20:09:57
Hemgjord Bearnaisesås
Vi har alltid i min familj gjort bearnaisesås på påse. Från Knorr till Blå Band och tillbaka till Knorr.
Det har ju alltid varit okej men nu när man har provat att göra sin egen bea sås så kommer inte en pås-sås i närheten av mitt kök längre.
Jag har aldrig vågat mig på att göra bearnaisesås tidigare för det har låtit så svårt. Dels att den kan skära sig och så det här med vattenbad och allt. Jag vet ju hur det är när man läser recept. Står det vattenbad så bläddrar man vidare. Och då spelade det ingen roll om det va choklad man skulle vattenbada..hehe
Tänk vad många bra recept jag måste ha gått miste om under mina år i köket.
Så här gör jag i alla fall min bearnaisesås
* ½ Gul lök
* 1 dl vatten
* Vitpeppar malen (ta en nypa så det inte blir för starkt)
* Persilja - färsk ( ta gärna stjälkarna)
* 1 msk Vitvinsvinäger (jag använder dragonvinäger)
* 150 g smör
* 3 äggulor
* Dragon
* Salt
Börja med att smälta smöret i mikron eller i en kastrull. Häll sen över det varma smöret i en tillbringare och låt svalna.
Skala sen löken och dela den på hälften. Klyfta löken och lägg i en kastrull. Häll i vattnet, vinägern, persilja och den malda vitpepparn.
Låt det stå och koka ca 5-10 min till ungefär 0,5 dl vätska finns kvar i kastrullen.
Sila sen bort löken och persiljan och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
Häll i lite vatten i en större kastrull och ställ på spisen. Nu är det dags för vattenbadet. Gå INTE nu!!
Låt vattnet koka upp..sänk sen värmen på spisen.
Ställ sen i den mindre kastrullen med vätskan i.
Knäck 3 ägg och lägg i äggulorna i en separat skål. (Äggvitan kan du blanda med socker och göra en maräng till nån som behöver det bättre).
Häll sen ner en äggula i taget i kastrullen medan du vispar i lungt tempo. Jämnt och fint.
Fortsätt på samma sätt med andra och tredje äggulan tills allt tjocknar.
OBS!!! Se till att värmen inte är så hög nu så det stormkokar..och NEJ du kan inte hoppa över vattenbadet och ställa kastrullen på spisen..då får du äggröra..och vi lagar inte frukost nu.
Nu är det dags att långsamt hälla i smöret. Låt smöret strila ner i en lång stråle medan du vispar ganska ordentligt. Häll inte ner för snabbt..risken är då att allt skär sig.
Lämna bottensatsen kvar i tillbringaren (det vita)
Hacka sen färsk persilja och dragon och ha ner i såsen. Tillsätt även lite salt. (jag använder Trocomare örtsalt)
Smaka av..tillsätt eventuellt mer vinäger om du vill ha lite fränare smak.
Du kan även tillsätta 1 msk tomatpuré då får du Choronsås.
Och det här blev slutresultatet
Lätt som en plätt..inge mer Lohmans bea-sås på burk ;-)
Ett exempel på vad vi åt till bearnaisesåsen för ett tag sen. Jag hade tillsatt tomatpuré oxå så det blev en choronsås Den va oxå jättegod.
Serverade med grillad biff, grillad halloumiost och en sallad på tomat och rödlök med en skvätt balsamicovinäger.
Smaklig måltid!!
Ojojojoj detta såg ju inte helt fel ut!! yummie
Den här är jätteod och det är inte så svårt att göra =)
vill dela med mej av ett ännu enklare recept, egentligen en norsk smörsås men ruggigt god o mkt snarlik bea. koka upp 0.5 dl grädde låt stå på svag värme så det skjuder ( inget vattenbad alltså). skär 200 g smör i sockerbitsstora tärningar stoppa i en tärning i taget , vispa hela tiden. låt såsen få ett snabbt uppkok när allt smör e nervispat, koka ej mer smaksätt med några droppar vitvinsvinäger o lite dragon , salt o peppar allt efter smak. såsen går att smaksätta hur man vill ,till hollandais ex. lev väl o lycka till i fortsättningen med LCHF:andet
Hej Gunilla =)
Tack för receptet. Jag kallar den för dragonsmörsås och jag håller med dig. Den är fantastiskt god. Jag har med den i ett inlägg/recept 29/11 2009 och serverade den till fläskfilé. Man borde servera den oftare eftersom den är så enkel att göra.
Tack ännu en gång för att du delar med dig av ett bra recept =)
Kram Linda
Wow, tack för det inlägget! Du fick mig att våga testa - och det blev ju jättebra! Smakar precis som beasås man får på restaurang! TACK!
Sara: Va kul att du tyckte om den..restaurang..åååhh rodnar men jag håller med, den är god..även kall =)
Jag gjorde en steg för steg beskrivning för att en killkompis skulle förstå hur enkelt det är att göra egen sås och sen rullade det på med nästan alla recept.
Kram Linda
Gjort denna sås nu, och gud vad god den blev!! Tackar för receptet!
Äntligen kan jag njuta av god bearnaise utan stabiliseringsmedel, konserveringsmedel och maltodextrin =)
MVH
Jonna
Oj, vad god den blev. Första gången jag gjorde egen så att den vart lite för tunn gjorde inget. Gjorde dubbel sats, hälften med tomatpure, tänkte jag kunde ha lite till lunch imorgon. Men ack, det var inget kvar, barnen tyckte den var fruktansvärd... god!
Helt super, enkelt och gott.