2009-10-31
 16:59:18

Halloween inspiration

Jag hamnade på Martha Stewart´s hemsida och fick sån halloween inspiration. Inte för att jag själv har planerat att pynta så mycket och binda kransar och baka hundratals olika tårtor och kakor..men lite kanske ;-)
Den här kransen är ju såå fin.









    






De här två tårtorna hittade jag på www.odlingspyssel.blogg.se
Vilken underbar sida och vilken fantasi vissa har.





Hittade även ett par jättesöta kakor. Blir lite avis på de som har så bra fantasi att göra sånt här.
De här fantastiska kakorna hittade jag på www.familyliving.se. Recept finns där.
Vilken underbar inspiration.



2009-10-29
 21:55:01

Köttfärsbiffar med mango

Idag blev det en liten annorlunda blandning på köttfärsbiffar. Men man måste ju våga prova =)
Jag blandade ca 300 g blandfärs och 1 äggula, en skvätt grädde ca 0,5 dl och 1 msk mango chutney och så salt.
Stek biffarna i smör.



Ta ur biffarna och häll ner lite grädde i stekpannan och en burk med creme fraiche med smak av scharlottenlök och senap. Jag hade även i mycket dragon. Senap och dragon är en gudomlig kombination.
Servera med en sallad och en liten klick med mango chutney. 


2009-10-28
 21:21:21

Salamiröra med kronärtskockor

Idag blev det en snabb middag eftersom jag slutade lite senare och det känns att man fortfarande går på den gamla tiden och så är det ju sååå mörkt ute när man åker hem.
Maken åt en kvällsmat eftersom han inte tycker om kronärtskockor så jag lagade mat till mig själv..men det gjorde inget..MER TILL MIG!! =)
(Receptet är lånat från 56 kg) Tack för en underbart god måltid.

Börja med att hacka en röd lök och stek i smör med stora bitar av färska champinjoner.
Strimla sen ner en valfri mängd av nån god salami. Jag har min favoritsalami - basilika och soltorkade tomater.





Stek alltsammans och häll i en liten burk med creme fraiche - soltorkade tomater och fetaost och en skvätt grädde.



Och så i med kronärtsockshjärtan och koka upp lite snabbt



Klart att ätas..en liten kvist med timjan oxå..det här ska definitivt ätas flera gånger.




2009-10-27
 22:43:02

Himlen va så vacker ikväll

När jag va på väg hem ikväll så va jag tvungen att stanna och fota lite och bara titta på den vackra himlen. Va länge sen som den skiftade i såna här härliga färger och det såg nästan lite mystiskt ut.
Man måste njuta av livet fullt ut. *ler*






2009-10-27
 20:54:39

Grillat kött med färsk sparris

Efter jobbet idag så åkte jag ut till svärfar och hälsade på min mans syster som hade kommit från Göteborg fö att hälsa på. Vi satt där ett tag och småpratade över en kopp te. 
Kände att magen började knorra lite och snabbt va maken upp..rotade lite i kylskåpet och kom ut med en tallrik med ostskivor, skinkkivor och nån skiva falukorv. Va gulligt och omtänksamt =)

När vi kom hem vid 19 gällde det att snabbt svänga ihop något och jag tycker alltid att det är så mysigt att hjälpas åt i köket. Det är så familjärt på nåt sätt..
Maken gjorde en sallad medan jag stekte på köttbitarna. Hittade några fina köttbitar i frysen som lillasyster hade styckefryst så fint. De va lätta att tina och slänga i grillpannan. 
Har ingen aning om vad det va för kött men det va gott iaf *s*

Hällde i nån dl grädde i pannan och gjorde en skysås. Kokade sparris, saltade och några droppar citron och så en rejäl klick med smör och lite färsk timjan.




2009-10-26
 19:50:53

Kycklinggryta med ananas

Idag blev det en favorit i repris.
Ni som inte har provat den här kycklingröran..prova!!
Receptet finns i högerspalten under kyckling

Vi åt den med isbergsallad och tärnad avokado. Och några droppar balsamico vinegrette med basilika.






2009-10-26
 09:07:18

Äggröra med vedrökt sidfläsk

Gjorde en äggröra på 2 ägg och en extra äggula för att få upp proteinet. En skvätt grädde och lite örtsalt.
Sererade med vedrökt sidfläsk som jag köpte på ICA Maxi i fredags. Den va jättegod och salt.
Och så 2 skivor något tjockare olivmortadella.
Och så en kopp te =)


2009-10-25
 18:24:46

Revbensspjäll & äppelchutneysås

Idag blev det en riktig söndags måltid. Maten ska praktiskt taget sköta sig själv och vad passar väl då bättre än tjocka revben med en tandoorimarinad.
Gjorde sen en sås på skyn och serverade med en äppelchutneysås med färsk timjan.

Ingredienser: (4 pers)

*  1 kg tjocka revben
*  1,5 dl rapsolja
*  0,5 dl soya
*  2 msk tandoorikrydda eller andra valfria kryddor

Blanda alla ingredienser och låt köttet marinera ett par timmar.  Sätt ugnen på 175 grader och köttet steka ungefär 1 timme eller till stektermometern visar ca 80-90 grader. Min stod på 90 grader och blev helt perfekt och saftig. Sen fick den stå kvar i ugnen medan jag gjorde iordning tillbehören.

Äppelchutneysås

*  1 äpple (Royal Gala)
*  1 dl vatten
*  1 tsk citron
*  0,5 tsk vitvinsvinäger
*  hermesetas efter smak om man vill

Skala äpplet och hacka i mindre bitar och koka upp med resten av ingredienserna till äppelbitarna har mjuknat.
Häll eventuellt av lite av vätskan.
Mixa ihop till en slät sås med stavmixern och riv ner färsk timjan.

Skysås

*  3 dl vispgrädde
*  1 dl creme fraiche

Häll av skyn från köttet i en kastrull och häll ner grädden och låt koka upp. Efter en stund så har du ner creme fraiche och låter koka till det tjocknar.


Jag serverade två stora bitar revbensspjäll med en gräddig skysås och en underbar äppelchutneysås med timjan.
Även lite kripspig isbergsallad och mycket färsk timjan.
Guuuuud va gott det här va!!




2009-10-25
 14:36:32

God söndagsfrukost

Jag var väldigt hungrig när jag vaknade imorse. Tillät mig själv att sova ut idag eftersom gårdagen tog musten ur mig energimässigt så nu va det dags att fylla på förrådet.

Stekta 2 ägg och 1 salsiccia, skivade en halv tomat, en klick med keso, 2 svarta oliver och en persiljekvist


2009-10-25
 09:51:29

Skrattade så jag fick kramp!!!

Den här katten har varit otrogen mot sin flickvän *asg*



2009-10-25
 00:08:18

Fläskfilé med egen bearnaisesås

Ikväll blev det en enkel men lite lyxigare maträtt.
Låter kanske konstigt att säga men den här middagen blev ju kanonbillig i jämförelse om man skulle handla hem en köpepizza som många gör på lördagar.

Ingredienser: (2 pers)

*  1 Fläskfilé 
    (jag betalade 21:- för en fryst som jag tinade i kylskåpet under natten istället för att köpa en färsk)
*  1 burk med champinjoner
*  1 tomat
*  Hemgjord bearnaisesås på smör, vitvinsvinäger, vitpeppar, persilja, äggulor, dragon och salt
    de här ingredienserna har jag alltid hemma. (se i högerspalten efter receptet)

Jag började med att göra iordning bearnaisesåsen och mot slutet strax innan vi skulle blanda ner smöret i såsen så stekte jag fläskfilén i en grillpanna.
Lagomt när köttbitarna va färdiga så va även såsen klar. 
Stekte på champinjonerna och delade en tomat med en speciell kniv så den liknar en blomma.

Jag serverade fläskfilén med stekta champinjoner, en stor klick med bea-sås, en halv tomat och ringlade crema di balsamico på tallriken..vi åt med väldigt god aptit.
Dekorera med färsk persilja.

 



Smaklig måltid!
2009-10-23
 22:01:11

Tacos..och lite till

Blev lite tacos till middag..det va länge sen och så är det ju så gott.
Men jag måste ändå säga att till just den här maten så saknar jag att knapra på nachos..men men det går jättebra ändå.
Det bästa med att inte få i sig kolhydrater från nachos och brödet är att jag numer aldrig känner mig sådär jobbigt däst så man inte orkar röra sig efter maten och gasigheten är som bortblåst.

Jag köpte ekologiska nachos till maken men de här va tydligen inte så goda och salta som de vanliga.



Köpte en ekologisk tacokrydda oxå. Jag har tidigare provat att göra en egen krydda men jag tycker inte jag får till den sm jag vill ha den..den ska vara salt på rätt sätt.



Det blev köttfärs med en god kryddig basilikaost.
En sallad på isberg, gurka, tomat och majs
En god guacamole på avokado, creme fraiche, salt, citron och pressad vitlök.
En cremefraicheröra med sweetchili sås och pressad vitlök.
...och så en stor bit brie ost, några oliver och jalapeno.



2009-10-23
 18:46:22

Ååhhh jisses va gott det här va!!!

Jag va och handlade på Maxi idag och bestämde mig för att inhandla  lite nytt te..skrotade runt bland hyllorna och tog en storpack av de gamla favoriterna: Indian spice, ceylon och rooibos.
Men där va nåt nytt..längst ut..ekologiskt och fairtrade =)

Forsman tea tillverkas i en fabrik i Vantaa i Finland.
http://www.forsman-tea.com/english/

Jag köpte India Chai Latte (mjölk te) och det va det absolut godaste jag både luktat på och smakat..jag hade i en liten skvätt grädde oxå.

Heaven in a cup!!





Det här måste smakas!!!


2009-10-22
 21:03:11

Kotlett med gräddig balsamicosås

Idag blevdet en snabb och enkel middag.
Jag stekte kotletter i ganska mycket smör med lite salt. När kotletterna nästan va klara så hällde jag över grädde och droppade ner balsamicovinäger. Smaka av hur mycket smak du vill ha.

Jag serverade kotletterna tillsammans med en grekisk sallad och lite olivolja och oregano.




2009-10-21
 22:37:10

Kylskåpssupande..


Får det lov att vara en rejäl klunk med äkta grädde?

Men fy..så gör man väl inte!! Eller?? Joodå när man behöver fetta till det snabbt.
Åt en soppa till middag som inte innehöll så mycket fett som jag är van att inta..så dum-huvudärken har smygit sig på tyvärr och så känner jag mig galet trött.

Det är ju dessutom väldigt gott..fick ner en tjock bit ost oxå..dock utan smör den här gången.
Men nu är det dags att sova. Mätt och belåten =)

2009-10-20
 21:17:55

Cookiemonster

Kommer ni ihåg den här lurvige figuren..kan man annat än att älska honom.



Ett litet klipp med kakmonstret





2009-10-20
 19:33:02

Världens skönaste bild..haha

Vilken underbar bild jag hittade härom dagen..måste försöka hitta nåt sätt att trycka den här bilden på en t-shirt.
Jag ÄÄÄÄLSKAR kakmonstret..jag älskar dock inte kakor men kakmonstret är ju för härlig.

Stackare..



2009-10-20
 16:29:30

Dimman ligger tät över Falun

Ja dimman smög sig in över Falun redan igår kväll och har konstigt nog legat kvar hela dagen. Det är en tjock tät dimma och eftersom Falu stad ligger i en grop så är det inte mycket man har sett idag.

Sista körlektionen idag åkte jag upp mot hoppbackarna och så fort vi kom upp på höjden så va det strålande solsken och man såg att dimman låg som ett lock över stan..så häftigt.



En halvtimme senare så hade dimman tagit över allting..såg faktiskt lite läskigt ut







Dimman spred sig högt över hoppbackarna..och det är HÖGT!!




Dagens vikt: 111,5 kg
Förändring sen igår: +0,4 kg ..så går det när man tröstäter chokladkaka under hela helgen


2009-10-19
 22:08:18

Syrrans tårtor

Igår fyllde min svåger Stefan år men jag kunde inte vara med. Nacken låg i strejk och det bästa botemedlet mot en krampande och trött nacke är att vila, vila och vila. Har vilat så mycket de senaste 4 dagarna att jag har total liggvärk i hela kroppen. Ska i alla fall ta mig till jobbet imorgon få se hur det går.

Syrran hade gjort en pinocchio tårta till dem som äter socker och till mig, mamma och lillasyster hade hon gjort en LCHF tårta. Va gulligt av henne att lägga ner extra tid på oss.
Jag bad henne skicka över bilder på tårtorna så ögonen kunde få äta i alla fall =)

Men när lillasyster kom förbi på kvällen så hade hon tagit med sig en varsin tårtbit till mig och maken..va snäll hon är.

Det här är pinocchiotårtan



Och det här är LCHF tårtan..som va kanongod. Tänk att man faktiskt kan äta gott till fikat utan att proppa kroppen full med socker.





Tack syster för de goda tårtorna =)

2009-10-19
 20:35:01

Underbar chokladkaka

En klar favorit i repris när man är sugen på att gotta till det.

Ingredienser:

*  100 g mörk choklad
*  100 g smör
*  2 ägg
*  ½ Vaniljstång, eller en nypa ekologiskt vaniljpulver
*  1 msk kakao


Smält smör och choklad ihop.
Vispa äggen fluffiga.
Häll ner chokladsmeten i äggen.
Tillsätt vaniljpulver och kakaon.
Häll i form.

Strö över några valnötter innan du sätter in formen i ugnen.
Grädda 6 minuter i ugnen på 200 grader.

Ställ in kakan i frysen eller i kylen. Ta ut en liten stund innan du ska äta den så den blir lite mjuk och seg.

Servera med blåbär och grädde!





2009-10-19
 18:35:43

Slottstek med ratatouille

Eftersom jag har varit så krasslig ett par dagara nu i och med nackont så har även lillasyster kommit med mat från mamma..va gulliga de är. I min familj har vi alltid tagit hand om varandra när nån av oss inte mår bra.

Så till middag blev det slottstek med skysås och en fantastisk god ratatouille.




2009-10-19
 17:28:54

Fisksoppa med Lembas-bröd

I fredags fick maken stå för matlagningen eftersom min nacke låste sig igen. Jag fick assistera från soffan medan han kom och visade och jag godkände. =)

Lembasbröd: (4 pers)

*  3 ägg.
*  3 dl riven ost
*  3 msk majonnäs
*  1-2 nypor fiberhusk..kan uteslutas. Tänk på att det sväller ordentligt så ta inte för mycket

Låt svälla en stund



Klicka sen ut på bakplåtspapper. Jag använder teflonpapper, då lossnar de lättast.



Grädda i ugn på 225 grader i ca 10 minuter



 
Den här fisksoppan har jag hittat på Arla´s hemsida. En tomatssoppa med fisk och dill.

Ingredienser: (4 pers)

*  400 g torskfilé
*  1 purjolök
*  1 gul lök
*  Smör
*  1 krm svartpeppar
*  2 burkar passerade tomater
*  1 dl vatten
*  2,5 dl grädde
*  2 fiskbuljongtärningar
*  1 krm strösocker eller sötningsmedel
*  0,5 tsk salt
*  1 dl hackad dill

Strimla purjolöken och hacka den gula löken och stek i smör i en kastrull.
Rör i peppar, tomater, vatten, grädde och buljongtärningarna.
Låt koka i några minuter.
Skär fisken i bitar och lägg i soppan och låt koka på svag väme i 2-3 minuter.
Smaksätt med socker och salt och strö dillen över.

Servera soppan med en rejäl klick med creme fraiche och några lembasbröd. Smaklig måltid!
Det här blir det definitivt flera gånger..det va riktigt gott!!




Dagens vikt: 111.0 kg
2009-10-15
 21:29:00

Fetaostens dag idag

Visste inte ens att det fanns en dag för fetaosten..men jo då och den är idag =)
 
Till lunch idag så åt jag en grekisk sallad med isbergssallad, grön paprika, tomat, gurka och fetaost. Några gröna oliver och en vinegrette dressing på rapsolja, ättikssprit och grekisk salladskrydda.

Till middag så slängde jag in Bombay (krydda) marinerade kycklingklubbor i ugnen och medan kokade jag haricots vertes.
Stekte harry´sarna i en stekpanna i mycket smör och hackade i en tomat. När de hade fått lite färg så smulade jag fetaost över och lät alltsammans bli krämigt. Lite örtsalt och voilá!

Serverade fetaost-grönsakerna med kycklingen och gjorde en skygräddsås som jag spetsade med lite honung.




Dagens vikt: 111,0 kg
Förändring sen igår: -0,1 kg

2009-10-15
 20:50:27

ÄKTA VARA på City Gross



Jaaa..va härligt!! Nu ska alltså vissa produkter märkas ut med ÄKTA VARA skylt/stämpel. Underbart att vissa affärer tar det här med matfusket på allvar. Vi vill faktiskt inte äta skräp utan riktig mat som vi är lämpade för.
Nu slipper vi hålla på och fingranska varje litet e-nummer på förpackningarna.
Såhär kommer loggan att se ut och den kommer att finnas på hyllkanten.

logo

Varje produkt har noggrant granskats av Äkta vara Sverige, som utgår från följande huvudkriterier:

Inga tillsatser (utom bakpulver och fruktpektin i produkter där det traditionellt används)
Inga aromämnen
Inga industriella ingredienser som traditionellt inte ingår i livsmedlet
Inga tillsatta vitaminer eller andra näringsämnen
Ingen vilseledande marknadsföring



I boken Äkta Vara av Mats-Eric Nilsson (den hemlige kockens) skriver han om matfusket ute i butikerna. Det är en riktigt bra bok för den som vill sätta sig in i allt hur maten kommer till våra butiker och hur den framställs. Finns även en hel förteckning över alla e-ämnen och vad de gör för skada på kroppen.




För dig som vill läsa vidare om äkta vara så finns konsumentsajten för mat utan tillsatser där de listar 166 rena livsmedel som är fria från tillsatser.

http://www.aktavara.org/

En annan märkning som finns på ex ICA Maxi är Lokal Mat som är närproducerade produkter utan onödiga tillsatser. Oxå ett bra val ocg självfallet godare produkter ;-)



För mig blir det ett besök på City Gross imorgon få se vad jag kan hitta =)

2009-10-14
 21:45:20

Lax med limesås och chutneysmör

Igår gjorde jag en av mina absoluta favoriträtter. Innan jag ramlade över det här receptet på Arlas hemsida så åt jag inte ens lax men nu...Mmmmm Mmmmm Mmmmm.... 

Jag har bestämt mig för att jag ska äta lax lite oftare..det är ju sååå gott!
Problemet är ju att älsklingen inte äter fisk och då blir det ju inte av för mig heller..

Ingredienser: (2 pers)

*  En bit lax
*  Örtsalt
*  Chiliflingor
*  Limefrukter
*  Färdig Kelda sås Lime
*  Mango chutney Lime
*  Smör
*  Paprika
*  Gul lök

Köpte mig en fin bit lax



Delade den i 2 bitar och la i en ugnsform som jag hade klätt i folie



Salta med örtsalt med chili och häll över lite chiliflingor





Sen rev jag skalet av en halv lime och strösslade över laxen





Sen är det bara att hälla den färdiga Kelda såsen över laxen..droppa gärna lite limejuice över 

´



In i ugnen på 200 grader i ca 30 min. Knyt ihop foliepaketet men öppna mot slutet och sätt eventuellt på grillvärme för att få lite färg.



Blanda mango chutney med smör, örtsalt och lite limejuice och vispa med elivisp till allt blandas







Stek paprika, lökklyftor och lime i en grillpanna i smör och servera till laxen



Laxen serveras med paprika/lökblandningen, de grillade limefrukterna och chutneysmöret..MUMS MUMS!!!!






Dagens vikt: 111,1 kg
Förändring: -0,2 kg

2009-10-13
 20:51:05

Världens godaste kycklingröra

Den här röran åt jag första gången hemma hos min svåger och då hade vi kycklingröran i en paj. Så med andra ord är det här egentligen en kycklingpaj men eftersom jag inte längre äter pajdeg för att slippa se ut som en deg så äter jag bara det absolut godaste =) Knäppt det låter men det funkar ju ;-)

Ingredienser: (4 pers)

*  En färdiggrillad kyckling
*  Smör
*  1 gul och 1 röd paprika
*  1 gul lök
*  Chilisauce..eller sås..det får heta vad det vill..den smakar likadant iaf =)
*  3 dl grädde
*  Italiensk salladskrydda (det är ett måste)
*  Salt..jag använder i vanlig ordning örtsalt
*  1 liten burk med ananasringar


Gör så här:

Hacka löken och paprikorna i större biltar och stek i smör i en stekpanna. Salta.
Ha i chilisauce och grädde och låt det koka upp till det tjocknar.
Hacka kycklingen i bitar och ha ner i röran.
Kryda med Italiensk salladskrydda och hacka ner bitar av ananasen.

Det här är så enkelt att göra och sååååååååå underbart gott!!! Tack svåger för receptet =)
Jag serverade med krispig isbergsallad och toppade med salta cashewnötter.






Dagens vikt: 111,3 kg
Jag verkar bara stå och pendla upp och ner nu hela tiden..önskar jag kunde ta mig under 111. Känns så långt till tvåsiffrigt. Det går för segt nu.

2009-10-10
 21:48:23

Hektisk dag idag..men trevlig

Idag har vi varit barnvakt åt två små busfrön. Min mans brorsöner på 2½ och 8 månader och vi har haft så kul.
Skiljer sig mycket åt från våran lugna vardag men det är ju det här vi längtar efter.
Att få natta en mysig liten skruttis och få kramas när de vaknar. Att leka i parken och göra kvällsvällingen och få en kärleksfull godnatt kraaaaaam  =)

Så idag har jag inte hunnit ta några bilder medan jag lagade mat..hade fullt sjå med att hinna äta maten innan det va dags för lek och bus.

Frukosten blev äggröra, soltorkade tomater, oliver, creme fraiche, en liten burk stekta champinjoner och nån skiva salami.

Till lunch åt jag 3 stekta fetaostbiffar med gräddsås och en skiva tomat..för resten åt lille Edvin upp =)

Och till middag hade jag gjort Ungersk gulasch som vi åt med creme fraiche och syltlök

Kvällis blev nån ostrulle med bregott, 3 skivor olivmortadella, lite salami och en skiva brieost med liiiite hjortronsylt och några valnötter som "efterrätt"


Dagens vikt: 111,3 kg
Förändring sen igår: -0,2 kg
2009-10-09
 07:30:04

Äggets dag idag

Och vad passar då bättre än att steka på 2 ägg till frukost med lite annat gott gott =)




Dagens vikt: 111,5 kg
Förändring sen igår: -0,2 kg
2009-10-08
 21:33:27

Pannbiffar med vitkålssallad

Hittade ytterligare ett recept på www.fettdieten.se som jag fastnade för.



Ingredienser: (4 pers)

  • 400g nötfärs
  • 1 äggula
  • ½ finhackad gul lök
  • ½ st finhackad spanska chilifrukter
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 25g smör
  • 1krm vitpeppar
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1⁄2 tsk paprikapulver
  • 25g rökt ost 
  • ½dl vispgrädde, 40%
  • Jag började med att väga upp 400g köttfärs



    Ropade på min lilla pälsklädda älskling och han ville mer än gärna ha en bit köttfärs



    Hacka sen löken, chilifrukten och vitlöken och stek i smör i en stekpanna. När de blivit mjuka, häll ner i den råa köttfärsen.





    ..lägg i en äggula, salta, ha i paprikapulver och vitpeppar..



    ..hacka den rökta osten i mindre bitar och ha ner i köttfärsen..



    ..och sist häller du en skvätt grädde



    Blanda ihop alltsammans



    Rulla ihop till lagomt stora bollar och platta till något. Stek sen i en grillpanna i smör.



    Gör under tiden vitkålssalladen.
    Riv vitkålen tunt och salta..låt sen stå och dra några minuter.



    Ha sen i en kork med ättikssprit, 1 msk rapsolja och en nypa socker för att balansera upp smakerna. Glöm inte grovmalen svartpeppar.

    Servera pannbiffarna med en gräddsky och vitkålssalladen.
    Biffarna va starka men riktigt goda..salladen va helt perfekt till den här maten. =)





    Mumsi mumsi =)

    När vi hade satt oss ner för att äta så hoppar Sotis upp på armstödet bredvid mig och sitter och tigger. Det märkliga är att så gjorde alltid min älskade lilla katt Rasmus och Sotis har aldrig gjort så tidigare. Sotis verkar ta över alla hans egenskaper mer och mer så ibland känns det som att jag fortfarande har båda kvar.

    Såhär satt alltid Rasmus och tiggde mat och med samma blick..lite kusligt fasktisk..




    Dagens vikt: 111,7 kg
    Förändring sen igår: ---

    2009-10-07
     22:50:13

    Viktresultat

    Jag kommer och har de senaste dagarna  skrivit i viktförändringarna varje dag eftersom jag tröttnade på att bara få väga mig en gång i månaden.



    Jag har lagt märke till att när jag äter mina mål om dagen och INTE tar ex grädde och blåbär till efterrätt då går jag ner i vikt. Men så fort det blir nåt mer efter maten då..svvvvoshhhhh..slår vågen i taket. 
    Jag måste vara totalt kolhydratkänslig..så inget fuskande för Linda =)

    Igår blev det ingen efterrätt

    Dagens vikt: 111,7 kg
    Förändring sen igår: -0,4 kg
     

    2009-10-07
     21:24:39

    Kycklingmed skysås och broccoli

    Idag blev det en maträtt som alltid finns hemma. Så enkel att laga och såååå gott.
    Så funderingen: Vad ska vi äta ikväll finns inte så ofta numer.
    Det är bara att slänga in lite kyckling i ugnen..häll av skyn i en kastrull och häll i grädde. Evenuellt nån droppe med kalvfond.
    Idag serverade jag med kokt broccoli med en stor klick med bregott havssalt och creme fraiche.
    Mmmmmmmmmmmmmm..............


    2009-10-07
     07:56:28

    Biff med gräddkokt tagliatelle

    Idag provade jag något helt nytt som jag tyckte lät spännande. Fick inspirationen från www.fettdieten.se
    Ta fram en rättika och skala.



    Ta en osthyvel och hyvla rättikan på längden.



    Skär långa remsor och ungefär lika breda som taglitelle.





    Koka upp saltat vatten och lägg i rättikan. Låt koka ca 5 min så att rättikan är som pasta "al dente"



    Koka upp nån dl grädde och reducera till hälften så att grädden har  tjocknat något. Lägg sen ner tagliatellen och låt koka litegrann. Salta om det behövs och ha ner färsk timjan.



    Stek biffen i en grillpanna på båda sidorna och dra senner värmen och låt biffarna få en innertemperatur på 55-60 grader. Sätt eventuellt i en stektermometer.
    Ta ur biffarna och häl i nån dl grädde och gör en skysås.

    Servera biffen med  den gräddkokota tagliatellen och en gräddskysås på skyn av den grillade biffen.




    Dagens vikt: 112,1 kg
    Förändring sen igår: -0,2 kg

    2009-10-04
     18:57:47

    Lövbiff med medelhavsfyllning

    Idag till lunch gjorde jag fyllda lövbiffar som jag fyllde med mozarella, soltorkade tomater och färsk basilika.

    Ingredienser till 4 pers:

    *  8 skivor lövbiff
    *  8 soltorkade tomater (i olja)
    *  En näve färsk basilika
    *  125g mozarella (en påse)
    *  3 - 5 dl vispgrädde
        Blandad sallad

    Hacka ihop mozarella, soltorkade tomater och basilika. Rör ihop och lägg på en lagom mängd på en skiva med lövbiff, vik ihop och stek i smör till de fått färg på båda sidorna.



    När alla är stekta så häller du vispgrädde över..3-5 dl beroende på hur mycket sås du vill ha.
    Servera lövbitarna med en god sallad. Jag tog färdig blandad sallad, gurka och avokado. Dressing på flingsalt, ättika och rapsolja.







    Dagens vikt: 112,3 kg

    Har gått upp i vikt igen..måste ha varit rotsakerna jag åt i går med kycklingen samt bärkompotten med den  vispade grädden både i fredags och lördags...jaja..det visar ju sig direkt på vågen när man har ätit nåt utöver det "vanliga"

    2009-10-04
     11:54:29

    Helgfrukost á la gottgott

    Idag blev det en maffigt god frukost. 2 stekta ägg och sidfläsk. Stekte en paprika i smör och la i lite fetaoströra och hackad grön stark paprika. Och så två skivor av den rökta osten som jag köpte på marknaden.
    Voilá!!



    Fetaoströra

    *  Fetaost av valfri sort
    *  Rapsolja
    *  Vitlök

    Smula fetaosten med en gaffel och häll i lite rapsolja till konstistensen blir mjuk och lättarbetad. Pressa sen i vitlök men va försiktig så att vitlöken inte tar överhand. Det ska fortfarande smaka fetaost.
    Eventuellt kan du ha i liten nypa med flingsalt.
    2009-10-04
     10:52:47

    ÄKTA grädde???

    I Aftonbladet i april i år så skrev de om fusket med vispgrädde som jag inte hade en aning om innan jag stötte på inlägget hos www.kostdoktorn.com för nån månad sen.

    När jag numer går och handlar så vet jag vad jag vill ha och vilka sorter som inte är RIKTIG grädde.


    Bara två sorter är riktig grädde.

    Besviken blev jag härom dagen när jag gick in på MAXI i Falun och ser att de bara har 5dl vispgrädde..den med skruvkork!
    VA???? Jag frågade en i personalen var den RIKTIGA grädden hade tagit vägen..och han svarade lite mumlande att han inte riktigt visste..
    Men de flesta märker säkert inte att det bara är 38% i den grädden utan tar den för att det är bekvämt med ..skruvkork.


    I artikeln stod det såhär:

    Det går ju att krångla till vad som helst.

    Vispgrädde, exempelvis.

    Här på bilden ser du sju gräddförpackningar.

    Men bara två är på riktigt.

    Fyra är fula fuskare och en vacklar omkring på gränsen.

    Egentligen är det världens enklaste grej:

    Man skummar grädden av mjölken, hettar upp den till 80 grader hastigt för att bli av med bakterier och häller upp i förpackning. Voila!

    En vispgrädde med 40 procent fett.

    Men så simpelt kan vi ju inte ha det. Hmmm, låt oss tänka ut ett krångligare sätt att göra vispgrädde.

     

    Jag vet! Man tar bara en del av den feta grädden och låter resten vara vatten eller mjölk – vad vet jag? – och hettar upp till 135 grader. Då håller vispgrädden 16 dagar längre, nämligen.

    Men det blir inte samma konsistens, förstås.

    Det kan man lösa genom att tillsätta rödalger som förtjockningsmedel. Rödalgerna, eller karragenan som det står på förpackningarna om det inte bara står E 407, används som förtjockningsmedel lite här och där.

    I tandkräm och schampo, till exempel. Det bildar ett slags gelé.

     

    Jag påstår inte att karragenan är farligt, det har använts i evigheter som förtjockningsmedel.

    Men vad i helskotta gör di där rödalgerna i vispgrädden?

    Vem behöver dem?

     

    Det finns ju redan en förträfflig produkt utan några jämrans röd-alger och det borde vara just den förträffliga produkt som får kallas vispgrädde och inte Icas, Coops, Arla kökets och Skånemejeriers så kallade ”vispgrädde”.

     

    Willys vispgrädde virrar omkring just i gränslandet och har sänkt fetthalten till 38 procent men utan att baka sand och vatten-kaka med alger.

    Vill du dra ner på fetthalten så ta själv och byt ut en liten del av grädden mot mjölk.

     

    Vad priset beträffar är fuskarna dessutom en hel del dyrare än de äkta varorna.
    Släng nu ut de där extremt onödiga fuskvarianterna ur kylskåpet och köp riktig grädde i stället.


    // Linda

    2009-10-04
     01:08:18

    Lördag och Rättviks marknad..

    Imorse gick jag upp vid 7.30 och hoppade in i duschen, gjorde mig iordning och skulle till och äta frukost medan jag väntade på lillasyster som va på väg till mig.
    Jag tänkte göra en äggröra med lite keso och nån skinkskiva. Det brukar jag stå mig på ganska länge och eftersom vi skulle trosa runt ett tag på marknaden så ville jag inte gå runt och vara hungrig.

    Men ägget jag knäckte va så äckligt att när jag kände lukten av det så trodde jag att jag skulle kräkas.
    Och det här hade vi ätit dagen innan..fast det va inte så här illa när jag knäckte äggen igår.



    Så det blev inga ägg..fick kassera alla 5 som va kvar i förpackningen. Kommer ALDRIG mer köpa ägg på City Gross!!!
    Så jag blandade ihop TY (turkisk yoghurt) och grädde med vaniljpulver och åt serranoskinka till det.

    Fick klä på oss ordentligt för det va riktigt kallt ute idag. Dubbla strumpor och huvtröja med halsduk och flisjacka och flisvantar. Här skulle inte frysas!





    Vi gick runt och strosade ett par timmar..vi hade en varsin stegräknare för skojs skull och vi mätte upp ca 6000 steg när vi åkte hem.
    När vi gick runt där så fick vi syn på OSTAR!!!! En helv vagn fullt med bara OST!! Det va ostar i alla möjliga smaker och guuud va goda de va. Så det blev både en och annan bit som vi tog med hem.





    Vi köpte: Vitlöksost och en rökt ost..

     

    ..valnötsost och oreganoost..

     

    ..och så ost med oliver och soltorkade tomater.




    Dagens inköp blev även:

    En stekgryta som jag verkligen behövde så jag kan laga mina goda grytor. =)
    Det går att steka i den..det bränner inte fast samt att det går att ha den i ugnen..helt perfekt!




    En stekspade

    Jag köpte även kryddor från Junis kryddor. Jag blev dock väldigt besviken när jag läste baktill på burkarna att  de flesta innehöll smakförstärkare, klumpförebyggande medel, maltodextrin och massa andra ämnen som egetligen inte borde  finnas. Det borde ju bara vara färska kryddor tycker man.



    Innehållet i tandoorikryddan



    Inehållet i kryddan Bombay:



    Innehållet i dragonen:




    Till  lillasyster köpte jag en liten visp, en mjuk kattborste, 14 par strumpor som skulle delas med storasyster. Jag köpte för en gång skull inte en enda strumpa till mig.



    Älsklingen fick en kokosboll (88:an) med kolasmak och hasselnötter

    Vi köpte några Yankie Candle vaxkakor till aromalampan..sånna där som sprider en underbar doft hemma.

    Och så blev det 3 påsar te: Höstglöd, Myspys och Äppelkaka.





    Jag ringde maken när vi va på väg från Rättvik och bad honom sätta på kyckling ch rotsaker i ugnen så att maten va färdig till vi kom hem. Vi började bli riktigt hungriga vid det här laget.



    Maten va jättegod..jag och syrran satt och Mmmmmm:ade flera gånger =)
    Vi gjorde iordning en fetaoströra med vitlök oxå..och så färsk timjan.

    Efter maten så gjorde jag en bärkompott med vispad kall grädde och en kopp te.










    Kvällen blev i mysighetens tecken..många ljus tändes och brasan värmde för fullt.






    Lite kvällsmat senare på kvällen blev äggröra, olivmortadella, bastuträsk skinka och olika sorters ostar och en kopp te



    Oj det va en lång dag..men nu är det dags att sova.

    2009-10-03
     21:09:07

    Fredag..

    Efter jobbet hade jag planerat att åka ut och fota lite eftersom det va så underbart väder. Finns egentligen inge mysigare än en solig höstdag. Alla färger som lyses upp av solen och vattnet som krusar sig av den kalla vinden.

    Jag åkte ut till ett ställe där jag visste att det va vackert den här tiden på året..jag hade tidigare på dagen åkt där men inte haft möjlighet att fota..då låg dimman över vattnet och det va såå fiiint!!!












    När jag kom hem så hade vi storstädning utomhus. Plockade undan grillen, trädgårdsmöblerna fick ta plats i garaget och mina kära grönsaker hade dött i första frosten..så det va bara att dra upp dt som kunde räddas.
    Fick en stor squash och en rejäl knippe med morötter och rödbetor. Tre små gurkor kunde jag oxå rädda.

    Vi tog in vedkorgen och den blev populär som koja till Sotis =)






    Om man sen lägger ner lådan för att få kissen att kliva ur så blev det tydligen en ännu mysigare koja..jaha..han får väl ligga där då =)
    Eller så kan man dra klorna i innertyget och vara tokig..






    Åt lite lätt middag..det va ingen av oss som va speciellt sugna på nån tyngre mat så det blev äggröra med lite gottgott till.
    Tyckte dock att ägget luktade konstigt..lite fiskliknande..uuuurk!!!!
    Undrar vad de matar de små gulliga fjunen med..fiskrens???



    Kollade på Idol senare på kvällen och drack en stor kopp te med Cocosa =)

    2009-10-02
     23:47:28

    Renée Voltaire

    Hemsidan: http://www.reneevoltaire.se/

    Ekologisk

    Lantbuljongen ger maten en frisk och naturlig smak. Salt finns redan i buljongen.

    Man kan använda Lantbuljong i både vegetariska rätter och till kött och fisk. Den går även att använda som krydda; strö den över maten när du steker eller wokar eller ha i en nypa i kokvattnet. 1 msk Lantbuljong = 1 buljongtärning.

    ästextraktet i Lantbuljongen är ekologisk och bidrar till den goda smaken. I vissa fall förekommer att konventionellt jästextrakt döljer glutamat (MSG) och andra tillsatser. Detta är inte tillåtet i ekologiska produkter.

    Innehåll

    Lantbuljong 200g Rismjöl*, grönsaker* 15%, (morot, lök, palsternacka), råsocker*, jästextrakt,* solrosolja*, persilja', gurkmeja', vitlök*, svartpeppar*, libbsticka*, havssalt (* ekologisk ingrediens)

    Näringsinnehåll

    Per 100g; energi 190kcal/795kj, protein 6g, koldhydrater 33,1g, fett 3,5g

    2009-10-02
     23:26:35

    Herbamare Havssalt

    Det här blir nästa att ställa i kryddhyllan :-)



    Den här burken innehåller bara en sak...havssalt :-)
    2009-10-02
     23:22:54

    Herbamare Spicy - CHILI

    Köpte ett nytt Örtsalt för en vecka sen som säkert är lika god som trocomare.

    Innehåll 250g: Havssalt (90 %), grönsaker och kryddörter 9,6 % (selleri, purjolök, krasse, lök, gräslök, chili, peppar, persilja, libbsticka, vitlök, pepparrot, basilika, mejram, rosmarin, timjan) och sjögräset kelp 0,4 % (havsväxt som innehåller naturligt jod).

    Ekologiskt odlade kryddörter och grönsaker. De färskmalda örterna blandas direkt med havssalt så att saltet absorberar örtsafterna.

    Ytterligare information:
    Innehåller ej glutamat. Ej lämplig som dietsalt.
    Jodinnehåll: 0,4 mg/100 g


    Näringsvärden 100 g
     
    Energi kj/kcal 140/33  
    Protein 1 g  
    Kolhydrater 7 g  
    Fett < 0,5 g  
         
    Övriga salter:    
    Natrium 36 g  
    Klorid 55,3 g  
    Kalium 0,3 g  
    Kalcium < 0,1 g  
    Magnesium < 0,01 g  
    Jod 0,4 mg

    Innehåll 250g: Havssalt (90 %), grönsaker och kryddörter 9,6 % (selleri, purjolök, krasse, lök, gräslök, chili, peppar, persilja, libbsticka, vitlök, pepparrot, basilika, mejram, rosmarin, timjan) och sjögräset kelp 0,4 % (havsväxt som innehåller naturligt jod).

    Ekologiskt odlade kryddörter och grönsaker. De färskmalda örterna blandas direkt med havssalt så att saltet absorberar örtsafterna.

    Ytterligare information:
    Innehåller ej glutamat. Ej lämplig som dietsalt.
    Jodinnehåll: 0,4 mg/100 g


    Näringsvärden 100 g
     
    Energi kj/kcal 140/33  
    Protein 1 g  
    Kolhydrater 7 g  
    Fett < 0,5 g  
         
    Övriga salter:    
    Natrium 36 g  
    Klorid 55,3 g  
    Kalium 0,3 g  
    Kalcium < 0,1 g  
    Magnesium < 0,01 g  
    Jod 0,4 mg
    2009-10-02
     23:15:07

    Trocomare Örtsalt

    Det här saltet klarar jag mig inte utan i köket.



    Örtsalterna är en härlig smakupplevelse på smörgåsen och i matlagningen! Den goda smaken gör att du använder mindre salt.

    Trocomare innehåller inga klumpförebyggande medel.
    Örtsaltet torkas väl före förpackning. Vattenhalten är vanligen endast 0,5% (tillåten gräns är 2% vatten). Hanteras förpackningen rätt i alla distributionsled fram
    till konsument finns ingen risk för klumpbildning. De olika ingående örterna agerar på sitt sätt som klumpförebyggande, men några specifikt klumpförebyggande ingredienser tillsätts inte.

    Innehåll 250 g: Havssalt 94%, grönsaker och kryddörter 5,6% (selleri, purjolök, selleriblad, krasse, lök, gräslök, persilja, libbsticka, paprika, vitlök, pepparrot, basilika, mejram, rosmarin, timjan) och sjögräset kelp 0,4% (havsväxt som innehåller naturligt jod).

    Ekologiskt odlade kryddörter och grönsaker. De färskmalda örterna blandas direkt med havssalt så att saltet absorberar örtsafterna.

    Ytterligare information:
    Innehåller ej glutamat. Ej lämplig som dietsalt.
    Jodinnehåll: 0,4 mg/100 g


    Näringsvärden 100 g 1 g
     
    Energi kj/kcal 90/22 1/0,2
    Protein 0,5 g < 0,01 g
    Kolhydrater 4,5 g < 0,1 g
    Fett < 0,5 g < 0,01 g
         
    Övriga salter:    
    Natrium 36 g  
    Klorid 57 g  
    Kalium 0,6 g  
    Kalcium 0,02 g  
    Magnesium < 0,01 g  
    Jod 0,4 mg




    2009-10-01
     22:24:08

    Va söt man får vara..

    Önskar oxå ibland att jag vore en liten Sotis.. :-)



    Idag när jag svängde upp bilen på garageuppfarten så ser jag att Sotis är på väg bort mot grannen, men när han ser min bil då tvärvände han och kom springades i full fart och pratade och pratade :-)
    Han vet verkligen när hans mamma kommer hem..då blir det mycket kärlek och gos.
    2009-10-01
     22:21:21

    Allerum Prästost

    Igår va jag hemma hos svärmor och hon bjöd på en så god ost så jag va tvungen att köpa hem en egen idag.

    Allerum Prästost med 35% fett..som hittat :-)

     Väl lagrad extra smakrik Präst. Krämig, fyllig och aromatisk smak med mycket karaktär.



    Historik: Allerum har sitt ursprung i början av 1500-talet och den tid då bönderna bland annat med ost betalade tionden till sockenprästen. Att denna ystning till prästgårdarna så småningom upphörde hängde samman med att det infördes mejerier på den svenska landsbygden. Allerum kyrka i nordvästra Skåne får symbolisera denna fina gamla svenska ost.

    Användning: ett mycket gott smörgåspålägg. Används med fördel som karaktärshöjande ost på gratänger och i matlagning. Riv gärna över pasta eller grönsaksrätter. Till ostbrickan passar den också. Lämpliga viner är framför allt lite kraftigare, fylligare och fruktiga vita viner – Pinot Gris från Alsace, Grüner-Veltliner från Österrike och Chardonnay från södra Frankrike och nya världen. Röda viner bör också vara av det fruktigare slaget och kan ha en viss strävhet, eftersom både ostens sälta och krämiga karaktär rundar av strävhet och bitterhet i vinet.







    Den va god den här osten..rekommenderas starkt till dem som gillar ost med smak.
    2009-10-01
     21:47:57

    Oxrullader med pepparost

    Idag handlade jag lite lövbiff på väg hem för att laga lite god mat.
    Sist jag provade att göra rullader så slutade med att vi slängde allt och stekte på några hamburgare ist.
    Så nu tänkte jag prova att göra oxrulladerna igen..hur knepigt kan det vara :-)


    Ingredienser: (2 pers)

    *  2 skivor lövbiff
    *  Cantadou med peppar
    *  1 paket bacon
    *  2 dl grädde
    *  en skvätt kalvfond

    Börja med att dela lövbiffskivorna i 2 delar.
    Lägg på en sträng med pepparost längst med kanten på lövbiffen och vik ihop.
    Snurra en baconskiva runtom rulladerna.



    Lägg i en klick smör i en stekpanna och lägg i rulladerna. Låt den steka en stund så de får färg.



    Häll i grädden och låt alltihopa koka ihop.



    Gör en sallad på ex: isbergssallad, tomat, paprika, gurka, ättika, rapsolja och lite flingsalt



    Servera oxrulladerna tillsammans med salladen.






    Det här va verkligen gott.
    Maken gillade speciellt såsen..vad är det för nåt i?
    Bacon-sky och grädde..klart det är gott!! :-)

    2009-10-01
     08:09:16

    Jaaaaaa!!!! Va glad jag är =)

    Äntligen äntligen!!!!

    Jag har sen 1 vecka tillbaka vägt mig varje dag istället för en gång i månaden för att få lite mer konroll över vad jag stoppar i mig och hur det påverkar viktresultatet.
    Men jodå...det har gått så bra den här veckan..vikten har rasat hg för hg varje dag. =)

    Jag har ju haft ett rejält stillastående kring den förbannade siffran 112 kg...BLÄÄÄHHHHH!!! I lördags så stod vågen på 113 =(
    Men idag när jag klev upp så äntligen stod vågen på 111.7 kg. Fortfarande på tok för mycket men jag är ju på väg åt rätt håll nu när jag äntligen har fattat vad min kropp INTE vill ha...kolisar!!!

    Jag har inte ätit nån efterrätt den här veckan heller..inget vispat grädde med blåbär..inget chokladmousse med turkisk yoghurt och så har jag dragit ner på mjölkprodukterna..tror jag =)

    Nä du är det dags att smita iväg till jobbet...här kan jag ju inte sitta =)
    #copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }