2010-04-20
 08:36:31

Inne i vecka 23 (22+5)

Lite seg den här vecka på att uppdatera..vi gick ju in i en ny vecka i torsdags så det är ju snart en vecka sen. Men har haft lite annat att göra och så rullar ju veckorna på så fort nu.
I början satt jag och älskling alltid tillsammans och lusläste allt vad som hände men det har tyvär inte blivit så de senaste veckorna.
Jag får ju bekräftelse varje dag av att lillgrodan sparkar och far runt därinne *ler* Det är nog den mysigaste upplevelse jag nånsin varit med om, visst ibland får man sig en spark så man flyger halft ur soffan och då är hon ändå inte så stark än. Värre blir det.
Krister har fått kasta sig fram till magen ett par gånger när jag tycker att: Det här borde du känna, nu sparkar hon mycke och hårt..men inte då..det är nog för tidigt än för att han ska kunna känna nåt. Han känner bara sin egen puls i handen när han försöker koncentrera sig *skratt*


Kroppen: Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka. Det är vanligt och helt normalt att få sug efter specifik mat och ökade (men inte blodblandade) flytningar.

Vissa gravida kvinnor får ödem i ben och fötter. Andra kan vakna på morgonen med avdomnade händer. På båda dessa problem hjälper det med cirkulationsövningar. Rotera anklarna i små cirkelrörelser, först medsols och sen motsols. Anänd sedan varje tillfälle när du sitter eller ligger att lägga benen högt. Undvik tajta strumpor och byxor. Knyt och öppna händerna omvartannat - du kommer att märka skillnad.
 
Strimmor kan också förekomma, särskilt på magen där huden sträcks ut. Använd gärna en fet kräm och massera (kanske en uppgift för dig som partner) för att öka blodgenomströmningen.

Barnet: Nu väger bebisen nästan ett halvt kilo, cirka 430 gram, är drygt 27 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu. Innan detta sker, ser huden lite skrynklig ut, men bebisen lägger på sig lite varje dag nu. Det händer för att huden produceras snabbare än kroppsfettet. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln utvecklas stadigt.

Redan nu finns tandanlag i käkarna och det dröjer inte så länge innan bebisen är född och så småningom får sina första tänder.

Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

Ögonbrynen och håret på huvudet blir allt mer synligt och barnet rör mer och mer på ögonen. Ögonrörelserna kan faktiskt synas på ultraljudet. Benen är nu nästan lika långa som de kommer att vara i förhållande till resten av kroppen. Både arm- och benmuskler stärks nu och det påverkar barnets rörelser, som blir ännu tydligare...

Om fostret föds nu finns det en liten chans att det överlever med kvalificerad experthjälp och chansen för överlevnad ökar nu för varje dag.

Såhär ser bebisen ut nu:

22 Weeks PregnantKOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar:


#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }