskiva



Nu har svärfar tjatat ett par veckor om när vi ska äta kräftor. Så igår blev det av. Han hade fått kräftor från en bekant så i år blev det kräftor från sjön Varpan. Gott med riktigt närodlat =)

Efter frukosten åkte jag iväg till Ica Maxi för att göra kvällens inköp. Inköpslista är ett måste om man har så dåligt minne som jag har. Vid förra middagsbjudningen så kom jag på lagomt vid läggdags att jag hade glömt att servera potatis..jag  hade ju inte ens kokat nån. Men så skulle det inte bli ikväll. 
Så det blev både baguetter och färskpotatis, cider (både vanlig och osockrad)

Lillasyster hade skickat iväg mig till systemet för att köpa en flaska vitt vin eftersom hon jobbade och troligtvis själv inte skulle hinna. Jag tog en flaska Guntrum Reisling och drog fram en hundralapp när jag kom till kassan. Kassörskan tittade lite fundersamt på mig och sa: Jag vill se legitimation! Vaaaaaaaaaa??? Skämtade hon??
SER jag ut som under 20??? Jag är ju 32!!
Jag gav henne legitimationen och hon tittade på det och gav mig snabbt tillbaka det. Sen såg jag att hon tittade på mig lite i smyg 2-3 ggr. 
Jag va sååå nära att säga: Ja ja jag vet att jag ser ung och fräsch ut för min ålder..haha. Men jag sa inget =)

När jag kom hem satte jag igång med västerbottenostpajen. Lika bra att börja i god tid, jag vet ju hur det brukar bli annars.



Ingredienser

*  4 ägg
*  2 dl grädde
*  2 dl mjölk (gärna den röda)
*  Paprikapulver
*  Örtsalt
*  Svartpeppar
*  Västerbottenost


Knäck äggen i en bunke och häll i grädden och mjölken. Krydda med paprikapulver, örtsalt och lite svartpeppar.
Riv västerbottenosten grovt och häll ner den i äggsmeten.









Dags för pajdegen 

 

 

Kom ihåg att pajdegen ska vila i kylskåpet i minst 30 min innan du förgräddar den i ugnen.
Förgrädda ca 10 min. Om du vill kan du även trä lite folie runtom kanterna så att pajdegen inte glider ner. 
Häll i fyllningen och grädda i 200 grader i ca 30 min.




Romsås skall göras till den varmrökta laxen



Ingredienser:

*  1 dl majonnäs
*  1-2 dl creme fraiche
*  Några droppar citron eller en rejäl svätt - smaka av
*  Örtsalt
*  Rikligt med färsk dill
*
  Röd stenbitsrom



Blanda ihop alla ingredienserna väl förutom stenbitsrommen. Den vänder du ner i röran väldigt försiktigt mot slutet så inte allting färgas rosa.
Jag kommer aldrig mer att köpa färdig romsås. Den här är ju så god.
Och den va tydligen väldigt populär till den varmrökta laxen bland gästerna.




Resten av maten som fanns på bordet (håll muspekaren över bilden för att få en närmare beskrivning)

2 olika sorters salami och västerbottenost.  Oliver i chili och citronmarinad Creme fraiche istället för gräddfil till sillen. (Senapssill och inlagd sill serverades)

Vattenmelon Baguette är ju ett måste till dem som äter kolisar =)
Småostar med olika smaker Prästost, brieost och två bitar manchegoost
Självklart hade vi kräftor
Räkorna va jättegoda

Vi hade även 4 olika Creme Bonjour ostar och lite annat smått och gott.
Till dricka hade vi vitt vin för de som ville ha och cider..både vanlig med socker och utan för att vi har två med diabetes i familjen. Jag hällde upp en halvt vinglas med osockrad cider till mig. Tänkte att jag skulle smaka för första gången sen 15 maj. Jag tog en liten klunk och...FYYYYY!!!!! Det va som att dricka sockerlag!! När jag kände eftersmaken i munnen va det precis som jag hade fått flytande godis. Så jag knuffade undan glaset lite diskret och sa: Det här tar jag till efterätt ist =) Det blev inge mer..jag drack min favoritdricka ist..vatten =) 

Kvällen blev jättetrevlig och medan de andra hjälptes åt att plocka undan så passade jag på att göra efterätten som skulle bli en "bärpaj" eller som min älskling döpte den till förra gången vi åt den. Bärkompott!
Jag hade tidigare på dan varit hemma hos mamma och plockat hallon, krusbär och röda vinbär.
Det va så mycket mygg så jag va helt ihjälbiten innan jag va färdig..men jag fick en liten hink med bär med mig hem iaf. =)

Jag kom på att jag hade glömt att plocka svarta vinbär och nu va det ju mörkt..och regnade..ååhh!!
Men inget att göra..jag skulle ha mina svarta vinbär. Jag gick och hämtade paraplyel och älsklingen kom med...pannlampan?? Hahaha jag skrattade så jag vek mig när han visade vad jag skulle ha den till..så där stod jag i mörkret i trädgården med paraply, en liten skål och med full belysning över de små bären.
Hoppas ingen granne såg mig..
Hahaha..vilken smickrande bild..men den bjuder jag på ;-)

Jag i full utstyrsel

Efterrätten lägger jag in ett separat inlägg om =)

När vi hade fikat klart va alla tokmätta, nöjda och belåtna. Mamma och svärfar pep vidare hemåt och likaså en god vän till familjen som skulle upp tidigt dagen efter. Så vi som va kvar va maken hans lillebror, min lillasyster och så får vi inte glömma galet trötta Linda.
Men vi förflyttade oss ner till pokerrummet och baren för att spela ett game Texas Hold´em. Det va ju jättelänge sen jag spelade kom knappt ihåg..jag ville ju bara gå och lägga mig.
Så maken sa att det är väl bara att bluffa ordentligt så ska du nog se att du får gå och lägga dig rätt snart...hmmm..
Så jag hängde på och ganska snart såg jag min chans så jag gick All in..hehe.
Alla la sig men inte Krister..han hade ju själv sagt att jag skulle bluffa så han hängde på..men det skulle han inte ha gjort..för han förlorade rätt duktigt..hehe
Sen knuffade jag ut lillsyrran och slutligen även Kristers lilebror som är riktigt duktig på att spela.
Men ibland ska man väl ha lite tur ;-)



När vi hade spelat klart va alla så trötta men ingen ville riktigt gå och lägga sig..så lillasyster Emma
hamnade framför en film i vardagsrummet, Kristers lillebror Jörgen i soffan där han skulle sova..framför en film på laptopen, Krister spelade dator och jag bäddade ner mig i sängen och kollade på en film på mobiltelefonen.
Hahaha..vilka sociala typer.
Natti natt

2009-08-29
 14:12:58

Biff med kantarellsås

I torsdags till middag blev det timjansmarinerad biff med kantarellsås och avokadosallad.

Började med att blanda ihop marinaden. Blandade rapsolja, soya, balsamicovinäger, några droppar citron, lite sambal oelek, pressade i två vitlöksklyftor, färsk timjan och lite honung.
Får ju inte glömma min egenodlade chilifrukt som jag hackade ner. den va ju tyvärr inge stark..kanske norpade honom för tidigt från trädet.
Marinaden doftade helt underbart.



timjansmarinaden

Lägg köttet i en plastpåse och häll marinaden över

Låt köttet suga åt sig marinaden i nån timme. Lättast är att lägga köttet i en plastpåse och massera in marinaden.
Se till att det inte är hål i påsen..blir så jobbigt då =) Själv har jag redan provat det =)




Dags att göra kantarellsåsen. Eftersom jag har vart ute i skogen flertal ggr utan nån större framgång så gick jag och köpte kantareller på Ica Maxi. Blir ett nytt försök så småningom. Kanske väntar till trattkantarellerna dyker upp.



Jag la dem i en torr stekpanna och lät dem vätska av sig innan jag tillsatte en rejäl skiva med smör. Alltså inte en liten klick utan en rejäl skiva ;-)



 

Hällde sen i nån dl grädde och lät det koka på svag värme till såsen tjocknat. När man lagar sås på ren grädde så behöver man inget mjöl. Ha bara lite tålamod.

 

Avokadosallad gjorde jag på en mogen avokado, små fina tomater och paprika. Lite salt, nån droppe ättika och ev lite olja.
Bilden ser ju inte allför aptitlig ut med den va riktig god.



Gotti gott!!


2009-08-27
 15:25:22

Mysdag i dag

Idag har jag  varit hemma från jobbet. Tog ut en ledig dag för att bara vila och ta det lite lungt. Har lite småont i magen så det passade bra att jag tog ut två "soffdagar"
Läser matbloggar, skiver på min egen blogg och kollar på Top Chef mellanåt.
Lilla mysmissen Sotis ville oxå vara med och mysa med mamma i soffan. Telefonen i närheten, en kopp varm te och flisfilten. Med andra ord behöver jag inte flytta mig särskligt långt idag och insidan av ögonlocken lockar =)



När Sotis hade bestämt sig för att lämna den varma platsen i mitt knä så lockade godisasken. Han älskar whiskas temptations men jag kallar de för kitbits då vet han vad det är.

Varsegod min hårige lille vän

 

 
2009-08-27
 13:34:46

Världens underbaraste make

I tisdags när jag kom hem så stod det 10 röda rosor på bordet. Jag funderade länge och tittade på honom och frågade: Firar vi något idag..det va inte den 22:a, ingen namnsdag, ingen födelsedag..hmmmm
Då säger han: Det är tisdag =)
Jaha nåt speciellt eller?? Nä..bara tisdag.
Va söt han är..i buketten hade han petat ner ett par trisslotter som vi satte oss ner och skrapade tillsammans.
Kan man ha en mer underbar make. Puss på dig älsklingen!!

Titta va fina de är



 


2009-08-27
 09:45:48

Salami

Jag strosade runt på Ica Maxi igår och där hade de smakprov på ostar...åååhhh!! Och jag som va så hungrig. Jag brukar aldrig smaka utan går alltid förbi. De har ju oftast bara en massa söta saker eller kolhydratbombande smårätter. Men ost..jag kan smaka ost!! =)
Sen gick jag till salami-disken och tittade runt lite. Köpte förra veckan en vitlökssalami på 120g. (vakuumpackad) för 19,90:-  Kilopriset låg på 179:-/kg. Tänkte att det måste ju finnas godare och färskare om man inte köper de stackars små skivorna som har legat i förpackningen gud vet hur länge...

Jag frågade vad de kostade och de låg på 199:-/kg. Oj valet blev ju klart enkelt. Tittade på de tyska salamirullarna och frågade vad de hade runtom på en av dem? Soltorkade tomater och basilika...Mmmmmmm jag hade ju lätt betalat 399:-/kg för den...näää kanske inte men jag köpte ca 1 hg..fick ungefär 40 skivor. Mums!!

Salami med soltorkade tomater och basilika

Några skivor smakade jag redan på i bilen på väg hem..de va ju helt oemotståndliga.

Ska nu laga lite frukost..tror det blir äggröra och lite philadelphiaost med lite stekt paprika.
Några skivor salami och några oliver.
Jag hackade även i lite bitar av västenbottenost i äggröran.



Det va en god frukost det här.
Har tagit lite ledigt från jobbet idag. Tänkte bara koppla av lite och vila. Eventuellt hamnar jag kanske i skogen..kanske finns nån liten kantarell kvar till mig i skogen =)
2009-08-26
 23:28:37

Köttfärs och grönsaksgratäng

Frukost idag blev äggröra på grädde och 2 ägg. Och en stor klick med philadelphiaost. Måste börja äta något mer så att jag inte är hungrig vid 10-tiden som jag är nu. Kanske öka på fettet en aning.

Till lunch blev det matlåda från gårdagens mat. 4 fyllda champinjoner, stekt utskuren biff och brysselkål med bregott på.
Lillasyster kom förbi med sina två kattungar och hälsade på. Hon hade varit uppe på djursjukhuset för att vaccinera dem.
Saturnus försvann för ett ögonblick och efter en stunds letande så hittade vi honom i bokhyllan bakom draperiet kurandes ovanpå ett par böcker. Hahaha såg jättesött ut.

Här är lilla Sitrus..hon är så liten och mysig.

 

Och här är Saturnus. En riktig goseplutt.

 


Middagen igår blev en köttfärs, blomkål och broccoligratäng.
Receptet tog jag från sidan: Tänk om jag ändå hade en blogg. Man får bläddra runt på nätet när inspirationen tryter. Det finns så jättemycket goda recept för alla att äta om man vill äta mer ekologiskt och mer back to basic.

*  Blandfärs
*  Gul lök
*  Örtsalt

                                    Hacka löken inte alltför smått..får gärna finnas lite bitar kvar.                       
                                    Stek blandfärsen och den gula löken i en stekpanna i ganska mycket smör.
                                    Salta och smaka av.

*  Färsk broccoli (fungerar med fryst oxå, men koka gärna upp den något så den får vätska av sig)
*  Färsk blomkål
*  3 ägg
*  3 dl vispgrädde
*  Riven ost
*  Örtsalt

                                     
Jag började med att koka den färska blomkålen och broccolin något. Hällde av vattnet och la dem i en ugnsform.
Sen hällde jag över köttfärsröran och la på den rivna osten.
Blandade ägg, grädde och örtsaltet och hällde över köttfärsen.
In i ugnen på 200 grader i ca 30 min.



Jag hällde även i lite mer grädde..



Nästa gång ska jag nog hacka grönsakerna i något mindre bitar så inte gratängen blir så hög. Vill ju att äggstanningen ska beblanda sig med det gröna..inte bara lägga sig på botten. Jaja det va vääääldigt gott ändå. =)




2009-08-25
 21:31:44

Dagens mat

Frukosten idag fick bli äggröra med philadelphiaost, några svarta oliver och 3 små skivor vitlökssalami.




Åkte upp till City Gross efter jobbet och handlade lite kött. Tycker deras utbud är kanon jämfört med Ica Maxi. Köpte en påse färska champinjoner och en liten påse potatis till älsklingen. Tänkte att han äntligen ska få den efterlängtade potatisgratängen.
Krister skalade potatisen medan jag skivade löken och pressade vitlök. Blandade ihop allt med lite vegeta och hällde sen både grädde och mjölk över och in i ugnen.

Sen tog jag fram mina champinjoner och gröpte ur innanmätet på dem och hackade ganska smått. Hackade en liten lök oxå och stekte i smör. Pessade i en vitlöksklyfta och saltade. Hällde sen i grädde och lät det tjockna. När det började bli färdigt så la jag i lite riven ost.

Champinjonerna ställde jag i en form och fyllde med röran och sen tryckte jag dit lite kapris för smakens skull (kan uteslutas) La även på lite riven ost på toppen och skickade in i ugnen längst upp på hög värme ca 5-10 min så att de snabbt får färg. Om de ligger för långt ner så kommer de bara bli vattniga.





Det här är verkligen jättesmaskens och man blir mätt på 2 st. Gott att ha som tillbehör till grillat.

Jag stekte på en skiva utskuren biff som jag saltade med trocomare örtsalt och vispade ur stekpannan med vispgrädde. Skysåsen blir jättegod till köttet. Tog även en litet klick med bearnaise såsen från igår.
Och så mitt favorittillbehör just nu: Brysselkål med mycket smör på!! =)




2009-08-24
 20:09:57

Hemgjord Bearnaisesås

Idag blev det en gäst till middag eller snarare en god vän så jag tänkte passa på att göra en egen bearnaisesås. Den på burk har man ju egentligen blivit lite trött på och så vet man inte vad de tillsätter för konstigheter.
Vi har alltid i min familj gjort bearnaisesås på påse. Från Knorr till Blå Band och tillbaka till Knorr.
Det har ju alltid varit okej men nu när man har provat att göra sin egen bea sås så kommer inte en pås-sås i närheten av mitt kök längre.

Jag har aldrig vågat mig på att göra bearnaisesås tidigare för det har låtit så svårt. Dels att den kan skära sig och så det här med vattenbad och allt. Jag vet ju hur det är när man läser recept. Står det vattenbad så bläddrar man vidare. Och då spelade det ingen roll om det va choklad man skulle vattenbada..hehe
Tänk vad många bra recept jag måste ha gått miste om under mina år i köket.

Så här gör jag i alla fall min bearnaisesås




*   ½ Gul lök
*   1 dl vatten
*   Vitpeppar malen (ta en nypa så det inte blir för starkt)
*   Persilja - färsk ( ta gärna stjälkarna)
*   1 msk Vitvinsvinäger (jag använder dragonvinäger)
*   150 g smör
*   3 äggulor
*   Dragon
*   Salt

Börja med att smälta smöret i mikron eller i en kastrull. Häll sen över det varma smöret i en tillbringare och låt svalna.



Skala sen löken och dela den på hälften. Klyfta löken och lägg i en kastrull. Häll i vattnet, vinägern, persilja och den malda vitpepparn.
Låt det stå och koka ca 5-10 min till ungefär 0,5 dl vätska finns kvar i kastrullen.
Sila sen bort löken och persiljan och häll tillbaka vätskan i kastrullen.

  


Häll i lite vatten i en större kastrull och ställ på spisen. Nu är det dags för vattenbadet. Gå INTE nu!!
Låt vattnet koka upp..sänk sen värmen på spisen.
Ställ sen i den mindre kastrullen med vätskan i.

 

Knäck 3 ägg och lägg i äggulorna i en separat skål. (Äggvitan kan du blanda med socker och göra en maräng till nån som behöver det bättre).
Häll sen ner en äggula i taget i kastrullen medan du vispar i lungt tempo. Jämnt och fint.
Fortsätt på samma sätt med andra och tredje äggulan tills allt tjocknar.
OBS!!! Se till att värmen inte är så hög nu så det stormkokar..och NEJ du kan inte hoppa över vattenbadet och ställa kastrullen på spisen..då får du äggröra..och vi lagar inte frukost nu.

  


Nu är det dags att långsamt hälla i smöret. Låt smöret strila ner i en lång stråle medan du vispar ganska ordentligt. Häll inte ner för snabbt..risken är då att allt skär sig.
Lämna bottensatsen kvar i tillbringaren (det vita)




Hacka sen färsk persilja och dragon och ha ner i såsen. Tillsätt även lite salt. (jag använder Trocomare örtsalt)
Smaka av..tillsätt eventuellt mer vinäger om du vill ha lite fränare smak.
Du kan även tillsätta 1 msk tomatpuré då får du Choronsås.

  


Och det här blev slutresultatet
Lätt som en plätt..inge mer Lohmans bea-sås på burk ;-)




Ett exempel på vad vi åt till bearnaisesåsen för ett tag sen. Jag hade tillsatt tomatpuré oxå så det blev en choronsås Den va oxå jättegod.
Serverade med grillad biff, grillad halloumiost och en sallad på tomat och rödlök med en skvätt balsamicovinäger.



Smaklig måltid!!
2009-08-23
 20:28:14

Min systers bröllopsdag

Igår va vi bjudna på min storasysters bröllop eller snarare till bröllopsmiddagen efter cermonin.
De hade valt att göra det borgerligt och så litet som möjligt med bara föräldrarna som vittnen. Lillasyster fick vara med så hon kunde filma alltihopa. Vi tittade på cermonin idag och jag har inte skrattat så mycket på länge. Syrrans 3-årige son Sebastian sprang runt hela tiden och när vigselförättaren frågar Stefan om han tager Ann-Mari osv då är Sebastian på väg ut genom fönstret för att titta på nåt roligare..hahaha
Man ser hur Stefan nästan är på väg bort mot Sebastian medan han vänder sig om lite småstressad och svarar: Ja..ja

Innan de åkte försökte syrran få till några kort men det är inte alltid så lätt att få ett litet barn på 3 år att posera snyggt så alla blir nöjda.

 Sebastian öppnar ringasken gång på gång och ..tappar ut dem



När de kommer tillbaka så är det dags för fotografering. Självfallet kastade vi ris på dem för att bringa lite lycka och jag brast i glädjetårar när jag såg att Sebastian kastade lite ris på mamma och pappa. Såg så underbart sött ut.

 

 

En lycklig familj. =)






Jag och min älskade man Krister

Jag och Krister


Dags för lite mingel och lite snacks. Jag hade gjort lite parmarullar som jag hade fyllt med philadelphiaost och pepparrot som jag kunde äta. Syrran hade gjort ostchips som oxå va tillåtna men tunnbrödsnittarna lät jag vara.
Kvällens fusk fick bli några klunkar champange när vi skålade för brudparet. Hon gifter sig en gång så då fick det bli så.
Jag är ju annars nykterist och så tycker jag inte särsklit mycket om alkohol samt att jag blir väldigt dålig av det så det är inte så svårt att låta bli.

 Ostchips och tunbrödsnittar





Lillasyster Emma och min älskade mamma Draga.




Storasyster med lille bebisen i magen och mamma.




Dags för lite mat. Sommarbuffén va jättegod!!
Jag gjorde en blomkåls/broccoligratäng till oss lchf:are istället för potatisgratängen.
(dra muspekaren över bilderna för en liten beskrivning av maten)

sallad rostbiff och vitlökssalami
ostbricka med brie och hårdost med vindruvor spenatpaté
potatisgratäng grissini
fläskfilé fetaost och soltorkade tomater
nektarinsalsa svarta oliver, grillad paprika och syltlök
bröd kallrökt lax
tomat och mozarellasallad


Och så självklart vatten till maten

vatten med bär/citrusfrukter och myntablad


Det här åt jag och jag blev väldigt mätt

min mat


Desserten

bröllopstårtan


Den här smaskiga tårtan hittade jag på Annas hemsida. Vägen från 137 kg

maffig chokladtårta med jordnötter


Lillasyster gjorde sin goda kladdkaka..mums! (Recept finns i ett tidigare inlägg)

kladdkaka á la lchf


Storasyster gjorde jättesöta små chokladhjärtan med kärleksglasyr på. Smakade tyvärr inte på dem. Åt med ögonen ist.

chokladhjärtan med kärleksglasyr


När myggorna tog över va det dags att göra kväller. Haha..underbar bild syrran!!




Dags att åka hem till oss älskling ;-)

puss älskling!!


Tack för en jättetrevlig dag och önskar er all lycka!
2009-08-22
 12:31:12

Mitt trädgårdsland

Det här året bestämde jag mig för att jag skulle odla egna grönsaker. Så redan i slutet på april va jag igång med att odla i min nyinköpta pluggbox. Det blev solroser, västeråsgurka, squash, dill, gräslök, blomkål, rödbetor, mm.

Så i pluggboxen lägger man i jord och sen tar man locket till hjälp för att göra de små hålen där man lägger ner fröna. Sen är det bara på med locket så har man ett litet växthus som man kan ha i fönstret så det håller värmen..tada!!

    

Efter bara ett par dagar så tittar de upp..det är så kul att följa deras tillväxt och veta att man snart om ett par månader kan skörda sina egna grönsaker.

 

När de vuxit till sig lite så fick de flytta till en egen kruka så de fick växa till sig. Rötterna behöver mer utrymme. Jag hittade även ett mindre växthus på Jula som kostade 199:- så det hamnade i matrummet under våren. Kom även på att nåt år tidigare köpte en Scunci steamer från TV-shop som inte alla fungerade som den skulle men jag hade in munstycket innanför växthuset och sprutade in het ånga..det blev ju jättebra miljö för plantorna =) Så nåt gott förde den med sig.

  


Sen va det dags att gräva ute i trädgårdslandet. Puh vilket jäkla jobb att gräva. Bad min älskade make hjälpa mig och det gjorde han så glatt.
Har även jagat pallkragar hela våren för att försöka odla i sådana det här året.

Krister kom hem med 8 st pallkaragar som jag målade svarta. Sen gjorde vi om på baksidan där vi skulle odla grönsakerna. Vi tog bort de ruttna blomlådorna som har stått där bra länge och la ut lite markduk för att hindra ogräs att tränga igenom. De skulle bli så lättskött som möjligt.

  
Kaffepaus..solen tittar fram Jorden hälls i 
 

Väntade med att så fröna till det hade blivit lite varmare ute. Tyvärr dog många av mina förkultiverade plantor innan jag hann sätta ut dem. Tror att de mår bättre av att sås direkt på plats där de får utveckla sina rötter på en större yta direkt.
Sockerätrerna frodas som bara den, men nästa år vet jag att jag måste binda upp dem lite smidigare så de slipper trassla ihop sig.

längst bak är mina sockerärter och i raderna framför växer det salladslökar. 
 



I den lilla pallkragen på framsidan sådde jag Baby leaf sallads mix ganska tätt för att få så mycket sallad som möjligt.

 


I pallkragen från vänster sett så har jag satt morötter, rödbetor, huvudsallad och lite rädisor. I dagens läge har jag även klämt ner en squash som tar sig lite dåligt men sommaren är inte slut än =)

 
 
                                                    


I den andra pallkragen har jag odlat blomkål, vaxbönor, squash och västeråsgurka.

 en blomkål och lite squash squashen som ska få mer utrymme när den blir större
 


 squashen växer enormt fort nu
 




vaxbönorna börjar oxå komma nu en större planta med vaxbönor
västeråsgurkorna börjar dyka upp nu 





Köpte även ett par plantor som jag haft mer eller mindre i mitt lilla växthus. Fast växthuset har varit utomhus nu under sommaren..i skuggan.
Köpte en tomatplanta och en paprikaplanta i Torsång  tradgård som jag snart ska skörda.
På plantagen köpte jag yellow pepper bell..en stark paprika.ska ge mig in på den oxå vid tillfälle.
Kul att se hur de växer och ändrar färg allteftersom.

paprikorna är fortfarande gröna 
 
 
 
 


                                                                    

2009-08-20
 21:42:34

Hamburgare

Idag blev det 2 ägg med majonnäs till frukost..har dock börjat äta bara äggulan för att jag mår illa av att äta vitan. Står mig inge bra på äggen utan är tokhungrig redan vid kl. 10

Lunchen idag va matlåda från igår d v s kyckling med philadelphiasås med baconströssel. Åt hälften av matlådan sen orkade jag inge mer. Känns nästan som att allt jag försöker äta bara växer i munnen.
Förhoppningsvis är det bara en fas som snart går över.

Middag idag blev färska hamburgare från Ica Maxi som jag slängde på grillen. La på lite cheddarost och hamburgerdressing, lite lök, saltgurka och en liten tomat. Åt lite Rydbergs räksallad till och några svarta oliver.


2009-08-19
 22:50:31

Kyckling med philadelphiasås

Igår kväll provade jag mina jeans som jag inte har kunnat stänga på bra länge..och igår så kunde jag knäppa dem utan större problem. Jag är så glad!!
Min man tittade på mig och sa: Det syns verkligen att du har gått ner i vikt..va gulligt av honom.
Men det är ju klart..om man bara springer runt i pösiga mjukisar så ser man ju "pösig" ut..hahaha

Frukost idag blev 2 ägg med majonnäs - kväljningar igen! Börjar tröttna lite på kokta ägg.
Lunch; Räkcocktail med sallad, avokado, lite gurka och dressing + en kopp te

Idag bjöd jag hem lillasyster på middag eftersom min man åkte till stockholm till sin bror i två dagar. Alltid tråkigt att laga mat till sig själv.
Fick min inspiration från sidan Millas Mat. En underbar sida med goda recept och fina bilder.

Stod länge och valde mellan de frysta kycklingfiléerna och tänkte på de stackars små kycklingarna som tvångmatas med superfoder som inte är naturliga för dem och att många av dem är så magra vid slakt att de dör vid transporterna.
Kommer aldrig mer välja en förpackning pga ett lågt pris. Varför gynna dessa metoder??.
Så det fick bli majskyckling bröstfiléer från Kronfågel där de har levt ett rättvist och naturligt liv.
1 kg kostade 110:- med det är väl värt pengarna.



För alla som nångång har ätit riktigt ekologisk kyckling direkt från en bondgård så vet ni hur en riktig kyckling ska smaka.
Mormor bor ute på landet och har en egen gård där hon matar sina kycklingar med majsmjöl. Kycklingarna är stora och så där fint gula. =)



Bjöd syster min på kycklingfilé med philadelphiasås med baconströssel på en bädd av haricots verts med smak av dijonsenap



Maten va jättegod även om jag inte orkade äta upp hela min portion.
Till efterätt tog vi en chokladmousse gjord på turkisk yoghurt
2009-08-18
 18:35:30

Dagens mat

Imorse när jag satte ner fötterna på golvet bredvid sängen kom Sotis strykandes mot benet...BLÖT!!! Fruktansvärt va blöt den katten kan bli när det regnar ute. Men det är ju trevligt att man får en väderprognos innan man har tittat ut genom fönstret =)
Satte på te vattnet och hoppade in i duschen. När jag hade gjort mig iordning så satte jag på en stekpanna på spisen och smälte smör.
Under tiden skivade jag två färska champinjoner, hackade lite lök och tärnade lite squash som jag sedan hällde ner i stekpannan och lät det få lite färg.
Lite trocomare örtsalt oxå.
Vispade upp 2 ägg med lite salt och grädde och hällde ner i grönsaksfräset och gjorde en äggröra av alltihopa.
La även i några osttärningar av gräddost.
Serverade med en kopp te.



Det här bjöd lillasyster mig på til frukost i helgen ch det va såååå gott!!

Till lunch blev det färdiggrillad kyckling och coleslaw.

Till middag va jag så sugen på en räkcocktail så det vispade jag snabbt ihop.
Hackade isbergssallad och la i ett cocktailglas, sen hackade jag i en liten bit gurka, en halv avokado, halverade några cocktailtomater, varvade med räkor och gjorde en hemmagjord cocktailsås till som jag älskar.

Cocktailsåsen gör jag såhär:

Rikligt med majonnäs i en skål
Lite Heinz chilisauce så det får lite smak och färg. (har märkt att jag inte kan ha i lika mycket som förut för det bränner så hemskt på tungan..av vad undrar jag..kanske sockret??)
Lite vispgädde
Tabasco
Worshestershiresauce
En skvätt citron

Jag varvar med lite cocktailsås mellan grönsakerna, lägger på mycket räkor längst upp och pudrar över lite cayennepeppar.
Underbart gott..måste provas!!


2009-08-17
 21:59:37

Dagens FUSK!!! Det va ju såå gott

Jag föll för frestelsen..den låg ju i kylskåpet och tittade på mig =) Kan ju inte bara slänga melonen..den va underbart god men det räckte med två små bitar.
Imorgon kan jag ta en bit till men då blir det med lite fetaost och några oliver till.


2009-08-17
 20:46:37

Räkcocktail


Den här räkcocktailen innehåller skagensallad som finns på Lidl, avokado och isbergsallad. Lite grön paprika till dekoration.


2009-08-17
 19:04:07

Underbar coleslaw

Har varit lite knölig i magen hela helgen och det fortsatte även idag. Åt 2 st ägg med majonnäs till frukost men va hungrig redan vid kl 10. Annars brukar jag kunna stå mig ända till lunchen. 
Lunchen idag bestod av en bit revbensspjäll och bearnaisesmör..räckte med att jag åt ett par bitar så började magen "prata" och oftast då lägger jag av att äta för att det inte ska bli sämre vilket medför att jag sällan håller mig specielt länge på den lilla mat magen fått.
Men nu när jag kom hem så gjorde jag iodning en krämig coleslaw och lite färdiggrillad kyckling till..lätt och gott!
Mat behevöver inte vara krångligare än såhär.

I min coleslaw har jag i: Finstrimlad vitkål, riven morot, en bit rivet äpple och lite finhackad lök.
Blanda ihop med majonnäs och creme fraiche och smaka av med salt.




2009-08-16
 18:22:18

Kladdkaka á la LCHF

Tänk att det faktiskt går att äta kladdkaka trots att man har slutat äta socker. Och jag vill påminna om att det här med LCHF inte är någon tillfällig diet utan en livsstil. Vågen lär nog stå stilla om man dagligen äter den här kladdkakan men nån gång ibland så är det ok.
En nyttigare kaka att bjuda på även till vänner och bekanta..bara de gillar mörk choklad :-)
Jag blev bjuden på den här kakan av min lillasyster som oxå äter enligt den här kosten och hon hade hittat receptet på nätet.

Här kommer receptet:

100 g mörk choklad - jag brukar använda minst 70%, gärna 85% eller 90%
100 g smör
2 ägg
½ Vaniljstång, eller en nypa ekologiskt vaniljpulver
1 msk kakao

Gör såhär:

Smält smör och choklad ihop.
Vispa äggen fluffiga.
Häll ner chokladsmeten i äggen.
Tillsätt vaniljpulver och kakaon.
Häll i form.

Om du vill kan du strö över lite blåbär innan du sätter in formen i ugnen, eller hacka över lite choklad.
Grädda 6 minuter i ugnen på 200 grader.

Ställ in kakan i frysen eller i kylen. Ta ut en liten stund innan du ska äta den så den blir lite mjuk och seg.

Servera med mycket grädde!



En riktig höjdare.mums mums
Tack Emma för receptet =)



För er som funderar på vad vaniljpuver är för något så är det ett 100% ekologiskt vaniljpulver som kommer från äkta vaniljstänger från madagaskar.
Man kan ha det till bakning, vispad grädde, te, glass mm
Jag köpte min burk på Ica Maxi för ca 45:-

 
Madagascar Bourbon Vanilla

2009-08-16
 17:25:32

Revbensspjäll

Finns det egentligen något godare än egna revbensspjäll. När jag va och handlade i fredags så hittade jag tjocka revben för 29,95:-/kg vilket kanonpris.
Och så mättar det många magar eller perfekt att ha till frukost eller matlåda dagen efter.

Jag gjorde iordning en marinad på:
Rapsolja, soya, rött matlagningsvin och vitlöksklyftor.
Lägg köttet i en påse och häll över marinaden..massera in marinaden i köttet så det får så mycket smak som möjligt. Låt gärna stå i några timmar.

Värm ugnen till 225 grader och lägg köttet på galler i en ugnsform och stek i ca 1 timme..kanske något längre beroende på hur stora köttbitarna är. Vänd ett par gånger så att köttet får fin färg på båda sidorna.

Stekskyn som droppar ner från köttbitarna häller du sen i en kastrull och häller i grädde och kokar upp till det tjocknar.
Servera med brysselkål, broccoli eller blomkål. Och glöm inte den stora smörklicken ovanpå grönsakerna ;-)


2009-08-15
 20:08:24

En god frukost

Det här är en frukost man blir riktigt mätt på..äter den dock inte så ofta eftersom den innehåller lite fler kolhydrater än vad jag har vant kroppen till.



Filmjölk med kanel, kardemumma och ingefära. Lite valnötter och nån skiva päron.
Ett bättre alternativ är att ta turkisk yoghurt och blanda ner lite vispgrädde. Då blir det färre antal kolhydrater.

Smörgåsen bredvid är en dubbel Oopsie med bregott och 2 skivor skinka..Mums!

Såhär gör man Oopsie

3 äggvitor vispas med lite salt till det blir så fast att man kan vända på bunken.
3 äggulor vispas med 100 g philadelphiaost till en krämig smet.

Vänd ner äggulesmeten i äggitan väldigt försiktigt så det finns mycket luft kvar.
Klicka sen ut 6 stora plättar på en plåt (jag brukar ha teflonpapper på plåten, då lossnar de lättare)
Gräddas i ugnen på 150 grader i ca 25 minuter. Håll lite koll så de inte blir för mörka.
Låt vila på galler.
2009-08-15
 11:05:22

Före & efter bilder

Det här kortet togs i 26 december 2008 och jag kommer ihåg hur jag vantrivdes med min vikt ordentligt då.

Usch fy..hemska bild!! 


Det här kortet är taget 13 augusti 2009 efter att ha gått på LCHF kost i 12 veckor
Trivs betydligt bättre med mig själv nu..och fler centimeter ska bort.

Efter 12 veckor med LCHF kosten 

Kläderna sitter inte lika tajt över magen nu =)
2009-08-15
 00:25:41

Vilsen och lite yr kock i köket

Idag har vi haft goda vänner hemma hos oss på besök. De hjälpte oss med att beskära äppelträden eftersom vi inte har gjort något alls åt dem de senaste 6 åren så de va rätt igenväxta. Såg inte ens att vi hade äpplen i träden förrän många av grenarna föll till marken.
Får ju ändå inte äta äpplen..hmmmm

Det blev grillat idag..men jäklar..kom just på att jag helt och hållet glömde bort att servera potatis till maten. Men fy vilken hemsk värdinna jag måste vara..stackars gäster. Jag har ju inte ens tänkt på det. Det måste vara en sann LCHF:are när man helt glömmer bort att det finns potatis i den här världen.
Jag serverade fläskarrékotletter med bearnaisesås och bearnaisesmör, en god sallad, grillad färsk majs, vattenmelonskivor och oliver. Bröd, smör och ost fanns oxå till den som ville ha.



Till efterrätt gjorde jag en bärpaj á la LCHF eller som min man döpte den till: Bärkompott.
Den va riktig god.
Jag hade i björnbär, hallon, gula hallon, blåbär, svarta vinbär, röda vinbär och krusbär. Jag strödde även över lite hermesetas strö.
 


Sen malde jag kokosflingor och sötmandel i en liten matberedare för att få ett "nötmjöl"
Blandade även ner lite ekologiskt vaniljsocker.
Sen strödde jag över nötmjölet över bären och hyvlade rejält med smör ovanpå.



Gräddade i ugnen ca 20 min på 225 C till pajen fått lite färg.



Jag serverade pajen/bärkompotten med en hammagjord vaniljsås eller som den hette i receptet jag hittade på nätet: Dansk råkräm.

Dansk råkräm:

Vispa 3 dl grädde ganska fast
Vispa 3 äggulor med 1 msk vaniljsocker och ev lite ekologiskt vaniljpulver
Blanda ihop till en vaniljsås och servera till pajen.

2009-08-13
 22:02:52

Varmrökt lax

Dagens mat:

Frukost: 2 ägg med majonnäs och en kopp te
Lunch: 3 st fetaostbiffar med champinjonsås och ett glas vatten
Mellis: 1 kokt korv med lite senap på Ica Maxi
Middag: Varmrökt lax med hemmagjord romsås, citron och ett stort glas vatten




Romsåsen gjorde jag såhär:
Blanda ihop majonnäs och creme fraiche och ha i lite herbamare örtsalt och några droppar citron.
Häll i mycket dill och avluta med att röra i röd stenbitsrom.
Den blir så fruktansvärt god den här röran. Kommer aldrig mer att köpa en färdig romsås igen..



Kvällsfika framför datorn: 1 ruta 85% choklad, lite grädde och lite turkiskt yoghurt + en kopp te med cocosa



Nu är det dags att sova..är ju en dag imorgon oxå. Och inte vilken dag som helst..det är ju fredag!! =)

2009-08-12
 22:01:40

Efterlängtad middag



Blandfärs ca 500g
1 äggula
1 dl vispgrädde
½ pkt fetaost (söndersmulat)
Herbamare örtsalt

Forma till panbiffar och stek i rikligt med smör.
Severa med champinjonsås och en liten sallad till.

Jag åt visserligen inte upp min sallad..blev så mätt och belåten ändå.
2009-08-12
 18:42:44

Hemsk känsla idag

Idag vid fikat på jobbet så gjorde jag en sak som jag aldrig mer kommer att göra. Jag tog en kopp te och la i 2 sockerbitar..usch!!! Jag drack visserligen bara 3-4 klunkar men efter en halvtimme så hade jag sånt sug i magen så jag trodde att jag skulle dö..så fruktansvärt vrållhungrig har jag inte kännt mig på länge..förutom sista gången jag åt 3 vindruvor, då va det samma sug i magen.
Nästan en svidande känsla. Så hela dagen har jag gått och varit mer eller mindre hungrig.
Så nu blir det en kopp te med lite cocosa i ist. För att fetta till det lite extra =)

Gott att ha i te eller i kaffe
Jag köpte min burk på hälsokostaffären och den kostar ca 200:- Väl värt pengarna om man är LCHF:are för den räcker väldigt länge även om den används flitigt.
Nu ska jag gå laga lite middag så får det bli lite te sen.
2009-08-10
 23:19:21

Skogens guld

I går va jag och lillasyster ute i skogen i närmare 4 timmar och letade kantareller. På första stället hittade vi bara hallon, men det va ju gott det oxå. Vi åkte vidare till ett annat ställe där jag hittade en liten stackare och sen va jakten igång..under mossa hittade vi fler men de va inte lätta att upptäcka.
Lillasyster rev mossa till höger och vänster och tack vare henne så kunde vi äta lite kantareller till middag.



Idag va jag och maken ute i skogen på samma ställe..tänkte att vi kanske kunde hitta nån mer men det va dåligt och tålamodet fanns inte riktigt där samt att det började åska så det va dags att åka hemåt..vilken tur vi hade..samma sekund som vi satte oss i bilen så började det spöregna.
Men det här är iaf dagens kantareller =)


2009-08-10
 23:08:41

Min nya telefon

Idag fick jag äntligen min nya telefon. För lite mer än en månad sen så blev jag bestulen på min telefon. Att inte andra människor förstår vad som är mitt och ditt.
Men nu spelar det eg ingen roll..jag får börja om med en ny liten kompis. Den här ska jag vara mer rädd om och inte lägga ifrån mig.
Det blev en svart Sony Ericsson W995.


2009-08-10
 22:50:32

Pannkakor á la LCHF

Idag va det fruktansvärd beslutångest över vad vi skulle äta till middag. Det va sent och svärfar ringde och hade problem med bilen. Så det va bara för Krister att sätta sig i bilen och åka till Borlänge för att bogsera bilen till verksta´n.
Medan passade jag på att göra lite pannkakor.

Ingredienserna till pannkakorna

Jag gjorde två omgångar eftersom jag råkade gegga hop fiberhusken med vatten och så hann jag inte med de andra ingredienserna så det blev en geleklump av allt..mindre bra.

Det va bättre att blanda vatten, grädde, mjölk och sen hälla i fiberhusken efteråt..låt svälla lite sen blandar man i 4 ägg.


Recept:  1dl vatten, 2 dl grädde, 2 dl mjölk, 2 msk fiberhusk, 4 ägg och lite salt. Stek i smör och servera.



Jag åt med hallon och vispad grädde. Jag kan säga att jag blev tokmätt på en pannkaka.


2009-08-09
 13:59:19

Sotis



Sotis apporterar sin lilla rått-boll
Sotis älskar sin mjuka ljusblåa borste..han kan ligga i timmar och bli ompysslad.

Sotis hoppar högt efter en liten boll

Jagar bollen



Trötte lille Sotaren

Sotis finns hos oss även idag tack o lov. Vet inte hur jag skulle klara mig utan honom. Han är mammas lilla gossegris,
Han följer med var vi än går, pratar alltid med oss, är jättekramig och lekfull.
Han har dock ett litet hjärtfel som jag hoppas aldrig blir sämre.
Puss på dig min lilla älskling
2009-08-09
 11:54:43

Rasmus

   Gos vid frukostbordet


Liten soldyrkare  Nalle i grönsakslandet

Hans lilla burk med pip som han har haft sen han va kattunge..tejpad flertal ggr  Nalle håller koll genom altanräcket på framsidan

Älskade lilla Rasmus som tyvärr inte finns hos oss längre. Vi saknar dig så fruktansvärt mycket varje dag.
Du va den som alltid kom och kröp upp i knät och ville mysa, kom och kramades när du visste att jag mådde dåligt.
Tårarna faller många gånger i veckan av saknaden efter dig. Du har ju varit hos oss i 11 år..en saknad liten familjemedlem
Rasmus fick vätska i buken och blev väldigt sjuk så vi fick ta det smärtsamma beslutet att avliva dig. Måste ha varit en av de värsta dagarna i mitt liv.

Född: 4/7 1998 
Dog: 9/4 2009

Saknar dig Nalleman
Puss & Kram

2009-08-09
 11:40:36

Gårdagens Kräftpremiär

Gott med lite ost och valnötter tillBrieost med lite honung och valnötter

Va hemma hos storasyster igår kväll och åt grillat. Det blev entrecote och en kanongod champinjonstuvning och grillade grönsaker som lök och paprika. Fanns givetvis majs som jag smakade lite av men höll efter, eftersom jag vet att jag kan få ont i magen efteråt (för mycket kolisar).
Kompletterade med lite creme fraiche på tallriken.
Efteråt så åt vi kräftor och västerbottenost med lite creme bonjour på. Favoriten är klart kantarellosten men den innehöll mer kh än många andra creme bonjour så jag fick äta med måtta.
Brieosten med lite honung och valnötter slank ner ett par gånger. Det fick bli kvällens fusk.
När mörkret föll satt vi ute på altanen med tända ljus och drack te medan killarna va inne och spelade lite spel
Tack för en jättetrevlig kväll! Det måste vi göra om =)
2009-08-08
 18:07:49

Inga kantareller i skogen



Idag har vi varit ute i skogen och promenerat. Inte vilken promenad som helst utan vi hoppades givetvis på att vi skulle hitta lite kantareller.
Vi åkte till 3 olika platser men inga kantareller nånstans. Inte en enda liten kantarell ville dyka upp utan det va bara en massa annan tråkig svamp. Tredje året i rad som vi inte hittar nånting. Man tycker ju att det borde finnas kantareller till alla så de borde ju inte vara helt slut än.
Svårt att veta om man är för tidigt ute eller om man är ute alldeles för sen.
Å andra sidan så vet jag ju inte helt säkert hur en kantarellskog ska se ut. Har hört att det både ska vara löv och granskog, lite blandskog, inte för vått eller för torrt.
Efter mycket klampande i skogen så började jag känna mig rätt mör så vi gav upp..för idag.
Men vi hade ju väldigt trevligt i alla fall..härligt med frisk luft och ett och annat litet blåbär slank ner i magen.
 
Imorgon blir det eventuellt ett nytt försök år något annat håll. Nu är det dags att åka hem till storasyster på lite grillkväll och så ska vi ha  lite kräftpremiär..gott!!
2009-08-08
 10:38:19

Min viktresa de senaste 17 åren

Hej!

Jag är en tjej på 32 år som den 15:e maj 2009 kastades rakt in i LCHF djungeln.

LCHF står för Low Carb High Fat.


Jag har sen tonåren haft dålig självförtroende över att jag alltid var större än mina kompisar. Jag hade alltid långa tröjor som täckte min stora rumpa och breda höfter.

Vid 15 års ålder började mina ätstörningar..tanken va att bli smalare om jag inte behöll maten men så blev inte fallet. Jag fastnade i ett helvetiskt träsk som skulle ta mig 15 år att komma ur. Jag tyckte själv inte att jag hade problem med ätstörningarna men förstod inte varför jag blev tjockare och tjockare med åren.


När jag flyttade til Örebro för att studera så blev det mycket pizza..det va ju gratis utkörning ju :-) Illa när tom pizzabudet frågade hur min lilla katt Rasmus mådde..oops! Och så blevdet m y c k e t kassler med banan..självklart med rikligt med chiligrädde på och mycket ris till det..mums!


När jag flyttade hem efter 1 år tog jag tag i min vikt..igen. Jag gick ut på praktik och mådde så dåligt över hur jag såg ut men det va svårt att få ihop det med praktiken och allt..tyckte jag jobbade hela tiden. Men jag fick 9 hela veckor ledigt innan jag skulle tillbaka till skolan i Örebro..nu jäklar!

Jag vägde in mig på Viktväktarna och vågen stod på 105kg...usch va hemskt!!

Men jag satsade hårt redan från början och lagade mat, vägde, lagade mat, vägde och vägde maten..suck. Sen sparkade jag i högsta växeln och började hårdträna..blev många långa simpass flera gånger i veckan och jag mådde så bra. Jag fick positiva kommentarer av grannar som såg hur jag började förändras och hur smal jag började bli. Det va så härligt att åka tillbaka till skolan i Örebro..ingen mer pizza nu.

Jag fick även där positiva kommentarer om hur smala mina ben hade blivit mm.


När jag flyttade tillbaka till Falun fick jag jobb i Borlänge och kort därefter dog min älskade pappa i en hjärnblödning. Jag blev helt förkrossad och fick tillbaka mina problem med maten. Jag bytte jobb till ett i Falun ist så jag kom närmare mamma så jag kunde hjälpa henne.

Jag tog tag i vikten igen nu när kilona hade rasat iväg upp igen. Jag vägde in mig på Viktväktarna igen. Jag fick dagligen gliringar från min chef att jag åt så mycket. Det va ju på den tiden man fick äta hur mycket potatis man ville..det va ju inge farligt enligt dem. Jag fick ju lära mig att äta "mycket" för att förbränna mycket. Jag  visste ju inte då att min kropp var kolhydratkänslig. Jag gick in väggen och sjukskrev mig pga att jag mådde så dåligt av min vikt och alla gliringar.


Maj 2000 råkade jag ut för en trafikolycka vilket gjorde att jag blev mer och mer stel i min träning.

Sen höll det på sådär närmare 10 år..jag vägde in mig på Viktväktarna tappade nåt litet kilo, tappade motivationen och gick upp..igen.

Mellan alla försök så provade jag Xenical..det va ju en trevlig upplevelse..nä usch fy!!

Nutrilett smakade äckligt och så va jag vrålhungrig direkt efteråt.

Cambridge tröttnade jag på efter en halv vecka..allting smakade ju likadant. Provade tom vibmax där man tydligen skulle kunna "skaka" av sig övervikten eftersom jag inte kunna träna. Nacken hade under de åren blivit sämre och sämre och mina träningsmöjligheter hade försämrats oerhört mycket.

För några år sen så tog jag tom kontakt med en kirurg för att göra en fettsugning men jag fick avslag direkt. Jag var för tjock för att han skulle vilja göra ett ingrepp eftersom han skulle behöva ge mig så stora doser med sövgas så det kunde äventyra mitt liv.


Jag började med Viktklubb.se på aftonbladets hemsida och jag kände att nu äntligen ska jag nå mitt mål. Jag skrev flitigt i allt jag stoppade i munnen, satt hela dagar och planerade vad jag skulle äta och gjorde långa matlistor. Men så fort vi va bortbjudna så föll jag pladask..men det va ju bara att börja om igen..men så höll jag på sådär i ett par år. Motivationen höll nån vecka sen va jag tillbaka på ruta 1 igen.


I början av det här här året 2009 så nådde jag toppen på isberget..vågen stod på 119 kg. Jag mådde fruktansvärt dåligt och kände att nu får det räcka.

I April åkte jag och mamma ner till släktingar i Serbien och där fick jag höra hur tjock jag hade blivit. På planet ner så frågade tom personalen om jag ville ha en förlängning till bältet??!?? Jag blev alldeles förstörd och började gråta. Trots den upplevelsen så åt jag en massa god mat och mycket gott färskt vitt bröd varje dag. Mormor som är en liten godisråtta hade alltid goda kakor hemma som vi glatt åt varje dag..jag som inte ens äter småkakor vanligtvis.


Jag har alltid känt att: Varför är jag överviktigt..jag har ju inget begär efter att äta skräpmat, pommes, chips eller kakor och godis och dricker ingen läsk..vad ska jag dra ner på??


När jag kom hem från resan så satt jag och surfade och hamnade på en sida som handlade om LCHF..en tjej som hade tappat hur mycket som helst och som mådde så bra..jag funderade inte ens..jag bestämde mig på en dag att det här skulle kunna vara något för mig. Så en fredag i maj började mitt nya liv med en kolhydratfattig kost.

På lördagen dagen efter var vi hembjudna till min syster på schlagerkväll och hon funderade givetvis på varför jag var tvungen att börja just innan helgen. Men det är nog just det som har rasat varje gång jag har börjat med en ny diet att jag har börjat om på en måndag men den här gången tänkte jag att det spelar ingen roll vad det är för dag..jag blir ju bara större och större för var dag som går så det var ju bara att börja direkt..inte fundera och vela och planera utan bara köra!

Kvällen blev helt fantastisk..syrran hade ställt fram mat som passade mig hur bra som helst och till snacks blev det nötter och goda ostar. Tack Mayo för att du hjälpte mig med mitt nya liv redan vid starten =)

2009-08-07
 23:17:14

Välkommen till min nya blogg!

Jaha nu äntligen är det dags att starta upp min egen blogg..har velat göra det så länge men vet ju inte hur man gör. Får se om det blir nåt bra av den här sidan.
Kommer att skriva om allt mellan himmel och jord. Främst om min viktresa men självklart finns det utrymme för allt annat oxå
Puss & Kram  
#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }