2011-04-30
 08:30:00

Tomatsoppa med pestomarinerad mozarella


Igår va jag och storhandlade. Hade en gjort en fin shoppinglista med massor av nya recept tagna ur min nya kokbok. Så nu finns det lite mer inspiration att laga mat och göra lite nyttig mat igen.
Det blev det en tomatsoppa till middag med pestomarinerad mozarella. Det va riktigt gott. Jag gjorde dock om receptet något då jag inte gillar att använda färdiga buljongtärningar.



Det här behöver du för 4 pers:

1 gul lök
1 vitlök
rapsolja
1 förpackning krossade tomater med basilikasmak
några blad färsk basilika
1 msk lantbuljong från reneé voltaire
5 dl vatten
salt och svartpeppar
150 g mozarella
2 msk pesto

Gör så här:
Dela löken i 4 bitar och mixa i en matberedare till bitarna är ganska små.
 


Hacka vitlöken.



Låt löken och vitlöken fräsa i en kastrull i lite olja.



Ha ner de krossade tomaterna, hacka färsk basilika och rör ner.



Lite lantbuljong och späd med vattnet. Salta, peppra och smaka av.



Skär mozarellaosten i bitar och blanda tillsammans med pesto.



Servera tomatsoppan med mozarella och några färska blad basilika.




2011-04-29
 23:13:18

Ny LCHF kokbok och sockerchock!!!

För en vecka sen så fyllde jag år och då fick jag den här boken av min syster. Jag har länge velat ha den och nu så äntligen..är den MIN!!!



Jag vet att jag har varit dålig på att uppdatera den senaste tiden, men det är mycket som har hänt och varit jobbigt. Under påsken va det en jobbig tid i familjen. Mamma blev dålig och syrran fick avliva sin 16 år gamla katt..en väldigt kär vän i familjen. Själv föll jag för frestelesen att doppa handen i godisskålen..vet egentligen inte varför. Vi har ju aldrig godis hemma, men så den här tiden då man inte vet om det kommer några påskkärringar eller inte, och man vill ju inte vara den som inte har nåt att bjuda på så...godis är ju inte ens gott..allt smakade bara färgämnen och jaghar mått såå dåligt. Min mage har varit i uppror och kroppen drabbades av rejäl sockerchock.

Tom min mamma sa..varför äter du när du vet att du mår dåligt?? Varför gör du så mot dig själv?? Hon hade så rätt men nu är jag tillbaka igen i min LCHF värld..och guuud va skönt det är..inge magknip och inget race till toaletten (ursäkta detaljerna) Tog mig ca 3 dagar att bli av med sötsuget..men det va jobbigt.
Min man såg hur jag led och hur jag krafsade på allt i kylskåpet. Första dagen blev det jordgubbar och grädde, andra dagen hallon och grädde för att jag behövde något men idag känns det jättebra =)

Back on track - HÄRLIGT!!!!

2011-04-17
 08:44:45

Lasagne LCHF


Det här va väldigt länge sen jag gjorde. Surfade runt lite bland olika receptsidor och såg lasagne gjord på squash/zuccini och det är ju såå gott. Farfar skulle komma hit på besök så jag gjorde en plåt med vanlig lasagne och en mindre till mig. Svårt att lärar farfar att äta grönsaker..hihi.



Jag gjorde en helt vanlig köttfärssås och så skivade jag squash/zuccini på längden med en osthyvel och la i botten på en form. Varvade med köttfärssåsen och ostsås ett par gången och avslutade med ostsås på toppen. Riv lite ost och släng på så blir det ännu godare ;-)

Jag serverade med en sallad och creme fraiche.
Jag ska göra om den här nu i veckan och ska då komma ihåg att ta lite bilder, så det kommer en steg för steg beskrivning snart =)



Trevlig helg!


2011-04-13
 23:25:17

Köttbullar..sååå gott!!!


Tänk att man fortfarande går runt och tänker..hmmm vad ska vi äta idag?? Det blir tyvärr många ggr vi bara äter en kvällsmat istället för middag eftersom jag sällan har varken tid eller ork att brottas med Ronja på sen em då hon börjar bli trött och grinig..då vil inte jag ställa mig och laga världens mat..sen tycker jag det är så skönt att äta när hon har lagt sig (19-20) Då blir det lätt några ägg och lite småplock.

Och det jag ogillar mest är om det inte finns kött i frysen att ta ut..vad ska man då äta..tro mig, här tryter fantasin många ggr.

Härom dan blev jag såå sugen på köttbullar så nu slog jag till!!



Det ska vara välstekta köttbullar, en god gräddig sås och lite lingon. Hittade en burk med osockrade lingon i skafferiet som en släkting har gjort..mmmmums!!!

Sen gjorde jag en sallad på isberg, gurka, stark paprika och toppade med en hemgjord salsasås.




 
2011-04-11
 22:19:00

Kryddiga revben att gnaga på


Jag kör på med de goda revbenen. Är man såld på att gnaga så är man. Tycker köttet går att variera i oöndlighet med olika röror, såser och smak framförallt.



Den här gången fick det bli kryddstarka revben med chiliflingor i marinaden. Till köttet år jag en gräddsås gjord på skyn och stekte en burk med champinjoner. Hittade de godaste tomaterna på ICA Maxi som jag saltade lite och åt med färsk basilika.








2011-04-11
 10:16:00

Omelett med cheddarost till frukost


Vilken bra start på en härlig vecka. En god omelett med en massa goda smaker är ju precis vad som får en på bra humör hela dan och så självklart med lilla Ronja som sällskap. Snart är det även dags för henne att få smaka på ägg med lite smör. Här ska introduceras riktig mat..ÄGG! Och lagomt till påsk =)



Så här gör jag min omelett:

Ta 2 ägg och vispa ihop lite lätt med en skvätt grädde och salt. Smält ganska mycket smör i en teflonpanna och häll ner äggsmeten. Låt det nu stå ett tag så att omeletten är fast nog för att kunna vända på. Jag gillar min omelett med färg på och gärna lite halvfriterad i kanterna av smöret..mums!
Vänd på omeletten och låt steka lika länge på andra sidan.

Sen ringlade jag lite mjukost cheddar på halva omeletten och vek den andra sidan över och lät den glida ner på en tallrik. Jag har självklart smör ovanpå min omelett som lite extra gottgott. 
Jag åt två skinkrullar till som jag hade fyllt med majonnäs.
Enkelt och gott =)




2011-04-09
 21:59:07

Chokladfondue med färska jordgubbar


Det här kan man få lyxa med nån gång ibland. Riktigt fin mörk choklad som jag doppade jordgubbar och serverade med kall fluffig grädde.



Jag värmde chokladen i en kastrull med lite vatten i och lät den smälta långsamt.



Fina färska jordgubbar..



..och sen är det bara att doppa försiktigt i den varma chokladen =)








2011-04-08
 22:44:11

Revbensspjäll med god sås



En god bit revbensspjäll låg och väntade på att bli tillagad och har man bara köttet så har man en gooood middag och mycket matlåda till dagen efter, om man har sån med sig till jobbet dvs. För mig som är hemma med lillskruttan är det perfekt med klar mat dan efter, så det är bara att värma upp och gnaga =)



Marinera gärna köttet och det är nästan godare att skära upp köttet innan man marinerar och steker i ugnen så att köttbitarna får färg och smak runtom.
Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 45min - 1 timme.
Gör en gräddsås på skyn och servera med nån god grönsak, här blev det i det enklaste laget..sallad och lite tomat. Vill gärna ha lite krisp till maten även om det bara blir lite sallad.


2011-04-04
 22:40:00

Krämig räk & kräftsoppa


Nu vet jag att jag inte har uppdaterat på 1 vecka. Här hemma har det varit hektiskt och jag har önskat att jag kunde hitta flera timmar på dygnet. Vi har haft dop för Ronja i lördags och det har varit mycket planerande med mat och fika. Gäster betyder mycket fika, alltså mycket bakande =) Men nu så ska jag uppdatera mer. Trist bara att jag har fått så fruktansvärt ont i ryggen av allt fixande och donande och matlusten har även den sjunkit lite, men nåt ska jag väl ändå hitta på.

Jag rotade lite i frysen och hittade en påse med frysta kräftskal..här ska vi väl kunna göra nåt gott. Så det fick bli en krämig räksoppa gjord på kräftbuljong. Den va jättegod i smaken, men nästa gång ska jag vara lite mer försiktig med saltet.



Det här behöver du:

Kräft/räkskal
Gul lök eller purjolök
Mjukost med räkor
Grädde
Salt
Dill
Citron


Så här gör du:
Lägg ner skalen i en kastrull..



..och häll på lagomt med vatten



Vattnet ska precis täcka skalen, du kan tom ta något mindre. Låt allt koka ca 15-20 min så att det bildas en buljong.



Lägg en rejäl klick med smör i en kastrull och låt det smälta sakta.



Hacka en gul lök och häll ner i kastrullen tillsammans med smöret.



Sila bort skalen och häll ner buljongen i kastrullen tillsammans med smör och lök.



Jag använder Kavli räkost



Pressa en halv citron och ha i citronsaft efter tycke och smak..



..och så en rejäl klick med räkosten.



Låt det koka ihop i ca 3-4 min.



Ha sen ner rejält med dill..det ska smaka dill!!



Och även en skvätt grädde. Smaka av och salta om det behövs.



När soppan är klar så kan du lägga ner några räkor. Jag hade bara räkor utan skal hemma så det fick bli sådana där små blekfisar =)
OBS!!! Räkorna ska inte koka, då blir de hårda och sega!!



Servera med ostflarn, ostrullar eller nåt annat gott.





#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }