2010-03-28
 10:08:57

Åh så nervööös jag är!!!

Ja imorgon är det dags för RUL..rutinultraljudet som man gör kring vecka 18-20. Vi va ju sist in i vecka 14 då allt såg jättebra ut och då vi kunde ana en liten pillevink oxå :-)

 inte jag på bilden :-)

Men nu är jag så nervös för att det har gått så många veckor sen dess..visst jag vet att många gör sitt första UL kring de här veckorna men eftersom vi har haft 2 missfall så litar jag inte riktigt till 100% på min kropp. Är livrädd för att jag vid nåt tillfälle ska stöta bort bebisen.

Miljoner tankar far runt i huvudet flera ggr i timmen..det går inte att komma ifrån just nu. Jag tom vaknar på nätterna och grubblar över det ena och det andra.
Jag sitter ju och pratar med många andra som är i samma vecka som mig och ALLA har kännt av sina bebisar buffa därinne men inte jag :-( Vid några tillfällen tycker jag att jag har kännt nåt som har knuffat men är inte säker alls, kanske bara tarmarna som flyttar runt.
Så mina tankar är ju: Tänk om hjärtat har stannat på lillkillen eller att den är efterbliven på nåt sätt och utvecklas dåligt, eller är det bara en väldigt lugn bebis???
Är jag för tjock för att jag ska kunna känna nåt så här tidigt, ligger moderkakan i framkant så det är svårare att känna??

Jag frsöker putta lite på magen för att kanske få nån liten buff tillbaka men jag har svårt att känna nåt. Har bara en enorm puls hela tiden så jag tycker ju att det är den jag känner hela tiden.

Jag är ju jätteglad att vi har kommit såhär långt och har tom gått och köpt mig lite gravidsaker mm men är så rädd att resan ska ta slut imorgon..vågar ju knappt gå dit. Fast jag VILL ju jättegärna se lillen sprattla runt fullt levande och tokig :-)
Känslorna är delade..tror till nästan 100% att lillen lever och mår bra men ändå inte sluta grubbla över tänk om!?!

Usch..hoppas den här dan går fort..måste sysselsätta mig med nåt skoj.
Håll tummarna för oss imorgon..vi behöver alla positiva tankar som finns.

Kram Linda
2010-03-25
 21:19:41

Går in i vecka 20 idag (19+0)

Ja snart har vi gått halva tiden..det är bara en vecka kvar :-)


Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.


Fostret:

Toppen av livmodern når nu naveln och kommer att fortsätta växa med ungefär en centimeter i veckan. Bebisen är cirka 25 centimeter lång och väger strax under 250 gram.

Nu har bebisen börjat svälja fostervatten och njurarna producerar urin. Hår växer på huvudet.

Nu utvecklas sinnena fort. Nervcellerna för de olika sinnena – smak, lukt, hörsel, syn och beröring – utvecklas nu i sina respektive områden i hjärnan. Produktionen av nervceller saktar av när existerande nervceller blir större och etablerar mer komplicerade förbindelser. Du som väntar en flicka kan tycka det är intressant att veta, att hon nu har ungefär sex mijoner ägg i sina äggstockar, vars antal kommer att ha sjunkit till cirka en miljon vid födseln.

Nu har du säkert känt din bebis röra på sig. Ibland kan det hända så mycket därinne att det är svårt att sova. Din bebis kommer att vara mycket aktiv de kommande tio veckorna, tills det börjar bli för trångt i livmodern.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

Såhär ser bebisen ut nu:

19 Weeks Pregnant
2010-03-22
 16:25:58

Inne i vecka 19 (18+4)

Oj vad det går undan nu..lite sen med att lägga in att vi har gått in i en ny vecka men det har arit så mycket annat samt att jag har haft begränsad tillgång till internet.




Kroppen: Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.

Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. 

Efterhand som livmodern växer sträcks huden ut. Ibland blir det bristningar precis under huden. Det ser ut som röda strimmor på magen. Senare bleknar strimmorna och efter förlossningen blir de silvergrå i färgen. Man kan också få strimmor på rumpan och brösten.

Nu väger livmodern cirka 320 gram och moderkakan 170 gram.

Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.
Kanske har du som är förstföderska fått tid för ditt återbesök hos barnmorskan. Det brukar ske kring vecka 20-21. Då ska du få ditt moderskapsintyg, som sedan skickas in till Försäkringskassan.

Fostret:
Bebisen är nu dubbelt så stor som förra månaden, men den väger fortfarande bara cirka 150-225 gram. Den vikt du lagt på dig består huvudsakligen av fostervatten, moderkaka och vätska i kroppen. Inne i din mage sparkar din bebis — och vrider sig, sträcker på sig och kanske t o m suger på tummen! Du kanske inte har känt något av all denna aktivitet ännu (särskilt om du är förstföderska) men det kommer du att göra inom några veckor. Nu kan din bebis grimasera och rynka på pannan och har utvecklat sin hörsel så den kan lyssna på ditt hjärta!

Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

Träningstips
Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.

Ego: Jag har kännt att magen börjar bli större, den börjar få en rundare profil även om jag bara ser tjock ut när man sitter ner =) När jag ska resa på mig ur ex soffan gör det ont i magen om jag råkar trucka till den så jag har redan lärt mig att rulla ut ut soffan.
Sen kliar det ibland på magen och på brösten, antagligen för att den håller på och töjer sig men jag smörjer ofta med en speciell olja som gör magen jättemjuk.
Dock inga sparkar har kommit igång än och det där fladdrandet som alla pratar om vet jag inte om jag har kännt, kanske nån gång ibland men jag låter mig tro att jag inte har kännt nåt så blir det mer spännande när det kommer igång på riktigt =)

Så här ser bebisen ut nu

18 Weeks Pregnant
2010-03-15
 09:51:01

Utslängd hemifrån idag

Ja idag får jag tyvärr tvångsflytta hemifrån om jag inte vill insjukna ännu mer. Tycker det är nog med alla vändor av förkylning - bihåleinflammation - svår rethosta.
I helgen har älsklingen varit hos sin bror. Eftersom barnen hade magsjuka så blev även älsklingen nersmittad och har varit klen hela helgen. Han kunde inte ta sig hem igår utan gör ett nytt försök idag.
Problemet är att han kan smitta ner mig med magsjukebacillerna och jag vägrar bli ännu mer sjuk nu när jag redan är så klen i och med rethostan och förkylningen.
Helst skulle jag inte vilja åka nånstans..jag är ju oxå sjuk! Så nu får jag flytta hem till syrran. Gulligt av henne att erbjuda mig att bo där så länge älsklingen tar hand om kräkbacillerna när han kommer hem.  
Det blir till att sprita av sig när han kommer innanför dörren och sen slänga alla kläder på tvätt.



2010-03-14
 19:25:55

Fruktansvärd rethosta

Har haft hosta sen 1 vecka tillbaka nu och det blir bara värre och värre. Jag har fått en riktig rethosta som vägrar att släppa. Storasyrrans lillkille har samma sak och jag kan ju givetvis inte sluta mysa med honom..oops!
Man kan ju bara inte hålla sig borta från nån av barnen, de är ju så härliga fast nu börjar det bli jobbigt i längden.

Trodde hostan skulle börja ge med sig nu men inte då. Jag va in till akuten igår för att konstatera att jag inte hade dragit på mig en lättare variant av lunginflammation men fick höra att jag omedelbart måste börja med hostmedicin..så jag fick noskapin.
Hmmmm..det är ju som att äta sockerpiller..hjälper absolut inte alls.



Orkar inte ha det såhär längre så jag har letat på nätet över alla möjliga huskurer och har hittat att choklad tydligen ska vara bra att knapra på..låter mysko.
Har värmt mjölk och lagt i en klik smör, dykt ner i bisolvonflaskan mm



Hostar så mycket på nätterna så jag får ingen sömn. För några år sen åkte jag på en mykoplasmainfektion som man måste behandla med antibiotika..hoppas hoppas det håller sig borta.


2010-03-13
 16:34:26

Har gått in i vecka 18 (17+2)



Kroppen: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Med hjälp av ett speciellt stetoskop är det nu möjligt att höra bebisens hjärtslag. Det är både spännande och lugnande att höra det lilla hjärtat galoppera på. Om du är orolig för hur bebisen mår och utvecklas, kan det vara skönt att höra. Och om det börjar kännas som att graviditeten pågår för evigt, kan det vara kul att påminnas om vad som väntar efter 40 långa veckor.
Din växande livmoder påverkar din balans och det kan kännas lite ostadigt.

Fostret: Nu är bebisen ungefär 13 centimeter lång från hjässa till rumpa och väger cirka 140 gram. Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. 

Nu kan fostret höra! Benen i innerörat och nerverna till hjärnan är utvecklade. Fostret kan höra ljudet av blod som pumpas genom navelsträngen och moderns hjärtslag. Det kan till och med bli skrämt av höga ljud.

Fostret kan också svälja. Han eller hon kan svälja så mycket som 1 liter fostervatten under en dag.
Fostret kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.
Nya forskningsresultat indikerar att fostret redan kan känna törst. Törsten kan vara anledningen till att barnet sväljer för att hålla det skyddande fostervattnet på en jämn nivå.

Fram tills nu har fostrets skelett varit mjukt men nu börjar det att hårdna. De första benen att hårdna är de som finns i benen och i innerörat.
En skyddande substans som kallas myelin börjar nu omsluta ryggmärgen.
Handflatorna har sin rätta form och nu utvecklas fingeravtrycken.

Barnet är känsligt för ljus och det kan göra grimaser, vinka och reagerar på ljud och stötar. Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18 - 20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen. 


Såhär ser bebisen ut nu

17 Weeks Pregnant
2010-03-08
 20:55:57

Är jag bottenlös?? 16+4

Har precis lagat hemgjord pizza och vi brukar alltid gära i en långpanna där vi sen delar pizzan i 4 delar. Jag äter aldrig mer än 1/4 sen är jag totalt proppmätt. Krister dock äter alltid halva plåten och jag undrar alltid var han gör av maten. Fattar inte att han orkar äta så mycket. Till idag...
Jag åt min fjärdedel och bad älsklingen hämta en halv bit till som jag glatt mumsade på..när den va slut så sa jag: Jag är fortfarande hungrig..hahaha!! Va??? Hur kan man fortfarade vara hungrig efter en sån portion..jo då jag åt upp den sista biten och trots att jag ätit upp halva plåten så va jag inte proppmätt.

Det gick ca en halvtimme sen kom jag på mig själv att gå och hämta en rejäl bit butterkaka som jag hade bakad härom dagen. Helt otroligt!!
Jag har ALDRIG i hela mitt liv ätit såhär mycket.

Råkade ikväll dyka in på en gravidsida om en pappa som har skrivit dagbok hur han uppfattade graviditeten och måltiderna och jag höll på dö av skratt för det stämde så väl.


Såhär stod det:
Graviditetsillamående - som i vårt fall var värst kring middagstid, verkade göra gravida kvinnor till högspecialiserade bulimiker. Jenny försvann in på toaletten halvvägs igenom en kolsyrad dryck eller någon maträtt med gräddsås, och jag kunde höra diverse hulkande och kräkljud (som jag inte låtsades om ). Efter några minuter kom hon tillbaks och ville äta upp resten av min mat.

De första månaderna ville hon bara ha ganska mesig och oförarglig mat - jag har aldrig gjort så mycket potatismos med fiskpinnar och gröna ärtor som då. Det var också något oroande att se hur mycket hon plötsligt kunde äta.

Den gyllene regeln i varje relation är förstås, att mannen aldrig bör fälla en kritisk replik om hans partners vikt. När grodor i stil med "ska du verkligen ha så mycket pommes frites, din tjockis?" hoppade ut ur min mun, var de inte alls populära.

Gyllene regel nummer två är, att graviditet skänker immunitet mot all kritik. En kvinna som väntar barn har fulla rättigheter att göra precis vad hon vill, inklusive äta en hel fisk, med två portioner pommes frites, massor av majonnäs och sedan fylla på med tre smörgåsar - med mycket smör. Så är det bara; bäst att inte säga något.
2010-03-04
 21:17:03

Går in i v.17 idag (16+0)


Kroppen: Under de kommande veckorna kommer en växtspurt äga rum, då bebisen dubblar sin vikt och blir längre. Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Ibland kan det göra ont när du gör plötsliga rörelser. Ligamenten på båda sidor av livmodern och bäckenet sträcks i takt med att bebisen växer. Det är helt normalt, men om det inte ger med sig utan fortsätter några dagar, eller förvärras, bör du prata med din barnmorska.
Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Sexlivet kan vara alltifrån blomstrande till att inte fungera alls. Däremot har man vanligen samma behov av närhet som tidigare, kanske till och med mer.


Fostret:
Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen. Barnets hår har börjat växa och bli längre.


Bebisar är lekfulla både i och utanför magen. Din bebis har kanske upptäckt sin allra första leksak – navelsträngen – som kan vara rolig att dra i och klämma på. Även om bebisen kan ibland kan klämma tillräckligt hårt för att minska syretillförseln, behöver du inte vara orolig för att den ska hålla tag så länge att det orsakar skada. Cirkulationssystemet och urinvägarna fungerar nu som de ska och bebisen drar in fostervatten i lungorna
och andas ut det igen.

 

Den lodräta fåran mellan näsan och överläppen blir synlig denna vecka. Benens tillväxt skyndar ikapp armarna –nu är benen för första gången längre än armarna. Fostret rör sig snabbt och mer kontrollerat än tidigare.

Fostret sväljer fostervatten och kissar ut det igen. En viss mängd slaggprodukter samlas nu i embryots mage. Nu kan embryot suga, svälja, kissa, röra sig och tränar sig på att andas.


Såhär ser bebisen ut nu


16 Weeks Pregnant
2010-03-04
 20:47:10

Förkylningen fortsätter...

Men den börjar trappa av nu. Lider ju av graviditetsnästäppa sen v.8 men den klarar jag av att hantera men nu när förkylingen dök upp + uppsvällda slemhinnor i näsen blev det lite jobbigare att andas.
Som gravid är det tydligen lättare att man åker på bihåleinflammation eftersom man blir så tät i näsan.
Krister va iväg till apoteket och köpte en nässköljare till mig som jag givetvis tvingade honom att prova först =))
Ibland lyckas jag få till det men lika ofte drar jag en kallsup och får ner saltvattnet i halsen vilket slutar med att jag kräks..bläh!!!



Men det känns MYCKET bättre efteråt..lite nässpray på det och jag kan ANDAS!!! =)))
Tar Rinexin oxå tillfälligt som är slemhinneavsvällande.
Så länge jag sitter upp fungerar det bra, men så fort jag lägger mig ner får jag dunderhuvudvärken och lika när jag böjer mig framåt.
#copyright { background:#ffffff; padding-bottom:5px; padding-top:5px; font-family:tahoma; font-size:10px; text-align:center; color:#A1A1A1; }