2011-07-13
 09:47:25

Vad är Cocosa?


Halloj allihopa. Får titt som tätt frågan vad Cocosa är för något. Ni som har varit med i den här vevan ett tag har säkert stött på det ett par ggr, men för er nya läsare så ska jag givetvis berätta vad det är.

Jag hittade en jättebra beskrivning på bodystore (se nedan)
Cocosa Extra Virgin kokosnötolja

Kokosoljan används i kroppen för att producera energi i stället för att lagra den som kroppsfett. Medellånga fettsyror påskyndar ämnesomsättningen genom att förbränna fler kalorier, vilket resulterar i viktminskning. Med andra ord  blir det mesta av kokosoljans mättade lätt smältbart och snabbt omvandlat till energi p.g.s av sitt höga innehåll av Laurinsyra.

Cocosa Extra Virgin kokosnötolja är idealisk i låg kolhydrat dieter då den inte höjer blodsockernivåerna, och bibehåller fettförbränningen.
 

  • Motverkar hudens åldrande, använd som hudkräm
  • Ekologisk
  • KRAV-märkt


Cocosa – med en doft och smak från tropikerna! Nu finns det två kokosoljor från Soma Nordic AB, Cocosa Pure och Extra Virgin!
Pure, utan smak och lukt, steker du med i din matlagning(Tål hög värme)och Extra Virgin används som kosttillskott eller som smakgivare i din matlagning.

I Cocosa Pure och Cocosa Extra Virgin från Soma Nordic finns inga transfettsyror! Cocosa Pure och Cocosa Extra Virgin är ekologisk och KRAV-märkt.

Rekommenderat dagligt intag:
Som naturligt tillskott av nyttiga fettsyror: 1-3 matskedar per dag, kan intagas som den är, på brödskivan, smoothies eller. shaker, bakverk, som tillsats till maten efter stekning och kokning för att bevara vitaminer, mineraler och antioxidanter. Oljan kan förvaras i rumstemperatur; oljan blir flytande vid 24°C


Cocosa Pure: Mättade fettsyror 94,28 %
Enkelomättade fettsyror 4,88 %
Fleromättade fettsyror 0,77 %
Omega 3 <0,1 % Omega 6 0,77 %
Transfettsyror <0,1 %

1) Vilka användningsområden har Cocosa Extra Virgin och Pure?
Cocosa Pure är den optimala matoljan: utan smak eller lukt, rik på laurinsyra och andra mellanlånga fettsyror. Oljan pressas ur torkat kokosnötkött och raffineras på ett skonsamt sätt för att tåla hög värme. Den lämpar sig därför ypperligt för stekning och annan matlagning, och för dig som önskar en högkvalitativ kokosolja utan smak eller lukt. Cocosa ersätter alla ohälsosamma oljor i din matlagning och kan också ersätta margarinet, både i maten och på brödet.

Cocosa Extra Virgin ger dig en exotisk doft och smak av de tropiska öarna: endast det färska, rena, vita köttet från handplockade kokosnötter med högt närings- och smakinnehåll används till den kallpressade oljan. Cocosa Extra Virgin ger dig hela spektrat av kokosoljans fördelar: används som kosttillskott eller som smakgivare i din matlagning.

Cocosa rekommenderas också pga sina stärkande och energigivande egenskaper till idrottare och motionärer. Se Smoothies recepten!

Kokosolja är idealisk i lågkolhydrat dieter, optimerar ämnesomsättningen, ger energi som varar länge samtidigt som den stimulerar fettförbränningen. Kokosolja kan också användas för naturlig skönhet, som en hår inpackning, eller för torra läppar och hud.

2) Vad består Cocosa produkterna av?
Det mesta av fettet i maten som vi äter består av långa fettsyror, oavsett om de är mättade eller omättade. Långa fettsyror består av kedjor på16-24 kolatomer. De mättade fettsyrorna som utgör mer än 90 % av fettsyrorna i kokosnötolja, består i huvudsak av mellanlånga fettsyror. De har 8-14 kolatomer och betecknas internationellt som MCT (Medium Chain Fatty Acids). På samma sätt som det är stora skillnader mellan omättade och mättade fettsyror är det också stora skillnader mellan långa och mellanlånga fettsyror.

Laurinsyra är huvudorsaken till kokosfettets många hälsoegenskaper och ingår bl.a som livsviktig ingrediens i bröstmjölk. Laurinsyra är ett essentiellt näringsämne för såväl spädbarn som vuxna människor. Under barnets första tid är det laurinsyran i bröstmjölken som bidrar till att skydda och stärka barnets hälsa. Motsvarande egenskaper ser man både hos ungdomar och vuxna. Andra viktiga mellanlånga fettsyror i kokosoljan är caprylsyra och caprinsyra. Cocosa Pure innehåller 48 % laurinsyra och Cocosa Extra Virgin innehåller 50 %.

3) Vad är skillnaden mellan kokosfettet i matbutiken och Cocosa produkterna?
Huvudproduktionen av kokosnötolja på världsmarknaden är så kallad Copra-olja, det är den massproducerade och billiga typen, som framställs av kokosnötolja som torkas under förhållande som gör att den lätt möglar. Oljan extraheras med lösningsmedel och raffineras och kommer därför att innehålla transfettsyror och andra ”onormala” fettsyror. Skadorna uppstår primärt i det omättade fettet som utgör ca 10 % av kokosnötoljan. Copra-oljorna är också råvaror för de stela och vaxaktiga kokosfettblocken som säljs i dagligvaruhandeln som bakfett. Oljan är härdad, med transfetter som en följd och innehåller inga hälsofrämjande fettsyror. Cocosa produkterna har en hög kvalitet, är kallpressade och skonsamt raffinerade utan kemiska tillsatser, är inte härdade och innehåller inga transfetter. Se Fettsyramönster.

4) Hur mycket Cocosa behöver man konsumera för att tillgodogöra sig dess fördelar?
Som kosttillskott rekommenderas: 1-2 matskedar per dag, intas bart, på brödet, i smoothies/shakes, bakverk eller som ett tillägg till maten efter tillagning. Det är också viktigt att man ser till att få i sig rikligt med proteiner och fibrer under dagen förutom de mellanlånga fettsyrorna.

5) Hur förvaras Cocosa produkterna?
Cocosa produkterna kan förvaras i rumstemperatur och behöver inte förvaras i kyla. I de länder där man konsumerar mycket kokosolja, främst i tropikerna, förvarar man inte i kyla. Detta beror på att kokosolja har ett väldigt högt motstånd mot oxidering, det högsta av alla vegetabiliska oljor. I tropikerna är kokosolja alltid flytande eftersom smältpunkten ligger vid 24ºC. Därför skall man inte bli orolig för att oljan har fast form i köket där hemma, det är helt naturligt. Förvarar du den kallt eller svalt kan det vara klokt att ta ut den en stund innan du vill bre den på brödet, det blir lättare då.

6) Vilken hållbarhet har Cocosa produkterna?
Cocosa Extra Virgin har en hållbarhet på 3 år från produktionsdatum. Cocosa Pure har en hållbarhet på 1½ år från produktionsdatum.

7) Hur utvinns Cocosa produkterna?
Den mest exklusiva är Extra Virgin. Den pressas skonsamt av fruktköttet och mjölken från handplockade kokosnötter som plockas när näringsinnehållet är optimalt. Från det att kokosnöten öppnats till det att den pressas går det mindre än två timmar. Med hjälp av modern, patenterad teknologi, har man lyckats att extrahera kokosoljan samtidigt som man bevarar hjälpämnena som underbygger fettsyrornas terapeutiska effekt, som antioxidanter, vitaminer och mineraler. Det används ingen värme eller kemiska ämnen – varken före, under eller efter pressning. Detta ger en olja med en naturlig hållbarhet och en härlig doft och smak av kokos. Cocosa Pure är raffinerad, utan smak, lukt, och med mindre vitaminer, mineraler och antioxidanter. Extraktionen av denna olja är gjord i en mekanisk process utan kemikalier.

8) På vilket sätt påverkar värme?
Kokosolja blir inte förstört av låg värme, den förändras inte heller kemiskt från sin ursprungsform. Om man jämför med andra vegetabiliska oljor så är de medellånga fettsyrorna i kokosolja väldigt resistenta mot förändringar pga värme. Detta gör att kokosoljan är den bäst lämpade oljan för matlagning i alla former eftersom den inte bryts ner och förstörs så lätt. Frågan om hur värme påverkar kokosolja är naturligtvis oerhört intressant, påverkas näringsämnen i oljan negativt eller är näringsinnehållet oförändrat efter värmepåverkan. Eftersom kokosnöten växer i tropiskt klimat är växten ”van” vid höga temperaturer och påverkas inte av detta. Den kallpressade oljan, Cocosa Extra Virgin, är helt intakt efter pressningen med alla vitaminer, mineraler och antioxidanter, den klarar lägre temperaturer men man bör ej steka med den. Cocosa Pure är skonsamt raffinerad och klarar därför högre temperaturer som förekommer i samband med stekning. Den skall dock inte hettas upp så att den ryker, det mår ingen olja bra av.

9) Hur raffineras Cocosa Pure?
Cocosa Pure extraheras i en mekanisk process helt utan kemikalier.

10) Kan kokosolja bli farligt vid matlagning?
Nej, kokosolja blir inte toxiskt vid matlagning. Den blir inte heller härdad. Härdning (hydrogeneration) är en industriell process där vätemolekyler processas tillsammans med oljan för att få den fast i rumstemperatur. Denna process ändrar oljans kemiska struktur och skapar därmed skadliga transfettsyror. Matlagning med Cocosa Pure gör inte att den härdas eller blir toxisk på något sätt, oljan är väldigt stabil vid höga temperaturer. Som nämnts tidigare bör den inte ryka eller ändra färg, då är temperaturen för hög och olja skall kastas, detta gäller alla matoljor.

11) Är Cocosa organisk?
Ja, råvarorna till Cocosa framställs utan kemikalier vid både odling och produktion.

12) Finns det Omega 3 i Cocosa produkterna?
Nej, det finns inga Omega fettsyror i Cocosa. De vegetabiliska källorna till omega 3, är främst linfrö som är den oljan som är rikast på Omega 3. De hälsofrämjande fettsyrorna som finns i Cocosa är de medellånga fettsyrorna.

13) Kan kokosolja skapa obehag?
Nej, kokosolja har inga kända sidoeffekter, kokosolja är naturlig mat som har ingått i tropisk kosthållning i årtusenden. Om man inte tidigare har konsumerat kokosolja, kan magen reagera lite i början om man börjar med stora intag, detta är övergående. Det är bättre att börja med lite mindre intag de första dagarna.

14) Kan gravida ta olja?
Ja, den är helt säker när man är gravid.

15)Vad betyder Extra Virgin?
Extra Virgin betyder att oljan kommer från den första pressningen som görs inom två timmar efter det att kokosnöten öppnats. Extra Virgin pressas skonsamt av det färska fruktköttet och kokosmjölken från handplockade kokosnötter när näringsinnehållet är optimalt. Med hjälp av modern, patenterad teknologi, har man lyckats att extrahera olja samtidigt som man bevarar hjälpämnena som underbygger fettsyrornas terapeutiska effekt, som antioxidanter, vitaminer och mineraler. Det används ingen värme eller kemiska ämnen – varken före, under eller efter pressningen. Detta ger en olja med en naturlig hållbarhet och en härlig doft och smak av kokos.

16) Vad skiljer Cocosa Extra Virgin och Cocosa Pure?
Extra Virgin är kallpressad och obehandlad och innehållet är därmed helt intakt näringsmässigt. Extra Virgin bör inte användas som stekolja, då vitaminer, mineraler och antioxidanter försvinner vid upphettning. Pure är sparsamt raffinerad och har samma fettsyra innehåll som Extra Virgin, men med lite mindre vitaminer, mineraler och antioxidanter. Pure är framförallt en stekolja för matlagning.

17) Finns det transfett i Cocosa?
Nej, det finns inga transfetter i Cocosa produkterna, se Fettsyramönster.

18) Hur ser fettsyramönstret ut i Cocosa Extra Virgin och Cocosa Pure?
Cocosa Extra Virgin:
Mättade fettsyror 92,33 %
Enkelomättade fettsyror 6,12 %
Fleromättade fettsyror 1,49 %
Omega 3 <0,1 %
Omega 6 1,49 %
Transfettsyror <0,1 %


Mona Stone

Tack för beskrivningen av Cocosa... Nu kommer ytterligare en fråga, vart får du tag i Cocosa???

Kram Mona


Lindas viktresa med LCHF

Hej Mona =)

Javisst ja det va ju det jag skulle skriva..jag köper min burk på lifebutiken nere i stan. Prova hälsokost.de bör ha. Tyvärr är de ganska dyra 175:- för en burk av den gröna burken. Det finns en brun burk som man kan steka i (ca 95:-)Den bruna är smak och luktfri medan den gröna smakar och luktar kokos..den tycker jag är godare.

Mvh LindaPUBLICERAT: 2011-07-13, 16:08:05 | URL: http://lindabireseveriksson.blogg.se/
Artemisia

Jag köper mitt extra virgin kokosfett på hälsokosten, men det finns också på nätet. Tillverkaren heter Jarrow och det finns i större burkar, jag brukar köpa den på nästan kilot. Tycker det är lika bra och gott som Cocosas fast blir billigare. Crearome säljer också bra kokosfett, även över nätet.

(Bara som upplysning! Det finns alternativ om man inte hittar just en sort eller tycker den är dyr.)PUBLICERAT: 2011-07-15, 09:35:32 | URL: http://artemisiaslowcarb.blogspot.com/
Christy

Fantastisk blogg!PUBLICERAT: 2011-07-16, 06:38:44 | URL: http://christy.myshowroom.se/
Agneta

Jag köper Cocosa Extra Virgin och Cocosa Pure via Bodystore där de har ett fördelaktigare pris än Hälsokosten. Handlar du för mer än 500 kr så bjuder de på frakten. Extra Virgin betalade jag 179 kr för en halvkilosburk och för Cocosa Pure 149 för 2 st. Sen när jag öppnade paket som jag fick hemskickat så fick jag 2 extra Cocosa Pure eftersom det var första gången jag beställde från Bodystore.KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar:


#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }