2011-02-28
 13:33:00

Varmrökt lax med härlig romsås


Det här är en av mina favoriträtter, skulle kunna äta hur mycket som helst av det här men det tar ju stopp ganska fort eftersom såsen är ganska mäktig.



Romsås:
majonnäs
creme fraiche
citron
salt
dill
stenbitsrom

Blanda ihop ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan servering. Servera laxen med såsen, citronklyftor och kokt broccoli med en rejäl klick smör. 


2011-02-27
 21:50:19

Kycklinggryta med touch av paprika


Det här är en maträtt som jag har lärt mig att göra tack vare min underbara mamma. Det är en maträtt som vi i våran familj har ätit under mååånga år och smakerna i den här kycklinggrytan är helt underbar. Den ska egentligen  
göras på en hel kyckling, alltså med ben och allt, det är godast, men nu valde jag att göra den på kycklingfilé istället.
Och så ska det vara klyftpotatis i som man låter koka med. Att servera med ett nybakad bröd hör oxå till, men nu äter jag varken bröd eller potatis, men jag tänker inte gå miste om den här grytan för det =)
(Grytan kanske ser oaptitlig ut men den va svårt att få på bild så gå inte miste om den här pga av bilden)



Det här behöver du för 4 personer:

1 hel kyckling eller 4-5 filéer (antingen filé eller med ben, ben är godast)
2-3 gula lökar
tomatpuré
paprikapulver
salt
röd paprika

Till salladen:
vitkål
olja
ättika
salt
svartpeppar

Gör så här:
Börja med att skala lökarna och skär i stora bitar och lägg i en matberedare.



Kör på max till löken är finfördelad. Ju längre du kör desto saftigare blir löken och desto saftigare blir kycklinggrytan.



Smält smör i en gryta och lägg i löken. OBS!! Löken ska inte få färg utan bara bli mjuk. Salta!



Lägg i den tinade kycklingen och rör om.



Blanda ner lite tomatpuré och lite paprikapulver. Tänk på att pulvret ger ganska mycket smak..så ta hellre för lite och ha i mer sen om det behövs. Rör runt allting så att det täcker kycklingbitarna ordentligt.
(Om du äter potatis så har du ner potatisklyftorna nu, fast om du äter potatis så läser du nog säkert inte den här bloggen..hihihi!!)



Nu kommer det viktigaste. Ha ner lite vatten åt gången och låt det nästan koka in och ha sen i mer. Håll på såhär ett tag, det är nu kycklinggrytan får den fina smaken. Smaka gärna av under tiden.



Mot slutet så hackar du ner röd paprika i lite större bitar.
Servera med en god vitkålssallad gjord på vitkål, ättika, svartpeppar, salt och lite olja.




2011-02-22
 13:23:40

Vad har hänt???

Allt verkar vara huller om buller med texten och bilderna..hoppas verkligen att det är blogg.se som strular och att det här fixar sig snarast.

Ber så hemskt mycket om ursäkt!


2011-02-21
 13:22:58

Fläskytterfile med krämig champinjonsås


Det  här köttet har jag fått rekommenderat så många ggr och det verkar som allt fler och fler köper hem fläskytterfilé istället för fläskfile. Syrran bjöd på det här köttet på alla hjärtans dag och jaaaa det va gott, så jag tänkte att jag kan väl prova laga till det själv och Mmmmmm det va gott!!!


Marinera köttet i valfri marinad. Jag valde rapsolja, soya och rosmarin. Bryn sen köttet runtom i en grillpanna så att den får lite färg.




Sätt i en stektermometer och ställ på 75 grader. Ställ in filén i ugnen på 175 grader och vänta till termometerna piper. Tar ca 20-30 minuter.




Skala under tiden champinjonerna, SKÖLJ INTE!!! Hacka i mindre bitar.




Stek champinjonerna i en stekpanna i ganska mycket smör till de har fått ordentligt med färg. Peppra lite med vitpeppar och salta!




Häll på grädde och låt koka nån minut och lägg även i en klick med creme fraiche. Smaka av!




Ta ut filén ur ungen när den har nått 75 grader..




..och skär i lagom tjocka skivor.




Gör en god sallad till. Jag lade isbergssallad på botten och gjorde en röra av tomat, gurka, riven rödkål och gul lök, saltade, hällde på lite ättika, olja och svartpeppar och la ovanpå salladen.




Servera köttet med champinjonsås, sallad och en klick bearnaisesås. Jag ringlade även lite balsamicosås runtom beasåsen.




2011-02-19
 23:16:50

Försöker hinna med allt =)


Ja precis. Jag försöker hinna med allting, helst på samma gång men så inser jag ibland att dygnet inte har så många timmar som jag önskar ibland.
Det här bloggen har nu börjat ta fart och jag tycker det är jättekul att skriva inlägg men så finns det en liten annan "varelse" som kommer emellan och stjäl min tid och det är min underbara lilla dotter ♥
Som nybliven mamma kan det vara svårt ibland att få den där extra tiden, men jag kämpar på med nya inlägg så gott jag hinner.

Om det är nån som vill följa min andra blogg om livet som småbarnförälder och våran 7 år långa kamp till att få en bebis så är ni välkomna in till Bebislängtan.
Klicka HÄR så kommer ni hit




Det tog oss 7 långa år att få den här lilla trollungen och jag är övertygad om att jag lyckades stabilsera min kropp hormonellt med hjälp av LCHF kosten så att den tillslut blev mottaglig för en graviditet.
Vi fick även lite hjälp på traven.

Ronja 5½ månad önskar er välkomna in! =)



2011-02-17
 22:57:35

Kycklingbiffar med wokade grönsaker


Vi håller på att äta ur frysen härhemma just nu..det är ju alltid bra för att spara en slant såhär när det är mycket månad kvar i slutet på pengarna..hahaha. Känns det igen?
Jag hittade en påse fryst kycklingfilé, en massa grönsaker och så creme fraiche har jag ju alltid i kylskåpet så det va bara att börja spåna lite vad man kunde göra av det här. Istället för att bara steka kycklingfilén så blev det biffar istället. Det har jag ju aldrig tänkt på förut, men ojojojoj va gott det blev!!



Det här behöver du:

2 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
1 äggula
salt
svartpeppar
½ dl philadelphiaost
Valfria grönsaker/rotfrukter
creme fraiche + valfria favoritkryddor




Börja med att klyfta löken och lägg ner lök, vitlök och de tinade kycklingfiléerna i en matberedare och kör på full effekt till allting har blivit finfördelat eller snarare en färs.



Häll i äggulan och osten och blanda väl, salta och peppra.  OBS!!! Tänk på att inte smaka av eftersom det är kyckling och inte nötfärs. Provstek hellre en bit och smaka av.
Låt stå en stund medan du wokar grönsakerna.



Sen är det dags att woka grönsakerna. Jag tog vitkål, morot, rotselleri, paprika och broccoli. Morot och rotselleri är underjord-grönsaker så de bör man undvika. Det fick bli mitt fusk för dagen =)
Jag tänker alltid såhär..jag fuskar med mat som här..nån rotsak eller liknande (inte potatis, pasta, bröd och ris) istället för att synda med en godispåse.



Stek allting i smör och krydda och ha i lite soya.



Stek sen kycklingbiffarna på medelvärme. se till att de blir helt genomstekta. Inte så bra att äta rå kyckling.
Ha hellre på medelvärme och vänd flera ggr än att steka för hårt så de bränner vid.
Smeten va ganska lös så jag tog lite och la ut i stekpannan, sen plattade jag till dem med stekspaden.



Servera biffarna med de wokade grönsakerna och en sås gjord på creme fraiche blandat med valfria kryddor.




2011-02-16
 18:07:31

Angående mina recept





Ni är säkert flera som undrar hur mycket man ska ha av allting, men jag lagar alltid mat genom att ta lite här och där. Jag smakar och smakar av till det blir som jag vill ha det.
Min pappa va kock och jag har nog fått det av honom tror jag..det fanns aldrig några recept att följa.

Det tycker jag är skönheten med LCHF att man faktiskt inte behöver måttangivelser eftersom det blir bra om du har 1msk grädde i eller 4msk, det spelar inte så stor roll, det blir gott ändå.

Det ska vara enkelt att laga mat och även de som inte kan laga mat sen tidigare så är det lättare att följa steg för steg än att läsa ett recept och försöka förstå..jag lägger hellre tiden på bilderna.

Är det däremot nåt man ska baka eller göra en dessert då kommer det alltid att finnas mått eftersom det är lättare att det går åt pipan =)

Kom gärna med era åsikter.


2011-02-16
 08:23:06

Kotlett med mango & currysmör

Det här är en väldigt enkel men såå god maträtt..enkelt är gott! Och snabblagat framförallt.
Har ni tänkt på hur mycket snabbare det går att laga LCHF mat istället för att man ska vänta på att potatisen ska koka, eller att vattnet till pastan först ska koka upp, samt att man sparar onödigt många kastruller..



Det här behöver du:

1 kotlett/person med eller utan ben. Om det är benfri då brukar jag äta 2st om de är lite mindre
rapsolja
soya
santa maria´s mango curry kryddda
grädde
broccoli

Gör såhär:
Blanda olja, soya och krydda i en liten skål. Lägg kotletterna i en plastpåse och häll marinaden över. Gnugga in i köttet och låt stå en stund så att kotletterna får lite smak.

Det här är kryddan jag är förälskad i. Det är bl.a kocken Marcus Samuelsson som har varit med och tagit fram de här kryddorna, och jag måste säga att han har gjort ett bra jobb att ta fram goda smaker på den här kryddkollektionen.
De verkar inte heller innehålla nåt extra tillsatt socker..det enda är klumpförebyggande medel.

Mango Curry
Såhär gör du kryddsmöret:
Blanda ihop rumstempererat smör, mango curry kryddan, salt och worchestersauce - ställ kallt i kylen.

Koka broccoli i lättsaltat vatten.

Stek kotletterna i smör i en grillpanna och vispa ur pannan med lite grädde som du serverar till köttet.
Lägg upp ett gäng med broccoli på tallriken och en rejäl klick med kryddsmör på köttet!


2011-02-15
 21:40:17

Bacon och "bacon"??


Ica´s bacon under lupp!!!



Ja det verkar verkligen vara stor skillnad beroende på vilket märke man köper när det handlar om bacon. Som lchf:are så blir det ju ett antal baconpaket i veckan. jag äter ju lätt upp ett paket till frukost med två stekta ägg, då vet jag att jag klarar mig ett antal timmar.

Tidigare så har vi alltid köpt 3-pack av ica´s bacon. Smidigt när man ska ha mycket bacon istället för att köpa en pack som blir så mycket dyrare.
Men sen en dag så handlade maken på city gross och där har de ju inte ica´s bacon..hahaha! Så han köpte istället Saltmästarn´s 3-pack och det va en upplevelse. Jag är uppvuxen på riktiga råvaror, min pappa va kock och så tillbringade vi somrarna hos mormor på landet. Hon har egna höns, kor, grisar mm så jag vet hur jag vill att en bacon ska smaka..ÄKTA!!!

Men häromdan så blev det ica´s bacon igen för att vi hade ingen möjlighet att svänga förbi citygross och det blev min frukost igår.
Men efter första tuggan så trodde jag att min tunga skulle krula ihop sig...fyyy jäklars va SALT!!!! Har den alltid varit såhär salt..det smakar konstgjort??!?? Jag pinade i mig en skiva till men Näääeeee det gick verkligen inte..och såhär har min tallrik aldrig sett ut efter en frukost..hmmm kasta bacon?



En annan sak jag oxå har reagerat på är utseendet på skivorna och antal skivor i varje förpackning. Saltmästar´n har tjockare skivoor men endast 7st vilket är lite småjobbigt då vi ibland delar på ett paket. Och ica´s har 8-9 skivor, men att de då är så tunna så fettet trådar sig och så har man plötsligt en liten hög av bacon som man ska försöka steka.
Innehållet är inte heller desamma..man tycker ju att bacon är bacon och det kommer från samma djur..hur kan de göra produkten så olika varann?




2011-02-12
 21:31:00

Blomkål & Broccoligratäng




Jag slängde snabbt ihop en gratäng i brist på ideér och en hungrig mage, men det gick och äta bara det här oxå, precis som det är.

Det här behöver du:

färsk blomkål
färsk broccoli
smör
grädde
ost
salt/peppar
mozarellaost


Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull och häll ner grädden och låt koka till såsen tjocknar något. Riv osten grovt och häll ner i såsen och rör om till den har smält. Salta och peppra. Red med en äggula om du inte tycker såsen är tillräckligt
tjock.




Dela blomkålen och broccolin i fina bitar och koka i saltat vatten. Ha gärna lite tuggmotstånd kvar i grönsakerna så du inte kokar sönder dem.




Lägg grönsakerna i en ugnsform och häll på såsen. Skär mozarellaosten i bitar och strö över gratängen.




Låt stå i ugnen på 175 grader i ca 30 min eller till den har fått färg.



Jag ät  gratängen som den va men det går ju givetvis att servera till kassler, kött eller varför inte lite god kvalitetsskinka eller vad man vill.


2011-02-10
 20:26:33

Grekiska spett med tzatziki & fetafylld paprika


Idag blev det lite grekiskt härhemma. Jag verkligen älskar grekisk mat med allt som hör till. Vi har åkt runt lite i den grekiska övärlden några år så man har ju provat en hel del. Jag ska försöka kasta mig över min grekiska kokbok och så får jag försöka göra om recepten lite, många innehåller ju ganska mycket kolhydrater.
Jag stekte några spett, fyllde en paprikahalva med fetaost och serverade med tzatziki, men än så behövs eg inte. Jag blev så mätt!! 



Det här behöver du:

nötfärs/blandfärs
persilja
salt
citron
ägg
turkisk/grekisk yoghurt
gurka
svartpeppar
vitlök
paprika (röd eller gul)
fetaost
rapsolja


Gör så här:
Börja med att skala gurkan och riv den på ett rivjärn på den grova sidan. Salta och låt stå en stund.
Krama ut vätskan ur gurkan med båda händerna och bland med yoghurten. Pressa i en vitlöksklyfta, svartpeppar och ev mer salt.
OBS!!! Tänk på att vitlökssmaken växer fram så vänta innan du pressar i en till annars får du nog tillbringa nästkommande dag ensam =)
Ställ in i kylskåpet till maten är färdig.



Smula fetaosten och lägg i en tallrik/bunke. Salta lite och häll på lite olja. Mosa sen till önskad konsistens.
Del aen paprika på hälften och fyll med fetaosten. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min till paprikan har fått lite färg och osten börjat bubbla.



Nötfärsen (nästa gång ska jag definitivt använda blandfärs ist) blandar du ihop med salt, citron och persilja, Knäck i ett ägg och blanda om. Provstek en liten bit så du vet hur slutresultatet blir. Jag tycker det är svårt med att få bra smak på köttet så jag saltar och kryddar riktigt ordentligt =) Ska det smaka så ska det..hihi
Forma till avlånga järpar och stek i rikligt med smör.



Trä köttet på spett/långa tandpetare. Dekorera tzatzikin med en oliv och servera med köttet, fylld paprika och en sallad om man vill



Det är lite extra festligt att doppa spetten i såsen.



Smaklig måltid!


2011-02-08
 20:17:01

Blev så glad av en kommentar idag =))


Idag när jag kikade in på min blogg så ser jag att jag har fått den underbaraste kommentaren från en tjej.
Så här stod det:

Hej!

Hittade din blogg och måste bara stanna till och berömma lite.
Du har nog i särklass den bästa recept bloggen ever!
Älskar precis allt du gjort.





Blev så himla glad och det är sånt här som sporrar att forsätta med det man gör. Jag började med att blogga för min egen skull och för att samla mina recept på ett ställe men nu när LCHF har blivit mer och mer populärt så märker jag att det ramlar in fler och fler här..jättekul!!! Varje dag ökar antal prenumeranter via bloglovin =)

Alla kommentarer jag har fått de senaste tiden har gjort mig sååå glad..tack att ni finns =)
Jag är ju inte i närheten av toppbloggarna inom mat men jag har min egen lilla kokvrå härinne..hihihi!!




2011-02-08
 09:10:00

Frukost med lite plock plock..




Idag blev det inte den vanliga frukosten med 2 stekta ägg och ett paket bacon utan jag va så sugen på lite plock plock. Så det fick bli 2 stekta ägg, 2 trekantsostar (sånnadär med folie på), 2 soltorkade tomater, en bit brie med pesto på och några svarta oliver. Visst ja en hel avokado oxå. =)
Till det här drack jag en kopp te med cocosa i.

Gottigt som bara den och nu är jag nöjd och mätt!!


 
2011-02-06
 17:49:01

Fläskpannkaka á la LCHF


Blev så himla sugen på fläskpannkaka häromdan så jag hittade ett recept som ursprungligen är från Airam..och jag måste säga att det här va ju såååååå gott..har redan hunnit göra två omgångar den senaste veckan.



Det här behöver du:

2-3 paket bacon
smör
valfri sort hårdost
8 ägg
1dl grädde
salt
250g keso


Gör såhär:
Klipp baconskivorna i bitar och lägg i en ugnsform. Klicka på lite smör på några ställen och ställ in i ugnen på 200 grader till baconen har fått lite färg.



Tärna osten och lägg i formen.



Vispa ihop ägg, salt, grädde och keso och häll över baconen.



Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 min.



Servera med lingon och en god sallad eller med hallon.










2011-02-05
 22:27:47

Hamburgare LCHF


Igår gjorde vi hamburgare härhemma och självklart ska allt göras från grunden så jag började med att baka whoopsies och medan de låg i ugnen så gjorde jag köttfärsen till hamburgarna och en hemgjord hamburgerdressing. Det här va riktigt gott!!!

Recept på whoopisies hittar du här: http://lindabireseveriksson.blogg.se/2011/january/whoopsie.html



I hamburgerdressingen har jag:

majonnäs
creme fraiche
bostongurka/saltgurka (tänk på att det är socker i bostongurkan)
salt
worchestersauce
tabasco
cayennepeppar
lite chilisauce...obs!!! socker!! Man kan ta lite tomatpuré istället om man vill.

Hamburgare ser ju verkligen jättegoda ut när man tittar på reklam för Mc Donalds, Max eller Burger King, men här kan du se varför de ser så goda ut..hahaha!!! Min hamburgare går ju iaf att ÄTA!!!




#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }