2009-12-31
 13:30:01

GOTT NYTT ÅR!!

Vill önska alla mina kära läsare ett riktigt GOTT NYTT ÅR!


2009-12-31
 13:17:57

Tips på god nyårsmat

Till förrätt skulle en räkcocktail passa alldeles utmärkt. Inte så mycket jobb och underbart gott.






Till varmrätt en grillad köttbit, en härligt god sås och en sallad

 


Och till efterätt finns det mycket att välja på =)
Chokladmousse med vispad grädde och hallon



Chokladtårta



Bärkompott med en hemgjord vaniljsås



Vad vi ska äta ikväll återkommer jag med imorgon. Vi ska hem till mamma och fira nyår..det blir lugnast så =))
 

2009-12-30
 19:35:17

God falukorvslåda

Hmm vad ska jag vispa ihop idag? Fortfarande segt med maten men man måste ju äta. Tack o lov att jag har Krister anars skulle jag nog gå utan mat en hel dag.

Det blev iaf en falukorvslåda med en sallad till..den ät verkligen enkelt att göra.
Jag skivade korven och la i en ugnsform. Skivade en gul lök och klyftade 1 äpple och blandade ihop och lade över korven.
Sen vispade jag ihop grädde, lite bostongurka, chilisauce, senap och flingsalt och hällde över.

In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.



Servera med en sallad till






2009-12-29
 11:30:32

Ica - Ulf videobloggar

Hahaha!! Det här måste vara Ica´s absolut roligaste reklam nånsin. Snacka om att förlöjliga bloggare..haha och han gör det ju så bra.
Själv skulle jag aldrig videoblogga men man har ju set en och annan och de människorna ÄR verkligen såhär töntiga!! Hahaha!!

Titta på den här.



2009-12-28
 13:28:12

Lite matinspiration efter julen

Försöker komma tillbaka till min matglada inspiration jag hade innan julen men såhär är det varje år. Känns nästan som hjärnan matvägrar. I år har jag inte ätit speciellt mycket av julmaten men det har blivit mer påslag av kolhydrater än vad jag är van med och det har gjort att min hjärna känner sig sänkt!

Vill bara hitta tillbaka..är bara törstig hela tiden. Vill inte ha nån mat!

Om man jämför med att man skulle äta samma mat ca 5 ggr på raken så skulle vem som helst knuffa tallriken åt sidan och det är ju precis så vi gör varje år under julen..äter samma samma samma mat om och om igen.

Nu ska jag gå igenom min egen blogg och bläddra igenom de olika matkategorierna och titta vilken god mat som finns där..det borde göra susen för hjärnan =))

Här kommer lite matinspiration till er, min kära läsare =)
Klicka på bilderna för att göra dem större. Recepten till de olika maträtterna hittar du i högerspalten under varje kategori.

     

     

     

     


2009-12-27
 22:48:28

Juldagen

Juldagen bestämde vi att skulle fira hemma hos oss. Vi bjöd hem nära och kära. Tyvärr kunde inte storasyster komma eftersom hennes lillgrabb började redan bli sjuk under julafton och hade insjuknat i hög feber.
Vi dukade långbord i matsalen så att alla skulle få plats



Mamma kom lite tidigare så hon kunde hjälpa oss med lite i köket. Tack snälla mamma för hjälpen. =)
Mamma hade gjort både jansson och en potatisgratäng



Jag hade gjort små portionsbitar av spenatpatén

..julmarinerade revbensspjäll



storasyster hade gjort en god mimosasallad..tack så mycket =)



rödbetssallad..

..rödkål..



..brysselkål..



..julkorven fanns på plats..



..och prinskorvarna och köttbullarna..





På den den andra bänken hade vi lite kallskuret..kokt potatis, olika sorters sill, rödlök och gräddfil.



Lax och hovmästarsås..



..ägghalvor..



..leverpastej och kalvsylta.



Vi hade även lite olika korvar och verdrökt oxinnanlår och flatrökt skinka.



Och så självklart hade vi en stor fin julskinka. Den va riktigt saftig och god.

Min tallrik



Medan vi lät maten sjunka undan så dök..tomten upp med lite julklappar.



Kristers brorson Edvin va väldigt förväntansfull



Pappa Anders hjälper lillebror Theo med sina julklappar



Min älskade mamma =)



Och min kära lillasyster =)



Sen va det dags för efterrätt..det fanns kolapaj..



..vaniljpannacotta med hallon..



Jag gjorde även en chokladtryffel med apelsin men den blev lite för mjuk så den passade utmärkt att äta med sked.



Ris á la malta är ett måste!



..och till det lite frukt



Ställde fram kokoskakorna oxå..de är ju såå goda!



Världens sötaste bild..=)) Bröderna med en söt liten Theo



Farmor Britta med Edvin



Jag älskar julstämningen här hemma


















2009-12-27
 14:35:09

Julafton

Julafton firar vi alltid hemma hos mamma, i mitt barndomshem. Nu när man växer upp och skaffar familj så blir det ju mer och mer att man åker runt men än så länge så har vi lyckats låsa julaftonen där.
Vi firar jul på samma sätt varje år och jag hoppas att det blir så i många många år.

På morgonen åker vi till mamma för att äta frukost. Då har hon alltid dukat fram ett mindre julbord med allt som hör till en julfrukost.











Jag hade redan bestämt mig innan jag åkte dit att jag skulle ta en tallrik med julgröt och en skiva vörtbröd av en viss anledning, men det kan jag berätta senare =)
Det blev en stor kopp te och ett litet glas med apelsinjuice oxå.
Mammas hemgjorda gröt är den absolut godaste som finns





Efter frukosten brukar vi oftast bara ta det lungt, kanske spela något sällskapsspel eller spela wii tillsammans. Eller bara sitta och småprata och ta det lungt. Oftast kommer det över någon vän eller bekant på lite fika.

Jag somnade med syrrans miniplutt Eric i famnen..jag gungade både honom och mig själv till sömns =)



Krister med syrrans lillgrabb Sebastian.




Framåt 3-tiden va det dags för Kalle. Är det inte märkligt att alla vuxna samlas framför Kalle men barnen springer runt och vill inte se =)
Vi brukar hjälpas åt att göra iordning maten så att vi kan äta vid 4-tiden.







Jag började med en silltallrik, dock utan den kokta potatisen.



Till varmrätt blev det revbensspjäll, spenatpaté, rödkål, köttbulle, prinskorv, cognacskorv, rödbetssallad, leverpastej och en ägghalva Jag tog även lite jansson men det va ändå den som blev kvar på tallriken.



Efter maten så väntar alla med spänning på..tomten!!
Nu kommer han!!





Tomten får en kram av Sebastian



Sebastian hade att göra nån timme framåt =)



Vi hade jättetrevligt hela dagen och kvällen och framåt 23 tiden va det dags att åka hem..då va jag bra trött.
Innan vi åkte hem så åt vi en portion gröt till och det roliga va att både jag och lillasyster som vanligtvis äter strikt LCHF fuskade med gröten och vad hände efter den tallriken..jo vi somnade båda två!!
Märkligt va?!? Nu kommer jag ihåg hur mitt liv såg ut förut efter alla måltider..haha!

Hoppas att ni oxå hade en underbar jul!


2009-12-24
 00:58:27

Myskväll..dan före dan

Ja nu är de sista julklapparna inslagna och det är dags att gå och sova. Imorgon blir en underbar dag hoppas jag..mycket som händer då ;-)






2009-12-24
 00:40:44

Världens godaste spenatpaté

Det här är ett måste på julbordet. Lillasyster tjatar varje år om att jag ska göra MYCKET det  här året. Jag tycker jag gör myckt jämt men ändå så sitter vi där och nästan slåss om den sista lilla biten..haha!
Den är så saftig och god och passar jättebra till rökt skinka eller till allt som är salt på julbordet..gå inte miste om det här..så enkelt oxå.

Det här behöver du:

*  700 g hackad spenat
*  80 g smör
*  6 msk grädde
*  6 ägg
*  2 msk socker eller motsvarande sockerersättning
*  3 tsk salt

Värm spenaten i en kastrull till vattnet har dunstat bort.



Ha i smöret och låt det smälta.



Häll sen ner grädden.



Låt stå svalt en stund. Jag brukar alltid ställa ut kastrullen i kylan ett par timmar.

Vispa upp äggen och ha ner i spenatblandningen.



Salta och sockra.



Häll ner i en valfri form..tänk på att en springform kan vara knepigt men tanke på att vätska från spenaten gärna rinner ut i ugnen. Det har jag provat många ggr =)
in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Se bara till att den har stannat så den inte "rör sig"







Jag hällde även i en större form så att man kan skiva patén.



I år ska jag inte glömma spenaten i ugnen..jag brukar ha den där under natten men får varje år efter frukosten hemma hos mamma snällt åka 4 mil för att hämta den. =))
2009-12-23
 23:53:55

Äppel & Fikonchutney

Jag hittade ett recept som jag tyckte såg så smaskigt ut..och lätt att göra. Det måste ara jättegott till olika ostar mm.

För 8-10 personer

*  400 g äpplen
*  200 g torkade fikon
*  1 gul lök
*  0,5 dl äppelcidervinäger
*  1 dl råsocker eller motsvarande sockerersättning
*  1 kanelstång
*  1 tsk ingefära
*  1 tsk salt

Skala och kärna ur äpplerna och skär i klyftor. Hacka löken ganska fint. Skär fikonen i bitar..glöm inte att ta bort den hårda toppen.



Lägg alltihopa i en kastrull och lägg i resten av ingredienserna.
Häll till sist över äppelcidervinägern.



Låt stå och småputtra på spisen i ca 40 minuter.



Häll upp i väl rengjorda glasburkar. Knyt ett fint band runtom och ge bort till någon du tycker om eller så ställer du fram den på julbordet.






2009-12-23
 23:26:03

Mitt fina pepparkakshus

I år va det andra gången jag gjorde ett eget pepparkakshus men förra året blev glasyren så knepig och så hade jag ingen bra sprits.
Men nu gick det bättre..dock lite kramp i händerna men oj va fint huset blev!! Jag är jättenöjd med tanke på att min fantasi inte nå vidare..haha
Ville ha ett ganska stilrent hus men lite godis på taket blev det.

Jag köpte ett färdigt..visst skulle det vara kul att göra ett helt från start men det har jag inget tålamod med.



Plockade ur bitarna och ser att ena sidan är sönder..trist att behöva laga det innan man börjar.



Gjorde glasyren på 1 äggvita som jag vispade riktigt hårt, 1 kork ättikssprit och 4-5 dl florsocker. Blandade ihop allting till en ganska fast konsistens. Prova att ta lite glasyr mellan tummen och pekfingret..då ska det blidas två toppar och de ska inte vika sig..om de viker sig så har du i mera florsocker.



Jag la bitarna plant medan jag spritsade dem..guuud vilket jobb det här är! Ska nog göra spritshålet liiite större nästa år så det går lättare.



Mina små krumelurer är kanske inte så fina..det är nog mycket teknik i det hela och så ska man väl ha det rätta knycket..haha!!



Blev ju rätt fint tycker jag =))








2009-12-23
 20:46:00

Kolapaj och knäck

OBS!!! Inget LCHF recept!!
Den här pajen tänkte jag bjuda på till efterrätt på juldagen då vi har bjudit hem familjen. Jag kommer  inte att äta av den..då får nog min kropp en riktig sockerchock..och det vill jag inte ha!


Ingredienser:

*  100 g smör
*  3½ dl vetemjöl
*  2-3 msk kallt vatten

*  1½ dl vispgrädde
*  1½ dl ljus sirap
*  1½ dl strösocker
*  200 g  smör


Skär smöret i kuber och lägg i en matberedare tillsammans med vetemjölet.



Kör till det blir finmalet.



Droppa i vattnet medan du kör matberedaren till allt blir en klump.



Lägg i kylskåpet och vila i ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut pajdegen och tryck ut i en form. Ta en gaffel och nagga lite.



Ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Gör kolafyllningen under tiden..




KOLAFYLLNING

Blanda strösocker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull.





Koka till 120 grader eller till du kan göra ett kulprov.





När kolan börjar bli färdig blir den något mörkare i färgen, tar ca 20 minuter.
Skär smöret i bitar och ha ner i kolasmeten och blanda väl.

Häll kolasmeten i pajformen och låt stå kallt ett par timmar innan servering.



Jag passade på att göra lite knäck samtidigt..det finns säkert nån i sällskapet som vill ha nån liten bit att tugga på ;-)




2009-12-23
 12:25:26

Julgodis lagas för fullt nu!!

Japp..fast man är lchf:are så blir det julgodis..även om jag själv inte ska äta det så finns det till de andra som vi har bjudit hit =)

Kommer snart tillbaka med lite bilder...


..bilden är lånad
2009-12-22
 20:21:39

Stuvad bladspenat och falukorv

Idag har varit en såndär dag då man bara vet att man måste göra vissa saker men orkar bara inte..och så mitt uppe i allt så ska man komma ihåg att äta något oxå.
Va iväg och julhandlade all mat vi ska ha till jul..men det ska inte ätas än..så man har alltså hela kylskåpet fullt med mat men inget att äta..hmmm?!?

Så nu har det blivit extrem lättlagad mat och frysrensning..perfekt!!

Det här behöver du:

*  Spenat (hackad eller blad)
*  Salt och lite socker
*  Grädde
*  Smör
*  Falukorv

Tina spenaten i en kastrull och låt den vattna av sig 



..lägg i en klick smör, salta och sockra. Socker BEHÖVS för att balansera upp smaken på spenat. Ta en liten nypa och smaka av. 
Häll på grädde..



..låt spenaten stå och koka en liten stund till den tjocknar något.



Stek falukorven i smör och servera med spenaten. Jag tog ett stort glas mjölk till.


2009-12-22
 17:50:18

Morotssoppa

När jag va liten och gick på dagis så fick vi ibland en morotssoppa som va sååå god. Jag och min äldre syster brukar prata om den soppan som de serverade nån pepparrotsröra till.
Försöker luska ut vad det va för röra men idag tror jag att jag kom bra nära när jag experimenterade i köket.

2 portioner

*  2 skalade morötter - skär i mindre bitar så blir de färdigkokta snabbare.
*  5 dl vatten
*  1 msk lantbuljong (Reneé Voltaire)
*  0,5 dl grädde

Koka vatten, buljong och morötter till de är riktigt mjuka. Ta fram stavmixern och kör soppan slät eller lämna lite morotsbitar kvar.
Häll i grädden och koka upp. Späd med mer vatten om det behövs.

Gör en röra på creme fraiche och riven pepparrot. Ha ner en nypa torkad dragon. Ringla över soppan.
Smaskens!!!


2009-12-22
 12:24:54

Kyckling med rotsaker i ugn

Det här har länge varit en favorit hemma hos oss men det blir ju inte så ofta eftersom man inte bör äta rotsaker i den här kosten.
Nu kände jag dock att det va dags med lite ungsrostade rotsaker och en härligt marinerad kyckling.

Jag marinerade kycklingen i: rapsolja, soya, mangocurry, sweet chilisauce, lökpulver och lite oregano.
I ugnsformen hade jag i morötter, rödbetor, stjälkselleri och rödlök.





In i ugnen på 200 grader i ca 45 min till rotsakerna får fin färg.
Gör en röra på creme fraiche och tacokrydda och servera till.





2009-12-20
 22:48:10

Fläskfilé, choritzo & salsafraiche

Härom dagen så blev jag sugen på den här maträtten som jag hittade i en av mina nyinköpta böcker. Lite tacosinspirerande. Tycker nästan att det är lite tråkigt att varje gång man ska äta maxikanskt så blir det alltid samma sak..tacos!!
Man kan ju variera i oändlighet men man gör sällan det.
Jag har en man som gärna äter det han vet att han blir mätt på (vilket iofs är bra) han är inte så villig att prova alltför utsvävande maträtter men det här tyckte han om.
Sen vi började äta LCHF så äter han nästan allt..och med väldigt god aptit. Vill man mätta sin karl..häll i lite grädde och han är mer än nöjd och belåten =))

Jag stekte fläskfilén i en grillpanna och slantade choriztokorven och stekte på den oxå till den fått fin färg.
Pudra över med tacokrydda.
Hällde över en liten skvätt grädde i pannan och drog sen åt sidan.

Dekorerade med en nachochips





Blandade creme fraiche med salsasås medium och serverade med en sallad på avokado, paprika och isberg.


2009-12-20
 09:45:08

Shoppingdag

Igår åkte vi iväg till Valbo köpcentrum och en sväng til IKEA. Största anledningen att vi åkte dig va dock att handla på Toys ur us. Måste vara leksaksbutiken som har allt!



Passade även på att titta in på Media Markt för att kolla på en ny bärbar dator men jag hittade ingen som jag riktigt fastnade för. Min man tycker jag ska ha en ny eftersom min hänger i locket på ena sidan, batteriet är helt slut så nu har jag bara sladden i samt att det knappt finns nåt utrymme kvar..pytteliten hårddisk.

Tog en sväng in på IKEA oxå, där blev det inte så mycket..det mesta av julsaker va utsålt och tvbänken vi skulle ha hade givetvis utgått ur sortimentet. Den har funnits i flera år men bara för att vi ska ha den nu så finns den inte..det slår aldrig fel! 

På väg hem stannade vi hos lillasyster för att äta lite lunch/middag. Vi stekte på entrecôte, beasås, chilismör, grekisk sallad och lite brysselkål..
Mmmmm det va kanongott! Tack Emma för god mat. =))



Lillasyster hade julpyntat så fint..kändes så juligt.
Hon älskar julen..precis som jag =)









Tack för en trevlig dag! =))
2009-12-18
 18:00:45

Stekt fläsk med löksås

Om jag inte har berättat det tidigare så kan jag säga det nu. Jag är lite av en periodare när det gäller mat. Är jag sugen på nån sorts mat så kan det bli den maträtten flera ggr i veckan samt att det ofast bli över i kylskåpet och det är ju synd att slänga mat.

Idag blev det stekt fläsk och till det stekte jag gul lök och hällde över lite grädde. MUMS!!
Och så ett stort glas med röd mjölk.






2009-12-17
 22:21:38

Favoritbiffar med stekt lök

Så enkelt att bara röra ihop blandfärs, en äggula, lantbuljongpulver och lite vispgrädde och steka i smör i en grillpanna.
Ta ur biffarna och lägg i skivor av lök och stek..salta!
Gör en gräddsås vid sidan av på smör, grädde, lite kalvfond och soya.
Glöm inte en god sallad =))






2009-12-15
 16:43:58

Sen lunch / mellanmål

Idag har flängt runt på stan en stund och det är så typiskt mig att alltid åka strax innan lunch och komma hem vid 3-4 på em och då är ju lunchen redan förbi.
Så idag blev det 2 stekta ägg och en skiva stekfläsk..riktigt gott! Så nu står jag mig i nån timme till innan det blir middag.

Undrar om det kanske blir en kycklinggryta med dadlar..vi får se.

Haha..det ser ut som en glad gubbe!!


2009-12-15
 09:29:19

Min älskade Sotis

Igår morse när jag satt vid datorn kom han invinglandes från hallen och skrek så hjärtskärande att jag började gråta. Jag visste inte vad det va för fel. Hade han gjort illa sig eller vad va det som pågick??
Hans små ben började vika sig och han föll i golvet och krampade medan han gav ifrån sig djupt intensivt jamande.
Han tittade på mig hela tiden och bad om hjälp. Hans framtassar va helt stela och låg krampaktigt längs med hans kropp. Fruktansvärt hemsk att se lille Sotis må så dåligt.
Jag tog upp honom och höll honom nära medan jag klappade honom lungt över huvudet..då släppte krampen.
Han va helt lugn efteråt, nästan apatiskt och stirrade rätt ut i luften.

Jag ringde djursjukhuset akut och skulle få komma in direkt.
På plats så tog de blodprov på honom, röntgen och en allmän undersökning. Han va i gott skick men har ett blåsljud på hjärtat som bör kollas upp. Hans ena lunga visade sig oxå va något förstorad så det bör oxå kollas upp. Annars mådde han bra.
Vetrinären trodde att han hade fått ett epileptiskt anfall och det kan tydligen hända vilken katt som helst en eller flera ggr under deras livstid. Svårt att säga om det här skulle upprepa sig eller inte.

Utlösande faktorer kan vara stress, höga ljud mm 
Han fick även utskrivet en rektallösning som är kramplösande om något liknande skulle hända..bra att ha hemma.



Stress är ju något som inte finns hemma hos eller höga ljud..vi har bara mys och gos! =)


 
2009-12-14
 16:27:31

Fläskfilégryta med purjolök

Tänkte att idag skulle det få bli en snabbgryta med fläskfilé med purjolök i en gräddig sås.

Ingredienser:

*  1 hel fläskfilé
*  1 purjolök
*  smör
*  salt och peppar
*  1 tsk kalvfond
*  1 tsk soya
*  3 dl grädde

Skär fläskfilén  i skivor och stek i smör i en grillpanna så att de får en fin yta. Vispa ur pannan med lite av grädden, kalvfonden och soya.  

Under tiden hackar du purjolök i bitar och steker i smör i en djup panna.



Häll gräddskyn över purjolöken och tillsätt resten av grädden. Ha även ner de stekta fläskfilébitarna i såsen och låt småkoka i några minuter.



Servera grytan med en god sallad.






2009-12-13
 22:44:10

Luciafika á la LCHF

Idag har jag haft bakdag på eftermiddan. Jag bara ääälskar lussebullar men får ju inte äta några.
Jag har drglat över många lussebullar et här året men har haft karaktären att inte smaka..samt en hjälpsam chef som påminner mig om att de inte ingår i min kost..haha ;-)
Det är härligt när man alltid har lite hjälp från omgivningen när frestelsen slår in.

Hittade ett recept som såg lovande ut men det fanns ingen beskrivning så jag får experimentera vidare nån annan dag.
Jag provade att göra en GI variant av lussebullar men jag föredrar ändå de vanliga. Jag gjorde med dinkelmjöl men utan vanligt socker.

Receptet för ca 30 st

*  100 g smör
*  5 dl röd mjölk
*  50 g jäst
*  250 g kesella
*  2 paket saffran (1 gram)
*  några msk sötningsmedel (smaka av)
*  0,5 tsk salt
*  1,5 l dinkelmjöl
*  2 ägg
*  2 msk russin om man vill

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken.
Salta och sockra. Ha även ner saffran och kesella.
Blande om ordentligt så att allting löser sig innan du tillsätter dinkelmjölet.
Låt degen vila under en duk i ca 30-45 min eller till degen har jäst till dubbel storlek.

Ta ut degen och dela i ca 30 bitar..rulla ut till en lång mask och rulla ihop på varsin sida så det blir en lussebulle.
Lägg på en plåt och låt jäsa i ca 20-30 minuter. tryck ner russin och pensla med uppvispat ägg.
In i ugnen på 175 grader i ca 8-10 minuter.



Jag åt bara en halv bulle..kändes konstigt att äta "bröd". Jag fick en besk känsla längst bak på tungan..så då kunde jag lika gärna vara utan.
Innan LCHF tiden så kunde jag lätt proppa i mig 6 st..det här är ju favoriten under jul.




SAFFRANSKAKOR

Jag gjorde även lite saffrans småkakor som jag hittade på kolhydrater i fokus och de va riktigt goda. LCHF anpassade då trivs jag. =)

Ingredienser:

*  100 g smör
*  1 paket saffran 0,5 gram
*  nån tsk sockerersättning
*  200 g kokosflingor
*  2 ägg

Börja med att smälta smöret i en kastrull, häll ner saffran och sockerersättningen. Blanda om med en visp.
Se till att allt blir lite varmt..då kommer saffranskryddan ut bättre.



Mixa kokosflingorna i en matberedare så att det blir som mjöl.
Häll ner i smörblandningen.



Vispa upp 2 ägg och vänd ner i kokosblandningen.



Häll upp i valfria formar. Jag använde lite större formar än knäckformar. Hittade den på Lagerhouse för ett tag sen. Tryck dit ett litet russin.

 

In i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.




FETAOSTFYLLDA DADLAR MED BACON

Lägg i en bit fetaost i en dadel och rulla en halv baconskiva runtom. Stek i en stekpanna runtom till baconet fått lite färg.








Vi tände lite ljus och drack lite glögg, åt lussebullar, pepparkakor, saffranskakor och bacondadlar.







Älsklingen norpade en pepparkaka..jag smakade ett litet hörn



Och här försvann det en lussebulle..lillasyster i farten. =)



Mina fina hyacinter..fick krukan från lillasyster. Den passade ihop så fint med de andra två.
Det luktar verkligen jul om de här..så underbart!!


2009-12-13
 14:20:22

Helgfrukost

Mysigt med helg och man kan unna sig att göra lite extra samt att det är så mycket trevligare att äta frukost tillsammans. =)

Vi delade på en omelett och stekte bacon till. Keso och cocktailtomat och en halv avokado.



Lyxade med mozarella, soltorkade tomater och färsk basilika..mmmmm!


2009-12-12
 21:39:44

Korvgryta med dragon

Idag blev det en korvgryta med choritzo och dragon. Hittade en falukorv och lite annat smått och gott i kylskåpet.
Gruden är tagen från vanlig korvstroganoff men jag ville piffa till den lite.

Ingredienser:

*  1 gul lök
*  1 tsk lantbuljong
*  1 choritzo
*  1 falukorv
*  1 msk tomatpuré
*  dragon
*  3 dl vispgrädde
*  1 d creme fraiche


Börja med att hacka gul lök och stek i en stekpanna. Salta med lite lantbuljong.



Skiva choritzon och lägg i lökröran.



Skär falukorven i bitar..stek en stund så att korven får lite yta. Ha sen ner tomatpurén.


 
Krydda med torkad dragon och häll på grädden. Låt koka och mot slutet har du ner creme fraiche.



Jag gjorde en sallad på isberg, paprika, cocktailtomater, avokado och så rev jag stjälkselleri och hade över salladen. En god dressing till den och lite korvgryta så va maten klar.




2009-12-12
 16:55:59

Entrecôte med bearnaisessås

Jag köpte en fin bit entrecôte härom dagen som jag skivade upp och stekte i grillpannan.



Måga tycker inte om fettstrimmorna i entrecôten men jag tycker bara köttet blir mer saftigt. Krister äter inte det här köttet överhuvudtaget så den här maträtten passade jag på att bjuda lillasyster på. =))

Jag ser till att pannan är riktigt het när jag slänger i köttbitarna..låter dem få färg sen vänder jag dem..därefter drar jag ner värmen något..och när köttsaften börjar komma ut så drar jag undan dem..
Entrecôte vill jag ha lite medium =))



Jag kokade lite blandade grönsaker till och serverade md en stor klick med beasås.
En ny variant av snabbmat ;-)
Mat ska ibland gå fort att laga..speciellt när man är hungrig. =)


2009-12-11
 23:15:41

Julbord i Tällberg

Ikväll åkte vi till hotell Dalecarlia i Tällberg på julbord. Synd bara att det inte är nån snö ute..att vara i Tällberg när det är riktigt mycket snö ger en sån julkänsla.

Har varit här på julbord för ett par år sedan och det va lika populärt då som nu. Alla trafiklärare i Dalarna hade blivit bjudna och jag passade på att ta med mig min man oxå.
Det är så kul att vi kan göra nåt tillsammans..vi brukar aldrig gå ut och äta men det ska det bli ändring på =))

Foajen inne på Dalecarlia





I taket hängde ett riktigt mäktig lykta



Det är så mysig stämning här inne..



..och titta på den stora fina öppna spisen



Dags för julbordet =))

Ett bord såg precis ut som en båt..fullt av olika sillsorter..mums!!



Sen fanns det kallskuret och olika laxsorter, ägghalvor mm



Får inte glömma den varma maten..prinskorvarna, köttbullarna och revbensspjällen..



Så här såg min första tallrik ut: Rökt sidfläsk, rödkål, köttbulle, prinskorv, revbensspjäll, julskinka, sill, ägghalvor, coleslaw, creme fraiche med dill, lax och en bit gustafskorv.



Förstår inte att jag hämtade en till omgång..normalt sett hade jag slutat äta för lääänge sen..men är man på julbord så är man..ska bara hämta en ny mage..så där ja!
Nästa tallrik: sill, creme fraiche och dill. Revbensspjäll lite äppelmos, prinskorv, sidfläsk, julskinka, senap, mimosasallad och rödbetssallad. Brunkålen va hiskeligt söt och mycket av det här blev kvar på tallriken..proppmätt!!



Väntade en stund..sen...godis???? Näää inte för mig men jag kan följa med och titta om det kanske finns nåt gott alternativ.



Ostkakan va alldeles för söt..likaså apelsin-pannacottan så de lämnade jag kvar. Även den vita chokladen fick vara kvar. Det jag unnade mig va frukten och vispgrädden. Och en kopp te.



Baren tycker jag oxå är väldigt fin..hela miljön i Tällberg är underbart hemtrevlig. Väl värt ett besök.



Nöjda och belåtna va det dags att åka hemåt.
Jag och älsklingen


2009-12-09
 21:07:22

Italiensk omelett

Jag har tydligen blivit helt såld på omelett. Jag som tyckte att det växte i munnen bara jag såg en sån. Men det måste vara smörklicken ovanpå som gör allt. Blir lite pankakskänsla över det hela.
Gott är det i alla fall!

Ikväll blev det en variant som jag har velat proa länge men jag har inte haft ingredienserna hemma.
Blev lite medelhavsinspirerad omelett..jag älskar ju medelhavsmat!

2 ägg, en skvätt grädde och havsalt. Stek i en stekpanna.



..och vänd. Jag tycker om min omelett med mycket färg



Sen la jag på skivor med mozarella, soltorkade tomater och färsk basilika på ena halvan.



Vik ihop och lägg en stor klick med smör ovanpå.



Det här va gottgottigottgott!!!




2009-12-09
 15:26:08

Julklapp till hela familjen

I dessa influensatider med förkylningar som löser av varandra så kan det vara bra att preparera kroppen med mycket vitaminer. Och vad är väl bättre än att ta vara på frukt och grönsaker istället för att köpa översockrade blåbärssoppor och massproducerade juicer som innehåller både det ena och det andra.

I våras så köpte jag den här råsaftcentrifugen och det är en av de bästa köp jag nånsin har gjort. Om småttingarna därhemma vägrar att äta frukt och grönt så pressar man bara en nyttodrink och de smakar gudomligt gott och de har ingen aning om vad de egentligen dricker.

Köpte in lite av mina favorit produkter till en god juice som jag blandade iordning till oss härhemma.
Äpple, färsk rödbeta, selleristjälkar, färsk ingefära, morot, apelsin och kiwi



Jag har en philiips råsaftcentrifug..visst det är den dyraste men även den bästa. Ska man ha en sån här så rekommenderar jag att man lägger en slant extra. Den här maskinen är stark och pressar ut MYCKET ur frukten.
Man får med en stor tillbringare..



..och en dvd där man får tips på vad man kan använda för att blanda ihop sina juicedrinkar



Matningsröret är väldigt stort på den här maskinen så man kan peta ner hela äpplen utan att dela på dem. Det enda man bör tänka på är att man måste skala apelsiner innan. Annars kan man peta ner vad som helst med skal.
Man ska inte pressa mjuka frukter som avokado, banan, mango mm. Då är det bättre att använda en vanlig blender.



Allt fruktkött samlas i en behållare och i locket..det ser mycket smutsigare ut än vad det egentligen är.
Det är bara att plocka isär och skölja under vattenkranen. Den enda man behöver rengöra än knivsnurran..men det går oxå fort.





Och så här blev resultatet. Blir så fin färg av rödbetan =)) Servera gärna med mycket is i.


2009-12-08
 17:39:30

Strimlad kotlett med tzatziki

Idag blev det till att ta vara på den hela kotlettbiten jag köpte häromdagen. Så idag strimade jag den och gjorde en underbart god tzatziki och serverade med en grekisk sallad. 
Tänkte att vitlöken kanske kan få fart på bacillerna. =)

Jag började med att göra tzatzikin eftersom den ska stå och dra en stund innan servering.

Du behöver:

*  Turkisk eller grekisk yoghurt
*  Vitlök
*  Salt och peppar
*  Gurka


Riv gurkan och salta..låt stå en stund så att den vätskar ur sig. Krama sen ur vätskan med händerna.
Lägg yoghurten i en skål



Vispa yoghurten luftig med en vanlig visp och pressa ner vitlöken. Tänk på att vitlökssmaken kommer fram ordentligt efter en stund så överdosera inte.
Salta och peppra.



Tillsätt gurkan och blanda om.



Låt stå kallt innan servering!




Gör sen iordning den grekiska salladen.
Jag använde isbergsallad, röd paprika, cocktailtomater, gurka, fetaost och svarta oliver
Jag ville inte ha nån lök i eftersom det redan är vitlökssmak på tzatzikin. Det kan även vara gott med grön paprika för att komma åt den lite beska smaken, den gör sig bra till grekisk mat.

Blanda om och ha i en kork med ättikssprit, lite olivolja och torkad oregano. Salta!



Strimla köttet..



..och stek i smör i en grillpanna





Servera köttet med tzatziki och grekisk sallad och ett stort glas med vatten!
Smaklig måltid! =))


2009-12-08
 13:02:52

Rejäl vitaminkick!!

Som LCHF:are bör man ju inte äta frukt eftersom det är så mycket socker i och jag brukar vanligtvis hålla mig till det men nu är det undatagfall. Är man sjuk så är man och då behöver kroppen extra c-vitamin så jag pressade egen juice. Köpte en råsaftcentrifug för ca 1 år sen och det är bland det bästa jag har köpt.

I den här vitamindrinken pressade jag ner: Äpple, morot, mandarin, röd grape, kiwi, lime och färsk ingefära.
Nästa drink blir utan kiwi eftersom jag allergisk mot det..kände hur gommen svullnade lite..


2009-12-08
 10:52:53

Roligt samtal med 3-åring

Igår när jag pratade med min storasyster i telefon så började den lille att kräkas så hon va tvungen att snabbt agera och slängde iväg luren till hennes 3 åring. Den lille är bara 2 veckor så det kommer utan förvarning kan man säga.
Så jag hör telefonen tas upp och en söt liten röst säger glatt: Hej Linda! Det är så man smälter =) Vi pratar på lite och så frågar jag honom:

Vad har du ätit för mat idag?
Jag har ätit stekpanna!!

Vaa?? Har du ätit stekpanna??

Mmmmmmmm....

Okej *kliar mig lite lätt i huvudet* Vad har du ätit till det då?

Rödbetor och Ägg!

Ahaaaa..du har ätit pytt i panna! Inte lätt när man är 3 år..hahaha!!

2009-12-07
 21:11:10

Kotlett med bearnaisesås

Stekte kotletter, champinjoner och kokade grönsaker till. En klick färdig bea sås och så va middan färdig.
Behöver inte vara krångligare än så.






2009-12-07
 17:20:09

Chokladkaka med vaniljcreme

Jag hade lite rester kvar från helgens chokladkaka, men jag orkade inte vispa grädde så jag tog lite creme fraiche och blandade ner en nypa vaniljpulver och serverade till. Det är jättegott till muffins eller sockerkaka eller vad man vill. Går ju även att smaksätta med pepparkakskrydda, kanel eller någon annan favoritkrydda.


2009-12-07
 15:28:24

Smaskig Champinjonsoppa

Japp eftersom det bara är sjuklingar här hemma så passar det bra med soppa. Igår åt vi broccolisoppa och idag får det bli champinjonsoppa.
Det går ju så fort att göra och så sköter det sig själv..det jobbigaste va att fota ;-) Men jag måste ju hålla er uppdaterade så ni vet vad ni kan äta om ni blir sjuka.

Ingredienser:

*  smör att steka i
*  ca ½ kg färska champinjoner
*  1 gul lök
*  1 msk lantbuljong
*  5 dl vatten
*  2 dl grädde
*  salt och peppar


Skala och hacka löken och stek i smör i en stekpanna



Hacka champinjonerna och stek med löken till de fått lite yta





Strö över lantbuljongen..



Häll över vattnet och låt koka i ca 15 min



Mixa med stavmixern till den konstistens du vill ha..jag lämnar alltid lite bitar när jag gör soppa. Den känns matigare då



Häll i grädden och låt soppan koka upp.
Servera!



Lite goda ostflarn till mättar länge.


2009-12-07
 13:35:17

Omelett med bacon

Vaknade upp imorse och va ännu mer täppt i näsan och halsen rasslde som bara den. Har haft mardrömmar hela natten så när jag vaknade kände jag mig ganska vilsen. Drömmen va så verklig och ihållande.

När jag börjar bli sjuk så ycker jag att jag kan äta och äta och äta..finns ingen botten alls så idag blev det en maffig frukost.
Omelett med bregott på, stekt bacon, några syltlökar, cocktailtomater och keso..MUMS!!


2009-12-07
 08:11:31

Sjukstuga

Ja här hemma är det riktig sjukstuga. Både jag och Krister har ont i halsen, feber och är snoriga. Vi som aldrig brukar vara förkylda.
Hoppas nu att det här är snabbt övergående.



Idag blir det till att dricka varmt te med honung och pressa egen vitaminjuice. Vi bunkrade upp med apelsiner, citron, kiwi igår när vi va och handlade.
Jag vet att jag som LCHF:are ska ta det lungt med frukten men det här undantagsfall..jag behöver bli friskt och behöver extra c-vitamin.
2009-12-06
 22:29:46

På väg hem..vilken skillnad!!


Idag gick vi upp ganska tidigt, gjorde oss iordning, åt frukost och hjälptes åt att städa. Sen va det dags att åka hem mot Falun igen.
Allting va så fint efter vägarna..helt kritvitt och snön hängde tungt på grenarna.



Några mil senare när vi började närma oss Mora så såg det ut såhär..



Det va som att gå igenom garderoben till landet Narnia.

Sen vi kom hem så har vi bara tagit det lungt..vi sitter och nyser ikapp och snörvlar ihop..
Puss på dig min lilla älskling <3

2009-12-06
 20:49:03

En dag i fjällen

På morgonen när vi vaknade så kändes det som jag hade batterisyra i halsen och Krister va precis likadan..skumt..håller vi på att bli sjuka? Tittade ut och det va helt vitt vitt vitt!! Va fiiint!!

Självklart va Cocosan med på resan, en annan kollega håller oxå på med LCHF så hans fru hade med sig sin bruna cocosa utan kokossmak. Lite kul att ingen av oss lämnar hemmet utan den burken. =)



Till frukost blev det några skivor med bacon, 1 fyllt ägg, nån ostskiva och en kopp te.
Kollegorna gjorde sig iordning för att ta en dag i backen.



Varken jag eller Krister åkte slalom eftersom jag har min nackskada och han ville hålla mig sällskap. Va snäll han är =)

Vi slappade lite i soffan. Krister kollade på tv och jag läste mina nyinköpta mattidningar.





Sen packade vi ihop oss och åkte på sightseeing



Vi hamnade först i Tandådalen men det va så mycket dimma där så vi såg inget.



Så vi åkte vidare till Hundfjället. Vi visste att de andra va där och åkte så vi tänkte att vi kanske skulle se en skymt av dem..
Vi hann bara kliva ut ur bilen innan jag hörde: Där är Linda! Jag tittade upp och där satt de..i stolsliften på väg upp till toppen. =)



Det va så kallt ute..riktigt så det bet i kinderna så vi bestämde oss för att gå och luncha istället.
De hade buffé så det va perfekt tänkte vi..mycket att välja på.



Framme vid disken fanns det mycke gott..men det va mat vi skulle ha inget annat. Kan tänka mig att många faller för frestelserna som står framdukat på disken vid kassan.





Buffébordet..



Jag tog sallad..mycket oliver blev det, tomatsallad med rödlök och fetaost, en krämig coleslaw och lite gubbröra.



De hade grillad mezzaluna..aldrig hört talas om det men jag och Krister delade på två st. Jag tog innehållet..ost och kryddstark salami och han fick ett gott grillad bröd som han bredde smör på.



Till varmrätt ville jag ha gulaschsoppa men det va ju potatis i så det gick inte. Det fick bli fläskkarré med skysås och broccoli..perfekt! Jag såg en bytta med smör och tänkte att det här bli bra på broccolin men det va margarin..det vill inte jag ha. Äh jag tar creme fraiche isället..hmmm..smakade och insåg att det va light, och skysåsen smakade sött av nånting, suck!



Va kräsen man har blivit sen man har börjat med den här kosten..eller jag kanske ska säga att jag har börjat ställa krav på att äta riktig mat som är bra för min kropp. =)

Efter maten blev det en god kopp te.



Sen kände vi att det va dags att åka hem..vi hade sett lite av fjällen men eftersom det va sån dimma överallt så åkte vi tillbaka till stugan istället och slappade.



Älsklingen vid bilen..och stugan



Vi tog det lite lugnt och på kvällen när alla hade kommit tillbaka från skidåkandet så blev det tacos!



Va mumsigt det va..jag fuskade med en nacho chips till maten..hehe



Efter maten så tog vi en promenad. Det snöade jättemycket och va sååå härligt.







Vi gick ner till hotellet Ski Lodge..va fint det va med all julbelysning =)





När vi kom in igen så tog vi lite efterrätt.
Jag hade bakat kladdkaka, en med socker och en á la LCHF.



Serverade med hallon och grädde



..och så lchf kakan..mmm..gott!!!



Tack alla kollegor och stort tack Magnus och Monica för en supertrevlig och mysig helg!!
2009-12-06
 16:41:41

Mot Sälenfjällen & Timmerbyn

Vi startade ganska sent på fredagen eftersom älsklingen jobbade så strax innan 16 bar det av mot det vintriga Sälenfjällen.

Vi slog på GPS:en och började åka..hmmmm?? Är det så här långt?? Det visade sig att våran älskade gps valde den låååånga vägen så där satt vi och hade den utlovade middagen i bilen medan de andra redan hade anlänt och hade hungriga små magar.

Jag hade gjort en burgundisk gryta som jag lägger upp receptet på senare.
När vi kom fram vid 19.30 va det dags för middag. Alla va hungriga och åt med god aptit.  Jag hade gjort grytan och de andra hade förberett med kokt potatis, creme fraiche, kokt broccoli och en god sallad. Vilken middag. MUMS!!!
Tvvärr kom jag på att jag skulle fota när jag redan hade ätit upp allt..sorry!

Vi bodde i en stugby som heter Timmerbyn..så mysigt ställe





Såhär såg stugan ut invändigt. Här skulle jag lätt kunna bo flera veckor om året. =)
Det här va undervåningen..





Köket..



Eldstaden..



Matplatsen..



Vardagsrummet..



Och uppe på övervåningen..





Hallen uppe..en extra tv



4 sovrum..









2 badrum uppe och 1 nere..



Och en stor bastu..



Det här va en riktigt mysstuga. Rekommenderas om man vill bo bekvämt men hemtrevligt.

2009-12-04
 12:34:57

Drar iväg till SÄLEN!!!!

Idag bär det av till sälen med jobbet..ska bli såå kul att få komma ut lite och bara slappna av och ha det mysigt.
Det blir god mat och trevligt sällskap..få se vad mer som händer. Jag uppdaterar er när vi kommer hem.
Vi kommer att bo i mysiga Timmerbyn.






Passa på att kika in mina tidigare recept i högerspalten och gör lite god mat under helgen. =)
Ha en underbar helg..det tänker jag ha!!
2009-12-03
 19:22:37

Favorit i repris

Förlåt att jag inte uppdaterade något igår och att jag har varit så seg idag..det har varit så mycket annat runtomkring.

Maten vi åt igår va kålpudding..tror jag lätt skulle kunna äta det som min sista måltid =) Så även idag till lunch blev det kålpudding och nu till middag. Det blir lätt så när Krister inte äter och så har jag en hel långpanna full i gottgott. Kan ju absolut INTE slänga maten. =)




2009-12-01
 19:51:31

Kassler, banan & chiligrädde

Nu vet jag att många kanske höjer på ögonbrynen och kliar sig i huvudet över vad banan gör på min meny..men herr banan är bara på genomresa ikväll och försvinner långt bort sen igen..haha =)

Det här är en av mina absoluta favoriträtter som jag åt ofta när jag va en fattig student. Kassler kostade då 29.90 kg och lite grädde, banan och chilisauce va ju inte så dyrt..och så gick det snabbt att röra ihop.
Då åt jag ris till men idag blev det en god sallad istället.

Ingredienser:

*  Kassler (2-3 skivor per portion)
*  Banan (0,5 per portion)
*  3 dl grädde
*  1 msk chilisauce


Skiva kassler och lägg i en ugnsform. Dela bananerna på längden och lägg ovanpå.



Vispa grädde ganska hårt och blanda ner chilisauce.



Bred ut grädden över kasslern och in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.





Gjorde en sallad på blandad sallad, avokado och gurka, lite havssalt och ättikssprit.







Det här måste provas..Mmmmmmm!!!!
#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }