2011-01-30
 21:38:00

Morotskaka á la LCHF


Nu har jag bakat den här morotskakan 2 ggr och den är verkligen såååå god. Saftig och med lite tuggmotstånd.
Jag har tagit grundreceptet från Marie (http://znack.se) och sen gjort en egen liten tvist på den..tagit bort nån ingrediens och lagt till nån..


Det här behöver du:
50g smör
3 ägg
3 msk sockerersättning
lite salt
3 dl  mandelmjöl
1 dl turkisk yoghurt
2 tsk kanel
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver
2 små morötter


Till creme cheese frostingen:
200g philadelphiaost
50g smör
1-2 msk sockerersättning
0,5 dl creme fraiche


Gör såhär:
Smält smöret och blanda ner vaniljpulvret, låt svalna.

Kör mandlarna i en matberedare till det har blivit ett mandelmjöl



Blanda mandelmjöl tillsammans med kanel och bakpulver



Vispa ägg, sockerersättning och lite salt poröst i en matberedare med ballonvisp eller med vanlig elvisp..vispa länge så att det blir fluffigt.

Häll i mandelmjölet, kanel, bakpulver och den turkiska yoghurten.



Skala och riv morötterna på den fina sidan på ett rivjärn. OBS!!! Om du river på den grova sidan så blir morötterna torra istället för saftiga. Häll ner i smeten och blanda väl.



Till sist blandar du i det smälta vaniljsmöret.

Häll ut smeten i en form klädd med smörpapper/bakplpåtspapper. Grädda ca 25 min på 175 grader.

Gör under tiden den goda creme cheese frostingen. Tänk på att smöret ska vara mjukt. Blanda ihop ingredienserna och bred över kakan när den har svalnat.
Om du vill kan du strö på kokos eller dekorera med morot eller låt den vara som den är.







2011-01-24
 13:01:42

Ägg & Bacon till frukost




Det här är en frukost jag äter nästan varje dag. Den går fort att laga till när Ronja har somnat och jag står mig väldigt länge på den. Sen är den ju god oxå =)




2011-01-23
 23:14:14

Bearnaisemarinerad kotlett med bearnaise smör




Blev mer kotlett idag. Köpte storpack så varför inte passa på medan köttet fortfarande är färskt. Tycker egentligen inte om att frysa ner kött och sen tina..nä då äter jag hellre kotlett ett par dagar i rad =)

Idag bestämde jag mig för att prova en ny variant. Hade ingen bearnaisesås hemma och orkade inte vispa ihop en så jag använde samma ingredienser för att marinera köttet och sen göra ett gott kryddsmör till..och resultatet blev GOTT!!!

Det här behöver du



+ lite salt och worchestershiresauce som jag glömde fota.

Gör så här:

Skär löken i större bitar och mixa till det är väldigt smått och saftigt..jag använde en stavmixer.



Blanda ihop marinaden: olja, soya, dragon, lite vinäger och lite av den mosade lökröran.
Lägg köttet i en påse och häll marinaden över. Massera in marinaden så att den täcker köttet ordentligt.



Gör bearnaise smöret genom att blanda ihop smör, salt, vinäger, dragon, persilja, worchestershiresauce och lite av lökröran. Ställ kallt i kylskåpet.



Stek köttet i en grillpanna ch servera med kryddsmöret och en sallad.
Jag gjorde en sallad på isbergsallad, rödkål, 4 klyftor tunnt skivad clementin och skivade mandlar på toppen.



Smaklig måltid!


2011-01-22
 20:21:32

Ostfrallor LCHF





Va inne hos Åsa-Maria (http://mittlchf.weebly.com) igår och såg det här receptet, som ursprungligen är hämtat från kolhydrater i fokus. Så jag tänkte att det här måste provas och så blev det imorse =)

Det här behöver du för 3 små ostfrallor:

1 ägg
1 dl pofibrer
1 dl vatten
salt
½ tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 dl riven ost

Gör såhär:
Knäck ägget i en bunke och tillsätt pofibrer, vatten, salt, bakpulver och fiberhusk. Riv även osten och blanda ner i smeten.



Låt svälla i ca 20 minuter..det ska bli som en fast deg.



Rulla till 3 st bullar och lägg in i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller till de fått lite färg.



Skär upp på mitten och låt svalna. Bre sen på ett lager med smör och valfritt pålägg.








2011-01-21
 22:16:46

Kotlett med smörglaserad rödkål & dragonsenapsmör




Klart man på en fredag ska lyxa till med lite extra gottigott. Provade på ett nytt recept som vi aldrig ätit förut, men guuud va gott det va..det här blir det flera ggr.

Det här behöver du:

kotletter
marinad till kotletterna: soya, rapsolja, senap och dragon
rödkål
morot (om man vill, inte så lchf vänligt)
smör
salt
(grädde)


Kryddsmöret:

smör
salt
sambal oelek
worshestershiresauce
citron
senap
dragon


Börja med att marinera kotletterna. Jag brukar alltid marinera kött i en plastpåse. Då kan man massera in marinaden utan att bli kladdig om händerna vilket jag blev idag eftersom det va ett hål i påsen. =)



Gör sen kryddsmöret. Blanda ihop alla ingredienserna och ställ kallt i kylen under tiden du lagar resten av maten.

Skär moroten i fina stavar och rödkålen i tunna skivor...



...och stek i rejält med smör..glöm inte att salta.



Stek köttet i en grillpanna..salta eventuellt. Mot slutet kan du om du vill hälla på lite grädde.



Servera kotletterna med rödkålsblandningen och en rejäl klick med kryddsmör på toppen.





2011-01-21
 15:31:42

Hallonchokladmousse med blåbär





Undrar om det finns nån godare efterrätt än just chokladmousse. För en chokladälskare som mig så är givetvis svaret NEJ! =) Och förut så gjorde jag alltid en vanlig mousse med bara choklad, men det går ju oxå att variera i oändlighet.
Just den här gången tog jag en choklad med hallonsmak, tror den är 70% och så blandade jag med lite 86% mörk choklad oxå.

Det här behöver du:

2-3 rutor valfri mörk choklad
1 äggula
2 dl vispgrädde


Gör såhär: 2 portioner
Smält chokladen (jag tog 2-3 rutor) Låt svalna en stund.
Rör i en äggula, det kommer att tjockna men det gör inget.
Vispa grädden, men inte för hårt. Blanda sen ner lite grädde i chokladsmeten och blanda väl. Rör sen ner resten av grädden.
Häll upp i portionsskålar och ställ kallt nån timme..det är godast om den får stå 1-2 timar minnan man serverar dem.
Jag hade även på blåbär över moussen..sååå gott!!!



2011-01-20
 18:26:18

Broccolisoppa med mättande ostflarn




Vi har sjukstuga härhemma..alla har ont i halsen..eller ja, vi har inte frågat Ronja som är 4 månader, men hon är jättesnorig och hostar. Så det passade bra med lite soppa. Det jag hittade i frysen va broccoli så det fick bli broccolisoppa. Till det serverade jag de här goda ostflarnen. 
De är gjorda på majonnäs, riven ost och ägg. Vet inte om man kan byta ut majonnäsen till nåt annat om man inte gillar det..

Receptet hittar du här
http://lindabireseveriksson.blogg.se/2009/november/broccolisoppa-med-ostflarn.html

Vad brukar ni äta för soppor? Vill gärna ha lite tips till nästa soppmåltid =)






2011-01-20
 13:31:54

Whoopsie!!




Till frukost idag blev det några whoopsies med mycket smör, en skiva ost och en liten bit paprika. Whoopsies tänker säkert många nu, det heter ju oopsies. Det finns olika varianter på det här goda äggbrödet. Skillnaden är att man har i lite sojamjöl i whoopsies men inte i oopsies.
Personligen tycker jag att de här blir mycket fluffigare och de sjunker inte ihop så fort man tar ut dem ur ugnen.

Det här behöver du:

4 ägg
100g philadelphiaost
2 msk sojamjöl
salt

Såhär gör du:
Börja med att knäcka äggen, gulorna för sig och vitorna för sig. I bunken med gulorna tillsätter du även osten och mjölet, salta lite. Blanda väl så att det blir en blank och fin smet utan klumpar.



Sen vispar du äggvitorna hårt.



Vänd ner äggvitan försiktigt i ostsmeten och blanda ihop. Klicka ut på en plåt och grädda i 15-20 min på 175 grader.


 
Bre rejält med smör på en skiva ost..



..och vänd ner på whoopsie brödet, det är ganska svårt att bre direkt på brödet.



Lägg på en paprika eller gurka. Tada!!! En LCHF smörgås =)





2011-01-19
 22:40:36

Stekt torsk, hollandaisesås & wokat


Till middag blev det mat hemma hos mamma. Jag har varit där hela dan och tänkte avnjuta en god fiskrätt tillsammans med henne. Det är alltid spännande att se vad mamma rör ihop. Hon kan få de mest enkla rätter att smaka sååå gott. Hon kör alltid lite kajsa warg..jag tar vad jag har, och hon har sån fantasi.
Jag önskar att jag hade hälften av hennes inspiration, fantasi och kreativitet i köket. Konstigt att man kan vara så när man älskar att laga mat.
Hon stekte torsk, wokade alla möjliga grönsaker och serverade med en hollandaisesås till. Tack mamma, det här va supergott!!!




2011-01-19
 22:32:11

Tonfisksallad till lunch


Kanske inte så mycket fett i den här maten men så underbart gott ändå =) Man får ösa på med mera sås så man får i sig rätt mängd fett.



Såsen/dressingen är densamma som jag har till min räkcocktail. I övrigt hade jag isbergssallad, gurka, tomat, soltorkade tomater, lök, svarta oliver och så mycket tonfisk.
Tonfiskburken fick jag i vanlig ordning dela med Sotis..hihi.


2011-01-18
 21:01:51

Krämig baconsås med krispig sallad


För en vecka sen så va jag hemma hos min mammakompis och lekte med våra små...ja så mycket man kan leka vid 4 månaders ålder..hihi. Hon och hennes man har precis börjat med lchf igen nu efter graviditeten så hon bjöd på mat den här dan. Det är alltid så himla trevligt att bli bjuden på lchf mat. Ibland kan jag känna att jag idétorka..det enda man har en bild i huvudet är..kött, grönsaker och sås, men lchf är ju sååå mycket mer.

Men iaf så bjöd hon på baconsås/röra och det va ju så gott så det fick det bli idag.




Det här behöver du:

bacon
gul lök
grädde
creme fraiche
svartpeppar


Såhär gör du:

Börja med att hacka löken och dela baconskivorna i bitar och stek tillsammans i en stekpanna i lite smör.



Peppra ordentligt..



Häll sen i lite grädde och låpt koka litegrann, lägg i en klick med creme fraiche...



KLART!!











2011-01-15
 22:41:15

Krämig kycklinggryta med oliver & soltorkade tomater


Idag blev det en av våra favoriträtter. Att först steka kycklingen i smör så att den får en god utsida och sen kokar den i grädde..kan det bli godare?




Det här behöver du:

kycklingfiléer
touch of taste kycklingfond
grädde
soltorkade tomater
svarta oliver utan kärnor


Såhär gör du:
Börja med att smälta smör i en stekpanna och stek kycklingen till den får fin färg. Jag brukar dela kycklingfiléerna i 3-4 delar. Jag skär på långsidan så man får långsmala kycklingbitar. Det får man göra som man vill givetvis. Kyckligen kommer att smaka likadant hur du än gör =)

Lägg sen över kycklingen i en teflonkastrull och ha över lite kycklingfond. Passa så det inte det blir för mycket, den är ganska salt. Man kan krydda med nån favoritkrydda om man vill, jag gör inte det, den är så god ändå.
Och sen häller du över grädde..häll på ganska mycket..det är gott med mycket sås! =) Koka ca 20min till kycklingen är mör och god. Mot slutet av koktiden så tillsätter du strimlade tomater och skivade oliver.

Jag gjorde en god sallad på blandsallad, avokado, gurka & tomat. Och en vinegrette till.
Till dem som äter kolhydrater så servera med ris.


2011-01-14
 18:49:12

Riktigt god kycklingröra


Det här är perfekt mat om man har lite kyckling över från lunchen eller dagen innan. Det kan vara en färdiggrillad kyckling eller kycklingfiléer, spelar ju inte så stor roll.



Det här behöver du:

kyckling, valfri mängd (jag väljer färdiggrillad och behåller skinnet på när jag skär i bitar)
majonnäs
creme fraiche
purjolök
valfri favoritkrydda
röd paprika


Gör såhär:
Blanda iordning majonnäsröran först och krydda. Häll sen ner i alla andra ingredienser och blanda ordentligt. Servera ovanpå en god krispig isbersallad och lite hackade tomater.


Variation: Istället för kyckling så kan man ta skinka eller tonfisk.


2011-01-14
 13:24:44

Torskfilé med tomat & äggsås


Den här maträtten älskar jag fast i en annan tappning och den heter Fisk med frasigt täcke..det frasiga täcket består av brödbitar som stekt tillsammans med massa smör, ost och dragon, men eftersom jag inte äter bröd så gjorde jag om den här maträtten lite, men det va fortfarande samma smak och tom nästan lite godare.



Det här behöver du:

torskfilé
salt
citron + citronpeppar
dragon
tomat
riven ost
smör
grädde
hårdkokta ägg
persilja


Gör såhär:
Börja med att koka äggen i ca 8 min.
Under tiden lägger du fisken i en form, salta, ha på citron och citronpeppar.
Hacka en tomat och ha över fisken och häll på mycket dragon.
Lägg på några klickar med smör lite här och där.
Efter ett tag när smöret har smält och runnit igenom fisken då har jag på riven ost..vill ha min ost så där geggig och krämig..

Strax innan fisken är klar så häller du av spadet i en kastrull och låter den reducera något. Häll i lite grädde, massor med persilja och hackat ägg. Salta behöver du inte göra eftersom såsen redan har så mycket smak av smör, citron och dragon..
Det här måste provas...det är så gott.



2011-01-03
 21:02:54

Räkcocktail


Idag blev det en sen frukost så det enda jag kom på att jag va sugen på va räkcocktail. Och det går ju så fort att vispa ihop.



Lite sallad i botten, hackad gurka, körsbärstomater, och skivad avokado med lite citron på.

Gjorde en sås på majonnäs, lite chilisauce, tabasco, worchestershiresås, citron, salt och cayennepeppar.
Ringlade över grönsakerna och toppade med massor av räkor. Jag pudrade på lite med cayenne ovanpå. Smaskens!!


Till lunch åt jag köttbullar med gräddsås och en sallad.

Till kvällsmat stekte jag 2ägg och 1paket bacon och en klick majonnäs.


#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }