2010-01-14
 16:36:45

Idag går vi in i vecka 10 (9+0)

 

9 fullgångna veckor..och det känns jättebra =) Jag som har haft nackproblematik tidigare mår superbra nu..inte en enda dag har jag behövt ta en värktablett..känns som jag svävar.
Jag har haft ganska svåra andningssvårigheter de senaste veckorna men de har nästan gett med sig efter UL..misstänker att de va stressrelaterade. Nu vet jag ju att Liten lever och då kan jag slappna av lite mer. 

Enda är väl att jag kan vara väldigt trött men det är inget man inte kan hantera. I går kväll somnade jag kl 19.00 och vaknade imorse kl 9.00. Jag har väl aldrig tidigare sovit 14 timmar..haha
Trodde jag va utvilad men vid 12 började jag gäspa igen..helt otroligt.

Nåt mer jag har känt av den senaste vecka att jag jämt är hungrig men jag vill inte äta för att jag mår lite illa. Sen är jag inte sugen på nån mat..vill mest dricka färdigpressade juicer och annat.
Friterad potatis har jag fått craving på..typiskt..jag som inte ens brukar äta potatis..försöker hålla ner kolhydraterna. Och välling är ju så gott...hmmm..mera kolhydrater!!

Kroppen: Nu är det många som är känsligare än vanligt. Det beror på att man påverkas av en mängd hormoner. Trötthet, irritation och många funderingar kring framtiden är vanligt. Som partner kan det vara svårt att förstå vad som händer då det ofta går mycket fort från det att den blivande mamman mår bra till att hon känner sig gråtfärdig.

Alla kvinnor som fyller 35 år innan barnet föds erbjuds ett så kallat KUB-test, men även yngre kvinnor kan göra det vid särskilda omständigheter. KUB-testet används för att beräkna sannolikheten för att du väntar ett barn med Downs syndrom. KUB-testet består av en ultraljudsundersökning där man mäter nackuppklarningen (NUPP) hos fostret, samt ett blodprov som tas minst fyra dagar före ultraljudet.
Om testet visar på riskfaktorer kan man gå vidare med ett fostervattensprov eller moderkaksprov. Dessa provtagningar är dock inte riskfria, utan kan innebära en ökad risk för missfall.

Fostret: Nu är embryoperioden över. Moderkakan gör sig redo att ta över näringstillförseln. Det tar dock ett par veckor för moderkakan att mogna innan den kan överta gulkroppens funktion. Fingrar och tår är helt åtskilda och smaklökarna börjar bildas. Nu kan man skymta början till alla 20 mjölktänderna. Äggstockarna eller testiklarna är utvecklade. Rörelserna är kraftigare och fostret börjar kunna ändra läge i livmodern. Den lilla svansen har försvunnit och huvudet får alltmer mänskliga drag. Fostret har ett ansikte med spädbarns-profil. Hög rundad panna, liten uppnäsa och en mer markerad haka.

Såhär ser bebisen ut nu

9 Weeks PregnantKOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar:


#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }