2011-03-28
 12:59:33

Kotlett med paprikasmör


Till middag igår stekte jag på en kotlett som jag bara saltade lite lätt. Det är inte ett måste att alltid marinera köttet även om det är väldigt gott. Nu passade jag på istället att göra ett kryddstarkt smör som jag lät smälta ner över kotletten.



Jag gjorde kryddsmöret genom att blanda mjukt smör, stark ajvar, worchetershiresauce och salt. Tänk på att ajvar innehåller mer kolhydrater än vad du kanske klarar av så ta med måtta.
Jag är uppvuxen på ajvar så jag gottade lite idag. Det är ju bara sååå gott!!!



Fina färska kotletter..



..och så färsk broccoli.







2011-03-27
 10:46:57

Äggröra med lite plock


Det här blev dagens frukost. Lite äggröra och skivad leverpastej, en halv tomat och tre skivor olivmortadella. Självklart glömmer jag inte min favoritost. Den lilla trekanten borta i hörnet =)
Äggröran är gjord på 2 ägg, grädde och lite salt.



2011-03-20
 00:04:40

Rösta på Ronja!!




Rösta på Ronja i Vi Föräldrar tävlingen så kanske hon kan få bli omslagsbebis i augusti. Sprid det här till vänner och bekanta och rösta från alla datorer ni kommer över =)
Klart våran lilla trollunge ska få komma till Stockholm och bli plåtad.

Klicka HÄR så kommer du till Ronjas sida i tävlingen

Eller klicka på länken här nedanför 
http://www.viforaldrar.se/omslagstavling/?view-id=42502

Klicka sen bara på stjärnan nere i högra hörnet









2011-03-17
 16:32:04

Philadelphiagratinerad lax med haricots verts


Idag till lunch gjorde jag iordning lax..passar på eftersom maken är dålig på att äta fisk. Och är man hemma och mammledig då har man alltid luncherna för sig själv. Gick snabbt att laga medan lillskruttan låg och sov.



Smörj formen med lite smör och lägg i laxen.



Blanda philiadelphiaost, creme fraiche, en skvätt grädde, citronpeppar, flytande citron, salt och massor med dill.
Slutligen river du ost och blandar ner.



Lägg philiadelphiaröran över laxen och in i ugnen på 175 grader i ca 20 min. Jag höjde temperaturen de sista 5 minuterna för att gratängen skulle få färg och för att jag skulle hinna ätan innan Ronja vaknade.



2011-03-17
 11:27:17

100 prenumeranter!!!


Jippiiieeee!!!! Nyss ramlade den 100:e prenumeranten in här på min blogg. Tänk va kul att det är så många som följer med på min viktresa med LCHF.
Det va bara för några veckor sen som jag utbrast i ett glädjetjut härhemma till maken att: Jag har 50 prenumeranter!!

Och nu är det dubbelt så många som hänger på ♥




2011-03-17
 11:18:46

Kyckling med wokade grönsaker


Kyckling i alla former tycker jag är gott så det står ofta på menyn hemma hos oss. Men u fick det bli grillad kyckling i ugn och så blev det lite rensning bland grönsakerna och då passar det ju utmärkt att röra ihop lite wokat. Och till de en god creme fraicheröra med mycket kryddor och lite styrka från sambal oelek.


Marinera kycklingen i rapsolja, soya och nån favoritkrydda. Lägg sen kycklingfileérna i en glasform och ställ in i ugnen på 175 grader till temeraturen visar ca 75 grader. Tror tom min filé visade 78 när jag tog ut den och den va god och saftig ändå. (Vill man kan man ju ta vara på skyn och göra en gräddsås till grönsakerna.)



Jag hittade lite blandgrönsaker, broccoli och haricots verts i frysen som jag snabbt förvällde, spolade i iskallt vatten för att bevara krispigheten och sen slängde ner i en stekpanna med smör och fräste på. Strimlade lite vitkål och blandade ner i wokgrönsakerna.



Sen hade jag på lite soya och saltade..klart!!



Servera kycklingen med wokade grönsaker och en iskall creme fraicheröra.


2011-03-15
 10:00:25

Fyllda ägghalvor


Vilken underbar frukost!
Visst tar det en liten stund att göra dem, men fördelen med fyllda ägghalvor är att man kan göra dem kvällen innan, plasta över och så har man en kanongod och mättande frukost.
Man kanske inte vill äta stekt ägg och bacon varje dag eller äggröra eller omelett.
Ägghalvorna tycker jag smakar mer dessutom dagen efter för då har smakerna satt sig mer..mums!!!

Även perfekt som ett extra lyxigt mellanmål, kanske ta med sig till jobbet/skolan eller på utflykten.



Gör såhär:
Koka ägg i 8 min så att de är hårdkokta. Låt svalna i kallt vatten och skala försiktigt. Dela äggen och ta ur äggulan och lägg i en skål.
Mosa äggulan med smör/bregott och ha även i en liten klick med majonnäs. Salta!

Sen kan man ju ha i vad man vill. Jag brukar ha i skinka eller gustavskorv, hackad saltgurka, röd paprika. Det är gott att ha i nånting med lite krisp men det gör man som man vill.
Sen är det bara att klicka tillbaka fyllningen i äggvitehalvorna.

Jag la dem på lite sallad och åt oliver och soltorkade tomater till. Och så favoritostarna såklart! =)




2011-03-14
 16:03:33

Broccoli med ostsås


Har man lite småbråttom och dessutom känner sig seg och hängig så är det här en väldigt bra måltid som går snabbt att göra.



Det här behöver du:
broccoli (gärna färsk)
grädde
smör
riven ost
salt och peppar

Gör såhär:
Börja med att koka broccolin i saltat vatten. Smält smör i en kastrull och häll ner lite grädde och låt sjuda. Salta och pappra och riv ner lite ost och låt alltsamman koka en stund till det tjocknar. Häll såsen ovanpå broccolin och lägg på en rejäl klick med smör.


2011-03-14
 15:26:58

Blomkål med kasslersås


Eftersom jag har varit sjuk så har jag heller inte haft nån vidare aptit, men mat måste man ju äta så det har blivit nåt extra enkelt och snabblagat. Grönsaker och sås går snabbt att vispa ihop när trollungen har somnat. Och sen är det ju gott oxå =) Hittade lite rester kvar av en bit kassler i kylen co så låg en fin blomkål och stirrade på mig..så tada!!! Det blev kokt blomkål med kasslersås.


Det här behöver du:
Blomkål (gärna färsk)
smör
gul lök
kassler
grädde
creme fraiche
salt och peppar
riven smakrik ost
persilja


Gör såhär:
Koka blomkålen i saltat vatten med roten nedåt. Täck nästan med vatten.
Smält smöret i en stekpanna och lägg i hackad lök så att den får svettas lite. Den ska inte bli bränd. Skär 
kasslern i långa strimlor och fräs tillsammans med löken. Häll på grädde och salta och peppra. Lägg i en klick creme fraiche och häll i lite riven ost.

Häll såsen ovanpå den kokta blomkålen och strö lite persilja över.




2011-03-14
 15:11:28

Dålig på att uppdatera


Jag har varit sjuk under en vecka nu och har varit väldigt seg på att uppdatera. Både jag och lillskruttan har varit dyngförkylda, men det är mest synd om henne som har åkt på en helvetisk förkylningsastma då vi har fått åka in akut för att inhalera adrenalin mm
Men nu ska jag väl ta tag i det här lite mer. Jag har iaf inte fuskat som man lätt brukar när man är sjuk. Det brukar vanligtvis bli mycket honung mm, men det har gått bra. 

Jag som skulle prova receptet Biff Jerky lagom till finalen i melidifestivalen, men vem har lust att prova nåt nytt när man varken har smak eller lukt. Så för er som har frågat om det va gott så vet jag inte eftersom det va min kära gästbloggare Linda som gjorde det torkade köttet.



2011-03-09
 19:13:51

Beef Jerky - cowboy style


Jag har min första gästbloggare =)
Min mammakompis Linda som oxå äter LCHF kom med en riktig överraskning när jag kom och hälsade på för nån vecka sen. Jag har gjort nåt riktigt gott i LCHF väg sa hon och jag har tagit kort oxå som du kan lägga ut på bloggen.

Jaaaa va roligt!! =) Så Linda är min första gästbloggare. Tack snälla gulliga du för receptet. Nu va jag aldrig kvar så länge att jag kunde smaka på resultatet men det gör att jag blir nyfiken på att laga det här själv..för det lät VÄLDIGT gott!!!
Man behöver tips och ideér och framförallt inspiration. Lätt att man hamnar i kött, sås, broccoli fällan..hahaha!!
(se föregående recept)

(Receptet är taget från kokaihop)

Det här behöver du:
1,5kg lövbit eller fransyska

Till marinaden:
2 tsk liquid smoke/rökolja
1 dl worcestershiresauce
1,5 dl soya
1 tsk chiliflingor
0,5 tsk vitlökspulver

Blanda samman alla ingredienser till marinaden.




Här hittades färdigskurna bitar av oxinnanlår. Helt perfekt!! Annars så skär du köttet i lövtunna skivor. Den kan hjälpa att lägga köttet i frysen en stund, då blir det lättare att få till de tunna skivorna.



Lägg ner köttbitarna i marinaden så att de täcker helt och täck med plastfolie eller lägg allt i en plastpåse och sug ur luften ur plastpåsen så att det blidas ett vakum. Ställ in i kylskåpet över natten.



Lägg upp köttbitarna på ett galler..



..och sätt in dem i mitten av ugnen på 75 grader i ca 6-8 timmar. De ska vara lite sega med torra. Låt de kallna helt innan du serverar.



Perfekt som tilltugg eller snacks. På en torr plats så håller det här sig i ca 1 månad.
Det luktade underbart i hela huset när Linda höll på med den här. Önskar att jag hade kunnat vara kvar.

Nu vet jag vad jag ska göra för snacks till finalen i Melodifestivalen på lördag =)



2011-03-09
 12:17:00

Revbensspjäll med sambal & gräddig skysås

Ja det är ju en sån vecka nu och varför inte passa på när det va billigt med revben. Och sen det här att ha i lite sambal blev ju lätt en favorit. Har gärna i lite styrka i maten..det är bara gott. Såsen blir lite kryddigare när marinaden är kryddig..härligt gott!!!!



Sätt ugnen på 175 grader och sätt i stektermometern mitt i köttet och låt det bli ca 75-80 grader. Låt vila en stund innan du skär upp det.
Häll av skyn i en kastrull och tillsätt grädde. Låt alltsammans koka till såsen tjocknar. Servera med färsk kokt broccoli och en massa smör!!! =)
Jag tog en liten klick av Ronjas äppelpuré som jag har smaksatt med  vaniljpulver och kanel. Nästa gång får det bli utan, det triggar sötsuget för mycket.


2011-03-08
 18:54:48

Revbensspjäll med sambalcoleslaw


Den här veckan har jag redan fått pippi på revbensspjäll. Jag är en periodare inom mat och just nu är jag inne på att gnaga på små köttbitar och ben..hahaha va gott det lät då =)
City Gross har den här veckan 19.95:-/kg på revben och vad jag gör man som inbiten Lchf:are då? Jo man bunkrar upp och sen säger man till maken att nu äter vi revben, passar det inte kan du laga mat själv..hihi!!

Sen att maten sköter sig själv är ju oxå ett stort + i kanten. Som småbarnsmamma älskar jag mat som går fort, men det får inte vara avkall på smaken. Visst revben kanske inte går fort, men den sköter sig själv i ugnen ;-)
Jag säger det som jag har sagt tidigare. SNABB MAT + GOD MAT = LCHF!!!



Jag gjorde en coleslaw till och för att spicy till den lite så hade jag i ganska mycket sambal oelek och det blev faktiskt jättegott. Däremot ska jag använda Arla´s creme fraiche nästa gång, för den rinner inte så mycket som Milko´s gör.

I min coleslaw har jag i: Finstrimlad vitkål, riven morot, en bit rivet äpple och lite finhackad lök.
Blanda ihop med majonnäs och creme fraiche och smaka av med salt.
Och den här gången hade jag även i sambal.







2011-03-07
 21:02:44

Fläskytterfilé med broccoli och bearnaise


Vi kör på met det goda köttet härhemma. Det har verkligen blivit favoritköttet. se bara  till om ni köper hem en sån bit att den är mörad. Det är sån skillnad.
Jag har sällan lust eller ork att laga några tretimmars middagar på kvällarna så oftast blir det som här..en köttbit, grönsaker nån sås eller ett gott kryddsmör. Med andra ord, en riktig lyxmiddag =)



Jag stekt köttbitarna i smör och hällde i grädde när de va färdigstekta. Serverade med beasås och kokt broccoli och på toppen en stooooor klick smör!


2011-03-07
 13:06:00

Burgundisk gryta


Japp, nu har vi ätit den igen..den är ju sååå smaskig den här grytan och den här gången va den på begäran från lillasyster. Receptet på grytan hittar du HÄR





2011-03-06
 22:37:25

Ugnstekt kyckling med gräddskysås


Det här är oxå en av mina favoriträtter, det har det varit sen jag va liten. På helgerna när jag bodde hemma så slängde alltid mamma och pappa ihop en ugnsform med en hel kyckling med råstekt potatis givetvis. Potatisen i den här formen är väl den jag saknar mest. Vi är tre systrar och vi slogs alltid om de som va mest stekta med en såndär härligt knaprig yta. Men nu ska vi inte prata potatis här utan vi håller oss till köttet och den goda såsen istället =)


Marinera med valfria kryddor, soya och olja och knid in i kycklingen. Stek i ugnen på 175 grader i ca 30-45 min. Jag steker alltid min kyckling mer än man kanske borde, men jag är livrädd för rosa kyckling.

Häll av skyn i en kastrull och reducera en aning. Häll på grädde och låt såsen koka ett tag till den tjocknar.

Servera kycklingen med den goda såsen och en sallad. Jag blandade även ihop en creme fraicheröra på creme fraiche och kryddor.



2011-03-04
 21:49:43

Fläskfilégratäng med basilikasås


Idag provade jag ett recept som jag hittade i en bilaga till nån mattidning. Hela bilagan va full med bara gratänger och den här tyckte jag lät så god så jag va tvungen att prova. Och det bästa av allt, den är LCHF vänlig =)


Det här behöver du:

en bit fläskfilé/fläskytterfilé
en rejäl näve med riven ost (jag använde cheddar)
1 vitlöksklyfta
en kruka med färsk basilika
salt
1dl creme fraiche
2dl grädde
1 ask cocktailtomater

Gör såhär:
Bryn köttet runtom i en grillpanna så att den får lite färg.




Blanda basilikabladen, en grovt hackad vitlök och osten i en matberedare..




..till det blir en massa.




Häll i grädde och creme fraiche. Salta!




Skiva köttet..




..och lägg i en ugnsform.




Bred på ost/basilikasåsen och lägg på några cocktailtomater.




In i ugnen på 175 grader i ca 15min.




Servera med en krispig sallad. Den här maträtten rekommenderas starkt! Det va sååå gott!!!





#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }