2010-02-19
 09:31:23

Vecka 15 igår, det rullar på (14+1)

Ja oj va tiden rullar på nu, vi går ju redan in i vecka 15. Har fått några illamåendeattacker under veckan men det kan tydligen gå många dagar utan besvär och det tackar vi för. Iskallt vatten verkar fungera för att dämpa det om det inte har gått för lång tid annars brukar det bli bättre efter ett möte med porslins-tronen =)


Nu är bebisen ungefär 9 centimeter lång och väger cirka 43 gram. Nu växer kroppen fortare än huvudet. Denna vecka kommer den papperstunna huden att täckas med den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och vanligtvis försvinner innan bebisen föds. Ögonbryn börjar växa och huvudet kan vara täckt med dunigt hår, men det är svårt att förutse hur ditt barns hår kommer att se ut efter förlossningen.

Kring den här tiden kan fostret gripa, kisa, rynka på ögonbrynen och grimasera. Det kanske till och med kan suga på tummen. Forskare tror att dessa och vissa andra rörelser utvecklas i takt med att impulser i hjärnan utvecklas. 

Huvudet är fortfarande stort i förhållande till resten av kroppen, men kan nu hållas uppe. Nu kan man se var håret kommer att växa. Utvecklingen av lungorna fortsätter och fostret andas nu in små mängder fostervatten. Att den kan göra det är avgörande för lungornas fortsatta utveckling. Salivproduktionen startar. Fostret sväljer också en del fostervatten och blir allt bättre på att suga efterhand som kindmusklerna växer. Fostret börjar nu så smått likna ett barn med runda kinder.

Fostervattnet byts ut var tredje timme. Det lilla hjärtat pumpar 28 liter blod om dygnet. Detta kan verka mycket, men som jämförelse pumpar det nyfödda barnets hjärta på samma tid inte mindre än 350 liter! Händerna på fostret är nästan som de ska vara nu, men benen är fortfarande korta. Fostrets rörelser blir mer mjuka och kontrollerade och vissa kvinnor kan nu börja känna att det rör sig därinne. Men för de flesta dröjer det några veckor innan de kan känna något.

De höga hormonnivåerna hos kvinnan börjar nu plana ut och graviditetssymptomen blir därmed svagare. Kvinnans kropp använder dubbelt så lång tid för att smälta maten som annars. Den mat som tidigare tog cirka 50 minuter att bearbeta tar nu 130 minuter! Dessutom absorberas dubbelt så mycket vätska till maten, så det är inte konstigt om man känner sig uppsvälld.

På vissa kvinnor syns nu en mörk linje från naveln ner mot pubishåret. Den kallas linea negra och försvinner efter förlossningen. Toppen på livmodern (fundus) ligger nu högre än kvinnans höftben. Man känner det 8-10 cm under naveln. Brösten och bröstvårtorna på kvinnan växer och området runt bröstvårtorna (areola) blir mörkare.

Såhär ser bebisen ut nu

14 Weeks Pregnant

Bebisen är nu ungefär lika stort som ett äppleKOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar:


#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }